Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Stelo pokud neni dům zahrnut do společného jmění manželů, což by tam bylo zapsáno v katastru, tak kdyby přišla exekuce na manžela, tak na barák ti šáhnout nesmí ![]()
anonym2225 stejně tak u vás, to co je zahrnuto do společného jmění manželů, na to vše mohou, pokud si něco kupovala a máš na to paragony, účtenky a faktury určitě je schovej, poslouží jako důkaz, že je to tvoje. Maminky účet neobstaví, podpisové právo může mít kdokoliv, záleží na majiteli. Jinak ti exekuce může zabrat vše, bohužel to prodávají ve dražbě za 1/3novou cenu, takže ti toho obstaví mnohem více. Je nejlepší okamžitě kontaktovat exekutora a domluvit se na platbě, případném splácení, předejdete tak problémům. Ať se vše vyřeší co nejdříve ![]()
a ještě pokud jednáte o splátkáh nechte si vše dát písemně, pokud máte snahu splácet, nemovitosti vám neprodají, ale budou obestaveny až do poslední splátky ![]()
Ale my nic ve společném jmění mnaželů nemáme.Já nkde nejsem vedena všude jen manžel,protože to měl za svobodna takže tam nejsem.
Takže můžou zabavit i věci pro naše dítě?Kočár,postýlku apod?A ty věci co jsem kupovala já v době manželství a je na moje jméno mi také můžou zabavit co?A co kdyby mi ty věci někdo daroval a já na to třeba měla smlouvu jde to tak nějak udělat nebo ne?že by na ně exekutor nesměl?
Šoš - také bych to chápala tak jak píšeš, jenom si řikám, že pak je to společné jmění manželů a společný dluh manželů. Protože barák přináším do manželství. Bych musela mít asi leda předmanželskou smlouvu.
anonym2225 píše:
Tohle je právě účet mojí mámy a já mam k němu podpisový právo.Ale manžel ho nemá jen já.Jsme manželé a tyhle dluhy měl v době kdy jsme manželé nebyli.
Jestli že to jsou dluhy, které jsou z doby, kdy jste ještě manželé nebyli, tak by účet maminky zastavit neměli. Je lepší poradit se s právníkem.
Podle mě věci pro dítě sebrat nemůžou. By ti ve finále museli sebrat i dítě, protože by jsi mu nemohla poskytnou podmínky pro výchovu.
Jo a ještě pokud máte zablokované účty a na nich peníze, tak by vám banka ze zákona měla vydat 2krát životní minimum.
Taky bych co nejvíc věcí z bytu odvezla, pokud nezačnete splácet. Aby ti je nemohli oblepit. A zkoušela bych tvrdit, že ten zbytek je můj, že sem to přinesla před manželstvím nebo že mi to darovali rodiče. Výhradně mě. Napište si darovací smlouvy. Jak se na to ve skutečnosti, ale bude pohlížet fakt nevim.
Taky mi je divný, že by nedávali vědět předem, ale možná právě proto, aby se majetku narychlo nešlo zbavit. Třeba kdyby za mě zaměstnavatel neplatil sociální zdravotní, tak by po pár letech přišla exekuce? Bych koukala jak puk a v poslední chvíli se jde jen těžko bránit.
Tak manžel volal na ex.úřad a řekli mů ,že mu účet nezablokují,že mu blokují jen nemovitosti a může to do 15 dnů dát 20 tisíc a zbytek ve druhé splátce a,že oni sleví ze vé odměny exekutorovi což je - 4 tisíce.
Stelo právě,že ty nesmíš už nakládat s majetkem od té doby co ti to domu příjde nesmíš ho darovat nic.Jen využívat pro životní potřebu apod.Ale mě jde o to zda může exekutor zabavit ty věci na dítě kočár,postýlku atd,když to patří dítěti a na něj exekuce není.
Anonymní také áleží na benevolenci exekutora. Je potřeba mu zavolat nebo poslat písemnou korespondeci a pokusit se s ním domluvit na splátkách a zda je možno odblokovat manželův účet. Pokud by to nešlo, tak ať si manžel nechá posílat výplatu ke tvé mamince, protože té by opravdu účet zablokovat neměli.
Pokud máš nějaké účty a faktury, kde je tvoje jméno nebo číslo účtu ze kterého se to platilo a není manželův, tak si je schovej. To by ti měli uznat. Pokud máš obyčejné účtenky, tak na to ohled neberou a nikdy jim nedokážeš, že jsi věci platila ty a za své peníze.
Je mi jasný, že s majetkem nakládat nemůžeš, ale když odvezete televizi a nějaký ty věci na mimčo, tak ti to snad nikdo nedokáže, pokud je doteď nikdo neviděl.
A já si myslím, že ohledně věcí na mimčo můžeš být v klidu. Hlavně pro tohle musí přijít exekutor k vám domu a co zabaví polepí.
S manželem se vztah neukončuje.A ani to nemáme v plánu se rozvádět.Jen se ptám na to jak by se daná věc mohla dát řešit.Exekutor nemusí dát ani vědět o exekuci a dnes nám to přišlo v zelené obálce,že je ex.příkaz na tyto nemovitosti,a že s nima nesmíme jakkoliv nakládat ani darovat atd.Samozřejmě se snažíme domluvit na splátkách,ale nevím zda na to přistoupějí,když vidí,že má majetek.