Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky(kluci) chtěla bych se zeptat,jsetli je tady někdo právnák- já jsem studentka a potřebovala bych občas konzultovat se zkušenějšími- jestli si zákony dobře vykládám- děkuji
![]()
Dobrý den,
dostali jsme od provozovatele tepla výpověď a chtěla bych se zeptat, zda je formulace výpovědi správná a kdy podle něj nám vlastně ta smlouva končí.
Ve smlouvě máme napsáno: Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.
Výpověď dodavatel datoval 21. 05. 2014 a já jsem doporučený dopis z pošty vyzvedla 03. 06. 2014 - tzn. podle mých výpočtů to znamená, že výpovědní lhůta běží od 1.7.2014 a smlouva končí 30. 09. 2014.
Ve výpovědi napsal toto: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014.
Já nevím, zda formulace je právnicky správná a on nepočítal s tím, že dopis vyzvednu až v červnu a proto má konec napsán již v srpnu nebo tato věta znamená, že smlouva končí k 31. 08. 2014 a pak běžní výpovědní lhůta do konce listopadu?
Díky moc za odpověď.
U hmotněprávních úkonů je rozhodné, kdy se úkon dostal do sféry tvé dispozice, není to nutně převzetí zásilky, ale např. výzva od pošťačky vhozená do schránky.
Mohu i ja prilozit OT? Jedna se zjevne o obchodni pravo. Uz jsem zoufala ![]()
@fia80 píše:
Dobrý den,dostali jsme od provozovatele tepla výpověď a chtěla bych se zeptat, zda je formulace výpovědi správná a kdy podle něj nám vlastně ta smlouva končí.
Ve smlouvě máme napsáno: Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.
Výpověď dodavatel datoval 21. 05. 2014 a já jsem doporučený dopis z pošty vyzvedla 03. 06. 2014 - tzn. podle mých výpočtů to znamená, že výpovědní lhůta běží od 1.7.2014 a smlouva končí 30. 09. 2014.
Ve výpovědi napsal toto: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014.
Já nevím, zda formulace je právnicky správná a on nepočítal s tím, že dopis vyzvednu až v červnu a proto má konec napsán již v srpnu nebo tato věta znamená, že smlouva končí k 31. 08. 2014 a pak běžní výpovědní lhůta do konce listopadu?
Díky moc za odpověď.
Můžeš využít www.bezplatnaporadna.cz, do měsíce ti na tvé dotazy odpoví právník - mailem.
@mag díky za odpověď ohledně doručení dopisu.
A mohla bys mi ještě, prosím, vyložit tu větu, kterou napsal ohledně výpovědi?
Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014. Znamená nebo vyplývá z ní, že výpovědní lhůta a smlouva končí 31.8. nebo v 30. 11.?
@cila díky za tip… oni přijímají další otázky až 16. 6. a já bych to potřebovala vědět dříve.
Trochu nechápu, proč se nezeptáte přímo toho dodavatele, jak to myslí. Jinak bych si to vyložil spíš tak, že vypovídají ke dni 31.8., tedy od toho data poběží výpovědní lhůta a ta tedy doběhne v listopadu. Ale může jít o diskomunikaci na obou stranách a lepší je prostě se zeptat… I levnější ![]()
@tygrik89 ja vím, že chce smlouvu ukončit ke konci srpna. Žádala jsem ho, zda by ji neukončil koncem září než vybudujeme novou kotelnu a vyzkousime v ni zkušební provoz, ale na tuto moji žádost mi v mailu vůbec nereagoval.
Pak jsem si všimla, že věta ohledně výpovědi je napsána, tak jak jsem uvedla a přišlo mi, že by u teto formulace byla smlouva ukončena až v listopadu. Jenže jsem si nebyla jista, zda tato věta není formulována v právnické hantýrce správně a konec smlouvy by byl v tom srpnu.
Pokud dodavatel formuloval tuto větu špatně, tak mám alespoň prostor pro domluvu, abychom spolupráci ukončili koncem září.
@fia80 Výpovědní doba pro zrušení této smlouvy je 3 měsíce a počíná běžet 1. dnem měsíce následujícím po doručení výpovědi.
Máš to tam jasně.
Výpověď byla doručena dnem hození oznámení o uložení zásilky do schránky a datum doručení výpovědi si podle podacího čísla, které možná najdeš na obálce zásilky, najdeš zde: http://www.postaonline.cz/trackandtrace
Pokud jsi oznámení o doručení zásilky měla ve schránce už v květnu, tak je jen tvůj problém, že jsi s vyzvednutím zásilky čekala do června. Na okamžik doručení výpovědi to nemá vliv.
Tady si taky adresát myslel, že zdrží doručení výpovědi, když ji na poště vyzvedne později: http://kraken.slv.cz/IV.US2876/11
Neuspěl.
@fia80 píše:
@tygrik89 ja vím, že chce smlouvu ukončit ke konci srpna … Pokud dodavatel formuloval tuto větu špatně, tak mám alespoň prostor pro domluvu, …
Nemáš prostor. Dodavatel formuloval větu možná nejednoznačně, byla ale pochopena zřejmě správně jako projev vůle ukončit smlouvu ke konci srpna a pokud ti bylo oznámení o uložení zásilky vhozeno do schránky v květnu, tak ke konci srpna taky smlouva končí.
@eumedon to ohledně doručení chápu a akceptuji a děkuji za příklad.
Kdyby mi tento dopis poslal v únoru a dal tam tuto větu: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014…, tak to znamená, že naše spolupráce bude ukončena koncem srpna nebo koncem listopadu? To je to, o co mi nyni jde.
@fia80 píše:
@eumedon to ohledně doručení chápu a akceptuji a děkuji za příklad.Kdyby mi tento dopis poslal v únoru a dal tam tuto větu: Dodavatel vypovídá smlouvu ve všech bodech ke dni 31. 8. 2014…, tak to znamená, že naše spolupráce bude ukončena koncem srpna nebo koncem listopadu? To je to, o co mi nyni jde.
Kdyby ti tento dopis poslal v únoru, tak by nepředpokládal, že ti bude doručen v květnu. Takže by to tam tak nepsal.
Jasnost-nejasnost formulace, za delsi stranu provazu tu tahaji oni… bud se snazit domlouvat, nebo s tim bohuzel zrejme nehnete… Jestli jde jen o teplo, tak v srpnu by to nemel byt takovy problem, ne? Stejne neni topna sezona.