Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@eumedon píše:
Předpokládám, že ta prokazatelná dohoda o vypořádání vlastnictví k bytu existuje a že ji banka má. Tazatelka napsala, že právě za tím účelem mu banka poskytla hypotéku. Hypotéka bývá účelový úvěr.Ale účastník smlouvy, který měl podle té smlouvy podat návrh na katastr a neudělal to, se nemůže dovolávat toho, že stav v katastru neodpovídá skutečnosti, když to sám způsobil.
Je zbytečné uvádět hypotézy, které nemají podklad v tom, co tazatelka napsala.
Nech tedy nějak vyrypovat, ale je dost možné, že je to jak psala Trudinka. Mě by to napadlo jako první -) pokud se vypořádávalo sjm dohodou o vypořádání sjm před 4 lety a on to nezanesl na katastr, tak to podle zákona opravdu spadlo do režimu podílového spoluvlastnictví…
@ajaja79 píše:
@eumedon tak právní vzdělání z Vašich odpovědí je znát…nebo je to jen koníček?
Spíš gůglím. To, že používám přesných termínů, je zvyk - kvůli srozumitelnosti.
@Keyllah to by nastalo, pokud by neexistovala smlouva o vypořádání
@eumedon aha, tak díky za tipy, jdu hledat v sekci zaměstnání ![]()
@ajaja79 Dal jsem vám taky odkaz na seznam bezplatných pracovněprávních poraden pro zaměstnance.
@canaglia píše:
@Keyllah to by nastalo, pokud by neexistovala smlouva o vypořádání
Tehdy to po 3 letech od rozvodu spadalo do podílového spoluvlastnictví a u věcí běžné potřeby připadlo vlastnictví tomu, kdo je měl v držení. Vlastníkem nemovitosti se totiž v tomto případě nestal pán na základě podepsání o vypořádání sjm, ale stal by se jím až jeho vložením na katastr.
@Keyllah píše:
Vlastníkem nemovitosti se totiž v tomto případě nestal pán na základě podepsání o vypořádání sjm, ale stal by se jím až jeho vložením na katastr.
Vlastníkem se stává podepsáním smlouvy o vypořádání, jejíž součástí je převod vlastnictví. Smlouva má konstitutivní charakter.
Zápisem na katastru je už existující skutečnost pouze zveřejněna (nikoli založena nová skutečnost). Zveřejněním (publicitou) se stává účinnou vůči komukoliv. Zápis do katastru má v tomto případě charakter deklaratorní.
Edit: Ale jist si tím nejsem. Vysvětlím.
@eumedon píše:
Vlastníkem se stává podepsáním smlouvy o vypořádání, jejíž součástí je převod vlastnictví. Smlouva má konstitutivní charakter.Zápisem na katastru je už existující skutečnost pouze zveřejněna (nikoli založena nová skutečnost). Zveřejněním (publicitou) se stává účinnou vůči komukoliv. Zápis do katastru má v tomto případě charakter deklaratorní.
Ne ve všech případech. Uvedu př.:Pokud byla dohoda o vypořádání uzavřena jen písemně mezi bývalými manželi a nerozhodoval soud, jen to mezi sebou podepsali, tak se vlastníkem opravdu stane až zápisem do katastru. Dále byli i různé situace, kdo to zasílá na katastr-)v některých případech to byla povinnost soudů. jindy samotných účastníků. Zrovna v této výseči právní vztahů se nedalo moc paušalizovat, bylo zde různé „výjimky“.
@eumedon píše:
Vlastníkem se stává podepsáním smlouvy o vypořádání, jejíž součástí je převod vlastnictví. Smlouva má konstitutivní charakter.Zápisem na katastru je už existující skutečnost pouze zveřejněna (nikoli založena nová skutečnost). Zveřejněním (publicitou) se stává účinnou vůči komukoliv. Zápis do katastru má v tomto případě charakter deklaratorní.
Ono teď od 1. 1. byla docela zásadní změna, který zápisu v katastru dala vyšší právní sílu. Takže tady by to asi bylo právně hodně zajímavé…
@eumedon V tomto případě si myslím to samé, ale taky si tím vůbec nejsem jistá. Každopádně od NOZ má konstitutivní charakter ten zápis a nikoliv smlouva a pak si tak ještě matně pamatuju, že do konce roku 2014 bylo určité přechodné období, ale kdybych já si vzpomněla na co přesně - to je tak, když má na školení člověk pocit, že si to bude pamatovat ![]()
@canaglia píše:
Ono teď od 1. 1. byla docela zásadní změna, který zápisu v katastru dala vyšší právní sílu. Takže tady by to asi bylo právně hodně zajímavé…
Jojo, přesně tak… hele netušíš na to je to přechodné období do konce roku 2014?
@Keyllah Ponechme bokem, jak to bylo před účinností NOZ. Tam skutečně měla smlouva, jejíž součástí byl i převod vlastnictví nemovitosti, konstitutivní charakter, zatímco zápis v katastru měl charakter pouze deklaratorní.
Jak je to podle nového občanského zákoníku?
Podívám-li se do Výkladového stanoviska č. 24 Expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při Ministerstvu spravedlnosti ze dne 9. 4. 2014, tak tam čtu:
Vlastnické právo k nemovitostem se zapisuje podle § 6 a § 11 odst. 1 písm. a) zákona č. 256/2013 Sb., katastrálního zákona, do katastru nemovitostí vkladem. Nově se vklad vlastnického práva vyžaduje jak v případě převodu vlastnického práva, tak i v případě přechodu vlastnického práva. Vklad má charakter buď konstitutivního zápisu anebo zápisu deklaratorního. Má-li vklad konstitutivní účinky, nabývá nabyvatel vlastnické právo k nemovitosti, jíž se vklad týká, v souladu s § 10 katastrálního zákona k okamžiku podání návrhu na vklad, neboť právní účinky zápisu nastávají k okamžiku, kdy návrh na zápis došel příslušnému katastrálnímu úřadu. Má-li vklad deklaratorní účinky, nabývá nabyvatel vlastnické právo před provedením vkladu na základě jiné právní skutečnosti. Konstitutivní účinky vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí může založit jen zákon. Občanský zákoník tak činí například v ustanovení § 1105 NOZ v případě převodu nemovitosti zapsané v katastru nemovitostí. Pro případ přechodu vlastnického práva pak občanský zákoník obdobné pravidlo nestanoví.
Cituji § 1105 NOZ :
Převod vlastnického práva k nemovité věci
Převede-li se vlastnické právo k nemovité věci zapsané ve veřejném seznamu, nabývá se věc do vlastnictví zápisem do takového seznamu.
No… jak je to v tomto případě, ať ten podnikatel řeší s právníky. Jestli šlo o přechod vlastnictví, nebo převod a kdo je tedy opravdu vlastníkem. A mezitím uplynula lhůta pro vypořádání SJM a změnila se legislativa.
Já bych se do podobné situace nedostal, protože pokud kupuju nemovitost, jsem jak na trní do doby, než mám výpis z katastru, podle níž jsem jejím vlastníkem.
@eumedon Rozumím…já jen psala, jak to probíhalo před těmi 4lety a co vše se mohlo stát. Tehdy jsem se s tím v praxi dost setkávala. Jak je to teď dle nového NOZ nepátrám, dělám trest a jsem ráda, že jsem NOZ ušetřena:-)) nicméně zakladatelka podala minimum prazvláštních informací, na jejichž základě se nedá odborně moc radit…
@j.a.n.i1 píše:
No, jestli to není v ustanoveních přechodných, tak by musela nastoupit právní teorie.
Takže to je věc výkladu a zřejmě potenciálně dlouhého a drahého souzení, pokud někdo nechá věc uležet a vykrystalizovat do sporu. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Moje specializace je rodinné právo (a nejsem právník profesí ani vzděláním), takže fakt netuším…