Kde kupujete spacáky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5617
18.8.25 10:29
@Aries6 píše: Více

Co je dle tebe lehký? Myslíš spíš na váhu protože to budete nosit na zádech v batohu, nebo spíše lehký ve smyslu ne moc tlustý na letní teploty?
Jaké bude použití, budete ho vozit autem do kempu, nebo to budete nosit v báglu na zádech? Jak limitující je pro tebe objem po sbalení? kolik do toho chceš investovat?

Pokud budete chodit túry s batohem a potřebuješ spacák nosit, tak jedině peří - lehké, kompaktní, na objem a váhu mnohem teplejší než syntetika.
Pokud jezdíte autem a váha a objem je ti jedno, tak prakticky cokoliv s komfortem kolem teplot které očekáváte by mělo být OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25153
18.8.25 12:04

@Gracetheworld lehký ve smyslu lehký na nošení. Na stanování autem máme spacáky v pohodě. Na túry je to bída.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
18.8.25 15:33

@Aries6 A jaký máte rozpočet? Pokud do toho chcete investovat, tak mrkni na Gramino, Nalehko, nebo Pod7kilo. Já osobně používám místo spacáku quilt, mám Enlightened equipment enigma a už jsem si na to tak zvykla, že spacák už bych nechtěla, leda tak do extrémních mrazů. Ale to už je dražší sranda.
Pokud chceš něco trochu levnějšího, tak koukni na mainstreamové obchody s outdoorovým vybavením jako 4camping, hanibal, ceskyraj nebo rockpoint a zjisti kde co mají a za kolik. Na výstavě stanů by teď mohli mít i nějaké slevy.
V levnějších spacácích se až tak neorientuju, my jedeme už dost ultralight (batoh komplet se vším kolem těch 6 kg), ale co vím tak si lidi chválí warmpeace viking spacáky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3293
18.8.25 17:08

Na turistiku nosim jedine paperovy spacak do -40, aj v lete. Ma nieco cez 2kg a je to trochu moc, ale potreba vyspat sa prevazuje nad tou vahou. Realne ho pouzivam tak do -10, tych -40 je samozrejme zbozne prianie vyrobcu (uz neexistujuceho - takze znacku a model neporadim) :-D

Ked to nemusim tahat na chrbte tak mam take stare komunisticke umeliny… V tom sa relativne da vyspat kym je vonku aspon 10 stupnov a popravde pouzijem ich tak 2-3× do roka tak sa mi nechcelo kupovat nic ine. Nevadi mi ked sa zaspinia, ked v nich ranajkujeme atd…

Zalezi ako chodite na tury, ale ja by som si do batohu urcite umelinu nekupoval. Za mna jedine perie a moj oblubeny obchod je pod7kilo. Ale paperovy spacak je raketa, navyse musis mat priestory na skladovanie, nemoze sa skladovat zbaleny, obcas ho musis vylozit von na slniecko… Moj mi drzi uz cez 10r a je stale ako novy.
Na rozdiel od predchadzajuceho prispevku quilt nemam rad, vzdy mumiu.
Ale tak kazdy ma svoje zvyky, preferencie atd…

Ak chodis iba na jednoduche tury tak si vystacis zo zdarakom (aj ked s perim to nieje ziadna super kombinacia).
Inak musis nosit stan a to je problem, aktualne nikto nevyraba lahke a postavitelne dvojplaste. Moj dosluzil, teraz vyuzivame partnerkin a ked dosluzi ten tak si asi musime usit vlastny :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
18.8.25 17:24
@IcePlanet7 píše: Více

Jo, spacák x quilt je věčná debata a je to silně individuální. Obdivuju tě teda že pořád taháš 2 kg spacák i v létě. Já jsem dost zmrzlina, tak s manželem máme 4 quilty odstupňované dle teploty, tak vždy bereme to co je nejlepší do daných podmínek. Třeba teď ve Skotsku jsem měla EE Enigma 20°F a manžel 30°F. Já většinou potřebuju o třídu teplejší než on.

Co se týče stanů, koukal jsi na Big Agnes tiger wall, nebo copper spur? Ty jsou relativně samonosné a dvouplášťové bez toho aby byly nějak extra těžké. Nebo pokud byste chtěli něco co se staví na hole, tak super dvouplášť je Durston X-mid 2. Máme X-mid v dyneemové verzi (což je jednoplášť narozdíl od obyč verze) a je to absolutní pecka stan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3293
18.8.25 18:00
@Gracetheworld píše: Více

Diky za typy na stany, ale to nieje pre nas. Nestaviame na hole, ale potrebujeme aby sa dal postavit bez toho aby do neho naprsalo, teda sa stavaju obe vrstvy bud naraz (to mame teraz) alebo najskor vonkajsi stan a potom sa do neho vypina vnutorny stan (co je desny opruz a to by sme nechceli). To vo si poslala ma jednu nevyhodu v dazdi mas vo vnutri bazen.

Aktualne mame 2 plast, spolocny vchod, mala predsienka, do 2kg, vnutorna vyska 100, sirka pri hlave 160 pri nohach 130. Do vnutra sa v pohodle vojdeme dvaja z batohmi. Mam tam na zakazku urobene titanove tyce (nezlomia sa ako dural) (300g + koliky 40g), ale teraz by som sa uz mozno nebal pouzit titan s karbonom. Bohuzial aktualne sa nic take nevyraba, vsecia objednavaju z cinskych katalogov a nikto nezapoji mozog, takze tam mas kilo tyci z ktorych je minimalne 50% zbytocnych, minimalny vnutorny priestor ani 2 karimatky vedla seba nedas, ale 2 vchody a 2 predsiene - naco, ked sme s partnerkou pohadany tak na turistiku nechodime :-)

Edit: K vahe - v lete mas menej oblecenia, potrebujes menej benzinu, takze v lete mas aj tak lahky batoh a v zime ho viac odlahcit nedokazem :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák