Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Úklid - ukliď akorát běžný úklid dva dny před Vánoci, tj. utřít prach, vysát, vytřít, koupelna a wc.
Cukroví - nemusíš mít milion druhů, pokud ho nechceš péct vůbec, tak ho nedělej a objednej si
čtu že manžel chce jen domácí…tak mu neříkej, že není domácí ![]()
Jako honit se před Vánoci nee. Já třeba 80% dárků měla doma už na konci listopadu, teď akorát čekám na jeden dárek a ještě doobjednám jeden (ale to bude do mailu voucher, takže to je nic).
@Maminanamatersky píše:
Asi proto, ze manzel takové vanoce vyzaduje a nechce vystoupit ze starých koleji…? Ani to blby cukrovi nemuzeme nikde koupit, protože domaci je domaciOn ho sice z vetsi casti upece, ale nezapomene mi vycist, jak jsem hrozna, jak me to muze nebavit
Jinak normalne doma denne varim a uklizim, nejsem zadnej lenochod, aby to bylo jasne, ale tri dny stat u linky a vykrajovat kolecka neni zrovna moje hobby..
S klidnym srdcem bych manzela nechala, at si to napece sam nebo at si nafasuje u maminky, kdyz teda musi mit nutne domaci a nehnula bych pro to ani brvou, ale ja jsem asi vetsi drsnak a kdyz neco nechci, tak to proste nedelam. To jako cely roky ustupujes manzelove predstave Vanoc, aniz byste dosli k nejakemu kompromisu, kdy budou spokojeni oba?
@kaja00 Vždyť i to kupované je domácí, protože to někdo doma musí upéct
U nás se třeba pečou hlavně dva druhy rohlíčky a linecké. Linecké upeču já a podělím mamku, sestru i babičku. Rohlíčky pečeme s mamkou a podělíme se navzájem
Hotovo.
@Maminanamatersky píše:
Kdo taky moc nemusí české Vánoce? Ne, že bych je nesnášela, ale dokázala bych si je predstavit i jinak, než můj zbytek rodiny.. U nás je klasická podoba v podobě předvánočního šílenství, mytí oken, vyklízení skříní, pečení milionu druhů cukroví, lítání po obchoďáku a shánění kravin pro široké pribuzenstvo, ježdění autem krizem krazem po navstevach, aby jsme se na Štědrý den mohli svalit unavou s kupou jídla pred televiziUz asi dvanact let doma predhazuju, ze me tohle nebaví, ze bych radsi na vanocni prázdniny popijela drink nekde pod palmou, lyzovala v Alpach, nebo se jela podívat treba do nejake metropole, jak se slavi Vánoce jinde. Ne, proste. Je to marny, je to marny, je to marny. Uz to nesmim doma ani vyslovit, protože to skonci vzdycky hadkou. Manzel se ze svych zvyklosti kolem Vanoc nehne ani o píď, natoz aby opustil hranice okresu. Sice se do uklidu a pečení hodne zapoji, kdyz me to teda nebavi, ale nezapomene mi to desetkrat predhodit. Ani nevim, jestli potrebuju nějaké rady. Jenom jsem si chtela ulevit, protoze je kvůli tomu u nas zase dusno. Jako kazdy rok
Nesnasim vanoce, mam je spolecne s hodne negativy, nesnasim zdobeni ani peceni cukrovi, spise je pretrpim. Jedine co me bavi obed u mamy kde se krapet zchlastim sanem a cinzanem. Stokrat ohrane pohadky neee..
Uklid vanocni brr..kdyby vanoce zrusili tak me to neva vubec..
Nastesti mam v tomhle chlapa co to neresi( on ty vanoce taky moc nemusi, ale nekazi nam atmosku). Takze cukrovi objednane, darky pres internet, vyzdoba hotova, strom koupeny. Na stedry vecer jsem u nas doma s nasim. Ja jen delam rizky a kapra, salat a polevku dela moje mamka. Decka jsou stastne, ze maji babi a dedu, ja ze nemusim delat salat a polevku. Pak jedme k partnerove rodine, nevadi mi to. Dostanu jidlo a nemusim nic uklizet, holky si pohraji a nevim o nich. Uklizim porad stejne, okna mam umyta od rijna.
Mě baví, jak se řeší umytá okna, neznám chlapa, co by říkal, že má umytá okna nebo že musí umýt okna. To jsem nikdy neslyšela.
O umyté podlaze v chodbě také nic neslýchám, tak nevím… Takže abych to shrnula, jsem líná a v zimě v okně je mi zima, takže nic takového nedělám.
@Maminanamatersky píše:
Kdo taky moc nemusí české Vánoce? Ne, že bych je nesnášela, ale dokázala bych si je predstavit i jinak, než můj zbytek rodiny.. U nás je klasická podoba v podobě předvánočního šílenství, mytí oken, vyklízení skříní, pečení milionu druhů cukroví, lítání po obchoďáku a shánění kravin pro široké pribuzenstvo, ježdění autem krizem krazem po navstevach, aby jsme se na Štědrý den mohli svalit unavou s kupou jídla pred televiziUz asi dvanact let doma predhazuju, ze me tohle nebaví, ze bych radsi na vanocni prázdniny popijela drink nekde pod palmou, lyzovala v Alpach, nebo se jela podívat treba do nejake metropole, jak se slavi Vánoce jinde. Ne, proste. Je to marny, je to marny, je to marny. Uz to nesmim doma ani vyslovit, protože to skonci vzdycky hadkou. Manzel se ze svych zvyklosti kolem Vanoc nehne ani o píď, natoz aby opustil hranice okresu. Sice se do uklidu a pečení hodne zapoji, kdyz me to teda nebavi, ale nezapomene mi to desetkrat predhodit. Ani nevim, jestli potrebuju nějaké rady. Jenom jsem si chtela ulevit, protoze je kvůli tomu u nas zase dusno. Jako kazdy rok
tak to nedělej, ať si to udělá ten kdo to chce
Já osobně nemám ráda. Bejt to na mě, tak nestavim stromeček atd.
Mne na Vánoce působí největší stres návštěvy, konkrétně to, ze příbuzní od nas očekávají, ze je navštívíme
máme je totiž daleko a vmestnat je všechny do omezeného prostoru proste nejde.
Kdyby to bylo jen o tom zavřít se doma s jídlem, tak to bych brala
![]()
Uklid taky nemusím, ale beru to jako příležitost dokončit před závěrem roku neustále odkladane věci
co se nestihne, to se nestihne, ale aspoň je ta motivace.
Okna myju hlavně zevnitř, takže je neoteviram, pak myju horní plochy skříněk a dvířka, dvere, obkladacky a detailněji podlahy.
Příspěvek upraven 06.12.21 v 18:03
U nás zase nemá Vánoce rád manzel. No tak jedeme kompromis, on nemusí nic, já ten den jedu hodně na pohodu (u nás se třeba zpívaly koledy, to mi fakt neprojde
) a není důvod si něco vyčítat.
@Malineka píše:
@kaja00 Vždyť i to kupované je domácí, protože to někdo doma musí upéctU nás se třeba pečou hlavně dva druhy rohlíčky a linecké. Linecké upeču já a podělím mamku, sestru i babičku. Rohlíčky pečeme s mamkou a podělíme se navzájem
Hotovo.
Vsak jo. Ale jako pokud ten jeji ma rad domaci at si ho udela
Ja mam taky rada domaci a tak si ho proste udelam a nehudruju ![]()
@Maminanamatersky píše:
No s tebou musí být super Vánoce
@Maminanamatersky píše:Úklid nedělám, cukroví hlavně kupuju (pečeme jen pro radost s dětmi), po příbuzných tedy tak trochu jezdíme, ale to mám celkem ráda. Letos prdím i na bramborový salát, udělám bramborovou kaši, co jedí všichni a jestli chce někdo salát, tak se koupí naproti v restauraci. Protože se s tím vždycky crcám, pak si to část rodiny dá k večeři a zbytek se zkazí.
Dárky mám koupené už měsíc, chybí jen zabalit a mám na Vánoce hotovo.
Já mám Vánoce ráda, ale snažíme se je dělat na pohodu.
Celý život jsem nepochopila, proč se lidi před vánoci stresujou. Dárky jen pro nejužší rodinu objednám na začátku listopadu a hned jak přijdou, je zabalím. Dřív jsem kupovávala v obchodech, teď vše přes e-shop. Týden před vánoci upeču dva druhy cukroví. Uklízím normálně, jako celý rok. Den před Štědrým dnem upeču vánočku a rodina pomůže slepit cukroví. Manžel koupí stromek a dělá bramb. salát. Vše v klidu a pohodě. Nikam zběsile po návštěvách nejezdíme.
Ja mam vanoce rada, ale delam si je po svem. Letos se sbalime a s partou podobne smyslejicich kamaradu jedeme na tyden na chatu do hor. Zadne navstevy, uklid ani darky, misto pohadek promitneme Zaklinace
Pribuzenstvo jsme objeli o vikendu, upecene mam dva druhy cukrovi a tim to hasne.
Loni jsme si na stedry den pozvali par kamaradu k nam, bud ty, co nemaji dobry vztah s rodinou nebo cizince, co se kvuli covidu nedostali domu. Kazdy prinesl neco k snedku a bylo to hezky multi-kulti.
Pristi rok uz budeme tri a asi prepneme do klasiky, stromecek, vyzdoba, ale taky si to udelame po svem… ![]()
Nesel by ve vasem pripade nejaky kompromis, treba jeden rok klasika, dalsi hory nebo tak neco? At se z toho nezblaznis…