Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše: Více
Hele dvacet let je dlouhá doba…třeba mi taky ještě hrábne, až se holka osamostatní…ale doufám, že se mi jí podaří vychovat tak, že není mým majetkem a že na prvním místě má zdravě mít sebe a svojí rodinu, a nenechat po sobě skákat nikým, ani kdyby to byl sám Dalajláma. A že pokud by mi hráblo, a byla bych nesnesitelná a hnusná a kazila jí radost z nejhezčích svátků roku s rodinou, má plné právo se na mě vykašlat ![]()
Koneckonců, co si vychovám, to budu mít, že…až na nějaké výjimky typu duševní choroba atd, to člověk samozřejmě nikdy předem neví.
Každopádně jako máma malého dítěte, které v těhotenství ani nemuselo být, a od narození se nám hrozilo různými děsivými diagnózami (naštěstí snad vše ok nakonec), tak říkám: ženský, vážně si zdravých velkých/dospělých dětí. Co by za to jiné mámy daly, řešit jen to, že dítě jezdí málo často na návštěvy, nebo nechce samostatně dělat úkoly…není to v žádném případě samozřejmost mít velké a zdravé dítě.
Příspěvek upraven 17.10.24 v 10:39
@anavi13 píše: Více
Ano, ale ona je pozvala. Nabídla jim i jiný termín návštěvy. Všechno špatně. Oni prostě chtějí Štědrý den, ale musí to být na víc dní, protože údajně na otočku z toho je dítě přestimulované a nemá to cenu (jejich slova?) - za mě to působí spíš jako manipulace z jejich strany. Ale to je celkem fuk. Každý má právo trávit svátky tak, jak chce. A že ona dá přednost manželovi a dítěti před cestou sama za rodiči, to celkem dost chápu. Taky bych se nechtěla od muže na Štědrý den oddělovat.
@Keyllah píše: Více
Jestli můžou na dovolenou, můžou na Vánoce ![]()
Hele mně je to jedno, beztak je to troll, ale vy co si myslíte, že děti vám do smrti dluží naklusat kdykoli si vzpomenete bez ohledu na vlastní život, že být s rodiči je na Vánoce důležitější, než být s vlastním manželem a vlastním dítětem…no, možná se budete jednoho dne divit ![]()
@Snorlaxik píše: Více
Proč bych to já slavila s manželem v létě? Proč to třeba rodiče nedokážou pochopit, že mám dítě, bydlím někde daleko, práci mám takou jaká je, s tím se moc manévrovat nedá.
@Liberalissima píše: Více
No za mě, ta dovolená a změna z nemohoucích, je dost účelová
hele, fakt není nutné hned urážet, jenom proto že mám jiný názor, ne? nemůžeme normálně diskutovat? protože já někde psala, že „děti vám do smrti dluží naklusat kdykoli si vzpomenete bez ohledu na vlastní život, že být s rodiči je na Vánoce důležitější, než být s vlastním manželem a vlastním dítětem…no, možná se budete jednoho dne divit“, to přece není nutné ne? dokážem to i slušně…
Oddělit se od muže určitě ne. Dítě je pětileté, takže to je už fakt výmluva. Problém bude z obou stran. Nebo spíš ze všech stran. U nich fakt těžko říct jak to je.
@Anonymní píše: Více
Sakra zakladatelko ale už! Tak o co v této diskuzi jde? Chceš posvěcení, že k rodičům nemusíš? Nebo chceš rady, jak to udělat, aby všichni byli spokojení? Nebo jde o něco úplně jiného? ![]()
Teď úplně nerozumím, co s tím má společné to dítě? Jako že by měla jet za rodiči bez něj? Na Štědrý den? To snad ne..?
Tak pětileté dítě už může mít nějakou představu co se mu na Vánocích líbí. Jestli by chtělo na hory nebo být doma. Jestli chce trávit nějaký čas u babičky atd. Pro mě třeba je přání dětí stěžejní. Pětiletý už má jasnou představu co by chtěl. Dělit rodinu určitě ne. Základ je a bude být s manželem a dítětem.
Až na to, že ona psala, že manžel tam nepojede, protože se s tchyní nesnese (diktátoři oba, co jsem tak pochopila). Takže aby mohli jet k jejím rodičům, musí sami, vlakem. A podle nich to musí být údajně JEN na Štědrý den, jinak to nemá cenu. A taky na víc než jeden den, protože to je k ničemu, dítě z toho nic nemá a má se mu raději věnovat doma ![]()
@pouni píše: Více
My jsme dělali štědrý den mimo domov, ale i s babičkou a prababičkou a bylo to fajn. Klasickouboslavu jsme udělali den nebo dva dny předem. Letos nás to čeká taky. Ale opět klasické Vánoce s prarodiči proběhnou těsně před naším odjezdem.
@Anonymní píše: Více
Protože píšeš, že vánoční atmosféra se dá udělat kdykoli.
A i když člověk bydlí daleko, tak se to dá zařídit, aby byl člověk v období Vánoc s těmi blízkými, když mu na nich záleží a nebrání v tom nějaká nemoc.
@Liberalissima já třeba moc doufám, že vychovám děti tak, že se na nás nikdy nevykašlou a my na ně. Že vždy na sebe budeme myslet. Samozřejmě, že jednou budou mít svoji rodinu a bude pro ně na prvním místě. Každopádně věřím, že zvládneme udržet v rodině krásné vztahy a budeme si pomáhat. A Vánoce budou ve znamení setkání celé rodiny. My se teda scházíme celá rodina hodně. Slavíme společně všechny narozeniny, svátky dětí. Vánoce momentálně slavíme také jen s manželem a dětmi ( kvůli nejmladšímu). Minulý rok jsme pozvali k sobě tchanovce a ti to odmítli. Nechtěli jíst tak brzy jak my jsme potřebovali kvůli dětem. Letos si myslím, že to bude podobné. Naši budou s babičkou a dědou, tetou a s mými sestrami+ děti. Příští rok doufám, že se sejdeme u nás ve větším počtu. Tradičně se pak scházíme na Štěpána celá rodina u babičky. Všichni to máme opravdu rádi. Ale je fakt, že takové sešlosti nejsou samozřejmost. Třeba u manžela v rodině to moc nefunguje. Nikomu se to nechce organizovat.
Smiř se s faktem, že některým lidem na svých rodinných příslušnících nezáleží a nepovažují je za své blízké
Blinkat nad tím můžeš jak chceš, ale je to tak.
Jenže oni mají mezi sebou vztahy naprd. Proto to nikdy nebude fungovat.