Kde se to v lidech bere?

895
13.10.24 14:26

Kde se to v lidech bere?

Zdravím, reaguji na téma anonymní zakladatelky, kdy ji její sestra nerespektovala a poslala své dítě k nim domů. Kde se to prostě bere v těch lidech? A ještě k tomu takové „držkování?“ Musím tedy říct, z vlastní zkušenosti, že toto zažívám pouze a jen u příbuzných (matka/otec/sestra/tcháni), rozhodně ne kamarádi nebo sousedé a cizí lidé. Také musím uznat, že zejména sestry jsou v tomto expertky (ale cizím neřeknou nic) - vyloženě si otevírají ústa a když jim něco slušně řeknete, jsou ještě naštvané a hysterické, jak si dovolujete vůbec něco odpovědět nebo se bránit. Můžete mi prosím vysvětlit, proč si to rodinní příslušníci dovolí k ostatním rodinným příslušníkům, ale k cizím již nikoli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8458
13.10.24 14:29

Jde o nastavení hranic, a je jedno jestli se to týká rodiny, v práci nebo přátel. Pokud se mi něco nelíbí mám se jasně vymezit. V případě předchozí diskuze to bohužel nejvíce odskakalo dítě, které za nic nemohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
13.10.24 14:31

Nejspíš vědí na jakou strunu hrát, co vytáhnout. Nejspíš ta bude takový to,, vždyť je to sestra, teta… Takže musí,,! Rodina má držet pohromadě… Asi něco takového

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10138
13.10.24 14:32

Rodinu si nevybereš…přátele ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.24 14:51

Já mám takového bratra. Kradl mi peníze z peněženky, když jsem bydlela u rodičů. Dal moje šperky do zastavárny, sprostě mi nadával atd. Taky nevím, kde se to v něm bere. Tak jsem se odstěhovala, jeho odstřihla a jezdím k mamce jen, když tam není…

• Citovat
  • Upravit
5683
13.10.24 15:10

Rodina nade vse :mrgreen: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.10.24 15:12
@izabe píše: Více

Proc dite? To bylo v poho, dle me to nejvic odskakala nemocna, krom nemoci resit jeste sobecke chovani sestry :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8458
13.10.24 15:21
@Ahep píše: Více

Tak matka ho pošle někam, kde neměl vůbec být. Pošle ho k sestře kde na něho kouká co tam dělá….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
13.10.24 16:04

Za 1. Sobeckost, za 2. Nastavení vlastních hranic a za další, mě kdyby sestra řekla ať ji pohlídám malou a já řekla že nemohu z xx důvodů a ještě by držkovala, nechala bych ji, ať se vykecá, jedním uchem tam, druhým ven. Naštěstí takovou sesterskou krávu jako má ta Anonymní zakladatelka nemám. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1744
13.10.24 16:33

Ono je to tím, že málokterý rodič naučil (doufám, že s dnešní generací se to už mění) děti nastavovat si hranice. A už vůbec je to neučil ve vztahu ke členům rodiny. Naopak zcela běžný byl enmeshment, takové nezdravé propletení členů rodiny, kdy rodič si smí vůči dítěti dovolit cokoliv (např. si z desetiletého děcka dělat terapeuta a sdělovat mu svoje psychické problémy) a zároveň často schvaluje to, aby ani sourozenci vůči sobě neměli zdravé hranice (ty jsi starší, tak svou hračku mladšímu sourozenci dáš a vždycky mu ustoupíš, protože kdo má poslouchat ten řev)… K cizím se takhle ale chová podstatně míň lidí, než k vlastním. Proto si na vás vlastní rodina taky mnohem víc dovolí. Mají ověřeno, že můžou. Například pokud v rodině byly vždycky důležitější potřeby mladší sestry a ta starší musela žít podle „rozumnější ustoupí“, potom si ta mladší bude automaticky vůči starší sestře dovolovat i v dospělosti. Nevidí na tom nic špatného, protože ji tak vychovali… V dospělosti se to dá změnit jedině tak, že si hranice stanovíte a budete je striktně dodržovat. I za cenu, že bude řev. A to bude. Protože málokdo chce „vracet“ moc, kterou nad vámi do té doby měl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10138
13.10.24 17:15
@Ahep píše: Více

Viď :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.10.24 21:02
@izabe píše: Více

Vim, jak to myslis; ale kluk je jeste dost maly na to, aby to takto sam citil, ze je u tety doslova nevitan, snad mu to teta jemu samotnemu nedala az tak pocitit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
13.10.24 21:02
@1010 píše: Více
:palec: ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
13.10.24 21:09

Protože na vlastní se lehce řve. Venku už ty svaly chybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová