Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jege píše:
Trest musí bolet, ale nesmí fyzicky ublížit, takže plochá vařečka - lopatka, pravítko, proutek anebo řemen jsou na trestání optimální!
Jako zpusobat svemu diteti bolest nejakym nastrojem to fakt jo?
@_.Emilyyy píše:
Mne se teda ani moc néibi posilani do jine mistnosti, kvuli vyjadrovani emoci..
Emi, to je pro situaci, kdy to dítě je vztekle a publikum to zhoršuje. Ale třeba u vztekani se z únavy je to k ničemu, příčinu to neodstraní. Nikdo snad neposila dítě pryč, když je smutné apod.
@bertoldina píše:
Emi, to je pro situaci, kdy to dítě je vztekle a publikum to zhoršuje. Ale třeba u vztekani se z únavy je to k ničemu, příčinu to neodstraní. Nikdo snad neposila dítě pryč, když je smutné apod.
Berti, ja to myslim, ze se mi to proste nelibi vubec
. Myslim, ze mu pak ten vztek akorat zvysi
@_.Emilyyy píše:
Berti, ja to myslim, ze se mi to proste nelibi vubec. Myslim, ze mu pak ten vztek akorat zvysi
Když je ten vztek představení pro publikum, tak ne. Ale třeba Berťa se takhle vzteka jen hodně vzácně, v podstatě vždycky je příčina únava nebo smutek nebo oboje. A to ji fakt nikam neposílám.
@bertoldina píše:
Když je ten vztek představení pro publikum, tak ne. Ale třeba Berťa se takhle vzteka jen hodně vzácně, v podstatě vždycky je příčina únava nebo smutek nebo oboje. A to ji fakt nikam neposílám.
To je dobre, ze ne ![]()
@_.Emilyyy píše:
Berti, ja to myslim, ze se mi to proste nelibi vubec. Myslim, ze mu pak ten vztek akorat zvysi
Ale to dítě to potřebuje zpracovat.Tak co? Jde si do ústraní, nebo je tam odvedeno. Moje starší když něco, tak měla úkryt za takovým velkým křeslem, tam si zalezla, když měla vztek, nebo se zlobila na mě že jsem jí něco nedovolila a tak.Asi půl hodiny jsem zpod křesla slyšela vzlyky, mumláni (mamika zlá, neci, nemuvim s ní, okivá)No a až se uklidnila, tak přišla, já jí pohladila, zapojila do vaření nebo úklidu, nebo jsme si šly hrát a bylo. Myslíš že by bylo lepší na ní řvát, nebo jí přetáhnout něčím, případně se jí vysmívat (taky jsem viděla)?Objímání nepůsobil, to bylo jeste horší.
Mě máma rozbila o hlavu kytaru, že jsem si dovolila přivést domů kamarádku a hrály jsme spolu. Dostávala jsem páskem, rukou, tahání za vlasy…když jsem v první třídě špatně četla.
A strašně se diví, že ji skoro nenavštěvuju, prý mi nic špatného neudělala.
@Anna766 píše:
Ale to dítě to potřebuje zpracovat.Tak co? Jde si do ústraní, nebo je tam odvedeno. Moje starší když něco, tak měla úkryt za takovým velkým křeslem, tam si zalezla, když měla vztek, nebo se zlobila na mě že jsem jí něco nedovolila a tak.Asi půl hodiny jsem zpod křesla slyšela vzlyky, mumláni (mamika zlá, neci, nemuvim s ní, okivá)No a až se uklidnila, tak přišla, já jí pohladila, zapojila do vaření nebo úklidu, nebo jsme si šly hrát a bylo. Myslíš že by bylo lepší na ní řvát, nebo jí přetáhnout něčím, případně se jí vysmívat (taky jsem viděla)?Objímání nepůsobil, to bylo jeste horší.
Anicko, ctes me tu hodne malo, co?
Myslis, ze ja bych nekdy tvrdila, ze je na dite lepsi rvat, pretahnout ji necim, nebo se diteti vysmivat? To urcite ne, Anicko. Ja jsem spis proto vse resit jemne, citlive..
Tak je rozdil, kdyz dite jde do pokoje samo nebo ldyz je tam rozkazem poslano rodicem.
Příspěvek upraven 07.07.21 v 11:55
Myslím si, že to mlácení rodičům vrátí, pak se hrozně diví ve stáří, že na ně děti kašlou.
@_.Emilyyy píše:
Anicko, ctes me tu hodne malo, co?
Myslis, ze ja bych nekdy tvrdila, ze je na dite lepsi rvat, pretahnout ji necim, nebo se diteti vysmivat? To urcite ne, Anicko. Ja jsem spis proto vse resit jemne, citlive..Tak je rozdil, kdyz dite jde do pokoje samo nebo ldyz je tam rozkazem poslano rodicem.
Někdy to dítě v tom afektu řešení ať už jakkoli jemné prostě nepobere,, to nejemné už vůbec.
@drewlet píše:
Myslím si, že to mlácení rodičům vrátí, pak se hrozně diví ve stáří, že na ně děti kašlou.
Já mám rodinnou známou, co dlouhé roky dělala pečovatelku a pak nám vyprávěla srdceryvné příběhy o opuštěných důchodcích a nevděčných potomcích. Jasně, pár takových určitě bude, ale u velké části jde vidět, že jen sklízí co dříve zaseli. A prostě bohužel, ale mě jich líto není. Kdo celý život své děti ponižuje a chová se k nim jak se chová, tak ať si klidně shnije ve starobinci. Vím, že to asi bude nepopulární názor, ale cítím to tak.
Mám něco podobného v rodině a když slyším ty nářky, tak uvnitř soptím. Protože vím jak se ta osoba celý život chovala (a stále chová), tak je mi fakt jedno, že za ní nikdo nechodí.
@Parninas píše:
Já mám rodinnou známou, co dlouhé roky dělala pečovatelku a pak nám vyprávěla srdceryvné příběhy o opuštěných důchodcích a nevděčných potomcích. Jasně, pár takových určitě bude, ale u velké části jde vidět, že jen sklízí co dříve zaseli. A prostě bohužel, ale mě jich líto není. Kdo celý život své děti ponižuje a chová se k nim jak se chová, tak ať si klidně shnije ve starobinci. Vím, že to asi bude nepopulární názor, ale cítím to tak.
Mám něco podobného v rodině a když slyším ty nářky, tak uvnitř soptím. Protože vím jak se ta osoba celý život chovala (a stále chová), tak je mi fakt jedno, že za ní nikdo nechodí.
já jsem taky za mrchu a ještě budu, až máma bude víc nemohoucí. Ale já si nebudu kazit další život, stačilo dětství.
@free333 píše:
Fyzické tresty dětí…to je prostě nezvládnutá agrese rodiče, v podstatě neví jak situaci řešit, že to je k ničemu, je snad jasné…
Přesně, tu agresi cítíme všichni, taky mám kolikrát rudo před očima, ale spíš než si ulevit na dítěti bychom se ji měli naučit zvládat. Já odejdu do vedlejsího pokoje, nebo zavřu oči a počítám. Stejně to pak ty rodiče mrzí, tak ať s tím dělají něco oni, bude to mít lepší efekt. Dítě, které je zlobivé a umí rodiče rozpálit do běla má beztak z rodiče jen srandu pokud rodič vybuchne, nemluvím teď o extrémních fyzických trestech jako je např. ten řemen.
Já když jsem byla zlobivá, tak se mě máma zeptala, „která ruka to byla?“, ze srandy jsem ukázala na tu co to nebyla, tak jsem dostala po obou.
Ale ne nijak moc, stejně to bylo neefektivní, akorát jsme se tomu se sourozenci smáli.
@bertoldina píše:
@Dobrej_tym Tak už jen úplný psychopat to nemyslí pro dobro dítěte, na druhou stranu to takhle oduvodnuji i regulerni tyrani. Na dceru třeba zvýšený hlas stačí a to rozhodně není bazlivé dite - a zase, je rozdíl zvýšený hlas a bezhlavé rvani. A ano, taky už jsem ji párkrát odvedla vychladnout. Ale neměla časový limit, do kdy to musí být. A v žádném případě bych ji tam nezamkla. Cemu rikas opakovane ublizovani? A jak starym sourozencum?
No a třeba na mého syna žádný zvýšený hlas nikdy nefungoval.
Mluvím o synovi cca 3,5 let kamarádky, který miminku ubližoval tak, že bylo škráblý i do krve. Podotýkám, že ona je zlatý člověk, pro děti dělá vše, žádné tresty nikdy nechtěla ani používat. Žádné vysvětlování, speciální časy pro staršího, nic nezabíralo
Musela se před ním zamknout, aby mohla nakojit.
Chci říct, že ta hranice je velmi tenká. Fyzický trest je i obléknout zmítající se dítě do kalhot a zpacifikovat ho při tom. A nebo to je podlitina od řemene. Asi každý chápe, že to není černobílé, ale je to nějaké kontinuum, a hranice je velmi tenká
A jak říkám, když vidím někdy známou s dítětem typ buchta, který se rozpláče, jen se na něj křivě podívá…pak ano, chápu, když se někdo děsně diví, že jiný musí na děti občas i zakřičet ![]()
@drewlet píše:
já jsem taky za mrchu a ještě budu, až máma bude víc nemohoucí. Ale já si nebudu kazit další život, stačilo dětství.
Proboha, co to máte za rodiče
, na Tvém místě bych jí vyčetla, klidně i na smrtelné posteli, co Ti vše způsobila a klidně jí ještě sprostě vynadala, nesnáším lidi, kteří ubližují dětem a zvířatům.