Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem…
chtěla bych vás poprosit o radu…Přála bych si být znovu těhotná, ale nevím jestli to zvládnu…Mám již 6-ti letou dceru, hodného přítele a skvělou práci - dalo by se říct, že ideál…
Ale to je právě ono…Ale co když nám budou chybět peníze? Už jsem si zvykla na svůj pravidelný plat a nechce se mi být zase od přítele živená…Řešili jste něco podobného? Díky za všechny rady
Pokud ti zivot vyhovuje jen s jednim ditetem, tak bych to neresila.
Musis se sama citit, jestli po druhem touzite, mate praci, kde bydlet tak co resis? Hold na materske vydelavat nebudes a je normalni, ze rodinu zivi manzel, bude to i jeho dite, ne? ![]()
To snad resi temer kazdy
Musis proste zjistit, co je silnejsi - touha mit dite nebo mit tou svoji financni „jistotu“ (a to nemyslim nejak spatne, aby se toho nekdo nechytl, jen nemuzu najit lepsi vyraz). Nebo najit cestu, jak pracovat pri materske/rodicovske aspon castecne a tim zmirnit financni dopad.
Nicmene byt v ranem stadiu materstvi zivena od otce ditete je normalni stav, ktery existuje uz od dob, co jsme slezli ze stromu…nebo mozna i drive ![]()
Ja mevim, osobne bych taky v tvoji situaci nevedela, co je dobre a co ne. Pokud je ta touha po diteti velka, sla bych do toho. Jen, co vim se sveho okoli, ze diky tomu maji jen jedno dite, jelikoz si zvykly na pravidelny plat a uz se jim do toho nechtelo…
Jen to prvni dite je pritele nebo on nema dite a proto uvazujete o dalsim???
A jeste jedna vec ono taky to tehotenstvi nemusi hned vyjit…
@Ilunka to Ti přeci nikdo neřekne, kdy je to nejlepší. Jestli Ti to takhle vyhovuje, tak si nepořizuj další dítko. jestli po něm toužíš, tak si ho pořiď ![]()
Je to normální, čím starší dítě, tím budeš víc pohodlnější - plat, dítě se samo obstará, vyspíš se…Ale zase na druhou stranu - vždyť můžeš dát pak prcka do jeslí nebo soukromého hlídání a jít do práce dřív než ve 3 letech. Nebo zůstat doma jen po dobu mateřské a pak tradá do práce a přítel na rodičák, možností je tu spoustu
Mě spíš napadá - chtěla by malá sourozence? Vidíš na ní, že by potřebovala kolem sebe další dítě, že je jí líto, že je sama-jedináček?
@ynax píše:
Je to normální, čím starší dítě, tím budeš víc pohodlnější - plat, dítě se samo obstará, vyspíš se…Ale zase na druhou stranu - vždyť můžeš dát pak prcka do jeslí nebo soukromého hlídání a jít do práce dřív než ve 3 letech. Nebo zůstat doma jen po dobu mateřské a pak tradá do práce a přítel na rodičák, možností je tu spoustu
Přesně tak. Já mám druhé dítě po 11 letech, bylo to náročné, když už synovi bylo 11 let, byl samostatný, já pohodlná a hrozně zlenivělá. Teď je malé přesně rok, všechno krásně zvládáme, ale za rok půjde do jeslí, ty 3 roky doma bych už nedala ![]()
Holky díky za příspěvky…dřív se bohužel ke compu nedostanu, než takhle večer
já vím, že je to hlavně na mně, ale furt ve mně hlodají plusy a minusy…jinak malá by si sourozence hrozně přála…
Možná asi bude největší problém pro mě to, zůstat zase ty tři roky doma…dost mi hrabalo…zajímaly mě jen plíny a jejich obsah, dětské říkačky apod…ale to znáte asi každá
Přítel na rodičovské nebude, už jsme se o tom jednou kdysi bavili…Bylo by to zase na mě…pak jedině asi ty jesličky
jinak my oba (s přítelem) jsme oba ze tří dětí, a neumím si bez sourozenců život představit. A dceru o tohle nechci ochudit…A vidíte už zase mám na váhách plusy a mínusy ![]()
@jap14 píše:
Ja mevim, osobne bych taky v tvoji situaci nevedela, co je dobre a co ne. Pokud je ta touha po diteti velka, sla bych do toho. Jen, co vim se sveho okoli, ze diky tomu maji jen jedno dite, jelikoz si zvykly na pravidelny plat a uz se jim do toho nechtelo…
Jen to prvni dite je pritele nebo on nema dite a proto uvazujete o dalsim???
A jeste jedna vec ono taky to tehotenstvi nemusi hned vyjit…
Je to jeho dcera - teda naše ![]()
No, tak, pokud dítě chceš, a nejsi si jistá kvůli financím, tak bych začala šetřit, aby ten rozdíl nebyl takový. Takže bych se snažila vyjít s penězi přítele a s tvými např. 7 tis, zbytek na spořící účet. Za rok tam bude rezerva, aby jsi měla pocit, že „nejsi závislá“..
Já třeba do práce nechodím, budu doma do tří let syna, ale něco dělám z domova - překlady, doučuju atd.
Když si vzpomenu jaké to bylo při dceři…
byla jsem velmi mladá maminka, a prostě jsem se jednou rozhodla, že chci miminko a do dvou měsíců bylo zaděláno…neměli jsme tenkrát žádné bydlení, nic naspořeno a já ani dodělanou maturitu (ta byla až s břichem)…
představovala jsem si to jak Hurvínek válku…teď už nad tím uvažuji jinak…někdo by možná řekl, že jsem dospěla nebo že jsem zodpovědnější ![]()
@Ilunka Nejlepší je otěhotnět ve chvíli, kdy dítě chceš a víš, že se o něj dokážeš postarat (až už sama nebo v nejlepším případě spolu s otcem).
Jinak to co popisuješ je víceméně důvod, proč druhý dítě nechci. Skvělý dítě, skvělý partner, skvělá práce. Já si ale na rozdíl od tebe nepřeju být znovu těhotná… takže jde hlavně o to, jestli je tvá touha po dalším dítěti silnější než uspokojení ze stávajícího života.