Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy píše:
Zaráží mě na poslední věta. Jedno dítě by jsi vychovávala jinak? A kdo za to může, že máte tři děti? Ty děti ne, tak proč to maji odnaset ony?
Ne jedno dítě bych nevychovával jinak, ale prostě musí trochu fungovat, jinak bych se zbláznila. Vidím ty nevychovaný smrady venku a hodinové domlouvání a stejně si jedou svoje to je teda výchova!
No, mě taky bili i když o dost hůř. Už jsem ty lidi neviděla x let a doufám, že už ani nikdy neuvidím. Doufám, že tady to tak taky dopadne a že se pak ti rodiče budou taky hrozně divit. Ale ta druhá rodina mi taky přišla zvláštní, hrozně mě zarazilo že si ten otec s holčičkou hrál a vůbec na ní přitom nemluvil. A ona ani nevyluzovala žádné zvuky za celou dobu co jí zabíraly kamery. ![]()
@Fazulina Ja treba uznavam, ze i JA obcas udelam neco, za co bych si to placnuti i jako dospela plne zaslouzila (a prijala bych ho, kdyby prislo, treba od manzela, nebo od rodicu, byt je mi za chvili tricet). Takze v tomhle jsem si s detma docela rovna. Proste jsou hranice a jsou-i prekroceny, prijde trest. Primereny. Ale kazdy ma tu miru jinde, nekomu prijde placnuti moc, nekomu ok a pokud je to spis symoblicke plesknuti, kde jde vic o ten „sok“ nez o to, aby to bolelo, tak s tim ja osobne problem nemam (ani u ditete, ani u sebe, kdyby to nastalo - coz se teda nedeje.)
@sakota tak jsem stejneho nazoru ![]()
U nas kdyz dcera dostane na zadek, tak to uz fakt musi byt, ale naštěstí se to skoro nedeje.
I kdyz je na zabiti ![]()
@lucynka25 sice to nebyl dotaz na mě, ale mě (a ségru) v dětství bil akorát otec, máma na nás byla víceméně sama celé dny a když přišel on a nebylo vše podle jeho představ už to jelo… Později se naši rozvedli a otce už sem neviděla, ani nemám potřebu se s ním stýkat, cokoliv o něm vědět, on ani neví že už je děda, prostě úplně odriznuti. Takže ano trestal nás, zijem, ale já to dítěti dělat nebudu, právě z toho důvodu, že vím jak je to ponižující (ani ne třeba bolestivé, to se dá vydržet), ale prostě ta bezmoc a strach z toho rodiče není nic příjemného a nic to nepřináší…
@Alisiae píše:
Ahoj,
chci se Vas zeptat na nazor. Nedavno jsem videla nejnovejsi vymenu manzelek a dost me zarazila vychovna metoda jednoho z tatinku - deti mely dostat paskem
Je to podle Vas pres caru nebo se to normalne v rodinnach deje? Kde je podle vas hranice?
Me jich teda bylo lito a nedokazu si predstavit tohle diteti udelat, maximalne na zadek placnout
Jako malé nás občas taťka plácnul přes zadek, spíš zvýšil hlas. Řemen už je týrání.
@lucynka25 no, ja ikdyz v sobe mam zakoreneny spousty a spousty krivd a nespravedlnosti, tak ten vztah mam s mamou mam nejak normalni, asi spis vlaznej, ale to je uz asi spis na pokec na vyssich mistech. Ale rozhodne to neni protoze jsem dostavala na budku ![]()
@Kriss Tina jasne, ja bych se take takhle zachovala.
Proto prostě nechapu, kdyz si nekdo mysli, ze je to normalni, protoze v tom vyrostl a siri to dal na detech. ![]()
@lucynka25 to už je pak na povaze toho konkrétního člověka no, buď si z toho odnese to co já, že prostě není dobré používat tu fyzickou silu a „nadvládu“ a to dítě ponižovat a nebo už je z té výchovy natolik narušený, že mu to přijde normální a chce si ty svoje křivdy z detství zase vybít on na někom slabším…
Me.spis dostalo v te vymene, ze tam byla jedna scena, jak se tam kricelo.na jednoho kluka a jeho. bracha sam od sebe chtek sindat pasek a dat ho. tatovi..jakoze ty zlobis, dostanes. Misto toho, aby ho bránil..proste to maji vzite a prijde jim to normalni ![]()
At nekeca, ze je nemlati..
Ale.ta druha rodina taky extrém a velikej..
@lucynka25 ja dostala vareckou a rukou (jako mala, ne nejak moc a pravidelne, vyjimcne, ale ano) a pak par facek jako puboska. Rodice miluju, mam k nim velkou uctu a pomaham jim kde muzu, nijak me to nepoznamenalo…
Mě v tej výměně spíš šokovalo, že ty děti teda nechají ať si dělají co chtějí. Že je nechají lézt po nábytku, sotva to dítě stojí už má mobil v ruce, hrajou střílečky a nějaké brutální hry a pak se ty rodiče diví, že tam děcko běhá s nožem a je nezvaldatelné, když vlastně nemá žádný vzor, žádnou výchovu a ještě je trestáno za neschopnost těch rodičů ![]()
@Kriss Tina no to samozřejmě taky
@sakota tak to je super, ale rikam par opravdu výchovných neodsuzuji, me taky kolikrat serezali a dneska to chápu, byla jsem dost v puberte sva
pamatuju si, ze na me babi vzala i moje svihadlo, protoze me nemohla chytit, chudak ![]()
@sakota píše:
@Fazulina Ja treba uznavam, ze i JA obcas udelam neco, za co bych si to placnuti i jako dospela plne zaslouzila (a prijala bych ho, kdyby prislo, treba od manzela, nebo od rodicu, byt je mi za chvili tricet). Takze v tomhle jsem si s detma docela rovna. Proste jsou hranice a jsou-i prekroceny, prijde trest. Primereny. Ale kazdy ma tu miru jinde, nekomu prijde placnuti moc, nekomu ok a pokud je to spis symoblicke plesknuti, kde jde vic o ten „sok“ nez o to, aby to bolelo, tak s tim ja osobne problem nemam (ani u ditete, ani u sebe, kdyby to nastalo - coz se teda nedeje.)
Respektuji tvůj pohled na věc, nicméně si myslím, že žádné moje chování neopravňuje druhého, aby mě bil. Jo, taky se občas chovám jako kráva
, ale kdyby mě někdo dal facku, tak to teda ne… Za mě bití prostě ne, v žádné formě. ![]()
Jinak holky, jak to tady čtu, že jste byly tak bity, je mi to líto. Ach jo… ![]()