Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdo taky moc nemusí české Vánoce? Ne, že bych je nesnášela, ale dokázala bych si je predstavit i jinak, než můj zbytek rodiny.. U nás je klasická podoba v podobě předvánočního šílenství, mytí oken, vyklízení skříní, pečení milionu druhů cukroví, lítání po obchoďáku a shánění kravin pro široké pribuzenstvo, ježdění autem krizem krazem po navstevach, aby jsme se na Štědrý den mohli svalit unavou s kupou jídla pred televizi
Uz asi dvanact let doma predhazuju, ze me tohle nebaví, ze bych radsi na vanocni prázdniny popijela drink nekde pod palmou, lyzovala v Alpach, nebo se jela podívat treba do nejake metropole, jak se slavi Vánoce jinde. Ne, proste. Je to marny, je to marny, je to marny. Uz to nesmim doma ani vyslovit, protože to skonci vzdycky hadkou. Manzel se ze svych zvyklosti kolem Vanoc nehne ani o píď, natoz aby opustil hranice okresu. Sice se do uklidu a pečení hodne zapoji, kdyz me to teda nebavi, ale nezapomene mi to desetkrat predhodit. Ani nevim, jestli potrebuju nějaké rady. Jenom jsem si chtela ulevit, protoze je kvůli tomu u nas zase dusno. Jako kazdy rok ![]()
Mám v práci kolegyni, která má v plánu si na Štědrý den objednat pizzu a převléct se do kostýmu Grinche, nemá Vánoce ráda a všichni jí to tak trochu skrytě závidíme ![]()
Původně jsem si myslela, ze jsi hodne mlada a jeste bydlis u rodicu, tak se toho vánočního silenstvi „musis“ ucastnit. Pak jsem ale docetla do bodu, ze uz mas manzela a vlastni domacnost a v tom pripade absolutne nechapu, proc mas Vanoce plne shonu, sileneho uklizeni a peceni milionu cukrovi, kdyz to takhle nemas rada
Ja te chapu, ze se ti tahle podoba Vánoc nelibi, taky tohlo bytostne nesnasim a u rodicu jsem fakt trpela, protoze tam to funguje jak jsi popsala stres, uklid, milion cukrovi, co nikdo neji, atd. Ale uz mam svou domacnost, kde plati moje pravidla, takze cukrovi nepecu, vanocni uklid nedelam, do obchodu me nikdo nedostane ani parem volu a cely advent i nasledujici svatky travim pohodove, chodim na prochazky, s kamoskama na svarak, vecery travim u krbu s knihou a uzivam si tu paradni atmosferu. Vysvetli mi, proc si to takhle neudelas taky?
Ahoj,
upřímně si také dovedu představit strávit Vánoce úplně jinak, než tradičně, ale dokud jsou děti malé, tak samozřejmě svůj zájem podřídím jim, protože na stromeček a to vše kolem se moc těší… Některé věci ale asi tolik nehrotíme, jak popisuješ ty. Naštěstí.
Ale jednou, až vyrostou a opustí hnízdo, své si prosadím
.
Ja nemam rada navstevy a siroke pribuzenstvo kolem sebe manzel je na stejne vlne. uz po seste budeme s manzelem sami, prospime se, vyvalime se na gauc, po obede na prochazku, a pak zase k telce. Vecer se hezky oblekneme pustime si jazz, dame si dobrou vecu a rozbalime tech par drobnosti a zatancujeme si a hrajeme hru kterou si tradicne nadelujeme. Na navstevu jezdime akorat na odpoledne k me mamce a babicce, az vanocni silenstvi trosku pomine, nekdy 28 nekdy az 30, zalezi jak se jim to tam „strida“. A co se tyce priprav? Kolem 20.12 upatlam par druhu cukrovi do prace a pro nas na chut. Uklizim velky uklid ctyrikrat rocne tak se ted nic nemeni. Jinak zadne tradice krom stromku nedodrzujeme. Pro mne je dulezita pohoda a konecne tech par dnu v roce, kdy se s muzem potkame cely dny ![]()
Taky me to nikdy nebavilo, naštěstí se mi postupem let podařilo doladit to ke spokojenosti. Letos se fakt těším. Dárky si mezi dospělými nedavame, cukroví dostanu, uklid dělat fakt nebudu ( pouze klasiku - prach, vysat, vytrit a umýt koupelnu se zachodem), salát dostanu, obalim rizky a tím končím. Děti dostanou pár dárků, jídlo si dáme v obýváku u konferencaku a pustíme si k tomu pohádku. Loni jsem ještě dbala na tradice, pěkne jsme se oblikli, jedli jsme u stolu jako lidi, pekla jsem, vařila, děcka se stejně trepaly na dárky, polivku nikdo nechtěl, kapra taky ne… No prostě ne, kašlu na to, budeme rádi, ze můžeme být celý den na gauči a nic nedělat. Návštěvy letos taky neplanuju, jen k mým rodičům zajdeme na oběd, pokud budou vůbec děti doma, třeba to bude az v lednu
letos prostě neřešíme ![]()
Take Vanoce moc nemusim. Ale kaslu na nejaky vanocni uklid. Proste uklizim prubezne jak je potreba. Letos mam v planu pect jen tri druhy cukrovi, aby se nereklo. A taky jsme se letos domluvili s rodinou, ze darky dame jen detem, takze nejaky shaneni na posledni chvili me letos taky neceka.
@Premek_Orac píše:
Ahoj,
upřímně si také dovedu představit strávit Vánoce úplně jinak, než tradičně, ale dokud jsou děti malé, tak samozřejmě svůj zájem podřídím jim, protože na stromeček a to vše kolem se moc těší… Některé věci ale asi tolik nehrotíme, jak popisuješ ty. Naštěstí.
Ale jednou, až vyrostou a opustí hnízdo, své si prosadím.
Mám dojem, že o tomto zakladatelka nemluví. To asi udělá (doufám) velká většina rodičů, že chtějí, aby jejich děti zažily stromeček, ozdoby, dárky, popř. pár návštěv u prarodčů.
ALE vyklízet doma jak agentura po úmrtí to je mi také proti srsti. Všechny naše maminky asi vyrostly v podmínkách, které se tu popisují. Ženský musí osmýčit každý lustr a skleničku, odsunout skříně, napéct tuny cukroví, které se smí až na štědrý den a o které vlastně už nikdo nestojí…
Z krásných vánočních koled se už dávno staly obchoďákové odrhovačky. A přitom je tak krásné si je poslechnout např. na vánočním trhu (který se nesmí), pohled na noční osvětlené město, zmrzlá odpočívající krajina. Tohle mám ráda, sníh a klid v duši při procházkách. Ne stres a shon z tisíce a jednoho musu.
@Ernais píše:
Původně jsem si myslela, ze jsi hodne mlada a jeste bydlis u rodicu, tak se toho vánočního silenstvi „musis“ ucastnit. Pak jsem ale docetla do bodu, ze uz mas manzela a vlastni domacnost a v tom pripade absolutne nechapu, proc mas Vanoce plne shonu, sileneho uklizeni a peceni milionu cukrovi, kdyz to takhle nemas radaJa te chapu, ze se ti tahle podoba Vánoc nelibi, taky tohlo bytostne nesnasim a u rodicu jsem fakt trpela, protoze tam to funguje jak jsi popsala stres, uklid, milion cukrovi, co nikdo neji, atd. Ale uz mam svou domacnost, kde plati moje pravidla, takze cukrovi nepecu, vanocni uklid nedelam, do obchodu me nikdo nedostane ani parem volu a cely advent i nasledujici svatky travim pohodove, chodim na prochazky, s kamoskama na svarak, vecery travim u krbu s knihou a uzivam si tu paradni atmosferu. Vysvetli mi, proc si to takhle neudelas taky?
Asi proto, ze manzel takové vanoce vyzaduje a nechce vystoupit ze starých koleji…? Ani to blby cukrovi nemuzeme nikde koupit, protože domaci je domaci
On ho sice z vetsi casti upece, ale nezapomene mi vycist, jak jsem hrozna, jak me to muze nebavit ![]()
Jinak normalne doma denne varim a uklizim, nejsem zadnej lenochod, aby to bylo jasne, ale tri dny stat u linky a vykrajovat kolecka neni zrovna moje hobby..
Já teda Vánoce ráda mám, ale opravdu nemám ráda ty návštěvy a líbání. Nejsem holt nějaký společenský tvor a nemám ráda (všeobecně) někomu, koho běžně nevídám, vždy na Vánoce vyprávět příběh celého mého života, protože se přes roky nevídáme.
Obzvlášť teď, když jsem těhotná, tak to lidi zaplácnou dárkama pro dítě a já dostanu velký houno
Pak taky všichni pořád upozorňují na to rostoucí břicho a šišlají na něj a šmakají… Ráda bych je strávila jen s blízkou rodinou a kocourem.
Jo, ale co teda nechápu (a má to tak i moje kamarádka a každý rok z toho šílí), proč se musí shánět dárky pro širokou rodinu? Já dávám sourozencům a rodičům, pak budu tedy dávat i dětem. Dávno už si nedáváme ani s kamarádkou a ten řetěz pokračuje zase nahoru - moji rodiče dávají svým rodičům. Shánět dárky pro každého by mě stálo nejen tisíce navíc, ale nemám na to ani čas a náladu. Říct dost a nedělat to, to je moje pravidlo. Kdo to chce, ať si to dělá sám, ať je to úklid, kupování dárků anebo pečení 40 druhů cukroví.
@Maminanamatersky manžel je padlej na hlavu… snad když něco nechceš, tak to prostě neděláš a za ta léta by ti to neměl vyčítat. Věděl, koho si bere.
Já to jako ty nemám. Ale upravila jsem si to po svém. Trávím vánoce jen s těmi, co jsou mi nějbližší a na návštěvy jezdíme během svátků sporadicky, tudíž žádné návštěvy z povinnosti. Uklízím průběžně během roku a žádný velký úklid se na vánoce nekoná. Okna myju, když je třeba. Jednou jsem si na okna objednala firmu (oken máme dost, bydlím v domě) a bylo to fajn. Dárky nakupuji průběžně a hlavně po netu, balíky mi chodí do práce, tak nelítám na poštu, kterou nemám blízko a jsou tam fronty. Takže žádná nákupní centra a tisíce lidí, stres. Zrušili jsme po dohodě a s povšechnou úlevou všech dárky širokému příbuzenstvu, v práci atd, takže obdarovávám jen nejbližší a děti. Vánoce mám ráda, užívám si atmosféru a pohodu. Letos mi vadí zrušení trhů, mám je ráda kvůli atmosféře…
Jen na Štědrý den mám kalup, protože zvu rodiče a ségru s rodinou, ale o práci se podělíme a je to moc fajn den…25+26.12 odpočívám doma (pokud nesloužím)…mám dost náročnou práci, tak si chci odpočinout doma s dětma…
Takže vánoce nemusí být jen o lítání s hadrem, po obchodech a návštěvách.
Můžeš to zakladatelko změnit…je to na tobě…je škoda si vánoce kazit tím, že budeš uštvaná…
@Maminanamatersky kámoš tráví každý rok vánoce v Egyptě..a ségra se v jezdila taky do tepla.. ale co má normálního partnera, tak si udělají pohodu doma. Bez honění..u nás to samé. dřív jsem vánoce nesnášela, teď je mám ráda, právě proto, že se nedejou žádné šílenosti
No pod pojmem české Vánoce si zrovna takový chaos nepředstavuju. Tohle by mě teda taky nebavilo. Naštěstí nedělám nic, co nechci. Cukroví si upečeme trochu pro radost v průběhu prosince, žádné tuny aby se to zralo ještě v únoru a pár druhu co máme rádi. Dárky objednávám online, to většinou řeším říjen- listopad prubezne, vsechno mi dojde v klidu domu a pak to akorát zabalím. Žádný šílený úklid nedělám, proste prubezne jako po zbytek roku
na návštěvu jdu jen kam chci, je fakt že máme rodinu daleko, takže jdu max ke svým rodičům, nehodlám objíždět sto tetiček z druhého kolena, jen proto, ze jsou Vánoce. Proste v klidu, na Štědrý den si ozdobit strom, usmažit řízek, rozbalit pár dárků a zkouknout pohádky a hotovo. Ty šílenství taky moc nechápu a kdyby se toho partner hodlal účastnit, byl by na to sám, rozhodně bych ho v tom nepodporovala. Ale zas se vykašlat úplně na vše by mi bylo líto, už jenom kvůli dětem.