Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@J_Doe píše:
@eva valoi Chápu tě. Zkus si ale představit, co chceš, aby o tobě děti řekly za 20 let… „Máma pořád buzerovala kvůli pořádku…“ nebo „S mámou jsme se hodně smály a bylo nám dobře.“?
Zkus se na to, co tě rozčiluje dnes, podívat očima, které jsou o 20 let dál.
to podepisu, já si mámu pamatuju jak pořád probíhala s hadrem, nikdo neuklidil tak dokonale jako ona, neuvaril tak super. A teď to vidím i když má vnučky a ty jí chtějí pomoct, tak první co řekne, je že jsou na to malé že až povyrostou…jako sorry vytrhat plevel je tříleté dítě malé??
Jinak bych doporučila to kolečko s povinnostma a co já dělám holkam, když neuklidní něco na své místo, tak to vezmu a schovám, zajímavé, ale fakt to funguje, vzpomene si na to třeba za 2 dny, ale je nešťastná, že něco ztratila a chvíli si svoje věci uklízí.
@eva valoi ja mam jenom dve deti. Ale moje pocity dokazes vystihnout dokonale. Porad jenom uklizim, kdyz je doma bordel, nedokazu se uvolnit. Podobna byla i moje matka a babicka. Porad same povinnosti. Babicka pred rokem umrela a moje mati dostala od jeziska knihu: babicko vypravej. A mati rikala, ze si nemuze vzpomenout na zadnou historku, kde by moje babicka nevyzadovala uklid, neplnila nejake povinnosti. Tak jsem ji rekla, ze ona byla stejna. A od tohoto rozhovoru (je to tak cca mesic) jsem nastavila kdo kdy kde a co. Pokud je splneno, tak si hrajeme, jsme na zahrade. Ja se snazim neresit vecny uklid…ale zrovna dnes se na povrch dostala ma touha po vecech na svem miste, uklizenem byte. A v kombinaci s unavou a ze zase a opet zazdili den matek, jsem totalne vytekla a vztekam se jak male decko. A to az tak, ze jsem si zalezla do loznice, ctu si a s nikym se nebavim. Ve finale i ten obed musel udelat chlap.
Tak se na ne vybodni, rozdej ukoly a zalez si nekam. A pekny den matek ![]()
Hele já nemůžu říct, že by děti nic nedělaly. Dcera třeba pověsí prádlo. Sice samozřejmě ne tak dokonale, jako já, ale pověsí. Vezme si židli a jak jí to jde.
Nebo starší je schopná uvařit, vyprat, vytřít, v podstatě cokoli.
Kluk vyluxuje, s kecama zamete, rovnají boty.
Spíš ale jde o ten problém, že dcera (9 let) pověsí prádlo, ale pak ráno nenajde sponky, protože je prostě večer někam hodí a za boha si nevzpomene kam. Když bude mít v kapsáři dvacet gumiček a deset párů sponek, tak cca za 14 dní budou všude a k nalezení nebude žádná. přitom jsem jí k tomuto účelu nechala ušít kapsář, kam si má tyto věci ukládat..
@ejhle Já dostala přívěsek, který dělala dcera, mám ho na krku, takovou hvězdičku a od obou školou povinných dětí takové přání. Dcera (9 let) mi mezi nezapomněla popřát trochu relaxace. Ona ví, co potřebuji.
@eva valoi píše:
@Elishka1 píše: Více
to bude tím..kdybys chtěla všechny tyhle věci budeš mít jedno max. dvě
@ejhle Jinak já se taky někdy rozčiluje, ale zjistila jsem, že jsem tady pak spíš pro legraci.
@eva valoi píše:
Snít o docela obyčejných věcech. Třeba o rodině, kdy všichni sedí u stolu a jedí oběd, přičemž nikdo nechce nic jiného, manžel přijde ke stolu včas, pak společně sklidíme ze stolu a umyjeme nádobí…
Dnes opět dcerunka chtěla něco jiného, sice měla smůlu, dala si tedy omáčku bez masa, ale už mi zkazila náladu..
Sním o tom, že jednou nešlápnu na podlaze na kartáč nebo hřeben na vlasy. Léta ukládám tyto věci v chodbičce do levého šuplíku, kde je na ně košík a téměř denně se nějaký hřeben nebo kartáč válí někde jinde. O sponkách a gumičkách do vlasů se rozepisovat nebudu. A nejhorší je, že se vlastně tím hřebenem nikdo nečesal, nikdo ho neměl v ruce a nikdo ho na tu podlahu nehodil. Respektive možná ho někdo položil na zrcadlo a na zem ho hodil nejmladší, protože nic nenechá na pokoji. Ale právě proto neustále říkám, že se musí dávat věci na místo, aby
1. jsme je nemuseli hledat, když je potřebujeme
2. aby na ně někdo nešlápl, někdo o ně nezakopl
3. aby tady nebyl neustále bordel, protože když se takových věcí nechá na jiném místě válet denně sto, tak se matka (tj. já) za celý den nedostane k ničemu jinému…
A druhý den to vše začne znovu.
Já vím, že jsou to nesmysly, hlouposti, ale já v tom prostě nedokážu žít. Všichni jsou tady v pohodě, jenom matka je divná.
Chtěla bych jednou docela obyčejně vyluxovat, abych nemusela nejdřív hodinu uklízet…
Učím to potomky neustále, ale bohužel jsem v životě velmi neúspěšná. Tedy aspoň na tomto poli. Zatím se mi podařilo dosáhnout toho, že si děti samy od sebe čistí zuby a dělají úkoly. Ale srovnat boty jsem je ještě nenaučila. Mám možnost je buď srovnat sama, nebo je neustále nahánět. Jenže v poslední době jsem už sama sobě pro zlost a jim asi pro srandu.(
tohle nejsou sny, to jsou nesplněná očekávání… zkus to pojmout jinak… sni třeba o tom, že uvidíš pěkný východ/západ slunce… o tom, kam chceš jet na výlet nebo na dovolenou… o tom, že bude krásné léto… prostě o takových věcech, které si můžeš udělat, zařídit, vidět nebo cítit ty sama… ne o tom, co je závislé na činnosti nebo ochotě jiných lidí… prostě se na to vykašli a přijmi to tak, jak to je… ono to v životě stejně jinak nefunguje… buď se staneš otrokem svých nemožných a nesplnitelných očekávání a budeš věčně jen uhoněná, naštvaná a nespokojená ženská nebo přijmeš ten fakt, že máš velkou rodinu, zdravé děti a žiješ život naplno… protože všechno je stejně závislé od našich dřívějších rozhodnutí… pokud jsi chtěla sterilní uklizený a načančaný byt, měla jsi zůstat sama… ideálně bez muže, bez dětí… protože pak by platilo to, že když si ho uklidíš a načančáš a nebude v něm žít nikdo další, tak ho takový najdeš vždy, když se do něho vrátíš… ale ty ses rozhodla pro rodinu, pro pět dětí a k tomu patří i trochu zmatků, divočení, hašteření… ale za odměnu pak vidíš spokojené děti, jak si spolu hrají, občas si vjedou do vlasů a občas s nimi přijdou i nějaké starosti… budeš cítit jejich blízkost, jejich radost, jejich smutky… to vše k životu patří… nechtěj zázraky, smiř se s tím, přijmi to… už jsi do toho vlaku nastoupila… nepřemýšlej nad tím, že sedíš ve špatném vlaku, ale dívej se z okna a užívej si to… za pár let budeš řešit zase úplně jiné problémy a uvidíš zase všechno z jiného úhlu… nebojuj s tím… a zbytečně si nenakládej na záda víc, než je potřeba… nemusíš mít všechno dokonalé a nikdo tě za to ani nemůže soudit, když to tak nebude… a tomu jedinému, kdo to dělá, to zakaž (sama sobě) ![]()
@eva valoi píše:
Hele já nemůžu říct, že by děti nic nedělaly. Dcera třeba pověsí prádlo. Sice samozřejmě ne tak dokonale, jako já, ale pověsí. Vezme si židli a jak jí to jde.
Spíš ale jde o ten problém, že dcera (9 let) pověsí prádlo, ale pak ráno nenajde sponky, protože je prostě večer někam hodí a za boha si nevzpomene kam. Když bude mít v kapsáři dvacet gumiček a deset párů sponek, tak cca za 14 dní budou všude a k nalezení nebude žádná. přitom jsem jí k tomuto účelu nechala ušít kapsář, kam si má tyto věci ukládat..
@eva valoi píše:
@Limi123 píše:hehe, to jsem cela ja. Jako tva dcera. S tim nic neudelas, to je povaha… Ja se TAK STRASNE snazim davat veci na sve misto. A za pul hodiny po uklidu je tu zase bordel a nevim, kde mam mobil, i kdyz jsem se zarekla, ze si budu vzdy pamatovat, kam ho pokladam…
doteď jsem nenašla některé z věcí, které jsem si uklidila na takové místo, abych je pak nemusela hledat, až je budu potřebovat…
![]()
@eva valoi Dočkáš se za chvilku stačí vydržet. Jak budou děti dospělé, vyrazí z domu - a tobě zbyde krásně uklizený - a prázdný dům.
@Regina Hero To je stejně fajn zjistit, že nejsem sama, kdo má sponkovníček bez sponek.
@eva valoi Nechápu, že si něcháš zkazit náladu tím, že dcera chtěla něco jiného. Z tvých diskuzí na mě působí, že ty stejně neumíš být nikdy spokojená. Všechno ti hned vadí a rozčiluje. Pokud jsi chtěla mít klidnou domácnost, měla sis pořídit jedno dítě a manžela, který chodí k jídlu včas a stará se o své děti (nejen finančně). ![]()
@Wani Když to na mě vše padá, pomáhá mi se z toho vypsat.) ja jsem spokojená, akorat mam casto pocit, ze bych mohla byl lepsi.