Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
jiste… nepochybne. Taky se hodne lidi zacina chovat jako zver.
Ale takoví byli vždycky a pořád budou. Podle mě je takových lidí v každé generaci přibližně stejné procento.
A lidi se chovají tak, jak jim doba dovolí a každá doba má něco, dobrého i špatného, jen se to mění. Za socíku se někteří chovali jako zvěř, podrazáci, donašeči, krást byla skoro norma, morálka se kamsi ztratila a úcta lidem taky nic moc.
@ospalámyš nerekla bych, protoze ja povazuju i tu svoji generaci za vyrazne horsi co se chovani&moralky tyce, nez generace mojich rodicu a i generace mych rodicu nesaha ani po kolena generaci moji babicky.
A upadek moralky je vcelku i prokazany fakt, takze se nebavime pouze o subjektivnich pocitech.
A jeste chvili budeme upadavat a upadavat a pak prijde totalni dekacence a zkaza.
Jako vzdy
Je docela sranda, jak tady se tělesné tresty vesměs odsuzují a z dětí jsou miláčkové, na které se sáhnout nesmí. A pak čtu diskuse na Facebooku, jak byly články o tom, jak mámu stíhali za to, že seřezala dceru vařečkou, a pod tím diskuse lidí, jak to nechápou, proč to soud řeší, že škoda rány která padne vedle, že oni taky dostávali a jsou za to rádi, i maminy psaly, že děti trestají i vařečkou a nejčastější názor, že by si to ty haranti zasloužili neustále řezat. Zatímco tady jsou děti pomalu posvátné bytosti a tělesný trest je barbarství ![]()
@Kuba25 Já bych řekla, že i tady velká část uživatelek tresty neodsuzuje a děti bije, stačí pročíst pár diskuzí.. Já jsem tedy v detstvi nebyla bita, moje děti taky ne, ani nevím jak a proč bych to dělala. Násilí všeobecně nemám ráda.
Tak pokud je mozne se s ditetem domluvit, tak je to samozrejme znacka ideal.
Ja jsem byla v detstvi rezana jako zito, varecka a remen muj denni chleba. Obcas me tata zdrapl za ucho nebo vlasy a maval se mnou, az jsem litala ve vzduchu, nebo trosku otukat hlavinku o zed, az hvezdicky litaly. Docela se divim, ze ho mama vic nebrzdila, ale ona je takova divna v tomto smeru.
V kazdem pripade, takto ja sve deti vychovavat nechci a snad nebudu muset. Varecku a ani zadny jiny predmet jsem na dceru nikdy nevzala a taky nehodlam brat. Max jsem ji jednou pretahla uterkou pres zadek, protoze jsem ji mela zrovna v ruce a dcera me vytocila do nepricetnosti. Nemyslim si, ze ji to nejak extra bolelo, urcite ne vic, nez placnuti pres p*rdel. A to ona obcas dostane. Uz delsi dobu nebylo treba, snazime se spis o nefyzicke tresty. Mame zavedene trestne sezeni na stokrleti. To jsem videla v poradu supernanny v UK. Dite sedi za kazdy rok zivota jednu minutu, cili dcera aktualne sedi 4min, kdyz zlobi. Vyvadi-li u toho, ze treba kope, haze po mne predmety a pod, navysuju za kazdou drzost sezeni o minutu. Takze pod carou casto sedi i 10min. Pak si to uz rozmysli, jestli tam vazne chce sedet a uklidni se.
Nechci to zakriknout, ale v posledni dobe se nejak uklidnila a stolicku uz delsi dobu nebylo potreba vytahnout. Cili asi tak.
@warita Tvoji rodiče jsou magoři, ty jsi jiná to je dobre, ale zaujala mě věta, že takto vychovat děti nechceš, snad nebudeš muset.. Proč snad? Pripoustis jen minimální možnost, že by jsi svoje děti rezala řemenem a mlátila jim hlavou o zeď? Můj manžel měl stejnou výchovu jako ty, tělesný trest pro naše dítě je pro něj tabu a nikdy by neřekl snad nebudu muset dítě serezat, tu možnost vůbec nepřipouští.
@Alušáček píše:
@warita Tvoji rodiče jsou magoři, ty jsi jiná to je dobre, ale zaujala mě věta, že takto vychovat děti nechceš, snad nebudeš muset.. Proč snad? Pripoustis jen minimální možnost, že by jsi svoje děti rezala řemenem a mlátila jim hlavou o zeď? Můj manžel měl stejnou výchovu jako ty, tělesný trest pro naše dítě je pro něj tabu a nikdy by neřekl snad nebudu muset dítě serezat, tu možnost vůbec nepřipouští.
mozna jsem se spatne vyjadrila
A jak rikam, kdyz domlouvani nepomaha a dcera neposloucha jako cert, nejake to placnuti na zadel dostane. Tuhle mi ujizdela na odrazedle, kdyz jsme se vraceli z hriste domu a nereagovala na zadne zavolani a to jsem rvala na maximu, co plice a hlasivky daly a prejela klido silnici beze mne a bez rozhlednuti. Kdyz jsem ji konecne dohnala, tak to jeji pr*del pocitila. A nesytdim se za to, toto mi delat nebude.
@warita doted nejsem schopna pochopit, ze potom, co ti doma delali, davas sve deti ke svym rodicum na hlidani. Je mi uplne zle, ze takovi tyrani maji u sebe deti.
@Yorkmut píše:
@warita doted nejsem schopna pochopit, ze potom, co ti doma delali, davas sve deti ke svym rodicum na hlidani. Je mi uplne zle, ze by takovi tyrani maji u sebe deti.
protoze se tak k vnoucatum nechovaji. Kdybych citila jenom nejaky zavan neceho, tak uz je rodice neuvidi. Oni jsou na vnoucatka zcela jini, nez na nas decka. Nebudu resit tady neferovost situace, ze kdyz to jde u vnoucat, proc to neslo za nas. To je uz pase, nic se tim nevyresi. Nebudu moje deti ochuzovat o babicku a dedu a zazitky, ktere u nich zaziji, jenom proto, ze mne se tohle nedostalo. Navic, toto je jedina babi a deda, ktere moje deti realne maji. Manzelovi rodice sice ziji, ale v Polsku a deli nas stovky kilometru. A dcera chodi k babicce moc rada, babicka ma zahradu, rostou tam maliny, jahody, rybiz, hrusky, jabka, etc a taky tam jsou 2 pejsci a kurata. Kousek od baraku je les, kam se da chodit na prochazky, etc. Ja jsem za hlidani u nasich rada a dceri to prospiva.
@warita píše:
protoze se tak k vnoucatum nechovaji. Kdybych citila jenom nejaky zavan neceho, tak uz je rodice neuvidi. Oni jsou na vnoucatka zcela jini, nez na nas decka. Nebudu resit tady neferovost situace, ze kdyz to jde u vnoucat, proc to neslo za nas. To je uz pase, nic se tim nevyresi. Nebudu moje deti ochuzovat o babicku a dedu a zazitky, ktere u nich zaziji, jenom proto, ze mne se tohle nedostalo. Navic, toto je jedina babi a deda, ktere moje deti realne maji. Manzelovi rodice sice ziji, ale v Polsku a deli nas stovky kilometru. A dcera chodi k babicce moc rada, babicka ma zahradu, rostou tam maliny, jahody, rybiz, hrusky, jabka, etc a taky tam jsou 2 pejsci a kurata. Kousek od baraku je les, kam se da chodit na prochazky, etc. Ja jsem za hlidani u nasich rada a dceri to prospiva.
Vysvetleni dobry, ale nepochopim stejne. Jestli si dobre pamatuju, nekde jsi psala, jak tvoje mama zalovala tatovi, i kdyz vedela, co prijde. Strasny a deti bych o prarodice radeji ochudila. Vzdyt vas normalne tyrali.
K příspěvku zakladatelky: Bití páskem je podle mě za hranou. Je to moc promyšlené, bolestivé a používá se to u starších dětí. V jiných zemích by to ani neodvysílali a chlap by šel možná sedět.
Bití, které je časté nebo zanechá zranění je týrání a to je trestné. O tom se tu asi nebavíme.
Ale nejsem proti fyzickým trestům, protože je výjimečně používá u menších dětí naprosto každý. Fyzický trest je totiž i čapnout dítě a proti jeho vůli ho obléct. Odstrčit ho silně od menšího dítěte, kterému ubližuje. Odtáhnout ho za ruku, když neposlechne, od nebezpečné činnosti. Všechno z toho jsem dělala a považuju se za normální milující mámu
Moje kamarádky běžně naplácají na zadek, plácnou přes ručičku batole. Například reakce na kousnutí batolete je to naprosto přirozená…
A žádný takový, co se tu kasá, jak jí nikdy neujely nervy nevěřím. Leda by měla jedno naprosto flegmatické dítě, které na jedno slovo poslechne.
@Yorkmut píše:
Vysvetleni dobry, ale nepochopim stejne. Jestli si dobre pamatuju, nekde jsi psala, jak tvoje mama zalovala tatovi, i kdyz vedela, co prijde. Strasny a deti bych o prarodice radeji ochudila. Vzdyt vas normalne tyrali.
ano, ale ted to uz neni jenom o mne, je to i o mych detech a ja je ochuzovat nechci. Toto cernobile videni, ktere mas, mi je taky nepochopitelne. O tonech sedi jsi uz slysela? O odpousteni treba? Ty zadne chyby nedela? Neexistuji zadne polehcujici okolnosti? Ja to vidim trochu komplexneji, nez cerna bila.
@warita Mam uplne stejne rodice. Biti remenem, trhani vlasu…Ale vnoucata jsou u nich pecena varena. Jasne jsem rekla, ze zadne fyzicke tresty. To by si nedovolili, vi, ze by uz vnoucata nemuseli videt. A ono je taky rozdil obcas v duchodu hlidat vnoucatka…a vychovavat pred triceti lety svoje deti.
Vnoucata je mimochodem miluji.
Příspěvek upraven 06.07.21 v 20:46