Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
No, tak se o ty věci neboj, pokud byste věděli, že nejste schopni splácet a hrozilo by, že půjde do bytu, tak co nejvíc odvezte.
Mě jde o to,že manžel je dost času mimo ČR a pořád jezdí a pracuje tak,abych věděla co mam dělat,kdyby náhodou někdo přišel.Abych věděla na co vše mají nárok.
Já bych je asi nepustila do bytu, ale to asi nejde. JEdině jim říct ať příjdou až bude manžel doma.
Anonymní, nezávidím a držím palce. CO vím, tak záleží kde má tvůj manžel psáno trvalé bydliště a kde ty. Pokud ho máte stejně, můžou zabavit vše co je v bytě, bere se to jako společný majetek, v tom případě bych takové ty věci na miminko jako kočárek a podobně raději nechala u mamky nebo kamarádky, aby jsi o to nepřišla, stejně tak šperky, pokud máte třeba víc TV, tak nechat doma jen jednu, prostě bych z toho udělala téměř holobyt. Na účet tvojí maminky by neměli sáhnout, podpisové právo není vlastnické, ale zeptala bych se ještě. Jinak pokud měl manžel tyhle dluhy už před svatbou, tak by neměli mít snad nárok na věci získané během manželství,ale nevim, určitě nemohou zabavit osobní věci jako oblečení, hygienu apod.
Anonymní nezlob se na mě, ale to není manže schopen nějak zabezpečit, aby ses nemusela s prckem takhle stresovat? Vždyt to je hrozný. Jinak exekutoři jsou svině s prominutim. Rači bych zbytečné věci prodala a dala jim peníze, protože pro ně věc, která má reálně hodnotu 1000 korun má cenu třeba 300 korun.
Anonymní, asi bych na nic nečekala a všechny cenné věci ihned z bytu odvezla k mamince nebo ke kamarádům. Jestli to dobře chápu, tak u vás v bytě zatím nikdo nebyl, takže ani neví co tam máte, nebo blbě čtu?
Ahoj.Jestlize uz jste domluvili splaceni,tak nevidim duvod,proc by vam zabavovali veci.A veci na mimco uz vubec ne.A vetsina exekutoru,pokud jde o takhle velkou castku,je pristupna domluve o splaceni.Jen je clovek nesmi tahat za nos.A vse neni ze dne na den,tak se neboj,ze by ti zitra zaklepali na dvere.A zastavu na katastru muze exekutor udelat,i kdyz s bytem rucite bance,exekutor ma vzdy prednost.Osobni zkusenost nastesti nemam,ale kolem sebe toho mam dost.STELO-dum napsany na tebe do manzelovy exekuce nespada.Ma to tak kamaradka,manzel ma exekuci na strasny miliony,ale vse je napsany na ni,tak jim jeste nic nesebrali.
Ahoj,do společného jmění manželů (SJM) patří všechny věci (movité i nemovité) nabyté za trvání manželství. Pouze se to nevztahuje na dary, dědění a další věci uvedené v zákoně, které myslím ale nebudou se vztahovat na Vás. STejně tak do SJM patří i dluhy, které vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého - např. obrovské půjčky bez Tvého vědomí.....případné další dotazy zodpovím na SZ. Jinak ještě k tomu prodeji, zde skutečně může exekutor namítnout tzv. odporovatelnost právního úkonu a tedy prohlásit tento převod za neplatný.Záleží ale trochu na okolnostech…
No manžel je domluvený na splátce 20 tisíc do 15 dnů a zbytek se domluví,ale má to jen telefonicky volal té paní co tam je napsaná,že to vyřizuje,ale nemá to písemně.Dneska se to dozvěděl tak tam hned volal,aby zjistil co a jak.Takže se jako může stát,že kdyby nařídili exekuci tak nás můžou vyhodit z bytu který patří bance?A prodat ho?Tak to je hezký zjištění. ![]()
My toho máme víc,ale tohle nás opravdu zaskočilo,protože všude to manžel řeší,aby to k takovým věcem jako je exekuce nedošlo.
Já vím,že nás hodně lidí odsoudí,že čekáme v téhle situaci miminko,ale manžel dokáže vydělat dost peněz,ale dost jde pryč a někdy bohužel se platí a koncová suma se ještě zvyšuje pak je to cesta do pekel.Hold byl blbej,že si toho nabral tolik,ale za chyby se platí.A teď musíme nějak z toho ven.
Vegysku myslíš ten pozemek co se prodal? Tam nařízená exekuce není je tam uveden jiný majitel exekuce přišla v lednu a pozemek se prodal v prosinci.A je tam zapsaný jiný majitel a zástavní právo pro exekutora tam není.Na ostatní nemovitosti je nařízená exekuce a je to blokovaný.Účty blokovaný nemáme nejdřív zřejmě šli ho nemovitosti a zastavili nemovitosti a dál nezastavovali,protože vše má mnohem větší hodnotu než 75 tisíc.
ahoj, chápu správně, že jde o dluh ve výši 75 tisíc? Pak doporučuji rozhodně dohodu s exekutorem - splátkový kalendář, nejlépe písemně, uprosit je, být hodně slušný…dělám v advokacii, takže to jsou mé pracovní zkušenosti. Dodržet splátkový kalendář. Jinak docela vysoké bude příslušenství, jednak úroky z původního dluhu, potom náklady nalézacího řízení (soud) a pak náklady exekuce. Každopádně bych to řešila tímhle, pak se Ti nemůže stát, že Tě vyhodí z bytu. Navíc od 1. 11. 2009 byla novela exekučního řádu a ta poněkud zmírnila možnosti exekutorů, aby skutečně kvůli pár stovkám nebo tisícům, neměli možnost prodat majetek za milion. Hlavně jednat a nenechat to!!!
Milá anonymní, nedávno jsem zažila něco podobného. Dluh byl daleko menší. Manžel nezaplatil 300,– Kč pokuty a soud uvalil exekuci na náš RD. Doteď nepochopím, proč takové neadekvátní rozhodnutí.Od ledna už by to podle nového zakona ani jít nemělo. Takže ze 300,. bylo skoro 9000,– Okamžitě jsme zaplatili a doteď máme břemeno na katastru a nemůžeme je žádným způsobem donutit k nápravě. Poslední termín je do 14ti dnů.
Přeju ti, ať vám vše dobře dopadne. Jestliže vám obstavil jen nemovitosti, tak k vám domů už asi nepřijde. U nás ho taky zajímal jen dům
A nedělám si teda iluze, že by věci na miminko nezabavil.A do bytu ho podle mě pustit musíš. Anonym A.
Ahojky všem. Prosím, i přes starou diskusi ji obnovuji. Prosím vás, je tady někdo, kdo rozumí exekucím?
S manželem jsme si kdysi vzali úvěr, potom manžel přišel o práci a úvěr jsme přestali splácet. Měli jsme jich několik a dostali se do obrovských problémů. Snažila jsem se doplácet ty mnohem menší, ty jsem doplatila, ale ten největší právě skončil exekucí. Nyní jsme s manželem rozvedeni, já pracuji, dluh je necelých 300000,– Kč, kdy mi měsíčně srážejí okolo 7000 ze mzdy. Manžel mi něco přispívá, o čemž exekutor neví. Jinak je nezaměstnaný, tam, kde jsme měli trvalý pobyt už nebydlíme. Myslela jsem si, že jim bude stačit to, co mi sráží ze mzdy, ale bohužel tomu tak není. Dnes mě kontaktovali telefonicky, že jsou ořed bytem, kde máme trv. pobyt a jdou si pro věci. Řekla jsem, že tam nebydlíme, ale nesdělila jsem, kde bydlím. Problém je totiž v tom že mám nového přítele, žijeme v nájmu a čekáme miminko. S exekutorem jsem vždy komunikovala, ale stále chce, abych uhradila aspoň 150000 z dluhu, a pak, že se domluvíme na splátkách. Já ale opravdu peníze nemám, navíc, když mám exekuci na plat, i na účet, už nejsem schopna více dávat, než to, co mi sráží, i tak už je to docela špatné se uživit. Myslela jsem, že exmanžel bude taky platit více, ale bohužel, poslední dobou je problém z něho něco dostat, má práci jen na sezónu.
Protože mi exekutor dnes vyhrožoval, že si ě najde, to asi najde přes zaměstnavatele, tak bych se chtěla zeptat někoho, kdo tomu rozumí, jestli by šlo, že bych s přítelem sepsala smlouvu o majetku, který máme v nájemním bytě a notářsky to ověřila? On si totiž přítel vše pořídil sám, jak na úvěry, tak hotově, a já nechci dovolit, aby tady sbírali jeho věci. Od něčeho doklad máme, ale ne od všeho, protože jde i o věci dost staré. Dal by se tedy udělat smluvně nějaký spoupis movitých věcí, které patří jemu? A v případě, že by nás exekutor navštívil jim smlouvu předložit?
Jinak, jen pro informaci, vždy jsem komunikovala, písemně, už s bankou, potom se soudem a nakonec i s exekutorem. Význam to nemělo žádný, protože každý chtěl splácet třeba 10.000,– Kč/měsčně, jinak, že ho nic nezajímá. Takže veškerámoje snaha byla nanic. Proto to došlo až takhle daleko a bohužel i dost narostlo. Nikdo v rodině na tom není tak, aby nám pomohl. Přítel chce zkusit ještě požádat o úvěr, abysme to mohli celé zaplatit. Nejvíce mi je líto jeho.
Díky moc za rady.
ahojky, když ti přijde exekutor do bytu a polepí ti věci, které nejsou tvoje, musíš si na soud podat vylučovací žalobu. Obsahou žaloby je to, že polepené věci nejsou tvoje. Soud vystaví o tomto rozhodnutí a na základě toho ti exekutor ty věcí nesmí vzít. Na podatelně soudu ti určitě poradí
Právě,že pro tyhle věci musí do bytu a nám obstavil jen nemovitosti ostatní věci nechal zatím být.Do 15 dnů chce mít 20 tisíc ty dostane a bytek bude záležet jak se domluví.