Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kissie9 píše:
K těm dětem - musím říct, že jsem ráda, že mám psy už starší a vychované. Jdou lehko ukočírvat, na rozdíl od dcery. A ji učí, jak se správně chovat k nim. A s tím, co už není, měla tak báječný vztah…on byl všeobecně velmi dobrý učitel a vychovatel…i pro štěňata…trpělivý, tolerantní, ale uměl vytyčit hranice. I dceři. A byl flexibilní v tom, že to uměl sám měnit…co jí dovolil coby malému batoleti, to jí nedovolil, když byla povyrostla. Stavět se na nohy se učila o něj…jak měl delší srst, tak ho čapla a přitahovala se…a on stál a držel a když měla svoje ruce na jeho zádech pomaloučku se rozešel…takhle poprvé přešla obývák…zkoušela jsem ho odvolat, aby ho netahala za ty chlupy, ale nedal se, prostě tam byl pro ni(obrácený gard také nefungoval
)
To je krásný, jak tvůj pesan miloval a respektoval tvoji dceru ![]()
Jj, je to tak, že jsem si myslela, že už mám děti dost velký na to, abychom si pořídili psa. Ale dnes už vím, že za pár let by to bylo asi jednodušší. Takhle víc bojujem a je to náročnějí, hlavně pro mě. Holt se děti musí naučit, že to jak se budou chovat k psovi, jim pes vrátí. A tím nemyslím, že by na něj byly zlé nebo mu ubližovaly, to vůbec ne. Jen i děti musí pochopit, že pokud ho budou divočit, bude je kousat a pokud nebudou respektovat moje pravidla, bude to dýl trvat, než Balta naučíme, co smí a co nesmí dělat.
Já se tomu dneska směju, protože manžel si přál ještě jedno dítě, ale mně se do třetího už nechtělo. Přišlo mi to hodně náročný. A tak mám třetí dítě ale chlupatý a makačka je to stejně
Ale zase si říkám, že ten život by byl moc velká nuda, kdyby byl jednoduchej ![]()
@hrubik: jo, byl to miláček…můžeš juknout na: https://www.youtube.com/watch?…
@Kissie9 píše:
Nadhera
az se mi draly slzy do očí..neexistuje hlubší láska…
@zolik18 píše:
Nadheraaz se mi draly slzy do očí..neexistuje hlubší láska…
No víš co, začátky s ním byly krušné, nepatřil povahově k typické bordeře, ale zvládli jsme to a možná o to víc na sebe byli fixovaní. Mi někdy přišlo, že je až telepatický vůči mně…fakt ![]()
No asi si musela ten odchod dost těžce prožívat..ja měla osmnáct let psa a on mi utekl, říká se ze odešel někam umřít abych se netrapila..ale ja se trapila, pac jsem ho nenašla a nevěděla jsem jak umřel a jestli se netrapil…bylo to hrozný a vybrecela jsem more slz za něj..
@zolik18 píše:
No asi si musela ten odchod dost těžce prožívat..ja měla osmnáct let psa a on mi utekl, říká se ze odešel někam umřít abych se netrapila..ale ja se trapila, pac jsem ho nenašla a nevěděla jsem jak umřel a jestli se netrapil…bylo to hrozný a vybrecela jsem more slz za něj..
To ano.
@Kissie9 píše:
Nádherný medailonek
Rocky byl krásnej pan pes. Věřím, že ti chybí ![]()
Jsem ráda, že jsem viděla i tvého ričouna a Ikyho, jsou to krasavci
A máš roztomilou dcerku
Já nevím proč, ale vždycky jsem si tě představovala jako tmavovlásku
A je super, co všechno jde s pejskama dělat, sjíždět řeku atd. Fakt dobrý. Těším se, co nás všechno s Baltem čeká ![]()
Jinak hlásím, že jsme dnešní odpoledne na lyžáku přežili
Bylo krásně, svítilo sluníčko a děsně rychle to uteklo. Balto se aspoň hezky socializoval, protože z počátku na ty lyžující děti koukal ve stylu „co zas tohle je“. Ale dobrý, zvládli jsme to. Pak padl v autě vyčerpáním a celou cestu domů prospal ![]()
@hrubik píše:
Jinak hlásím, že jsme dnešní odpoledne na lyžáku přežiliBylo krásně, svítilo sluníčko a děsně rychle to uteklo. Balto se aspoň hezky socializoval, protože z počátku na ty lyžující děti koukal ve stylu „co zas tohle je“. Ale dobrý, zvládli jsme to. Pak padl v autě vyčerpáním a celou cestu domů prospal
To mi připomnělo, jak jsem byla poprvé s klukama (psíma) v Alpách. Vždycky po lyžovačce jsme se šli projít (vždycky jsem je nechávala na pokoji v hotelu/penzionu…v tomhle byli zlatí)…no a za hotelem jezdila kabinovka…Rockas vždycky proháněl ty „divné berušky“ a řval, co mu plíce stačily…nahoru, dolů, nahoru, dolů…vždy tak cca 20-50 metrů. Taky dobrý způsob, jak utahat psa ![]()
@Kissie9 píše:
To mi připomnělo, jak jsem byla poprvé s klukama (psíma) v Alpách. Vždycky po lyžovačce jsme se šli projít (vždycky jsem je nechávala na pokoji v hotelu/penzionu…v tomhle byli zlatí)…no a za hotelem jezdila kabinovka…Rockas vždycky proháněl ty „divné berušky“ a řval, co mu plíce stačily…nahoru, dolů, nahoru, dolů…vždy tak cca 20-50 metrů. Taky dobrý způsob, jak utahat psa
To teda jo ![]()
Holky od kdy jste pouštěly štěnda na volno venku? Já mám pořád hrozný strach ho pustit
Zvlášť po tom, co minule se vykoupal v tom potoku
Dneska jsme byli ráno s dětma a psem venku, na poli, že ho pustím na volno a nechám pořádně proběhnout a budeme trénovat přivolání. Ale ve chvíli, kdy ho pustím a on nadšeně odběhne směrem ode mě, chytnu sama v sobě takovýho nerva, sevře mě úzkost, že co budu dělat, když nepřijde na zavolání a zdrhne mi. Přeci jen je to štěně a ne vycvičenej pes. Vím, že bych měla být v klidu, protože to ze mě pes cítí, ale nemůžu si pomoct
Měli jste třeba štěně na stopovacím vodítku? Dost nad tím uvažuju. A to podotýkám, že doma nebo na zahradě přivolání funguje, pamlsky mám vždy připraveny a můžu skákat a výskat a upoutat jeho pozornost jak chci, ale stejně mám strach, že nepřijde a někde se zaběhne. Snad pomůže, že už konečně začneme chodit do nějaké té školičky a budu si víc v tom výcviku věřit.
@hrubik: měla jsem na stopovačce i puberťáka i dospělého psa
Rozhodně ti to přidá jistotu. TIP: kup si delší stopovačku, tak 15-20 metrů a udělej na ní několik výrazných uzlů. Pak můžeš pustit i stopovačku z ruky a když se od tebe bude Balto moc vzdalovat, prostě ji jen přišlápneš. Musíš si jen hlídat konec. Ty uzle se ti zaseknou o nohu, jinak ti stopovačka proklouzne pod chodidlem, zvlášť na sněhu. Pořád je snažší doběhnout stopovačku, než honit bezprozorní štěně
A dej mu na obojek znáku s kontaktem na sebe (např. na http://tagisky.cz/ …tam mají hezký výběr)
@hrubik U mě by se hodila spíš otázka, kdy jsem začala používat vodítko.
Malé štěně ti nikam nezdrhne - má silný pud sebezáchovy a bude se držet u „smečky“. I kdyby se rozhodlo jít prozkoumat třeba něco nebezpečného, má tak malé nožky, že ho lze doběhnout. Pokud ale nebezpečí nehrozí, nejlepším způsobem, jak ho odvolat, je běžet na opačnou stranu.
Balto už je větší, pokud jsi ho doteď měla na vodítku, bude si chtít „užívat“ nové vzácné volnosti, tak se dá čekat, že ti bude víc povlávat po okolí a užívat si svobody. O to víc ho musíš pouštět, aby mu to přestalo být tak vzácné, a o to víc se snažit pěstovat přivolání. Je na to celá řada her, jejichž principem je, že po přiběhnutí psa přichází odměna (přetahování o hračku, pamlsek), je fajn měnit odměnu, aby pes nikdy nevěděl, co ho čeká a nemohl si teda říct „Hm, na granuli jí prdím, voňavá fenka je zajímavější“. Spousta těch her se dá najít na Youtube (zkus heslo Recallers) nebo pokud umíš anglicky, má existovat DVD od Susan Garrett, která tyhle hry vymyslela, dala jim ucelenou formu.
Obecně postačí zaklínadlo „jméno - útěk pryč - hra“. Pes si zvykne, že jak slyší své jméno, musí ať dělá co dělá, honem rychle zpátky. Je to bordera, učí se rychle
@Icestar: na to jsem spoléhala také, že štěně si mě bude víc hlídat…ty jo, můj druhý borderák se podle tohodle vzorce moc nechoval
Ale jak jsi psala - hry, hry a hry, nikdy netrestat, ať v dálce udělá cokoliv…a mám přivolání fakt 100% (kromě petard
)…i od háravky. Takže přesně - hrát, hrát hrát, budovat vztah a důvěru.
Holky díky moc oběma. Dnes mě ta moje reakce fakt překvapila, jak já z toho že je na volno byla nervní ![]()
@Kissie9 Ok, stopovačku koupím a s uzly super nápad
Známku už má. Tu od města nosím v peněžence, ale číslo z ní a název města mám vyražený na druhé straně naší známky, na té první má jméno a můj mobil.
@Icestar Fakt smekám, žes dala svoje svoje holky bez vodítka. Já nemám asi ty zkušenosti a důvěru v sebe samu, abych tohle riskla. A ačkoli je Balto moje klíště a hlídá si mě i u záchodu, tak venku je to prostě tááák zajímavý
Každopádně určo vyzkouším tvé typy ![]()