Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Maminanamatersky píše:
Asi proto, ze manzel takové vanoce vyzaduje a nechce vystoupit ze starých koleji…? Ani to blby cukrovi nemuzeme nikde koupit, protože domaci je domaciOn ho sice z vetsi casti upece, ale nezapomene mi vycist, jak jsem hrozna, jak me to muze nebavit
Jinak normalne doma denne varim a uklizim, nejsem zadnej lenochod, aby to bylo jasne, ale tri dny stat u linky a vykrajovat kolecka neni zrovna moje hobby..
Tak to je 5vuj problém, že si to doma neumíš zařídit a jedeš jen podle manžela. Taky to nemusím, ale něco málo upecu a uvařím stedrou večeři. Děti nachystali stromek a kdyby chtěl manžel po mně nějaký extra úklid, tak bych mu řekla ať si ho udělá sám, m, slim, že máte asi i jiné problémy než jen že jsou vánoce podle něho, asi to tak bude se vsim
Ahoj, my s mužem to máme naštěstí oba stejně. Než jsme měli děti, tak jsme neměli výzdobu, stromek, ani žádné tradice. Salát jsme jedli týden a jinak gauč a filmy, nebo někam posedět. Období adventu mám ráda, ale Štědrý den a dárky je podle mě hlavně pro děti. Ostatně jako vše ostatní. My dospělí si vždy řekneme u všeho, hlavně ať to a to si užijí děti, však my jsme velký a nemusíme mít vše. V tomto případě mají děti dárky, které si přejí a my si s mužem dáme jen něco malého ![]()
@Maminanamatersky píše:
Kdo taky moc nemusí české Vánoce? Ne, že bych je nesnášela, ale dokázala bych si je predstavit i jinak, než můj zbytek rodiny.. U nás je klasická podoba v podobě předvánočního šílenství, mytí oken, vyklízení skříní, pečení milionu druhů cukroví, lítání po obchoďáku a shánění kravin pro široké pribuzenstvo, ježdění autem krizem krazem po navstevach, aby jsme se na Štědrý den mohli svalit unavou s kupou jídla pred televiziUz asi dvanact let doma predhazuju, ze me tohle nebaví, ze bych radsi na vanocni prázdniny popijela drink nekde pod palmou, lyzovala v Alpach, nebo se jela podívat treba do nejake metropole, jak se slavi Vánoce jinde. Ne, proste. Je to marny, je to marny, je to marny. Uz to nesmim doma ani vyslovit, protože to skonci vzdycky hadkou. Manzel se ze svych zvyklosti kolem Vanoc nehne ani o píď, natoz aby opustil hranice okresu. Sice se do uklidu a pečení hodne zapoji, kdyz me to teda nebavi, ale nezapomene mi to desetkrat predhodit. Ani nevim, jestli potrebuju nějaké rady. Jenom jsem si chtela ulevit, protoze je kvůli tomu u nas zase dusno. Jako kazdy rok
A proc si dobrovolne takhle zneprijemnujes zivot? Protoze manzel vyzaduje?
Nepecu a neuklizim. Teda skoro ne. Chlap to dela z velke casti sam. Ale musim se koukat na jeho zpruzeny oblicej, ze mu nikdo nepomaha. Zadny kompromis nepripada v uvahu, jako jednou Vanoce doma a podruhe v cizine. Manzel se o tom nechce vubec bavit. Každý rok se kvuli tomu pohadame. Jeho mama taky vzdycky pekla cukrovi, varila jako blazen a gruntovala i na pude, aby pak lezeli vsichni doma precpani u televize. A tak to ma vypadat, tak je to jedine na Vanoce spravne ![]()
@Maminanamatersky píše:
Nepecu a neuklizim. Teda skoro ne. Chlap to dela z velke casti sam. Ale musim se koukat na jeho zpruzeny oblicej, ze mu nikdo nepomaha. Zadny kompromis nepripada v uvahu, jako jednou Vanoce doma a podruhe v cizine. Manzel se o tom nechce vubec bavit. Každý rok se kvuli tomu pohadame. Jeho mama taky vzdycky pekla cukrovi, varila jako blazen a gruntovala i na pude, aby pak lezeli vsichni doma precpani u televize. A tak to ma vypadat, tak je to jedine na Vanoce spravne
To je mi vás líto.
@Maminanamatersky a proč tohle vše děláš? Já Vánoce ráda mám, ale tak nějak postupně jsme si to udělali aby to vyhovovalo nám. Extra úklid neřeším, stejně by to extra poznat nebylo takže jen klasický úklid. Cukroví už pár let nepeču, nikdo neměl extra zájem. Letos dcera že by chtěla vanil. rohlíčky tak je uděláme. nejnáročnější je 23.prosinec, ale zase 24.12. už nemusím skoro nic. Stromeček zdobí manžel pár dny před a jediné co vlastně letos řešíme jak bude reagovat nejmladší fena na zavřené dveře do pokoje
Den před je toho víc, ale loni velkou část dělal manžel a letos přijde až večer z práce tak hodně pomůže zase syn
a rozhodně nikam nejezdíme.
@dedrichov S tím jednoznačně souhlasím. Zbytečně se ze svátků pospolitosti staly svátky shonu a konzumu.
Přitom to, jestli je v domě někde pavučina, to si děti pamatovat nebudou, ale atmosféru ano.
Taky tady mám téma že nemusím Vánoce, od některých jsem za to dostala sodu. No lidi nechápou, že matky dělají hodně věcí kvůli děckám a rodině.
Já se taky jednou za rok zmáčknu a přetrpím ty návštěvy a poslouchání řečí co mě nezajímají. To že do mě pořád někdo cpe nějaké jídlo, které nesmím a kecy jak jsem hubená ať se pořádně najím (říkají mi to hlavně ti co by si to cukroví a kačenu měli odpustit jestli chtějí vydržet bez infarktu do dalších Vánoc).
To je mi líto. Vážně. My máme takový nepořádek… A jsme dost spolu rádi.
Taky Vánoce nesnáším, přesně kvůli autorkou popsaným věcem. Ještě bych doplnila uražené příbuzenstvo, protože neskáčete 10 m vysoko kvůli dalšímu vánočnímu nahovňáku - letos se např. urazila manželova ségra, protože koupila našemu čtyřleťákovi houkací policejní dodávku pro cca roční batole a my jsme se jí dovolili zeptat, jestli by jí nemohla vyměnit za autíčko, kterému jdou otvírat dveře, protože jiné teď syn nechce. Nemohla a cituji:,,Příští rok už si prostě nebudeme nic dávat. Ani pro děti.". Snad to dodrží. A ty letošní Vánoce bojkotuju ještě víc, než jindy, protože letos jsme dostali celkem solidně naloženo. Manželovi umřel děda, mně babička, mým rodičům umřel pes, kterého syn zbožňoval. Já měla od ledna nastoupit po rodičáku do práce a 4.12. mi zaměstnavatel napsal, že zrušil moji pracovní pozici a ukončuje se mnou pracovní poměr. Brácha dostal covid a na Vánoce bude sám doma v izolaci. Syn si ve 4 letech vyrazil dva zuby…Takže stromeček ozdobil manžel se synem, dárky taky zabalil manžel a já se prostě jen snažím nepřenášet tu moji vánoční averzi na syna.
Obnovuji diskuzi, jelikože Vánoce se pomalu začínají přibližovat. Taky, rok od roku míň a míň mám ráda. V naší rodině je pro manžela priorita ryba, musí být ryba nebo ryby, které u nás ve vaně plavou (ještě že máme vany dvě) a sám si je zabije. Já třeba ryby ani nejím. Mám radši hlívu. Pak se všechno podřizuje jeho rybám. Já zase nemůžu mít Vánoce bez betlémského světla. To zase nechápe on. Já bych radši Vánoce někde mimo - hory nebo i pláž. Když tyhle řeči vedeme, tak tchán se vždy zhozí a říká, že to ne, to se nesmí, Vánoce musí a musí a musí být jen doma. Nikde jinde a jinak, než doma. Takže doma sedím jako pecka a radši bych se viděla jinde. Přitom manželuv kamarád nás volá už popáté na Vánoce na hory, kde si to neví vynachválit, ale to by manželova rodina nerozdýchala. Do toho moji rodiče brečí, že bydlí daleko a jsou tam sami dva a nemocní a co s nimi? No co s nimi, doma budou, no. Já se asi nemůžu naklonovat, mám svou rodinu a že bydlím daleko? Na to mám snad právo.
Nečtu diskuzi, ale od doby, co nebydlím s rodiči, si Vánoce dělám podle sebe a manžela a je mi úplně fuk, jestli na mě někdo kouká zkrz prsty, že nemám umytá okna a vysmejčeno ve skříních. Držíme tradice, co se nám líbí a baví nás, cukroví peču s dětmi pro radost, jen tolik, kolik se mi zrovna chce a kolik stihnu, žádné šílení po nákupákách neprovozuji, vše objednám online a hotovo. Udělej si Vánoce podle sebe a neřeš ostatní ![]()
@Anonymní píše: Více
Aha, pardon, reagovala jsem na úůvodní příspěvek. Vy s tchánovci bydlíte, nebo proč by měli rozhodovat o vašem trávení Vánoc?? Není manžel kapánek mamánek, že si nechá něco takového určovat?! A proč byste nemohli mít rybu i hlívu
Taky vařím dvě polévky a krom kapra obaluji i řízky ![]()
A proč uklízis?