Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Ikar Nejšťastnější batole v okolí?
Přidejte zkušenost s Ikar Nejšťastnějš...@paja88 U nás to taky nezačalo příchodem dvojek, jen to asi bylo víc cítit, hlavně pro mě. Prostě jsem díky únavě ztratila takový ten nadhled.To fakt člověk už nemá sílu na nic. Jen jsem tě chtěla povzbudit, že teď v roce a čtvrt jsem vyspalejší a co děti chodí tak mnohem míň unavená. Doma je to pohoda. Pravda vycházky jsou jiná kapitola. A jak jsem se trošičku odunavila já, tak jsem přestala startovat a řešit každé zlobení, a ono nějak i ubývalo to zlobení. Prostě jen jsem chtěla povzbudit, že z toho všichni vyrostou a najdete společnou řeč. Jo a nemysli si, že ten náš byl a je nějakej andílek.
Ale ještě jedna myšlenka: kluci zlobí, ale holky jsou vzteklý a paličatý. Platí to i u vás?
![]()
@smultul, plati
prave jsem si rikala minuly tyden kdyz tu byla svagrova s klukama a taky si stezovala jak zlobi, ale ja jsem ji rikala, ze zlobi proste jinak. Holky si vymysli doslova kraviny a trvaji na nich
Ze kluci jsou hlucni a hraji si troche drsneji, ale holky knouraji a jdou to desny " drama queens " ![]()
Dekuju za povzbuzeni
ted ho zrovna potrebuju pac holky maji snad uz mesic rymu a kaslou a kaslou a nespi, jsem proste ko ![]()
Že bych měla rozmazlenou hysterku??? hmm to si fak nemyslim. první člověk kdo mi to řekl…
@tikule to si myslím že určitě to nebylo tak myšleno. Ono se někdy těžko radí když tu druhou maminku s dítětem osobně člověk nezná nebo u toho problému nebyl.
Já jdu večer spát a vybavím si jak jsem dala malé přes den po zadku kvůli něčemu a říkám si že druhý den to zkusím jinak. Budu více trpělivá a nenechám se tak vytočit. A usínám s nadějí…
Druhý den ALE!!! Malá se v noci budí, ráno vstávám opravdu unavená, začnu vařit a lehce pouklízet protože jsem to večer už nestihla. Do toho malá mi jde „pomáhat“ do kuchyně. Tak rychle uklízím to co by vylila atd. A najednou objeví v nákupu lentilky a já ji vysvětluji ať je nejí že první sní ten banán a potom si je může vzít a NIC, opět důrazně a nahlas ji oslovím a vše vysvětlím, takže si lentilky v rychlosti rozbalí, než k ní skočím a vezmu je. Malá hlasitě zakřičí a vezme hrníček s těstovinama a švihne ve zlosti s něma na zem… opravdu jsem své předsevzetí z večera dlouho nevydržela…
Je to pravdu o tom zda je jedno nebo více dětí, kolik má povinností (barák/byt/vaření) a kolik času má ta mamina jim věnovat. A hlavně síly to dokola pořád vysvětlovat a předvídat. A já tolik síly bohužel nemám, ale pořád se budu snažit ji mít a večer usínat s pocitem že další den to zvládnu určitě lépe.
@Wiolla píše:
@Bábi Zlopočasná To ti dělá ta tříletá? Já doufám, že to věkem přejde. (soudím dle staršího)Můj 2,5 letý má teď na všechno odpověď: Ne.
Edit: Normálně je to děcko prostě zašprajclý.
Probíhá to asi takto: Oblíct kalhoty, obout boty, odcházíme. - Ne - Obuješ se sám nebo to má udělat maminka? - Ne - Ty sám? - Ne - Maminka? - Ne - Takže ty sám? - Ne - Mám ti pomoct já? - Ne - Tak ty sám? - Ne - (začnu ho obouvat) - řev: Nééé, já sáááám. - Dobře, tak ty sám. - Nee… A pořád tak dokola jak u blbečků na dvorečku.Další „tanečky“ okolo, jako povídání o školce, počítání do 3, soutěžení s bráchou, chválení, násilné převlékání z mé strany, jeho servávání mnou oblečených věcí dolů, výprask atd. jsem nerozepisovala.
Ted jsi mě rozesmála
Já vím, že to vtipné není, mám doma to samé s tím rozdílem, že on nemluví… Takže u nás je ještě řev, když mi něco říká tou marťanštinou a já mu nerozumím. Ale věta gigo gigo ii popa bu heeeeeeeeee, na to bych fakt potřebovala speciální slovník. A když chci aby mi to ukázal, následuje jak jinak než řev. ![]()
A jinak co u nás opravdu většinou zabere, ale nedá se to moc aplikovat ve společnosti
Je to zrcadlo, dítě prostě řve a řve a už ani neví proč řve, tak sebou plácnu na zem a řvu taky..
On spozorní, přestane a občas se i směje. Někde to radila psycholožka a je fakt, že tohle je snad jediné co na něj zabírá, když vysvětluji nebo nabízím jinou alternativu, tak řve ještě víc.
@tikule píše: Že bych měla rozmazlenou hysterku??? hmm to si fak nemyslim. první člověk kdo mi to řekl…
Nemáš
![]()
No taky mi příjde že není rozmazlená hysterka.to už i moje matka říká, že mě obdivuje.na to jakej jsem psychopat tak s ní vydržím docela dlouho v klidu.
jooo takový to : pojd se obout - néééééé máma, dobře tak já tě teda obuju, jen co vemu botu - nééééééééééééé já samáááááááááá!!! a pak se tam s tím morduje
myslim si ře je šikovná dost, ale je to porstě tvrdohlavec zabedněnej… jsme zvědavá co bucde dělat tatínek až budem v porodnici
a už se to blížííííííí
Ja teda doma hysterku mam. Cim je ta mensia vacsia, tym je to viac vidiet. A rozmazlena tiez trochu je, prve vnuca z oboch stran, a ked mlada pisklo, prvorodicia vyhodnotili ze minimalne umiera a jali sa ratovat.
Ale popravde, vadi mi ked ma vsetci chlacholia ze to vidim moc cerne, miesto toho aby mi poradili ako to dieta usmernit.
Tohle je bozi diskuze
to jsem uz par dnu potrebovala
Mame doma ted trochu peklo. Nas mladas ma jednou za cas obdobi, ze je na zabiti. Urcite je to i tim, ze jak mame dvojcata, tak se mu nemuzu tolik venovat. On na sebe upozornuje ale hroznym zpusobem, jakoze se treba rozebehne skrz celej obyvak, probehne chodbou a s brutalni ranou naboura do vchodovejch dveri, neustale huci a pisti a cuci na me jestli me to zase nastve. No jasne ze nastve. I kdyz chci bejt trpeliva, tak kdyz mu to rikam uz po 155ty tak uz jsem na prasky. Je to mamlas proste. Nejhorsi je, ze je celej ja. Uplne vidim jak ma stejnej styl dohadovani.
Kazdopadne jsem diskusi jednim dechem precetla a cejtim se lip, kdyz vim, ze nejsem jedina, co ma doma prdlouse v obdobi vzdoru ![]()
@smultul píše:Ale ještě jedna myšlenka: kluci zlobí, ale holky jsou vzteklý a paličatý. Platí to i u vás?
Platí. Dcera je stračná vzteklina. Hlavně u přebalování strašně ječí.
Kluky jsem takhle vyvádět nikdy neviděla. Za to kamarádek dcer je takových spustu, možná i všechny. ![]()
Já tedy vůbec neplácám. Skoro ani nevysvětluju, ale je jí teprv 15 měsíců, takže by asi ještě nepochopila? Říkám jen rázné NE. Snažím se situacím, kdy vím, že se bude vztekat nebo zlobit, předcházet. Už jsem i musela udělat ( a hrdá na to nejsem ) že při vztekání jsem odešla jinam. Četla jsem, že vztekající dítě naopak potřebuje mámu, aby cítilo bezpečí. Když ho šoupneme do pokoje, děláme opak.
Jenže mě to nejhorší teprve čeká. ![]()