Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2517
28.11.19 12:11

@Hugo-maša takze mas voriska. Pokud je pes bez PP, tak nemas jak dokazat puvod plemene atd, mas tedy voriska..
Nicmene prave mozna proto je bez PP, pokud je agresivni. Ono totiz papirovi rodice nejsou uchovneni jen z nejakych duvodu nevhodnosti do chovu (napr spatna povaha apod)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.11.19 07:52

Border s PP nebo bez?

Strachová agrese se vytváří v průběhu života není dana geneticky. Tak je jedno jestli je pes s PP nebo bez. Štěně s PP může mít stejný problém jako bez. Stejně tak štěně po uchovnenych a gen. testovaných rodičích může mít gen. vadu kyčelního kloubu, nebo problém s očima. Znám hned několik případů jen v nejbližším okolí. Radej napište co znamená uchovneni fenky, to bude jistě každého majitelka vořiška zajímat víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
29.11.19 22:53

@Hugo-maša
tak jasne, riziko je i u uchovnenych rodicich, ale je minimalni prave proto, ze se sleduji cele linie rodu dozadu a do chovu se nepousti prave jakkoliv nemocni jedinci..
U stenete s PP si muzeme projet jeho predky, podivat se, na co je linie zamerena (pracovni linie, sportovni linie..) a k cemu bude mit spise predpoklady, mame vetsi jistotu, co se povahy i celkoveho zdravi tyce.. Plus nepodporime vselijake mnozirny, kde majitele fenky nezajimaji nejake zkousky, testy, kvalitni granule apod..
Ono uchovnit fenku a pak ji drzet na nejaky urovni stoji hodne penez..
Musite absolvovat xy vystav, u pracovnich plemen i zkousky, ruzne veterinarni testy..
Pak v brezosti zase vysetreni (ultrazvuk apod), kvalitni krmivo, pro stenata to same, ockovani, cipovani, testovani..
Vetsinou se na kryti jezdi do zahranici, nakryti taky neco stoji..
Proste nejsou to male naklady a proto papirovi psi stoji tolik, akorat hodne lidi si mysli, ze na tom chovatel vydelava, ale on ve vysledku moc velky zisk nema..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.11.19 13:03

Děkuji za odpověď. Možná uvést přesné částky není špatný nápad. Já nejsem chovatel tak to vezmu odhadem jen podle toho co jsem se dočetla. 20, 000, za PP fenku, gen. testy každý po 2, 000 (čím víc tím lépe), členské poplatky, účast na výstavách +benzín. Uchovneni vychází +, -, dalších 25tisic. Kriti 20 tisíc. Tak je jasné že nebudete prodávat štěňata po 6000,. Na druhou stranu ne každý PP pes co není uchovneny má nějaký problém. Možná jde pouze o tyto částky které si nemůže běžná rodina dovolit. Proto nechápu jak můžete BORDERKU po PP rodičích nazvat vořiškem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
30.11.19 15:41

@Hugo-maša |Co je na tom k nepochopeni?
Taky boty od Vietnamcu s tremi prouzky nazvete Adidas? Asi tezko..
To mate to same se psem - kdyz nemate k psovi prukaz puvodu, nemate jistotu, ze se opravdu jedna o cistou rasu a ze se napriklad fena neprskla s nejakym sousedovic Benem apod..
Proste o zadnem psovi, ktery nema PP a ma byt nejaka cistokrevna rada, nemuzete tvrdit, ze to ta rasa je, kdyz to nemate jak prokazat..

A pokud tvrdite opak, tak jsem jen alibista.. A je to to same, jako kdyz si nejaka pipina nemuze dovolit pravou kabelku od LV a koupi si jeji fejk v Turecku a vydava ji za pravou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
30.11.19 15:45

Nebo tedy abych byla presna - pes bez PP je spise krizenec.. Krizenec je jedinec, ktery vznikl krizenim nejakych plemen (tedy ve Vasem pripade dvou PP borderek), ale sam PP nema.. Tedy nemuzete o nem tvrdit, ze je cistokrevny, protoze to nemate jak dokazat..

Vorisek je spise poulicni smeska neidentifikovatelnych rodicu (co se plemene tyce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.12.19 17:49

No z vás by v roce 1943 musel být Hitler nadšený. ČISTÁ RAS. Nechápu proč jsme po válce sudetske Němce přesunuli na jejich stranu hranic. Převážně Česko- němečtí kříženci, žádná čistá rasa. Takže naházet do režneho pytle, zavázat a utopit. Mám vlastni zkušenosti s PP (ČISTOU RASOU). PERSKÁ KOČKA S PP. 6 měsíců stará, 8,000 na ruku a papír o původu do ruky. HAHAHAHA. Na dotaz proč chovatelka prodává takto staré kotě mi řekla že ji plánovala do chovu ale rozmyslela se. Další 4 měsíce sem holku dávala do kupy!!! Jak psychicky tak zdravotně. Testy prokázaly LOKÁLNÍ ZAČERVENÍ a na plíseň CANIS, jsem došla až když to dostal můj odchov peršanku. Na vakcinace jse nechala jako předkrm 17,600." Vřele doporučuji".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
1.12.19 21:57

@Hugo-maša proste nepodporuji narozdil od Vas mnozitele :) K tomu nepotrebuji byt Hitler.
Jinak pokud si kupuji papiroveho jedince, tak si samozrejme chovatelskou stanici dlouze vybiram a poradne proveruji, to je cele..

Chtela jsem psa, na papiroveho jsem nemela, poridila jsem si momentalne voriska z utulku, nelituji.. Udelala jsem opustene zviratko stastne a nepodporila jsem mnozitele koupi bez PP „plemene“.. Tot vse, Vy podporujete mnozky, tak snad se Vam v noci dobre spi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.19 10:43

Vzít si pejska z útulku je něco co obdivuji, já sama bych to nedokázala. Kvůli Hugovi jsem neměla moc možností. Štěně které splňuje dané body jako - fenka ne starší než 2 měsíce, né dominantni, klidná a hlavně neštekaci. Od konce unora tohoto roku jsem jsen nedělala snad nic jineho než hledal. V průběhu hledání jsem natazila na modrou a šedou barvu a šla jsem do kolen. 15000 bylo odloženo pro možnost že půjde o PP. Ok dam i 18 litrů, budeme sice celé léto žrát rajčata na zahradě protože nebude na chleba ale pořád lepší než hledat kořínky pod sněhem. U jednoho PP štěněte jsem nechala propadnout zálohu, když jsem odřekla. Chovná fena byla štekna blafklala jak čivava pořád a na všechno. A malá začala dělat to co matka jak na baterky bafbafbaf. Věděla jsem že ji Hugo roztrha v momentě kdy otevře čumáček. Pro druhou jsem jela do Bratislavi 800euro a to se slevou (Čer to vem, 20 tisíc budeme k rajčatum křoupat i jetelinu s králíkama) Inzerát zněl s PP 4 měsíce, spěchá nezvládám ji. Prověřila jsem si vše jestli nejde o překupnika, hodinový rozhovor s chovnou stanici, celou noc na internetu pročítala vše o této chovce. Na půli cesty jsem projistotu zavolala terapeutovi, jak velký problém může být když má malá 4 měsíce. VELKÝ bylo mi řečeno. Tak jsem to zase otočila domů. Další PP možnost. Jela jse 150km jelikož jsem po telefonu nedostala moc informací a zálohu složim až malou uvidím. Matka štěňat ve velikosti kokršpaněl (nechápu jak se toto dá uchovnit). Otec také takové zdechlatko. Hugo 22kg tak si u něj představují v dospělost holčinu tak 18kg ale to k tomu musí mít nějaký předpoklady. Ne děkuji. Pak vylitl inzerát ve kterém byla Máša dez PP po PP rodičích. Komunikace perfektní. Ne každý vám řekne že je matka štěňat hrabala tvrdohlava. To vám budou cpát do palice jak chytrý a bezproblémovi pejsek to je a na negativa musíte dojít postupem času sáma. Dobrá, ta péče asi nebyla 100%, domů jsem si dovezla jako bonus 3 klíšťata, vyděsila jsem ji hřebenem, a granule ze supermarketu začala míchat s calibrou 32% masa. Ne já nechci podporovat množirny jen sem se musela přispusobit situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2517
3.12.19 18:50

@Hugo-maša Hele mate sve duvody a ty budete obhajovat.. Ja zase sve.
Ja byt ve Vasi kuzi, tak si bud k Hugovi neporidim nic a nebo proste stravim vic casu vyberem.. A jinak borderky mohou byt i mensiho vzrustu, zalezi na linii predku apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
6.12.19 05:25

Tak já mám taky fenku bez PP, ale oba rodiče jsem viděla a byli to vyrovnaní super psi. Pokud chce někdo mazlíka a kamaráda, PP nepotřebuje. Ale chce to proklepnout si od koho štěně beru a nepodporovat množírny. Pokud má někdo doma vymazlenou fenku a chce aby měla jednou za život štěňata, to bych zase úplně neodsuzovala. Já štěňata nechci a fenečku nechám vykastrovat. Hold bydlíme na dědině a psíci tu žijou svým životem a nebudu ji chudinu držet zavřenou aby se náhodou nestala nehoda. Štěňat jsou plné útulky, nechci produkovat další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.19 13:39

Já už mám termín na kastraci Huga na příští týden. Maša bude mít 7 měsíců a na nějaké oddělování nemám nervy. Také jsem se setkala s její mamčou a tatínkem. Malá byla 4 vrh a údajně poslední protože má mamina 7 let. Oba psi v pohodě tatík šílenej mazel. Oba nadšení aporteři. Ale malá nemá o aport vůbec zájem. Nevíte jak ji to mám naučit? Hugo aporbovsl bez vysvetlivek, on se všechno učil sám ale malá je tvrdohlava a strašně vyčurana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
188
6.12.19 14:12

@Hugo-maša učila jsem pozitivní motivaci. Na tu naši jako na úplně malinkou fungovalo nejvíc mazlení. Kokina taky, ale to se pak soustředila jenom na kokina a ne na to co dělá. Míček mi nosila asi ve 3 měsících. Teď když něco učím, musí být utahaná, jinak je roztržitá a nesoustředí se. Už teda s kokinama, ale někdy jenom za pochvalu, je strašně vděčná. Chce to trpělivost. Ukážu na míček, šišku, jablko.. a pojmenuju tu věc. Ukazuju na ni a říkám dones. A strašně moc chválit. Naučili jsme ji i nosit nám věci po baráku. Řeknu ať donese konkrétnímu člověku tu konkrétní věc. Lidi zná jménem a rozlišuje je. Je to fakt chytrý psík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.20 09:59
@Granda píše:
Borderku mám taky, závodíme, děláme canisterapii. Mám černobílou. Ale trošku od tématu, když už se tu objevila ta merle borderka, tak se musím pochlubit. nám se narodili ted tři dny stará štěňátka šeltií. dávám fotku na pokochání, protože jsou naprosto dokonalí :-)

Ano jsou krásní :srdce: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.20 10:22
@Formec píše:
Dobrý den,
zrovna máme 3 dny borderku ee-red 8 týdnů. Jsme z ní úplně nadšení. Po třech dnech co už je doma zvládá sední, lehni, ke mně. Naprosto vzorný pejsek. Už se aji snaží chodit na plinku a ven. Moc vyjímečný pejsek. Byl bych moc rád od kohokoli za jakoukoli radu, ať už se týká čehokoli. Jinak taky se rádi podělíme o nějaké zkušenosti, pokud by chtěl někdo. =o)

Dobrý den, máte krásnou borderku, určitě to není hlídací pes, ta by moc neuhlídala :zed: ale myslím si že v situaci kdy by viděl že jste v nebezpečí tak by vás bránil, je to velice chytrý a věrný pes, nemá v sobě agresi a je velmi přátelský, bude potřebovat hodně pohybu, ideální je, když máte velkou zahradu, nebo aspoň přístup k lesu, aby se mohl vyběhat, pokud jste si pořídil tohoto pejska, tak je důležité aby ste věděl že nemá rád hrubé trestání, na něj to prostě neplatí, je lepší když mu to vysvětlíte, takhle je to zvláštní napsat, ale věřte, že hrubým chováním, si ho akorá odcizíte. Chcete-li vědět něco víc, kontaktujte mne na e-mail : ****

Děkuji, s pozdravem S.

edit adminom - e-mail

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný