Kdo taky nemá rád Vánoce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24248
16.10.24 11:02

@Zmatka my taky neslavíme Vánoce ve smyslu křesťanství. to jde mimo mě. Já je mám ráda. Hlavně co mám děti, tak se moc těším na tu jejich radost pod stromečkem. Děti milují výzdobu, povídáme si o tradicích. Úklid spíš řeším teď na podzim, protože přes léto na to není čas. Upečeme cukroví. To vnímám spíš jako čas věnovaný dětem. Teď jsme na Vánoce sami jako rodina. Byli jsme tak už minulý rok. Byli těžké sladit představy rodiny s potřebami miminka. Takže jsme se domluvili a slavili jsme si je po svém. Letos to takto uděláme znovu. Ještě to bude lepší. Ale příští rok doufám, že pozvu rodinu k nám. u nás se hodně drží to, že se na Štědrý den sejde u večeře opravdu celá rodina. Za mě je to krásný. Chci toto hlavně mojí babičce oplatit, protože je to krásná tradice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24248
16.10.24 11:06
@arinecka píše: Více

Já myslím, že jo. Za mě je sobec. Chce mít klid. Ano a je uťápnutá chlapem. Když čtu, že je problém mít na stole rybu i hlivu, tak bych řekla, že tam bude problémů mnohem víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
16.10.24 11:07

@anavi13 To je krásné! Já bych stála o Vánoce s rodinou, ale u nás se to nenosilo. Každá mini rodina měla být jen spolu. Bylo to až sprosté slovo, narušení soukromí. Myslím, že hodně lidí to tak v ČR má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
16.10.24 11:09
@Maminanamatersky píše: Více

A proc si neudelas Vanoce jaky chces? Vse je o tobe a tvym rozhodnuti. My si vanoce uzivame naplno, mame volno, jsme spolu, den travime jak chceme my. Kdyz dcera byla mala, meli jsme tradici jet na farmu se zviratky nakrmit je, krasne nazdobene to tam maji, male trhy, pohoda, pak vecere, stromecek..zadne povinnosti, letos uvazujeme o zmene, jelikoz uz je dcera skolni, nemuzeme vyjet jak bysme chteli jako driv, tak jsme se vsichni domluvili, ze odletime nekam za teplem a stravime i Stedry den tam, nejspise na Kapverdy takze stedry den budeme mit netradicni, koupani, cerstvou rybu na vecer, pronajmeme si maly domek, veceri si udelame sami nebo kdyz bysme chteli nekam si zajdem, proste co budeme chtit. Zijes jenom jednou, proc se svazovat nejakymi povinnistmi, jestebtak zbytecnymi, svatky nejsou o uklidu, ale pohode a spolecnym case..jestli te třeba vanocni uklid tak moc trapi, najmi si jednorazove pani na uklid. Omez ten stres, je to zbytecny..nebo nekam vyjedte, kdyz te to laka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12878
16.10.24 11:09
@Zmatka píše: Více

Taky mi dává větší smysl pohanský, cyklický model.

Ale úplně na rovinu říkám, že pro mě jsou Vánoce hodně o naprosto světských věcech- odpočinek, jídlo, kýče, co dělají radost :nevim:

Z těch „duchovních“ určitě světlo/naděje, zahánění zlého.

Nic z toho nevnímám jako důvod nechat se šikanovat kterémkoli příbuzenstvem :mrgreen: Dokonce i moje tchýně se u nás na Vánoce naučila chovat relativně slušně- omezila kecání mi do věcí na minimum a dezinfo scénu jede soukromě na mobilu :mrgreen:

Ale stejně je největší klid, až i ona odjede, teprve pak si odpočineme. A ano, je pro nás důležité si i odpočinout :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 11:12
@Liberalissima píše: Více

Já tak kdysi chodila cca 2 týdny před Vánoci k nim, aby jsem byla aspoň symbolicky s nimi, pomohla jim se zdobením, s nákupy, s pečením, co byla potřeba. Chápali, že jednou to přijít muselo, mám svou rodinu, mám dítě a jsem především matka. Možná tam zajdu aspoň na víkend přetím. Nebo po Novém roce, ať se mají na co těšit. Pamatuji si na Vánoce spřed 13 let. Ten den ráno se přes telefon se mnou rozešel kluk. Prý se zahleděl jinde. jen tak. No tak nálada, asi víte jaká. Říkám to mámě a ona, že no jo. To se dala čekat, co jsem mu udělala. O ničem nevím. Pak jsem se šla projít, trochu to vyvětrat a že určité se chci zabít, tak nikam nepůjdu. Nakonec jsem mohla, ale pak výčitky, že jdu pozdě. Na večeři jsem se musela slavnostně oblíct. nebylo žádno focení nic, ale já musela. Když jsem řekla, že nemám náladu, půjdu tam v legínách, tak hned, že radši jsem měla být večer v práci (hrozilo mi to, pak mi volno dali) líp by to dopadlo, jakoby nebylo jestli jestli za stolem sedím v džínách anebo v legínách. Zato že máma vytáhla novou bluzku a táta měl bílou košili a černé kalhoty. Pak jsem se chystala na půlnoční a zase řeči o sebevraždě. Jako, rána to byla, ale zase ne až tak, ž bych se šla zabít. Tolik uvědomělá zase jsem. A ten nestál za nic. Za měsíc na to měla zase další a ta moje nástupkyně je mojí super kámoškou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.10.24 11:14
@anavi13 píše: Více

Hlavně se nechci deptat rodiči. A není problém s rybou a hlívou. Prostě je, už kolik let.

• Citovat
  • Upravit
4749
16.10.24 11:15

@anavi13 ja mam rada i to obdobi pred, to teseni se. Jak zacnou trhy, vzdy si na nejaky zajedem, i do ciziny. Porovnavame, ochutnavame jina jidla co kde delaji. Mame radi tu vyzdobu, doma si vse nazdobime, zapalime krb a jen se tesime, do toho sem tam meco pecem, dcera uz na Jeziska neveri, tak se bavime co komu dat a napadlo ji, ze krom darku neco kazdemu v rodine vyrobime, deda rad vajecnak, babicka zas susenky, tak to budem varit a pect a hezky aranzovat, balit, do toho koledy, takze i to obdobi pred je moc pekne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
16.10.24 11:16
@Anonymní píše: Více
:poblion: :poblion: :poblion: takže jim nedoprejes Vánoce s vnoučetem? To jsi tak sobecká bezohledná, že nejsi schopna tam vnouče vzít třeba 25. nebo 26.12. to se tak bojíš manžela, že na sve vlastní rodiče totálně kašleš a upíráš svému dítěti čas s prarodiči?
  • Citovat
  • Upravit
5098
16.10.24 11:20

@Liberalissima To naštěstí neznám, nikdo mid o ničeho vůbec nekecá. Spíš jsme s tchýní nebo rodiči odcizení, než že by se do něčeho míchali :) V tomto je to výhoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33575
16.10.24 11:21
@anavi13 píše: Více

A proc by ten klid nemohla mit? Psala jak pak navsteva u rodicu probiha. To fakt nechces. Proc se porad podrizovat ostatnim? Ja sem si po jejim prvnim prispevku taky rikala ze je sobec, ale kdyz se rozepsala, tak uz to dost meni situaci. Ja tohle honeni se a povine navstevy po sirokem pribuzenstvu o vanocich nechapu. Svatky chci mit v klidu a pohode. 23 si vsechno nachystam, a pak uz jen pohadky, svaracek a klidecek. My se ale doma nastesti shodneme. Mit chlapa kterej by do vseho kecal a muselo by byt jen po jeho, tak kaslu na cely vanoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148605
16.10.24 11:25
@Zmatka píše: Více

Vidíš a my to tak měli a máme a dost lidí mi řeklo že závidí, hlavně tedy žen, i tady to čtu každý rok, jak je to nejlepší, že to ježdění celé svátky sem a tam, jak z těch Vánoc nic nemají. Mě by to tedy nebavilo A klidně budu za sobce. Vánoce mají být v klidu, ne mít stres že ještě jsme nebyli u tety Růži a k sestřenici z třetího kolene taky musíme a ještě nemám dárky pro toho a toho. Pak je po Vánocích a všichni jsou uhoněný jak ohaři a nic z toho. Když se kolegyn zeptám proč tedy nemají Vánoce podle sebe, tak jsou to odpovědi přesně jak tady u zakladatelky, jak by ten a ta byli naštvaní a ony by poslouchaly kecy od tchánů a tetiček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
16.10.24 11:27

@Anna766 Tak to zase jo, to zajedeme :) Ale určitě nejdřív 26. 12. na otočku a hned zase zpátky. Jeden den a jinak pohoda doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.24 11:29
@Snorlaxik píše: Více

Ale rodiče nebydlí na té samé ulici, dokonce ani v tom městě, okresu dokonce ani v republice. Ale daleko. A cesta tam a zpátky to trvá tak 7 hodin. A jako Vánoce ve vlaku, náhodou po cestě výluka a zpoždění a rodiče řeknou zase nějakou blbost, jako vždy, jestli se mi to prý vyplatí, jestli v tom vlaku nebyla nuda a jestli manžel nebude proti, jestli to chápe, asi 1000× jestli. Vyřeší se jedno, nabaluje se další. A to není jedno, jestli tam to dítě bude 10.12 nebo 5.1. třeba? Ty píšeš, jakoby rodiče bydleli na ulici oproti a já jím bráním jak to jen jde. Jo, to by se žilo.

• Citovat
  • Upravit
53190
16.10.24 11:32
@Anonymní píše: Více

A já jsem nějak nepochopila, proč tam nezajedete i s manželem? Vy nemáte auto, abyste si cestu ukrátili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová