Kdo má Border kolii?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
159
29.1.17 14:05
@hrubik píše:
Včera jsme byli ve zverimexu a Baltovi to tam samozřejmě šíleně vonělo a začuchal se u těch sušených pamlsků, kostiček a tak a my už odcházeli, říkáme „jdeme Balto“ a on si samo čuchal ke kostičkám dál :roll: Takže jsem ho vzala za postroj a prostě lehce nenásilně odvedla. A nějakej pán to komentoval: „Vidím, že vám hodně poslouchá“ Takový komentáře fakt zbožňuju :cert: Už jste se setkali s tím, že lidi vám řekli, že přece máte borderku, to je nejchytřejší pes a musí poslouchat na slovo? Jako pořád je to pes, který když třeba jako v našem případě cítí něco voňavého, tak je to pro něj hodně lákavé a tudíž je pochopitelné, že neposlechne hned. Jako kdybych se s jásáním rozběhla ke dveřím, tak určo nechá kostičky stranou a valí za mnou, ale tak nechtěla jsem ze sebe dělat totálního magora že :mrgreen: Nevím, někteří lidi mám pocit si myslí, že jsou ty borderky snad nadpsi. Setkali jste se někdo s něčím podobným? Mně už se to stalo dvakrát :roll:

No tak napodobne. :) my třeba chodíme bez vodítka většinou ale bydlíme na vesnici takže chodíme do lesa..ale taky jak jde pes naproti na Amy kriknu at čeká, dojdu k ni a pripnu si ji..jenže se mi uz párkrát stalo ze prostě nečekala a vypálila za psem a ja se mohla ukricet :)..a ona dělala ze neslyší a prostě neposlechla..jinak o tom ze by měla poslouchat a to ze je nejchytřejší pes slychavam od lidí taky..taky jsem vždy pyšná když někoho potkáme a jemu se pes skrti na vodítku jak chce za námi běžet a Amy pokračuje se mnou v chůzi dál a ani se po něm neohlidne..ale jsou fakt situace kdy si přijdu jak hysterka a Amy me ma na háku a lidi si říkají no ta ma poslusnyho psa :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
29.1.17 15:33
@Icestar píše:
Má to genetické základy, vychází to z přímé podstaty toho, k čemu byla borderka vyšlechtěná, akorát pokroucené, nezvládnuté a nežádoucí. Je hrozně těžký zhodnotit, nakolik je to chyba člověka a nakolik je to magorství psa. Já osobně bych šílenou borderku, ať už v jakémkoliv směru, nekryla. Bordera je pracovní pes, co musí být schopný uvažovat, pracovat soustředěně a přesně.
Sandy je takový modelový typ šílence, pro práci by se sice přetrhla, ale je přetočená a štěká. Ergo, i kdyby měla zdravé kyčle, do chovu bych ji nepustila.

Díky za názor :palec: A mj. gratulace k přírůstku :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
29.1.17 15:35
@zolik18 píše:
@hrubik píše:
Jé, ta je krásná :srdce: Balťáskovi by se líbila :* [/citace
To říkám pořád ze je škoda ze bydlíme tak daleko a nemůžem se sejit☺

To je vážně škoda, ráda bych vás všechny poznala osobně :) A Balťásek si s fenečkama rozumí, tak by se s Amy pěkně vyblbli :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
29.1.17 15:36
@zolik18 píše:
No tak napodobne. :) my třeba chodíme bez vodítka většinou ale bydlíme na vesnici takže chodíme do lesa..ale taky jak jde pes naproti na Amy kriknu at čeká, dojdu k ni a pripnu si ji..jenže se mi uz párkrát stalo ze prostě nečekala a vypálila za psem a ja se mohla ukricet :)..a ona dělala ze neslyší a prostě neposlechla..jinak o tom ze by měla poslouchat a to ze je nejchytřejší pes slychavam od lidí taky..taky jsem vždy pyšná když někoho potkáme a jemu se pes skrti na vodítku jak chce za námi běžet a Amy pokračuje se mnou v chůzi dál a ani se po něm neohlidne..ale jsou fakt situace kdy si přijdu jak hysterka a Amy me ma na háku a lidi si říkají no ta ma poslusnyho psa :palec:

To jsem ráda, že v tom nejsem sama ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.1.17 09:43

Dekujeme za přivítání první den byl TIMMY zlatíčko,
Nez se rozkoukal, ted už nás prohání co proto, byt sice zatím nedemoluje, ale to hryzanÍ :cert: syn už má napadRT kalhoty…Je to hyper mimino nejzlatější kyže spinká :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
30.1.17 09:51

Ještě se chci zeptat jelikož je TIMMY bez papírák - matka s PP malinka a otec bez PP ještě menší darovala nám ho paní byl ze 7mi a největší také měly Vaše štěňátka tak Velké tlapy? ja jenom doufám, že mi z něho nevyroste Bernardyn :mrgreen: ted má 7tydnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
30.1.17 10:05
@wanonym píše:
Ještě se chci zeptat jelikož je TIMMY bez papírák - matka s PP malinka a otec bez PP ještě menší darovala nám ho paní byl ze 7mi a největší také měly Vaše štěňátka tak Velké tlapy? ja jenom doufám, že mi z něho nevyroste Bernardyn :mrgreen: ted má 7tydnu

A proč jste šli do borderky bez PP?
Z fotky těžko soudit. :nevim: Vypadá jako borderka ;) Otec neměl PP proč, ptala jsi se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
30.1.17 11:15
@wanonym píše:
Ještě se chci zeptat jelikož je TIMMY bez papírák - matka s PP malinka a otec bez PP ještě menší darovala nám ho paní byl ze 7mi a největší také měly Vaše štěňátka tak Velké tlapy? ja jenom doufám, že mi z něho nevyroste Bernardyn :mrgreen: ted má 7tydnu

Ono záleží, jak byli velcí rodiče. Jinak ostré zoubky umí udělat pěkné dírky. Když byl Balto malý, tak hlavně děti měly hodně v oblečení dírky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
30.1.17 11:20

@wanonym Těžko říct, jací jsou doopravdy jeho rodiče. To u bezpapírového psa nikdy nevíte, i když vám majitel feny říká, co chce.
Z fotky těžko soudit, minimálně jeden z rodičů tam borderčí geny asi měl. Srst mi připadá poměrně krátká, medvídek Balto z něj nevyroste :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
30.1.17 11:21

@Kissie9 Aspoň je zadarmo. Jsou experti, co si za takové štěně řeknou pět tisíc a jsou magoři, co to ochotně zaplatí :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
30.1.17 11:48
@Icestar píše:
@Kissie9 Aspoň je zadarmo. Jsou experti, co si za takové štěně řeknou pět tisíc a jsou magoři, co to ochotně zaplatí :pocitac:

No, já se pár et zpátky bavila s lidmi od pracovních borderek, ale jako fakt pracovních. nechápali, proč sena FCI borderky s PP je kolem 20 tisíc :mrgreen: Těch 5 jim připadalo adekvátních (za psa s PP…bez PP a bez prkazatelné pracovníhistorie je pro ně adekvátní cena štěněte „zadarmo“). A vyšetření a výstavy a pod.? Pro ně to nebyl argument. buď chci mít psa zdravého a chci vědět, že je zdravý a výstavy mě baví a tudíž jako majitel psa/feny tohle všechno podnikám především kvůli vlastním zájmům…nebo to podnikám, abych tím argumentoval, proč musím našponovat cenu :P

Ale rozumím, co chceš říct. Primárně bych do čistokrevného psa bez PP (a je jedno jaké rasy) nešla. To už pak spíš do útulkáře (a že jsem nedávno viděla feňuli, co mě fakt oslovila…jen současná situace nepřeje :(…2 psi, byt, malé dítě, málo času…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
30.1.17 12:43

@Kissie9 Tak pro FCI rodokmen už přeci jen něco málo vyšetření potřebuješ - pravidelně oči, rentgeny kyčlí, loktů, ramen (dohromady za tři a půl tisíce), cena krytí je taky někde jinde a když za psem jedeš přes půl Evropy, ještě se to navýší. Ty ceny prostě někde jinde jsou a lidi od ovcí to nepochopí - oni mají tu svou čubu v maštali, odvedou ji ob vesnici k pracantovi a na seně si odchovají ty své pokračovatele - to je prostě chov o něčem jiném.
Taky jsem si to zažila, loni (vlastně už předloni :mrgreen: ) u Romana Holečka během pasení, zmínila jsem se o štěňatech a při dotazu, za kolik je prodávám, se smál (závistí :P ). Patnáct tisíc za štěně je pro něj moc - a to jsem mu zamlčela, že štěňata neprodávám za stejnou jednotnou cenu, to by se opupínkoval úplně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8138
30.1.17 14:27
@Icestar píše:
@Kissie9 Tak pro FCI rodokmen už přeci jen něco málo vyšetření potřebuješ - pravidelně oči, rentgeny kyčlí, loktů, ramen (dohromady za tři a půl tisíce), cena krytí je taky někde jinde a když za psem jedeš přes půl Evropy, ještě se to navýší. Ty ceny prostě někde jinde jsou a lidi od ovcí to nepochopí - oni mají tu svou čubu v maštali, odvedou ji ob vesnici k pracantovi a na seně si odchovají ty své pokračovatele - to je prostě chov o něčem jiném.
Taky jsem si to zažila, loni (vlastně už předloni :mrgreen: ) u Romana Holečka během pasení, zmínila jsem se o štěňatech a při dotazu, za kolik je prodávám, se smál (závistí :P ). Patnáct tisíc za štěně je pro něj moc - a to jsem mu zamlčela, že štěňata neprodávám za stejnou jednotnou cenu, to by se opupínkoval úplně :mrgreen:

No, jenže - buď prostě chci vědět, že mám psa ok, bez ohledu jestli budu krýt nebo ne, buď je to pro mě parťák a záleží mi na něm, v tom případě ta vyšetření stejně nechám udělat, nebo nezáleží a vím, že krýt nebudu a ušetřím si tyhle náklady. Nebo na ta vyšetření jdu s tím, že to promítnu do ceny štěňat :jazyk: O tohle mi jde - tohle prostě není věc, co by se v ceně štěňat měla promítat. Každému majiteli BOC (a nejen BOC) by mělo na psovi záležet. Pokud vím, že plemeno je něčím zatížené, budu se snažit zjistit, jak je na tom můj miláček.
S čím jsem v pohodě (z mého etického hlediska) je promítnutí nákladů jako poplatek za krytí (adekvátně krycímu psu), cestovní výdaje týkající se krytí, veterinární péče v době březosti, porodu a po porodu. A ošetření štěňat, pochopitelně.
Zbytek je opravdu o vztahu ke psovi/feně.
A souhlasím s tebou, že „pracáci“ to i tak vidí zjednodušeně.
Nicméně vím, že můj názor ohledně standardních vyšetření v souvislosti s cenou štěňat, není lidmi, co chovají, populární ;) A hlavně není směrodatný. takže každého věc, jak si to udělá.
Zatím poptávka v ČR po tuzemských BOC je, není co řešit. :) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
31.1.17 08:43
@Kissie9 píše:
A proč jste šli do borderky bez PP?
Z fotky těžko soudit. :nevim: Vypadá jako borderka ;) Otec neměl PP proč, ptala jsi se?

Otec není čistokrevný sousedska láska ;) Já mela 16 let voriska, pak jsem si vzala 7mi letounu tyranou ovcandu byl to vděčný pes jen mi za 14dni porodila 12stenat, ani veterinář nepoznal, ze je březí 8o byla s námi 8 let tak jsem opět chtěla dát domov tyrané fenecce sjížděli jsem inzeráty a vedle ve vesnici bylo tohle mrně jeli jsme se jen podivat a už to bylo :srdce: ja to prostě beru tak ať je pes velký malý tlustý tenký s PP nebo bez každý potřebuje domov a my jej dali jemu :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
31.1.17 08:57
@Icestar píše:
@wanonym Těžko říct, jací jsou doopravdy jeho rodiče. To u bezpapírového psa nikdy nevíte, i když vám majitel feny říká, co chce.
Z fotky těžko soudit, minimálně jeden z rodičů tam borderčí geny asi měl. Srst mi připadá poměrně krátká, medvídek Balto z něj nevyroste :mrgreen:

Jj matka je s PP takže geny tam jsou urcitě ;) Otec je také podle vzhledu borderkolie jen někde uvnitř má Jack Russella takže hyper na N tou :roll:a jsou oba menší jinač rodiče zlatíčka tak snad zdědí povahu po nich :* ja si právě myslím že ta srst bude az moc dlouha je to takova koule chlupata :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný