Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@PaníBovaryová píše:
Takto to funguje v mestskych/obecnich bytech. Ale kdyz je mesta v 90.ltech rozprodala a rozprodava za 20% trzni ceny, tak co bychom chteli, ze.
No prave, normální byty na dlouhodobý pronájem prostě nejsou.
Pořádně se bytovky nestaví, anebo se staví úplně mrnave byty za strašně ceny. Tyhle pidi byty taky samozřejmě hnaly ceny nahoru. ![]()
@PaníBovaryová píše:
Take jsem nad tim premyslela
Tak třeba tam jede nějaký sinkansen, o kterém nevíme. 😁 I když ani s nim by to netrvalo 15 min. ![]()
@Wani píše:
Tak třeba tam jede nějaký sinkansen, o kterém nevíme. 😁 I když ani s nim by to netrvalo 15 min.
Mozno za peniaze usetrene na byvani mozu jazdit do prace sukromnym lietadlom alebo vrtulnikom ![]()
@Wani píše:
Však říkám, že problém v Cesku oprato západu je pronajimatelsky amaterismus. Pronajímáji kolikrat starý nezrekonstruovany být po babičce, chcou za to hrozne prachy a jeste si kladou tisíce podmínek. Žádné TP, žádné obrázky na zdi, žádni psi, žádné děti.Kdyby tady fungovalo profesionální pronajímáni, o dost méně lidí by se hnalo do hypoték. Zajímá mě, jak se daří lidem v Praze teď pronajímat ty vysperkovane AirBnB byty.
Příspěvek upraven 30.04.20 v 12:56
Reknu ti presne jak to ted vypada s temi byty. V inzerci pribyva tydne cca 2000 novych bytu k pronajmu. Nejvtipnejsi je ze tyhle byty v centru, ktere jsou relativne velke jsou v nabidce za nizsi ceny, nez byty na sidlistich na okraji mesta jako treba Jizaku.
No jo hypoteka nepocka a furt je lepsi mit z puvod. najmu ctvrtinu nez nulu. Takze k necemu tahle pandemie byla trochu dobra, i kdyz ja osobne jsem proti zakazum Airbnb, nebot to urcite nevyresi a nemuze za impotentni bytovou politiku v hl. meste. Abnb jen ji eskalovalo, nicmene Praha neni mezi zapad. metropolemi vyjimka.
Ja se teda ke kritice pronajmu a pronajimatelu nepridam. Z vlast. zkusenosti - dokud jsem neporidil vlastni bydleni a nebydlel jsem jen v 1 najmu, tak nemam zkusenost, ze by mi nekdo v pronajatem byte cokoli zakazoval. Samozrejme ja byt nenicil, nerusil ostat. najemniky kravalem, psem, ani myma detma. Asi taky zalezi na zkusenostech majitele a pokud mu pes nejakeho najemnika znici vybaveni bytu za desetitisice, tak nez se pak hadat, tak rozumim, ze takoveho tam nechce a byt mu nepronajme.
Jinak te anonymni, ktera si stezuje, ze clovek, aby od mladi kdy zacne pracovat, zacal setrit na hypoteku. Ono takhle to ma vetsina lidi, kteri nezdedi nemovitosti nebo velke majetky, ze pracuji a berou si hypoteky, takze nic neobvykleho. Na druhou stranu, nikdo te nenuti si ji brat. Decka a rodinu jde mit i v najmu. Napr. v Nemecku, tak zije vetsina lidi a urcite si neprijdou menecenni. To je hlavne ceska specialita, ze kazdy musi vse vlastnit (dum, byt, atd.)
@Chytrak
v Německu hodně jedou bytová družstva a pronajímá se od nich. Soukromí pronajímatelé,…no nevím. Sestřenice mají teď dva byty od družstva, teď už jeden ve vlastnictví a druhý pronajatý. Odešla tam před 15 lety jako učitelka ve školce. Žádné převratné mzdy na jejich poměry nemají.
anonymní má velkou pravdu v tom, že i když se mladý člověk půjde přetrhnout, tak na vlastní bydlení nedosáhne nebo bude dělat veverku v bubnu do konce života nebo se bude klepat, jestli majiteli nebude vadit druhé dítě nebo andulka a nevystěhuje je. ![]()
@Chytrak píše:
Reknu ti presne jak to ted vypada s temi byty. V inzerci pribyva tydne cca 2000 novych bytu k pronajmu. Nejvtipnejsi je ze tyhle byty v centru, ktere jsou relativne velke jsou v nabidce za nizsi ceny, nez byty na sidlistich na okraji mesta jako treba Jizaku.
No jo hypoteka nepocka a furt je lepsi mit z puvod. najmu ctvrtinu nez nulu. Takze k necemu tahle pandemie byla trochu dobra, i kdyz ja osobne jsem proti zakazum Airbnb, nebot to urcite nevyresi a nemuze za impotentni bytovou politiku v hl. meste. Abnb jen ji eskalovalo, nicmene Praha neni mezi zapad. metropolemi vyjimka.
No ale zajímám, zda se jim to daří pronajímat, protože si úplně nedokážu představit, kolik lidí chce jít do vysperkovaneho bytu, kde je úplně vše včetně skleniček, s rizikem, že mě za pár měsíců majitel výkopne.
Videla jsem na bezrealitce např. byt 3kk, kde byly tři manželské postele. Kdo si to pronajme? ![]()
@Lovelytrue píše:
Tak existují i jiná města než Brno a Praha…ne každý má na to tam bydlet. My jsme byli v Brně v nájmu a když jsme chtěli vlastní, tak jsme koupili byt na menším městě blízko Brna za poloviční cenunavíc bydlení v Brně/Praze taky není žádná výhra…bydlela jsem v obou městech a žít bych tam celý život nechtěla. Tak jsme to zakempili v krajském městě 15 minut od Brna a je klid
Ktere krajske mesto je 15 min od Brna? Nak mne nic nenapada ![]()
@PaníBovaryová píše:
@Chytrak
v Německu hodně jedou bytová družstva a pronajímá se od nich. Soukromí pronajímatelé,…no nevím. Sestřenice mají teď dva byty od družstva, teď už jeden ve vlastnictví a druhý pronajatý. Odešla tam před 15 lety jako učitelka ve školce. Žádné převratné mzdy na jejich poměry nemají.
anonymní má velkou pravdu v tom, že i když se mladý člověk půjde přetrhnout, tak na vlastní bydlení nedosáhne nebo bude dělat veverku v bubnu do konce života nebo se bude klepat, jestli majiteli nebude vadit druhé dítě nebo andulka a nevystěhuje je.
Asi tak, vsak tu nedávno i jedna uživatelka zijici v Německu psala, že v jejím místě jsou najmy v podstate za „hubičku“, ale hypotéku by si dovolit nemohli.
Taky bych uvítala, kdyby takové možnosti mohly být i v ČR (a jiných státech).
@Wani píše:
Asi tak, vsak tu nedávno i jedna uživatelka zijici v Německu psala, že v jejím místě jsou najmy v podstate za „hubičku“, ale hypotéku by si dovolit nemohli.Taky bych uvítala, kdyby takové možnosti mohly být i v ČR (a jiných státech).
ony by byly, kdyby to politikové slabošsky neprodali v těch devadesátkách
Já jsem to viděla u nás, městské byty, nájemníci přijdou na zastupitelstvo a řvou, že tehdy a tehdy prodali byty a oni je chtějí taky. No a zastupitelé jako správní politikové jim to prodají (z vlastního krev neteče, že) klidně za hubičku výměnou za volební hlasy a řvouni to za pád dnů prodávají na realitce spekulantům, ti to pronajímají, nebo prodávají dál a kola se točí a točí a mladí nemají, kde bydlet ![]()
@PaníBovaryová Hnus. V Brne nechali zase pár let pár stovek městskych bytu prázdnych a zdevastovany. Některé zrekonstruovali a nabízejí je za 19 tisíc (3kk) na Francouzské. Další pár stovek je stále zdevastovanych a přemýšlejí, že by je takto pronajímáli lidem, kteří by je zrekonstruovali (a měli o to ponizeny nájem). ![]()
Nechali prostě několik stovek bytu ležet ladem, a pak je za dráž zrekonstruovali, uz par stovek lidí v těch bytech mohlo bydlet.
@Wani píše:
@PaníBovaryová Hnus. V Brne nechali zase pár let pár stovek městskych bytu prázdnych a zdevastovany. Některé zrekonstruovali a nabízejí je za 19 tisíc (3kk) na Francouzské. Další pár stovek je stále zdevastovanych a přemýšlejí, že by je takto pronajímáli lidem, kteří by je zrekonstruovali (a měli o to ponizeny nájem).
Nechali prostě několik stovek bytu ležet ladem, a pak je za dráž zrekonstruovali, uz par stovek lidí v těch bytech mohlo bydlet.
no to víš, přijde jedno vedení, nejčastěji jsou to teda pravičáci a ti mají myšlenku - kdo na to má, tomu to má město prodat. Takže stávající nájemníci koupí byty třeba za těch 20%, pak to výhodně okamžitě prodají za plnou pálku spekulantům. A co udělají spekulanti? Ano, začnou pronajímat. Nejlépe se pronajímá celý dům a lidem v hmotné nouzi, Protože úřadu práce se dá naúčtovat i třicítka za jednu cimru, že. Tak vznikne ubytovna. Ta je za x let v takovém stavu, že ji město musí odkoupit. Mezitím je tam jiné vedení a to má myšlenku - mladí nemají, kde bydlet. Tak začne přestavovat. Jenomže přestavět byt za veřejné peníze je dražší, než ho postavit. Tak začnou vymýšlet, jak nezatížit rozpočet.
U nás se téměř všechny byty prodali za pakatel a město teď řeší, že nemá žádné byty a musí je stavět nebo přestavovat. Když jsem viděla náklady na rekonstrukci jednoho městského bytu, málem mi vypadly oči z důlků. Každá stavební firma ti veřejnou zakázku natáhne. To je to
@PaníBovaryová To s tím příspěvkem na bydlení a ubytovnami je taky pekny hnus. Na druhou stranu, nájemcům kolikrat vadí, kdyz si tam chteji dát TP a vůbec nechápou, že byz TP mají problémy se školami, školkami a parkováním. ![]()
@Chytrak
Víš, on je asi ten největší problém, že nájmy začínají být vyšší než splátka hypotéky na menší byt, třeba. A já si nestěžuju, že musím pracovat, abych něco měla. Stěžuji si, že můžu pracovat třeba 20 let a s dnešními platy s nájmy budu mít stejně h… Tak ať si pak alespoň starší generace odpustí to paušalizování, jak jsou dneska mladí pohodlný a nechtějí děti. Ono si je hromada lidí dělá za 5 minut 12, protože do té doby šetřili
.
A jinak s tím celoživotním bydlením v nájmu. Nepředpokládám, že by dnešní mladí měli jednou důchod, ale kdybychom nedej bože měli to štěstí - z toho budu jednou nájem platit jak?
Za komančů byly novomanželský půjčky, byty od zaměstnavatele, po revoluci se rozprodávaly byty za hubičku, následně dávaly banky hypotéky klidně přes 100%! V každé době moderní společnosti byla nějaká možnost, jak si to trochu zjednodušit. Tak já se jenom ptám, čeho se můžeme chytit my dnes?
@Anonymní píše:
@Chytrak
Víš, on je asi ten největší problém, že nájmy začínají být vyšší než splátka hypotéky na menší byt, třeba. A já si nestěžuju, že musím pracovat, abych něco měla. Stěžuji si, že můžu pracovat třeba 20 let a s dnešními platy s nájmy budu mít stejně h… Tak ať si pak alespoň starší generace odpustí to paušalizování, jak jsou dneska mladí pohodlný a nechtějí děti. Ono si je hromada lidí dělá za 5 minut 12, protože do té doby šetřili.
A jinak s tím celoživotním bydlením v nájmu. Nepředpokládám, že by dnešní mladí měli jednou důchod, ale kdybychom nedej bože měli to štěstí - z toho budu jednou nájem platit jak?
Za komančů byly novomanželský půjčky, byty od zaměstnavatele, po revoluci se rozprodávaly byty za hubičku, následně dávaly banky hypotéky klidně přes 100%! V každé době moderní společnosti byla nějaká možnost, jak si to trochu zjednodušit. Tak já se jenom ptám, čeho se můžeme chytit my dnes?
Technická - k volbám chodíte?