Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anel22 píše:
Zdravím a ráda bych se zeptala. Měli jsme psa 10 let, byl to nalezenec, přišel k nám po silnici a už u nás zůstal. Byl hodný, inteligentní, neagresivní a velice učenlivý. Trochu jsem pátrala potom po psích plemenech a zjistila jsem, že čistokrevný sice nebyl, ale hodně měl společného s Borderkou. Proto, když nás loni opustil, řekli jsme si s manželem, že když další pes, tak Borderka. Máme sice dům se zahradou a v létě jak bývá třeba na verandu otevřené, tak občas pes prošel i dovnitř. Ale jak se začlo topit, tak by ho doma nikdo neudržel. Věčně jazyk na veste a dobýval se ven. Navíc máme podlahové topení. Tak býval venku. Ale i když jsme za ní ven šli, tak mi tam přišel takovej sám… sice si šmejdil, nebo ležel a spal stulený do klubíčka. Ale stejně. Kotec měl se zateplenou boudou a stejně i když chumelilo, tak do té boudy nešel ležet a kolikrát na něm byl nános sněhu. Ale evidentně mu zima nebyla. V té boudě spal jenom v noci. Tak si říkám, že jestli je to u Borderek normální, že radši jsou venku sami, než doma v teple a s lidmi?
Ahoj, my máme psa v bytě, topíme teď v zimě cca na 21 stupňů a jazyk na vestě určo nemá, je úplně v poho. Ale asi když je borderka zvyklá být venku, tak jí je prostě v teple teplo ![]()
@megoska píše:
mám balonek od vetnamců za 30 kč.. takovej ten s těmi bodlinkami, ale je jen navenek.. už jsem slyšela pár případů kdy pejsi takový balonek snědli, takže jen pod dozorem..!!!
Tak to jo. Já mám právě taky zkušenost s tím, jak Balťas ukousl jedné myšce ucho a pak jsem se bála, že se tím zadusí. Tak jsem poučená a takovýhle hračky fakt jen pod dozorem.
@megoska píše:
taková sponka do vlasu, co ti dává kadeřnice když ti sepíná vlasy, mám takovou co mi vlasy moc nedrží, takže jí to nebolí když jí má na uchutu gumičku by tam nosila aji celý den
![]()
místo sponky se ještě může použít takový ten papírek post-it, Ten zaručeně vadit bude opravdu nebolí ![]()
@hrubik píše:
Ahoj, my máme psa v bytě, topíme teď v zimě cca na 21 stupňů a jazyk na vestě určo nemá, je úplně v poho. Ale asi když je borderka zvyklá být venku, tak jí je prostě v teple teplo
Tak ono při zemi asi bývá méně těch stupňů v bytech než na kolik topíte, ale my jak máme tu podlahovku, tak to opravdu dost hřeje. A držet doma jsem ho nechtěla na sílu, když se dobýval ven a chtěl prostě na zahradu. A radši byl tam a relativně sám.
@Kissie9 píše:
místo sponky se ještě může použít takový ten papírek post-it, Ten zaručeně vadit bude opravdu nebolí
zkusím ![]()
A co balto? nachladl? asi ne, že? jo jinak co ptáci? megí je číhá.. ![]()
@Anel22 píše:
Tak ono při zemi asi bývá méně těch stupňů v bytech než na kolik topíte, ale my jak máme tu podlahovku, tak to opravdu dost hřeje. A držet doma jsem ho nechtěla na sílu, když se dobýval ven a chtěl prostě na zahradu. A radši byl tam a relativně sám.
Jj, to je pravda. Navíc my máme pod náma sklepy a od země máme strašně chladno
Což Balťáskovi asi vyhovuje, protože když je mu v pelechu vedro, jde si lehnout na zem ![]()
@megoska píše:
A co balto? nachladl? asi ne, že? jo jinak co ptáci? megí je číhá..
Vypadá že ne, že je v pohodě. Tak jsem ráda. V sobotu jsme byli u ségry v Prostějově na prochajdě kolem vody a on zase do ní chtěl jít
Ale měla jsem ho na vodítku, tak je smočit tlapky a napít se, žuchnout ho tam jsem nenechala ![]()
Jinak na ptáky zatím Balto kouká, hlavně na vrány, kterých tu máme v zimě hafo, ale nijak je nečíhá, zatím.
Tak holky, zkoušela jsem s tím styd se i gumicku, i papírek, i sponku a vše oklepala, vůbec si tam packou nesahla
tak nevím to asi nepůjde s ni ![]()
@zolik18 Ani já nemám gumičky a sponky ráda, nerada působím svým psům zbytečné nepříjemnosti. Zkus to pozitivnější metodou - nauč dávat packu na target (třeba cédéčko), chvíli ji tam podržet. Jakmile se dostaneš s targetem k čumáku a uvidíš, že dává packu automaticky nahoru, jak target vidí, připoj povel a po pár zopakování máš stydění na světě ![]()
O. k.zkusím. díky..ja tu sponku právě měla hodně roztazenou, aby ji to nebolelo a tím pádem byla hodná volná a sklepla ji ze sebe.
Ahoj všichni,
jsem v této diskuzi nová
Takže zdravím… ![]()
Uvažuji o pejsovi (fenečce) border kolie. Pročetla jsem si už dost diskuzí atd… Zatím nespěcháme, spíš hodně promýšlím, protože jak jsem se již dočela jsou to dost nároční tvorečkové na čas… Zatím bydlíme v bytě (plánujeme domek se zahradou). Já pracuji buď od 6 do 13:00 nebo od 9 do 16:00. Manžel tak od 7 většinou do 13:00 (2× týdně do 14:45) a máme tříletého syna… Na procházky se synem chodíme každý den dost dlouho, jezdíme na kole, bruslích, procházky po lese, výlety do přírody… Chtěla bych napsat Váš názor. Nebyl by to můj první pejsek… Vážně jsme zatím ve fázi zkoumaní a sbírání informací, nechci nic unáhlit. Co jsem se dočetla, tak je lepší koupit pesana s PP?? A dále k povaze - vím, že jsou to akčňáci, ale jak zde psali jiní mají i „klidnější“… Má představa - neplánuji ji ani do soutěží ani na výstavy, spíš sport pro radost její i náš, procházky, povely, řádění v přírodě, aport, házení talíře atd.. (tím si ale myslím, že bych potřebovala k sobě tu maličko klidnější - jestli mě chápete??) Doufám, že se vyjadřuji správně…?
Ale nechci povaleče (což asi nejsou)
A také - kdybychom si jí pořídili do bytu (znám lidi, kteří jí mají třeba ve městě v bytech) a vynahrazují procházkama a takovým tím „rodinným“ sportem jak popisuji já… Netrpěla by? A co štěkání a kňučení když odcházíte do práce?? Snese být v bytě sama?? Nebo o ní máme začít uvažovat až po koupi domečku?? Mnohokrát děkuji za odpovědi…
![]()
@Rozarka264 Ahoj, tak nějak mám pocit jako bych četla své první příspěvky v této diskuzi
Taky jsem uvažovala stejně. My totiž máme borderku, resp. borderáka v bytě. Zatím je to mimino, ale myslím, že u nás rozhodně netrpí, že důležité krom toho pohybu je psovi zaměstnat hlavu - různými triky, učením poslušnosti atd. Já si tedy beru našeho pesana s sebou do práce, ale holky tady pracují a pejsky nechávají v pohodě doma, asi je to o zvyku a je potřeba se mu ráno, než odejdeš do práce, hodně věnovat - unavit ho, takže počítej s budíčkem brzy
Co se povahy týče, právě kvůli tomu, aby jsi měla větší šanci na psa povahově vyrovnaného, ti doporučuju pejska jedině s PP. Já jsem na začátku chtěla jít do bezpapíráka, protože nechci přece ty výstavy a tak. Ale pak jsem hledala více info a názor zcela změnila a máme papírového pejska. Důležité je si vybrat dobrého chovatele. Když chceš psa do bytu, měl by svá štěňata odchovávat v bytě a ne v kotci na zahradě, aby byla zvyklá na ruch domácnosti. Taky je dobré hledat takové spojení, kde rodiče nejsou moc velcí akčňáci - aby nedělali třeba vrcholově nějaký sport nebo pasení. Asi je vše o výchově, ale přeci jen genetika je genetika. Určo nebrat v tvém případě psa s ISDS, což jsou ryze pracovní plemena vhodná k pasení (čemu se ty předpokládám věnovat nechceš - podle toho co píšeš). Já bych ještě zvažovala, jestli zvládneš svého malého synka skloubit se psem. Já mám sama dvě děti - 5 a 7let a dneska bych ještě možná i chvilku počkala, až povyrostou, protože mi tu výchovu psa někdy pěkně ztěžují
Ale mám akční a divoké děti, sama víš nejlíp, jestli se tvému synovi dá už spousta věcí vysvětlit a jestli je bude, samozřejmě pod tvým dohledem, dodržovat.
A úplně nejvíc bych ti před koupí psa doporučila si koupit tuto knížku: Border kolie od A do Z od Carol Priceové, kde je vše o borderkách krásně napsané, jaké vybrat štěně, jak je vychovávat a jak řešit případné problémy. Já třeba lituji, že jsem tuto knížku neměla ještě před koupí psa, protože by mi v těch začátcích určo pomohla.
Jinak jsou to úžasní psi, ale hodně nároční a pěkně vyčuraní. Takže to chce pevné zásady, ale laskavý přístup a mělo by to jít ke spokojenosti všech ![]()
Jinak máme za sebou s Balťasem první lekci poslušnosti a bylo to super
Lektorka je skvělá, svého psa vychovává jedině pozitivkou a shapingem a líbí se mi její přístup a vedení. Balto byl v sedmým nebi, že se viděl s jinými pejsky a že si s nima mohl hodinu na volno hrát
Taky pak padl a spal jak zabitej
Prostě jsme si to užili oba ![]()
@hrubik
Děkuji za názor a za doporučenou literaturu, určitě si jí pořídím a pročtu. K mému synovi (je to kliďas)
Někdy mi přijde, že je i starší (na procházkách nebo na odstrkovadle už od 2 let zvládne víc než i některé starší děti…
Ale lumpačit (běhat, skákat, dovádět umí jako každý jiný kluk… Prostě na ubližování zvířatům atd nemá ani povahu a vše si nechá vysvětlit. Máme doma burunduka (tedy teď přes zimu v kleci jinak je ve voliéře na balkóně) je to malá zemní veverka, skáče po malým, on si jí hladí stručně řečeno to je to nejmenší čeho se bojím (pes + naše dítě) ![]()
Jinak když máš pejska s PP (možná mám hloupou otázku, promiň) smíš si vybrat jméno nebo už má nějaké dané??
A co názory jiných?? Borderka do bytu s tím, že dopoledne jsme v práci?? Co štěkání a kňučení?? (kvůli sousedům)… Chápu, že je to pes a samozřejmě se tak i projevuje, ale nad námi je soused co má větší uštěkané (a hlavně když odejde byť jen na chvilku tak vijící plemeno)a sousedi jsou mírně řečeno naštvaní - jak je to u této rasy?? Máte někdo zkušenosti?? Samozřejmě procházky a aktivity na zaměstnání jsou samozřejmost - nevybírám pejska jen podle vzhledu…