Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Rovnátko jé já bych se vdávala znovu tiše závidím
A už máš vybrané šaty???
No právě že už mám, tak jsem zvěděvá, jak se do nich vejdu, kdyžtak budu muset s paní ze salonu improvizovat. ![]()
@Janicka86 nemam ti co zatrhavat, sla jsem tu s kuzi na trh, takze musim byt pripravena na jakekoli nazory
Uprimne si vasich nazorum vazim. Vlastne se omlouvam, ze se tu tak vylevam, ale ono tak nejak pomaha, ty svoje nazory obcas sepsat a videt to s odstupem ![]()
Uprimne, byla jsem podobne radikalni taky v dobe, kdy jsem se o nemoci dozvedela a to jsem mela jeste hodne na vybranou. V te dobe jsme meli vztah na dalku a nebylo to tolik vazne. Zacala jsem googlovat a prvni dojem z HCH byl samozrejme strasny. Stravila jsem nekolik bezesnych noci, pripadalo mi to naprosto beznadejne. Jenze pak jsem se zamyslela nad tim, co je vlastne v zivote jiste. Vedela jsem, ze je jeste relativne bez priznaku a nez pujde do tuheho, muze se stat cokoli. Stejne tak ani ty (obrazne, myslim ti kohokoli z nas) nemas jistotu, ze zitra tvuj partner nedostane rakovinu nebo nebude mit nehodu. Kde je jistota, ze zdrave chytre dite, co dnes nekdo ma, za par let nepropadne drogam a neskonci jako troska
Zkratka nic neni jiste a ja vim teoreticky aspon castecne, co cekat. Rozhodla jsem se dat tehdy navzdory vsemu a vsem tomu vztahu sanci, ono to fungovalo nejen na dalku, ale i „na blizko“ a loni jsme se vzali ![]()
Fakt je ten, ze manzel zivot urcite trochu uzpusobil tomu, ze vi, co ho ceka a to s tou nemoci rozhodne nevyrustal. Dozvedel se to pote, co otce s HCH 20 let nevidel. Musel se rozhodnout, jestli chce nebo nechce vedet a jak se zivotem nalozi a to taky udelal. Hodne cestoval, zivot si uziva mnohem vic naplno, nez kdokoli „zdravy“. Videl mista, ktere vetsinou ani nevime, kde hledat na mape
Mluvila jsem o tom mockrat s tchyni. Samozrejme, ze ji trapi, co bude a ma o nej strach, zaroven je ale stastna, ze ma tak uzasneho syna ![]()
Mela jsem jasno, strasne moc jsem te nemoci chtela predejit, proto jsme se pustili do cesty IVF s PGD. Prvni pokus kdy se oplodnilo 1 vajicko z 9 a embryo bylo patologicke, ale tak jako tak se prestavalo vyvijet, jsem sice obrecela, ale rikala jsem si, ze to je zivot a malokdy to vyjde na poprve. Ve druhem pokusu bylo krome nasich i par darcovskych embryi, resp. z darovanych spermii, ale vsechno se prestavalo vyvijet, jedno se sice transferovalo, ale nechytlo. Treti pokus, kdy zase bylo embryii malo i nasich i darcovskych a nezbylo nic, uz me malem zabil
Zkusili jsme i inseminaci darcem. Manzel tehdy rekl, ze uz me nikdy nechce videt takhle trpet. Bylo to neskutecne peklo, hlavne jsem sama zacinala pochybovat o sve plodnosti, protoze mi nikdo nedokazal rict, co selhalo a neprimo mi davali najevo, ze snad ma vajicka… ![]()
Kdyz pak vidis, ze tvuj biologicky vek pribyva a vajicek ubyva, kdyz vidis, ze cas, ktery si muzete uzit jako rodina, coz bych chtela doprat jak manzelovi, tak diteti, se krati s kazdym dalsim odkladem a neuspechem…na klidu ti to neprida. Ba naopak
Vim, ze manzel bude tim nejlepsim tatou, jakeho si dite muze prat…teda po dobu, kdy to pujde. Jsme ve spojeni s nejlepsimi odborniky pres HCH u nas, mame nadstandartni vztahu a pokud se objevi nejaky lek a bude mit jeste smysl, manzel bude jeden z prvnich pacientu, co ho dostanou. Zrovna nedavno, jsme pomahali prekladat clanky o nejnovejsich pokrocich ve vyzkumu. Je to neuveritelne, kam to speje
Zaroven, je to ale porad jen nadeje ![]()
Mas pravdu v tom, ze tady nelze nejake rozhodnuti oznacit za spravne ci spatne. Ver mi, ze nad tim premyslim hodne. Byli jsme i na setkani pacientu a rodin s HCH, takze jsem videla hodne. Nicmene rozhodovani mi to moc neulehcilo ![]()
Pardon holky, vy se tu radujete z dalnic na testu, z prvnich ultrazvuku a ja to tu kazim, takovymhle tematem. Mozna bych sem radeji mela prestat prispivat… ![]()
@dendulina tak o tom vůbec nepřemýšlej! Každá z nás má své obavy. Jak jsou velké, na tom nezáleží. Chápu, že ti pomůže se vypsat, někdy je to jednodušší než o tom mluvit. Zůstaň s námi ![]()
@dendulina Otírám slzičku dojetí a neskutečně moc moc moc vám držím pěstičky, ať to vyjde a jste v rámci možností šťastní ![]()
Tak holky, jelikož jsem zdravotní sestra, tak jsem se dnes nechala nabrat v práci hcg a dnes 15 DPO mám hcg 174
snad bude vše ok
![]()
@tutinka @Meti holky děkuju, ono to fakt asi potřebovalo ven
![]()
Meti, to nemělo dojímat, je to realita, jsou v životě i horší věci a znám lidi, co jsou na tom hůř… teda aspoň podle mě jo
Člověk prostě musí těžit maximum z toho co má a užívat si v životě každou hezkou chvilku ![]()
Tutinka, ono to není až tak o vypovídání se, ale jak jsem říkala, když to vidím napsaný, tak některé věci vnímám jinak, dokážu se na to dívat jakoby s odstupem
Takže díky za trpělivost, co se mnou máte ![]()
@dendulina To je super, že se s tím s mužem takhle perete a takhle k tomu přistupujete, moc držím palce, aby bylo všechno v pořádku
![]()
@dendulina no mě dojalo, jak se s tím perete víš, někdy když se podívám kolem a vidím, jak si lidi stěžujou kvůli prkotinám, tak jsem ráda, že jsou tu i jiní, co se staví čelem k problému. Navíc mi to pripomělo, některé tragické události u mě v rodině, ale to sem nechci tahat.No prostě…držte se zuby nehty ![]()
@dendulina Velice krásně napsané. Když je někdo nemocný a nebo se mu něco strašného stane tak úplně přehodnotí svůj dosavadní život a prostě žije ze dne a den a snaží se ho užít a ne jen přežít.
Opravdu člověk nikdy neví co se stane. Může s stát cokoli. Jak píšeš. Já jsem toho živoucím důkazem. Loni v tuhle dobu jsem nastupovala na mateřskou čekali jsme naši holčičku
. 23.8.2012 jsem porodila naši S. Malou cca asi po 2 hodinách museli oživovat a pak nastal kolotoč plný beznaděje a bolesti. Ležela 14 dní v inkubátoru než umřela. Ale ta bezmoc jak ji člověk vidí jak se nehýbá nemůže dýchat. Je vážně strašná. Pořád jsme doufali že bude dobrá nebo jenom trošku postižená ale bohužel byla na tom hodně špatně celou dobu za ni musel dýchat jenom přístroj vůbec nás nevnímala. Bylo to vážně strašné. Chápu tvou touhu po miminku i když tam jsou taková rizika nejsem v tvé situaci a opravdu takhle se to radí ale je pravda že kdybych v ní byla tak bych asi na ty testy šla Třeba se trápíš zbytečně a prcek bude v pohoděa. Věda jde strašně rychle dopředu to je pravda. Ale to jsou zase ty slovíčka ve kterých se utápím dnes a denně **CO KDYBY* jenže to člověk neví posílám hodně síly
Jo a ne že přestaneš psát moc dobře vím jak to pomáhá ![]()
Ahoj můžu se přidat. já našla v pondělí //. a bude to naše druhé mimčo. U doktora jsem zatím nebyla má stejně dovolenou a my dneska odjíždíme k moři takže to bude muset ještě počkat, ale podle výpočtu na kalkulačce bych měla být 5tt.
@Jani85 Já našla // v úterý 9.7. a k dr. jdu taky až 14.8. na 9+3
krásnou dovču, tam si pěkně odpočineš, nebudeš se stresovat a nic lepšího pro mimi není
jen nebuď moc na sluníčku, ať prťouskovi neublížíš
A doporučuju listovku, protože i ve stínu se opaluješ a to prej v těle odbourává kyselinu listovou, kt. je v prvním trimestru tuze důležitá, tak ji radši polykej v tabletkách, pokud tak již nečiníš
Jo a snad na rozdíl ode mě nebereš beta-karoten.. Za to jsem dostala vynadáno
Teď v pondělí jsem špinila, tak jsem byla u záskoku svého dovolenkujícího dr., ale naštěstí je prťousek v pořádku ![]()
@kitharka tak já tento týden 29.7. no moc si neodpočinu s tím našim raubířem, ale už se těším. Je fakt že se člověk odreaguje jinak než když je furt doma. Já půjdu taky později k dokt ať mi rovnou vystaví průkazku. A jsou to vaše první miminka nebo už doma máte