Kdo jste právník?

13672
18.7.10 23:02

Kdo jste právník?

Holky(kluci) chtěla bych se zeptat,jsetli je tady někdo právnák- já jsem studentka a potřebovala bych občas konzultovat se zkušenějšími- jestli si zákony dobře vykládám- děkuji :mrgreen: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3265
5.6.14 18:10

Dobrý den,

dostali jsme od provozovatele tepla výpověď a chtěla bych se zeptat, zda je formulace výpovědi správná a kdy podle něj nám vlastně ta smlouva končí.

Ve smlouvě máme napsáno: Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.

Výpověď dodavatel datoval 21. 05. 2014 a já jsem doporučený dopis z pošty vyzvedla 03. 06. 2014 - tzn. podle mých výpočtů to znamená, že výpovědní lhůta běží od 1.7.2014 a smlouva končí 30. 09. 2014.

Ve výpovědi napsal toto: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014.

Já nevím, zda formulace je právnicky správná a on nepočítal s tím, že dopis vyzvednu až v červnu a proto má konec napsán již v srpnu nebo tato věta znamená, že smlouva končí k 31. 08. 2014 a pak běžní výpovědní lhůta do konce listopadu?

Díky moc za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
5.6.14 18:15

U hmotněprávních úkonů je rozhodné, kdy se úkon dostal do sféry tvé dispozice, není to nutně převzetí zásilky, ale např. výzva od pošťačky vhozená do schránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3833
5.6.14 18:21

Mohu i ja prilozit OT? Jedna se zjevne o obchodni pravo. Uz jsem zoufala :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
5.6.14 19:22

@mag
Mozem napisat SZ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
5.6.14 19:26
@fia80 píše:
Dobrý den,

dostali jsme od provozovatele tepla výpověď a chtěla bych se zeptat, zda je formulace výpovědi správná a kdy podle něj nám vlastně ta smlouva končí.

Ve smlouvě máme napsáno: Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.

Výpověď dodavatel datoval 21. 05. 2014 a já jsem doporučený dopis z pošty vyzvedla 03. 06. 2014 - tzn. podle mých výpočtů to znamená, že výpovědní lhůta běží od 1.7.2014 a smlouva končí 30. 09. 2014.

Ve výpovědi napsal toto: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014.

Já nevím, zda formulace je právnicky správná a on nepočítal s tím, že dopis vyzvednu až v červnu a proto má konec napsán již v srpnu nebo tato věta znamená, že smlouva končí k 31. 08. 2014 a pak běžní výpovědní lhůta do konce listopadu?

Díky moc za odpověď.

Můžeš využít www.bezplatnaporadna.cz, do měsíce ti na tvé dotazy odpoví právník - mailem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
5.6.14 19:29
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
6.6.14 14:14

@mag díky za odpověď ohledně doručení dopisu.

A mohla bys mi ještě, prosím, vyložit tu větu, kterou napsal ohledně výpovědi?

Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014. Znamená nebo vyplývá z ní, že výpovědní lhůta a smlouva končí 31.8. nebo v 30. 11.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
6.6.14 14:15

@cila díky za tip… oni přijímají další otázky až 16. 6. a já bych to potřebovala vědět dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
8.6.14 10:03

Trochu nechápu, proč se nezeptáte přímo toho dodavatele, jak to myslí. Jinak bych si to vyložil spíš tak, že vypovídají ke dni 31.8., tedy od toho data poběží výpovědní lhůta a ta tedy doběhne v listopadu. Ale může jít o diskomunikaci na obou stranách a lepší je prostě se zeptat… I levnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
8.6.14 14:58

@tygrik89 ja vím, že chce smlouvu ukončit ke konci srpna. Žádala jsem ho, zda by ji neukončil koncem září než vybudujeme novou kotelnu a vyzkousime v ni zkušební provoz, ale na tuto moji žádost mi v mailu vůbec nereagoval.

Pak jsem si všimla, že věta ohledně výpovědi je napsána, tak jak jsem uvedla a přišlo mi, že by u teto formulace byla smlouva ukončena až v listopadu. Jenže jsem si nebyla jista, zda tato věta není formulována v právnické hantýrce správně a konec smlouvy by byl v tom srpnu.

Pokud dodavatel formuloval tuto větu špatně, tak mám alespoň prostor pro domluvu, abychom spolupráci ukončili koncem září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
8.6.14 15:09

@fia80 Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.

Máš to tam jasně.

Výpověď byla doručena dnem hození oznámení o uložení zásilky do schránky a datum doručení výpovědi si podle podacího čísla, které možná najdeš na obálce zásilky, najdeš zde: http://www.postaonline.cz/trackandtrace

Pokud jsi oznámení o doručení zásilky měla ve schránce už v květnu, tak je jen tvůj problém, že jsi s vyzvednutím zásilky čekala do června. Na okamžik doručení výpovědi to nemá vliv.

Tady si taky adresát myslel, že zdrží doručení výpovědi, když ji na poště vyzvedne později: http://kraken.slv.cz/IV.US2876/11

Neuspěl.

@fia80 píše:
@tygrik89 ja vím, že chce smlouvu ukončit ke konci srpna … Pokud dodavatel formuloval tuto větu špatně, tak mám alespoň prostor pro domluvu, …

Nemáš prostor. Dodavatel formuloval větu možná nejednoznačně, byla ale pochopena zřejmě správně jako projev vůle ukončit smlouvu ke konci srpna a pokud ti bylo oznámení o uložení zásilky vhozeno do schránky v květnu, tak ke konci srpna taky smlouva končí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
8.6.14 15:38

@eumedon to ohledně doručení chápu a akceptuji a děkuji za příklad.

Kdyby mi tento dopis poslal v únoru a dal tam tuto větu: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014…, tak to znamená, že naše spolupráce bude ukončena koncem srpna nebo koncem listopadu? To je to, o co mi nyni jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
8.6.14 15:46
@fia80 píše:
@eumedon to ohledně doručení chápu a akceptuji a děkuji za příklad.Kdyby mi tento dopis poslal v únoru a dal tam tuto větu: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014…, tak to znamená, že naše spolupráce bude ukončena koncem srpna nebo koncem listopadu? To je to, o co mi nyni jde.

Kdyby ti tento dopis poslal v únoru, tak by nepředpokládal, že ti bude doručen v květnu. Takže by to tam tak nepsal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
8.6.14 20:41

Jasnost-nejasnost formulace, za delsi stranu provazu tu tahaji oni… bud se snazit domlouvat, nebo s tim bohuzel zrejme nehnete… Jestli jde jen o teplo, tak v srpnu by to nemel byt takovy problem, ne? Stejne neni topna sezona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová