Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
159
20.1.16 19:44

@Rozarka264 ahoj,ja mám borderku půl roku starou..mám ji bez papíru..Bydlíme v baráku. Amy bydlí v zateplene garsonce venku, ale chodí i dovnitř. Je prostě všude tam kde jsme my :),ale chodí spát k sobě. Se sousedi poradit nemůžu..ja mám takovou práci, ze jsem doma chvili dopoledne a pak jdu v půl dvanáctý a ve tri jsem uz doma..děti mám velký, takže se opravdu venuji jen Amy..je pravda ze s ni trávím dost času a zjistila jsem ze se to vyplati :palec:.,taky souhlasim s hrubik si nejdřív prostudovat knihu..taky moc lituji, ze jsem si ji neporidila driv :,(.řekla bych, ze je to opravdu náročné plemeno hlavně časově a jak říkám pořád ty naší rapl a neřízená strela :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
20.1.16 20:40
@Rozarka264 píše:
@hrubik
Děkuji za názor a za doporučenou literaturu, určitě si jí pořídím a pročtu. K mému synovi (je to kliďas) :mrgreen: Někdy mi přijde, že je i starší (na procházkách nebo na odstrkovadle už od 2 let zvládne víc než i některé starší děti… :palec: :dance: Ale lumpačit (běhat, skákat, dovádět umí jako každý jiný kluk… Prostě na ubližování zvířatům atd nemá ani povahu a vše si nechá vysvětlit. Máme doma burunduka (tedy teď přes zimu v kleci jinak je ve voliéře na balkóně) je to malá zemní veverka, skáče po malým, on si jí hladí stručně řečeno to je to nejmenší čeho se bojím (pes + naše dítě) ;)
Jinak když máš pejska s PP (možná mám hloupou otázku, promiň) smíš si vybrat jméno nebo už má nějaké dané??A co názory jiných?? Borderka do bytu s tím, že dopoledne jsme v práci?? Co štěkání a kňučení?? (kvůli sousedům)… Chápu, že je to pes a samozřejmě se tak i projevuje, ale nad námi je soused co má větší uštěkané (a hlavně když odejde byť jen na chvilku tak vijící plemeno)a sousedi jsou mírně řečeno naštvaní - jak je to u této rasy?? Máte někdo zkušenosti?? Samozřejmě procházky a aktivity na zaměstnání jsou samozřejmost - nevybírám pejska jen podle vzhledu…

Jméno si u pejska s PP určo vybrat můžeš, resp. nějaké jméno dostane od chovatele a ty mu můžeš říkat jak chceš, třeba úplně jinak. Jen v PP bude mít to svoje jméno původní. My jsme měli štěstí, protože moje děti vymyslely jméno Balto, které se chovatelce tak líbilo, že ho nechala Balťasovi zapsat do PP ačkoli pro něj měla vymyšlené původně jméno jiné. Takže jsme byli nadšení :dance: Ale my jsme si s naší chovatelkou psaly v podstatě od Baltova narození, takže jméno mu změnila velmi brzy.

Co se štěkání týče, tak nevím jak to je, když je pes sám, protože náš nebývá :oops: Ale Balto obecně neštěká. Nemám ráda takový ty malý uštěkaný psy, ti se mi fakt nelíbí. A Balto na nikoho nikdy neštěkal, ani na psy. Jen když ho trénuju a odložím ho, tak se dožaduje mojí pozornosti tím, že štěkne. Což ignoruju :mrgreen: Takže naši sousedi nemají se psem problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
20.1.16 20:41
@zolik18 píše:
@Rozarka264 ahoj,ja mám borderku půl roku starou..mám ji bez papíru..Bydlíme v baráku. Amy bydlí v zateplene garsonce venku, ale chodí i dovnitř. Je prostě všude tam kde jsme my :),ale chodí spát k sobě. Se sousedi poradit nemůžu..ja mám takovou práci, ze jsem doma chvili dopoledne a pak jdu v půl dvanáctý a ve tri jsem uz doma..děti mám velký, takže se opravdu venuji jen Amy..je pravda ze s ni trávím dost času a zjistila jsem ze se to vyplati :palec:.,taky souhlasim s hrubik si nejdřív prostudovat knihu..taky moc lituji, ze jsem si ji neporidila driv :,(.řekla bych, ze je to opravdu náročné plemeno hlavně časově a jak říkám pořád ty naší rapl a neřízená strela :pankac:

Fakt je ta kniha super, že? Taky v ní denně čtu a moc se mi líbí a snažím se ty rady aplikovat do našeho běžného života :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
20.1.16 20:56

To jo, akorát jsem zjistila ze nějaký rady uz jsme propasli :).třeba s tim výběrem štěněte nebo základní výcvik. pořídila jsem si knihu po vánocích, ale je pravda ze spousta věcí jde preucit. např. Amy dosud mohla na sedacku v obýváku, pac se dala šetřit, teď máme novou sedacku, Amy na ni skočila a rázně jsem řekla NE, zkusila ještě párkrát a teď uz na ni ani nekoukne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
20.1.16 21:02
@zolik18 píše:
To jo, akorát jsem zjistila ze nějaký rady uz jsme propasli :).třeba s tim výběrem štěněte nebo základní výcvik. pořídila jsem si knihu po vánocích, ale je pravda ze spousta věcí jde preucit. např. Amy dosud mohla na sedacku v obýváku, pac se dala šetřit, teď máme novou sedacku, Amy na ni skočila a rázně jsem řekla NE, zkusila ještě párkrát a teď uz na ni ani nekoukne :)

My jsme taky udělali spoustu chyb. Co naděláme. Jedeme dál a snad už správně, nebo aspoň se snažíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.1.16 23:18

@zolik18, @hrubik: holky, berte to tak, že chybama se učíte…respektive my všichni. Neznám pejskaře, který by chyby nedělal ;)
A vemte to i tak, že doporučené postupy jsou obecně platné, ale na vašeho psa nemusí 100% zabrat a pak hledáte jiný způsob…jako odrazit se od toho je super, ale stejně - co pes, to osobnost :)

@Rozarka264: určitě si pořiď tu knížku, co holky doporučují :palec: Jinak k borderce v bytě - nikdy jsem neměla borderáka samotného. Už můj první borderák měl doma parťáka…ten ho sice moc nebral, ale tak sám úplně nebyl. Můj druhý brderák už měl u sebe skvělého učitele a později parťáka právě v tom prvním. Takže se pánové většinou zabavili a štěkání ze smutku nehrozilo. Celý život jsou v bytě, domek nemám. Není to pro ně problém, naopak mají rádi pobyt se svou smečkou. Pokud bude pes sám, je potřeba ho postupně samotě přivykat.
Add jméno - poštěstilo se mi v obou případech to, co @hrubik jsem navrhnout i „papírové“ jméno, které chovatelé odsouhlasili a mě z toho pak zůstalo to, jak se psi jmenují. Je to o dohodě s chovatelem…a také o písmenku chovu ;) (třeba v zahraničí mají jiné postupy než v čr)
Add časová náročnost - ano, mladý pes potřebuje dostatek zaměstnání a to jak fyzického, tak psychického. Až ti trochu „dozraje“, usadí se to, ale ten nadšený pošuk, který je ready pro každuo akci v BOC prostě je i v pozdním věku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
20.1.16 23:20
@hrubik píše:
Jinak máme za sebou s Balťasem první lekci poslušnosti a bylo to super :dance: Lektorka je skvělá, svého psa vychovává jedině pozitivkou a shapingem a líbí se mi její přístup a vedení. Balto byl v sedmým nebi, že se viděl s jinými pejsky a že si s nima mohl hodinu na volno hrát :srdce: Taky pak padl a spal jak zabitej :lol: Prostě jsme si to užili oba :potlesk:

Bezva :potlesk:
Paráda, že jste si to užili oba. Shaping je dobrý :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.1.16 06:45

Ty jo holky se máte, ze u Vás jsou takové možnosti, nevím teda odkud jste, ale my jsme ze Sokolovska. Máme tady teda cvicaky, ale tam prijdem je to tam samej vlčák a boxer. Uděláme desetiminutový kolečko poslušnosti v kroužku, což je pro me katastrofa, Amy zajímají úplně něco jinýho..přijde mi ze se mi tam promění úplně v nekontrolovatelnyho psa..nezajímají ji ani pamlsky ani hračky no boha moja nic. :).ani nemám chuť tam uz chodit, jsem vždycky úplně vycerpana :jazyk:.no na jaře se tam cvici pry agility, tak to chcem zkusit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
21.1.16 09:52
@Kissie9 píše:
@zolik18, @hrubik: holky, berte to tak, že chybama se učíte…respektive my všichni. Neznám pejskaře, který by chyby nedělal ;)
A vemte to i tak, že doporučené postupy jsou obecně platné, ale na vašeho psa nemusí 100% zabrat a pak hledáte jiný způsob…jako odrazit se od toho je super, ale stejně - co pes, to osobnost :)

Jj, máš pravdu. Co zabere na jednoho psa, nemusí zabrat na druhého. My tu cestu pořád hledáme a ono si to sedne, co nám bude nejvíc vyhovovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
21.1.16 09:58
@zolik18 píše:
Ty jo holky se máte, ze u Vás jsou takové možnosti, nevím teda odkud jste, ale my jsme ze Sokolovska. Máme tady teda cvicaky, ale tam prijdem je to tam samej vlčák a boxer. Uděláme desetiminutový kolečko poslušnosti v kroužku, což je pro me katastrofa, Amy zajímají úplně něco jinýho..přijde mi ze se mi tam promění úplně v nekontrolovatelnyho psa..nezajímají ji ani pamlsky ani hračky no boha moja nic. :).ani nemám chuť tam uz chodit, jsem vždycky úplně vycerpana :jazyk:.no na jaře se tam cvici pry agility, tak to chcem zkusit..

My máme cvičák za barákem, což by bylo pro mě nejlepší chodit tam, děti bych klidně nechala doma samotný a jen si odběhla se psem cvičit. Ale nedostala jsem na něj zrovna dobré reference. Navíc jsem hledala někoho, kdo bude cvičit pozitivním přístupem a nejlépe s klikrem. Až jsem našla. Sice dojíždím, cca půl hodiny autem, ale stojí to za to :) Jak bude Balto spolupracovat je věc druhá, máme za sebou zatím první ukázkovou lekci, kdy si hodně psi hráli a my hodně povídali a ukázala nám prakticky jen přivolání, které jsme vyzkoušeli, víc jsme toho nestihli. Nemáš možnost si za lepším tréninkem někam zajet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
21.1.16 10:22

Holky může mít pes průjem u přezubování? Baltovi roste novej zub a na druhý straně dásně to má nateklý a nachystaný na prořezání. A je takovej zklidněnej, na sebe teda, řádit furt umí, takže apatickej určo ne. Ale i víc spí než obvykle. Průjem není furt, někdy fakt jo, někdy řidší bobek (sorry za popis :oops:). chuť k jídlu furt má. Právě mě napadlo, jestli to nemůže mít od těch zubů. Aspoň u dětí to tak bývá :) Asi mu lupnu černý uhlí ale nevím, jestli dát třeba i jen rýžovou dietu, jestli je to nutné, když by to mohlo být od těch zubů :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.1.16 10:44

@hrubik ty jo tak my takovýho nic neměli. ta se prezubila ani nevím jak :).ale možný to je, plno věcí u nich funguje jak u děti. černý uhlí nevím, v te knížce psali ze lidske leky jsou pro ne toxicky..musim si zkusit neco najit jinyho, tohle fakt nejde..jediný pozitivum je na tom, ze se pak štěňata na cvičáku pustí, no oni jsou tam asi jen dve :D a chvíli si na volno pohrajou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
21.1.16 11:24
@zolik18 píše:

Mrkni na stránky http://www.klubagility.cz/ …určo tam najdeš, jestli někde ve tvém okolí není nějaká agility klub. Agility se trénuje i v zimě, nejen v létě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
21.1.16 11:30
@zolik18 píše:
@hrubik ty jo tak my takovýho nic neměli. ta se prezubila ani nevím jak :).ale možný to je, plno věcí u nich funguje jak u děti. černý uhlí nevím, v te knížce psali ze lidske leky jsou pro ne toxicky..musim si zkusit neco najit jinyho, tohle fakt nejde..jediný pozitivum je na tom, ze se pak štěňata na cvičáku pustí, no oni jsou tam asi jen dve :D a chvíli si na volno pohrajou.
černé uhlí pro psy toxické není…naopak váže na sebe jedy např. v případě otrav a pak se tím vyloučí.
Lidské léky nejsou všechny pro psy špatné, ale léky musí předepsat veterinář. Psát ale knížku pro laiky, tak taky raději napíšu, aby lidské léky psům nepodávali ;)
Ale třeba na léto je mít dobré fenistil kapky nebo zirtek, zorax apod. kvůli pobodání vosama/včelama…to psům dát můžeš.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
21.1.16 11:32

@hrubik: s průjmem u přezubování zkušenost nemám. :nevim: Rýžovou dietou na 2 dny nic nezkazíš, pokud průjem neustoupí, je to na veta. A kup si tu Probican pastu!!! Když začne průjem, tak mu ji dej 3× denně dle doporučeného dávkování. Měl by se srovnat. Pokud ne, přidej dietu (nebo můžeš najednou, neublížíš mu tím). Déle trvající průjem je na veterináře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný