Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4284
8.1.16 13:04

@zolik18 To není podstatné, jak moc na ni tlačíš - zda jen trošku nebo chytáš hysterický záchvat. Pořád je to TLAK, neboli negativní působení na psa. Ten se tomu snaží vyhnout, protože mu to je nepříjemné. Boderka o to víc, protože bývá v povaze citlivá. Čím víc na ni tlačíte, tím víc stresu působíte. Čím víc stresu borderka cítí, tím spíš udělá cokoliv jiného, jen ne to, co po ní chcete. Aby udělala, co chcete, nabídněte jí něco, co chce ona. Ukažte jí, že přijít k vám neznamená stres v podobě seřvání „co si to jako dovoluje“ (v jejích očích ji trestáte za to, že přišla!), ale super hru s přetahovadlem, pro které se vždycky vyplatí přijít!
Aneb, přesně jak píše @Kissie9 budujte vztah!
Když pes udělá něco špatně, není to jeho chyba, ale VAŠE. Utekla vám za psem? Nemáte u sebe dost voňavé pamlsky. Neukázali jste jí, že v kapsách bývá schovaný míček, který za odměnu vypadne. Nepřipnuli jste jí dlouhé vodítko, které se dá v krizové situaci zašlápnout. Kde je ta chyba v psovi, za kterou ho trestáte zvýšením hlasu a působením stresu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
8.1.16 14:38

Jasný. díky za radu. přece jen ji mám pět měsíců a uceny z nebe nespadl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
8.1.16 15:14
@zolik18 píše:
Jasný. díky za radu. přece jen ji mám pět měsíců a uceny z nebe nespadl…

V poho, my se také učily :pankac: A přeci, kdybys nechtěla poradit, tak se ani nezeptáš. A díky bohu za lidi, co se ptají :palec:
Když jsem měla svého prvního psa (ne BOC), já nasekala tolik chyb :roll: A můj další pes, byť jsem chyb dělala méně, mě vyučil tak, že z toho čerpám hodně doteď :mrgreen: Jde jen o zkušenosti (a otevřenosti jiným možnostem). Je fajn, že se zajímáš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
8.1.16 23:13

@zolik18 No jasně, však to nemyslím ani trošičku zle :hug: Naopak, snažím se pomoct. Mojí starší fence bude pět let a je to můj první pes - taky jsem hledala a učila se za pochodu a těch chyb, co jsem u ní nasekala, no občas se divím, že to pořád ještě nevzdala a odpustila mi to všechno :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
9.1.16 13:41

No ja měla předtím pražského krysarika.To byl gaucak a žádnou výchovu jsem u něj nepestovala. pořídila jsem si ho když mi bylo 19let..a je jasný ze v tomhle věku jsem měla jiný starosti než se intenzivně věnovat psovi. Časem člověk přišel na to ze dnes je to úplně jinak. přehodnotí svůj život a dosavadní hodnoty..a zjistí ze vlastně ten pes ho sto procent naplňuje..teda aspoň ja to tak mam..pokud teda nejsou malý děti. ja mám děti odrostlejsi a každá ma svoje, takže me uz tolik nepotřebují..takže moje momentální štěstí třeba je, když mužem jít na tu dlouhou procházku a hazime ten klacek nebo míček a ja vidím jak je ten pes stastnej jak blecha :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
9.1.16 13:54

@Icestar Musím se přiznat, že se mi moc líbí, jak vychováváš psa pomocí pozitivky. Dokonce bych řekla, že jenom pozitivně a to smekám. Já se totiž snažím, ale ne vždy to jde. Hlavně ta naše mrška vyčuraná dělá věci, které nemá, zrovna když se jí fakt nemůžu věnovat, třeba přijdeme z venku a pomáhám dětem se vyslíct z oblečení a mokré oteplováky hodit na sušák a Balto toho využije a hned letí na gauč, nebo si vyleze na stůl, nebo jde škrabat gauč… Jak mám být v tomto případě pozitivní ve výchově psa? Často ho sama ještě v zimní bundě sundávám z gauče/ze stolu, prakticky se nemůžu ani vyslíct, protože lítám kolem dětí a psa v tu chvíli. Vím, že je to štěně a nemůžu čekat, že přijdeme z venku domů a on si někam zaleze a počká, až vše vyřídím a budu se mu zase moct věnovat. Jen by mě zajímalo, jak teda formou pozitivní výchovy psa naučit, aby mě nechal aspoň vyslíct když přijdeme z venku :mrgreen: Protože ho nemůžu ještě v bundě sundat z gauče a jít si s ním hned hrát. Takových situací je víc. A jak jsem psala, snažím se to vést pozitivní cestou, ale taky často použiju metody, které pozitivní nejsou. Zdá se, že tobě to v praxi funguje, tak sem s nějakými nápady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
9.1.16 13:56
@zolik18 píše:
No ja měla předtím pražského krysarika.To byl gaucak a žádnou výchovu jsem u něj nepestovala. pořídila jsem si ho když mi bylo 19let..a je jasný ze v tomhle věku jsem měla jiný starosti než se intenzivně věnovat psovi. Časem člověk přišel na to ze dnes je to úplně jinak. přehodnotí svůj život a dosavadní hodnoty..a zjistí ze vlastně ten pes ho sto procent naplňuje..teda aspoň ja to tak mam..pokud teda nejsou malý děti. ja mám děti odrostlejsi a každá ma svoje, takže me uz tolik nepotřebují..takže moje momentální štěstí třeba je, když mužem jít na tu dlouhou procházku a hazime ten klacek nebo míček a ja vidím jak je ten pes stastnej jak blecha :palec:

To jsi napsala fakt krásně :palec: Je fakt, že jsem si myslela, že už mám děti větší a psa už dáme v pohodě, ale je fakt, že pořád jsou dost malé na to, abych kolem nich musela skákat a někdy je to náročné vše skloubit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
9.1.16 13:59

Jinak holky, měla jsem za sebou šílené 3 týdny pracovního vypětí a poslední týden byl úplně nejhorší. Šidila jsem děti, které to nesly hodně těžce, protože nejsou zvyklé, že se jim maminka nevěnuje a je nervózní a protivná. Šidila jsem i psa, kterej byl ale úplně úžasnej a podržel nás hlavně i v práci, kam jsem si ho brala a musela tam makat jako šroubek a on to fakt zvládl a byl docela hodný. Ale už jsem ráda, že je to za mnou a že si můžu vydechnout a zase se všem svým miláčkům věnovat naplno :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
9.1.16 14:04
@hrubik píše:
To jsi napsala fakt krásně :palec: Je fakt, že jsem si myslela, že už mám děti větší a psa už dáme v pohodě, ale je fakt, že pořád jsou dost malé na to, abych kolem nich musela skákat a někdy je to náročné vše skloubit.

No ty máš děti ještě malý když pises ze je ještě svlikas…ja ale tím jak bydlíme v baráku tak takovyhle věci neresim..když je ošklivý počásko tak ji nechám venku, ona si zaleze do boudy a za půl hodky vyleze cista a ja ji pustím dovnitř… :lol: je pravda ale ze ty rady s tou motivací bych taky uvitala..sice knížku čtu, ale někdy člověk ani nechápe jak to v tý knížce myslí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
9.1.16 16:08

@hrubik megí tež s chodby utíkalamokrá atd.ale ted asi dva měsíce už je naučena že si sedne čeká až se vyzujem vyvlečem, apak je řada na ní.. podá mi jednu packu, druhou ted jsem ji naučila vztan at můžu osušit zadní tlapky, pak sundám obojek a dám kokino, zatím to funguje a jsem štastná, protože zachvilku budou břečky.. :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
9.1.16 16:21

@zolik18 Já spíš dětem pomáhám, už jsou velký na to, aby se oblíkly, ale ty zimní hadry, to je děs. Přijdeme mokří z venku všichni a děcka to mrsknou na sušák, já to musím samo hezky rozvěsit, sama se vyslíct.

@megoska píše:
@hrubik megí tež s chodby utíkalamokrá atd.ale ted asi dva měsíce už je naučena že si sedne čeká až se vyzujem vyvlečem, apak je řada na ní.. podá mi jednu packu, druhou ted jsem ji naučila vztan at můžu osušit zadní tlapky, pak sundám obojek a dám kokino, zatím to funguje a jsem štastná, protože zachvilku budou břečky.. :D :D

Tak Balto umí sednout na ručník před dveřma naprosto 100%, u tohoto povelu „ručník“ ukazuje svou pravou bordeří pracovitou povahu, protože je neskutečně aktivní :mrgreen: Takže tlapky utřem, pak se zuju a jdeme do bytu. Tam si hezky sedne a čeká, až mu sundám vodítko. A pak prakticky hned letí na gauč :cert: A já ani tu bundu nesundám. Takže ho dám dolů z gauče, vracím se vyslíct, zase sundám z gauče, do toho pověsím dětem bundy na háček, páč tam nedosáhnou, zase letím za psem, pak si jdu sama vyslíct oteplováky a zase letím za psem :mrgreen: :mrgreen: Já toho přes den naběhám :mrgreen: Takže tak.

Brala bych nějaké tipy, jak psa naučit, že fakt čeká, než se my vysvlečeme a budeme se mu v klidu věnovat. Ty návraty z venku jsou totiž děsně hektický, jak je rozjuchanej, tak neví co by :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
9.1.16 23:12

@hrubik: to je klasické odložení…jde to nacvičovat na klikr úplně krásně…jen musíš postupně, no. Nebo pak můžeš volit to naklikání jeho „místečka“. Když jste všichi vevnitř, dej mu povel místo (nebo ho tam odveď) a dej mu tam třeba kostičku z buvolí kůže nebo tak něco, co ho tam zabaví. Ty se rychle vysvlékneš z kabátu a čepice a půjdeš si tam s ním ohrát nebo mu dát aspoň volno" (je malý, ty časy fakt nesmí být dlouhé)…měl by najet na klasiku váš režim. Tohle zrovna jde krásně přes tu pozitivní motivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
10.1.16 13:34
@Kissie9 píše:
@hrubik: to je klasické odložení…jde to nacvičovat na klikr úplně krásně…jen musíš postupně, no. Nebo pak můžeš volit to naklikání jeho „místečka“. Když jste všichi vevnitř, dej mu povel místo (nebo ho tam odveď) a dej mu tam třeba kostičku z buvolí kůže nebo tak něco, co ho tam zabaví. Ty se rychle vysvlékneš z kabátu a čepice a půjdeš si tam s ním ohrát nebo mu dát aspoň volno" (je malý, ty časy fakt nesmí být dlouhé)…měl by najet na klasiku váš režim. Tohle zrovna jde krásně přes tu pozitivní motivaci.

Zůstaň trénujeme s klikrem, daří se fakt chviličku. Je mi jasný, že to nejde hned a chce to čas a trpělivost. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
14.1.16 15:04

Ahoj holky, Balto má za sebou koupel v potoce :( Bezva nápad, na 3,5měsíce starý štěně a na leden :nevim: Dnes jsme na procházce měli premiéru, že ho pustím z vodítka, abychom to taky vyzkoušeli někde venku a ne jen na zahradě. Nikde nikdo, jen pole, cestička a potůček. Podotýkám, že Balto byl bez vodítka asi minutu. A hned si to zamířil k potoku a já na něj zavolala, otočil se a hupsnul do vody :roll: No plavat umí :mrgreen: Ale bála jsem se. By mě v životě nenapadlo, že vletí rovnou do vody. Hned jsme šli z procházky domů, kde jsem ho osušila a je už v teple. Ale snad nenachladne :( Blbka jedna malá :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
14.1.16 17:59
@hrubik píše:
Ahoj holky, Balto má za sebou koupel v potoce :( Bezva nápad, na 3,5měsíce starý štěně a na leden :nevim: Dnes jsme na procházce měli premiéru, že ho pustím z vodítka, abychom to taky vyzkoušeli někde venku a ne jen na zahradě. Nikde nikdo, jen pole, cestička a potůček. Podotýkám, že Balto byl bez vodítka asi minutu. A hned si to zamířil k potoku a já na něj zavolala, otočil se a hupsnul do vody :roll: No plavat umí :mrgreen: Ale bála jsem se. By mě v životě nenapadlo, že vletí rovnou do vody. Hned jsme šli z procházky domů, kde jsem ho osušila a je už v teple. Ale snad nenachladne :( Blbka jedna malá :cert:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: vítej do života s borderkou. Těch věcí, co tebe nenapadne a psa ano bude ještě hafo, neboj ;) :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný