Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Pavluja A bylo to imuno vysetreni v kombinaci s partnerovym spermatem?
@šmoulililinka me tedy reprodukcni imuno delali ve specialnim centru 🤔 Neni to kladicka imunologie.
@lumr bych musela videt, co se v tom specialnim centru vysetruje abych dokazala rict, jak moc je tam rozdil…
@lumr píše:
@Pavluja A bylo to imuno vysetreni v kombinaci s partnerovym spermatem?
To ne. Ale jestli to dělali s nějakým jinym, to netušim. Známá, která se zabývá alternativou, ale bývala Mudr., mi dělala odblok na sperma a řikala, že pokud je alergie na sperma, je to na jakékoliv sperma.
@Pavluja Tak to nebyla reprodukcni imuno, ale pouze tvoje imuno.
@lumr prosim tě, takže oni vám dělali reprodukční imuno se vzorkem tvé krve a partnerova spermatu? Já o tom ještě neslyšela, tak mě to zaujalo. Člověk si pořád řiká, že už snad absolvoval kde co a pořád neví, kde je chyba a nejjednodušší je říct „nekvalitní vajíčko“ nebo v případě DV „geneticky si nesedli“. Chjo, holky. Přece jednou si to „sednout“ musí ![]()
@šmoulililinka reprodukcni imunologie se dela v kombinaci s partnerovym spermatem.
@lumr píše:
@Pavluja Tak to nebyla reprodukcni imuno, ale pouze tvoje imuno.
Aha, já myslela, že je to to samé. Diky za info.
Nám už to sice nepomůže, ale snad jiným ano. Asi nám to nedělali, protože rok a půl se už zabýváme darovanými vajíčky kvůli věku. A teď DE, takže už to pro nás není. Jen jsem myslela, že na to se dělá hlavně genetika.
@lumr zajimavy. Jemu delali nejake to rozsirene spermio za ktere se priplacelo. Ale imuno ne… jinak mame za sebou oba genetiku a ja teda jeste tu hematologii kde me proklepli fakt dukladne. Vse ok. Uvidime jak mi vyjde ta bunecna imunita priste. Minule byly hranicni hodnoty jen tam.. jinak veskere „cyty“ ok… a co teda mam permanentne uz leta kolem cca 15 je crp. Nechapu co mi to dela.
@Pavluja @šmoulililinka ja po nevydarenem 1.ET a 3×KET jsem si nechala prave udelat reprod. Imuno a zjistili mi zvysene NK bunky, prelecili me, za mesic jsem sla na 2.ET a povedlo se.
@lumr takže výsledky z klasické Imuno (AKI v Brně) je jen jakoby základní vyšetření a je lepší si nechat udělat i reprodukční imuno kde můžou zjistit, proč nedokáže moje tělo udržet mimi déle než pár týdnů? Má to spojitost i s tím? ![]()
Holky, já se vůbec divím, že vás nevyšetřují horem dolem už před začátkem stimulace
my s partnerem prošli genetikou, právě reprodukční imunologií, urologie, spermiogramy, endokrinologie, gynekologie a milion odběrů ještě před samotným stimulováním.
trvalo to celé asi 5 měsíců ale je fakt, že mi toho našli spoustu. Právě zvýšené NK buňky, které by normálně to embryo zabily, tak na to beru Metypred, a na endokrinu zase chronický zánět štítné žlázy takže tam zas beru euthyrox. Takže snad vše pořešené a mám za sebou sice jen 1 IVF ale zato s pořádným OHSS
![]()
teď už jen čekám na MS a pak konečně první KET.
Jinak doporučuju všem na odbourání myšlení kolem miminka, si nechat odstranit osmičku, pěkně schovanou v dásni
je to fakt lahůdka a nemyslim teď na nic jinýho ![]()
@lumr píše:
@Pavluja @šmoulililinka ja po nevydarenem 1.ET a 3×KET jsem si nechala prave udelat reprod. Imuno a zjistili mi zvysene NK bunky, prelecili me, za mesic jsem sla na 2.ET a povedlo se.
Ty NK buňky (natural killer) mi právě dělali a to bylo ok. Nemohla jsem si vzpomenout na název, pamatovala jsem si to jako lymfocyty zabijáky. Takže to bylo moje klasické imuno - to rozšířené. Ale nedělali to reprodukční s partnerovým spermatem a to nevím, co se tím vlastně zjisťuje. Ty NK buňky zabijí embryo vzniklé z jakéhokoli vajíčka a spermie, takže k tomu partnerovo sperma nepotřebují.
@smoulamodra přesně jako u nás, nejdřív Hormonální profil, genetika, Imunologie, spermiogram…a ja také Ohss a ET vyšel… A tak by to přece mělo být a ne ivf na slepo a snad to vyjde ![]()
@smoulamodra to si taky myslím, že je lepší udělat všechna vyšetření a pak jít do stimulace. Ale ono je to asi o penězích, ta vyšetření něco stojí a co jde na pojisťovnu, tak tomu centru pak asi dělá špatnou pověst
Mně ale ze začátku ty základní vyšetření dělali jako u
@Jíňa03 i endokrinologii, jen kromě genetiky (jako samoplátci bysme to měli drahý). Ta ostatní vyšetření už jsou podrobnější jako hysteroskopie, právě to imuno na NK buňky, hematologie na ty krevní sraženiny apod. To právě dělají až po těch nezdarech..
Ale u tebe to tedy vzali z gruntu
V jakém jsi centru?
Tak hodně štěstí, máš to skvěle připravené, tak to určitě vyjde ![]()
Tu osmicku ti nezávidím, ale znám…trhali mi sedmicku, ale byla srostlá s osmickou, tak šly oba zuby a abych tam neměla díru, tak mi tu zdravou osmicku transplantovali na místo sedmičky. Chytlo se to dobře, tak teď jsem ráda, ale znovu bych to zažít nechtěla. Tak ať tě to brzy přejde a těšíš se už jen na transfer a prcka ![]()