Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zakladatelko, pije ti mimčo opravdu celou tu dobu, co je u prsu? Tj. slyšíš polykavý zvuky, hýbou se mu ouška a čelist? Pokud ne, tak si jenom dudá.
Mně tohleto dělal malej taky. Byl na prsu úplně závislý, nejdřív jsem myslela, že mám málo mlíčka, proto chce být u prsu tak dlouho,ale pak se ukázalo, že si jen dudá. Vážila jsem ho po kojení, vzal si hodně, takže hlad neměl, jen ho bavilo si dumlat prso. Mudra i LP řekla, že ho mám po 15-20 minutách odstavit, dýl kojení nemá cenu, pak už si moc nevytáhnou.
Pokud ti mimčo dobře přibírá, zkusila bych pomalu zkracovat intervaly, kdy si dudá. U nás byl vždycky řev, když prso nebylo, zkusila jsem dudlíka, ten nikdy neprošel, takže jsem ho po kojení nějak intenzivně zabavovala, aby nemyslel na dudání. Třeba ho okoupej, sice to není to pravý ořechový na dodržování režimu (vy smyslu koupání-kojení-spaní), ale to se časem upraví.
My teď máme skoro 2,5 měsíce a už si celkem zvykl, že prso není hračka. Ještě pořád u něho chce usínat, ale když vidím, že není ospalý, tak po 15 minutách prso vezmu a jdeme si hrát a je to ok.
Asi neporadím nic nového, vše zde již bylo.
1. Sama jsem s Karolínkou měla problém (do 4 měsíců moc nepřibírala) a díky paní Jiřince na zde již zmiňovanému www.kojeni.net jsme to „rozchodili“. Takže i pokud je to zpoplatněné, doporučuji, 30 kč není zas tak moc.
2.Jinak z toho, co mohu doporučit sama je určitě zapracovat na sobě. Jsi unavená, nejíš, je ti smutno, máš už dopředu stres z toho co bude. To všechno miminko cítí a proto taky může být ´plačtivější. Jinak obě moje děti se večer po určitou dobu uplakávali ke spaní. Byly nakrmené, přebalené a prostě občas museli tak hodinku „řvát“. Nenechávala jsem je vyřvat, nosila jsem je, houpala,zpívala - dokud neusnuli. Je pravda, že pomáhal manžel. Hned jak přišel z práce, dostal uzlík do ruky a choval dokud neusnuli. Ale rohodně jsem je kojila nejdříve po dvou hodinách. Taky jsem občas (o víkendech) strčila manželovi kočár a zakázala návrat dřív než za tři hodiny. Tu dobu jsem strávila ve vaně a opakovala si"mám dost mlíka, mám dost mlíka
" Taky je nutné se dobře najíst. Já to tedy přehnala. Dala jsem na babské rady a jedla smetanové jogurty, pila plnotučné mléko. Kája sice začala přibírat, ovšem já taky
Nicméně něco na tom bude.
3.Dudlík. Já na něj nedám dopustit. Kája dudala hned, Kubovi to měsíc trvalo, než si ho vzal, ale dá se tím odlišit, kdy má hlad a kdy chce jen dudlat.
4. Poslední věc je váha. Zkus si jí někde půjčit a zjistit, kolik malá vypije ať víš, jestli brečí hlady nebo kvůli něčemu jinému. Někoho to prý stresuje, mě to pomohlo. Vypít mají cca 150 ml na kg a den.
5. A i když je to hodně těžké, zkus si říct, že když to nepůjde nic se neděje, UM je rozhodně lepší, než stresovat sebe i malou. Já měla doma preventivně malou plechovku s Nutrilonem. Sice jsem jí nakonec nepoužila, ale byla po ruce a já byla připravená jí použít… Hodně štěstí a hlavně se kvůli tomu nehádejte doma, to nepomůže nikomu. Chlap většinou jen neví, jak by s tím mohl pomoci, tak se nevměšuje. Zkus ho požádat o konkrétní věc a uvidíš, že tě neodmítne.
Tak já po dnešní fakt děsnej noci, kdy jsem šla spát zase až o půlnoci a v půl třetí už mě zase budila, a kojili jsme víc jak 2 hodiny a další hodiny já už to nevydržela a fakt to hrozně moc obrečela
, chtěla jsem dát UM, jedno prso bylo už úplně prázdný, ale druhý docela nalitý i když z toho zrovna pít neměla, na řadě, odpočatý mělo být to prázdný
, jsem zajela koupit váhu nakonec. Ráno jsme kojili zase asi hodinu a něco. A byla jsem tedy hodně zvědavá co a jak. Nejdřív pila 20 minut, pak odkrknutí a zvážení, vytáhla si 75ml. Pak hroznej řev, tak za dalších 20 minut si vytáhla 55ml. Celkem tedy za 40 minut (a to ještě není tak dlouhá doba oproti normálu) 130ml. Tak nevím jestli to není málo… teď usnula, byla dlouho vzhůru tak je unavená. Až bude vyspalá bude to určitě zase jiný a delší
. Ale prospívat snad prospívá, za 2 týdny přibrala 360g. Doktorka vždycky chválí a že máme kojit dál. Ale když já nevím jak dlouho tohle ještě zvládnu
.
Tak mi pak během chvilky začala křičet a znovu k prsu a za 20minut 20ml… já nevím tedy co s tím. Myslela jsem že bych jí tu dobu zkusila nějak zkracovat, ale když fakt pije, tak co? Vždyť po tich 20ti minutách by měla tedy na 100% málo…
![]()
To vypadá, že opravdu pije. Nevím přesně, jak starý je mimčo (omlouvám se, pokud jsem to někde přehlídla), kolem těch dvou měsíců je 130 ml v pořádku. Mimčo by mělo přibrat asi 200 g za týden, takže těch 360 je v pohodě.
Asi tě nepotěším, některý mimča nemají tak velikej „cuc“ a trvá jim dlouho než si vytáhnou, co potřebují. Nabídla bych po vyprázdnění prvního prsu vždy i druhý, aby malá věděla, že mlíčko ještě je a nemusela tahat po kapkách to prázdný. Já malýmu vždycky dávám i druhý prso, většinou nechce, ale párkrát si vzal a pak už neplakal. Nán na kurzu LP říkala, že kojit na začátku i hodinu je ok, že se to časem upraví.
Zkus nějakou tu laktační poradkyni. Jinak máš můj obdiv, že stále kojíš, já byla skoro rozhodnutá po třetí skoro probděný noci dát příkrm, ale nakonec se to naštěstí ve třech týdnech nějak zlomilo a malej začal spolupracovat. Tak hodně štěstí, třeba s LP na něco přijdete.
Ježíši, a to jsi vydržela to martyrium tak dlouho. Já nějak pochopila, že jsi po šestinedělí.
Tak to ber údaje o tom, kolik má vypít s rezervou, já jsem se s mudrou bavila o údajích pro mimčo mýho věku, tj. dva měsíce.
No, jak píšou holky, možná je čas zvážit ty dokrmy. Nechci nikoho navádět, to je rozhodnutí každé matky, ale malá se trápí, ty taky. V tomhle věku se eventuální kojící hříchy budou napravovat těžko.
Ještě mě napadlo, nemá malá problém s uzdičkou? Špatně rostlá uzdička může zapříčinit problémy s kojením, až odmítání prsa.
Máš můj obdiv za snahu
, jsi fakt šikulka, jinak u nás pomohlo prsa střídat nejdřív jsem malou nechala pít 5min, z jednoho a pak dala k druhému a tam už jsem jí nechala kollik potřebovala, no a další kojení jsem jí dala k tomu které vypila na 5 min a vypít pak zas to druhé, takhle jsme fungovali asi do půl roku, a když jsem to začla střídat mlíka přibylo, tak třeba se Ti taky zvedne množství a pomůže to zkrátit čas ![]()
Tak přítel před osmou odešel, měl sraz z vejšky, no a já jí pak dala jen na chviličku pást, a pak jsme koupali a šli kojit. No a od tý doby jsme tu do teď pořád tak nějak v jednom místě
. Ze začátku jsem navážila že vypila, nejdřív 50 a pak 55ml, ale pak už to nešlo, jak to bylo po hodně dlouhej době tak to asi nějak zkreslovalo a na váze bylo i míň než předtím
. Já už prostě nemůžu
. Před chvílí přijel F. tak jsme rozmrazili 50ml z mrazáku a zkouší jí to dát on, mě to už několikrát odmítla, a někde jsem vyčetla že od maminky to nechtějí protože tam cítí to mlíčko v prsou. Ale nechce to ani od něj, řve a plive to
. Mám strach, že i kdyby došlo na UM tak to dopadne stejně
.
Jééé a teď se nám tady echtovně poblinkala, tolik toho snad nemohla ani vypít
.
Já už fakt nevím
.
Tak po tom co vše vyzvracela má tedy zase hlad, prsa už jsou skoro vyždímaná, tak už jsme udělali 60ml Nutrilonu, a je to přesně jak jsme se báli, řve a řve a nechce to
.
Nepíšeš kolik váží, ale ve čtyřech měsících je ok i menší přírůstek. Kuba na začátku přibíral přes kg za měsíc a teď (taky máme 4 měsíce) doktorce stačilo půl kila a řekla, ať se neplaším, že je to normální. Takže pokud malá dala 360 g za dva týdny je to víc, takže nemusíte tak tlačit. Já obě svoje děti kojila/kojím vždy z obou prsů, po konzultaci na www.kojeni.net mi bylo řečeno, že i když nemám pocit, že mám prsa tak plná jako dřív, nic to neznamená, pokud mimi saje. Ségra má měsíční mimi, kojila taky přes hodinu, teď začala taky aplikovat obě prsa a libuje si, že se jim doba razantně zkrátila. Jinak co se týče váhy, má vypít 150 ml na kg a den. Takže protože jste stejně starý, budu aplikovat na nás. Kuba (pro zjednodušení) váží 6 kg. Měl by tedy vypít 900 ml. Kojíme cca 8 x denně, takže na každé kojení to vychází tak 120 ml. Samozřejmě, že děti nejsou roboti, tak někdy dají víc někdy míň, ale takhle nějak si to propočti. Dokud nebude opravdu hladová, tak asi ten Nutrilon nebude. Netrap se, hlavně buď v poho, ono se to opravdu srovná. Zkus se juknout na ten net, mě pomohlo si i jen číst v dotazech jiných.
Ono to vyzvracené množství dost zkresluje, nám se to může zdát, že je to strašně moc, a přitom to je třeba 20ml, možná bych jí nechala u prsu max.hodinu, přitom prsa několikrát vystřídala, nechala odříhnout a pokud by plakala, tak bych se jí snažila uklidnit jinak, možná to prso má jen jako uklidňovadlo, tak fakt zkus dudlík a pokud nechce ten co máš doma, tak zkus jiný typ, naše se chytla až dudlíku od MAM, každý jiný plivala. Ale určitě bych jí nenechávala dumlat prso 4h v kuse ![]()
Vendulko, pokud nechce prso ani Nutrilon, nehrotila bych to. Nemyslím, že pláče z hladu (i po tom blinkání). Kdyby měla hlad, vezmi si. Pokud je zdravá, což potvrdila mudra při poslední návštěvě, vezme si, co bude potřebovat sama. Některá miminka jedí míň a všechno mlíčko využijí, některá víc a zase hodně kakají.
Možná pláče, protože jí vadí to blinkání. Zvrací často a hodně? Dáváte na to něco? Nám pomohl Gastrotuss. Ono je to po vyblinkání pálí v pusince a krčku. Plakat může taky z únavy, pořád sát a pak blinkat je vyčerpávající.
Myslím, že se to časem srovná.
Hele tak krom toho, ze ses zombie, se zda vsechno OK, mlika je dost, dite pribira krasne, az moc ..... akorat takhle ty fungovat nemuzes, to je snad jasny vsem, krome nejakejch prolaktacnich silencu.
jeste me njapada, jestli toho mlika neni naopak az moc, nema prdy a neprisava se na odvedeni pozornosti (jako na dudlik), pritom se zase napije, ma z toho jeste vetsi prdy atd atd. Skoda, ze nebere ten dudlik. Predpokladam, ze mas vsechny druhy, placate, kulate, latexove, silikonove - decka si vybiraj. Spouste lidem zabrala obycejna kyticka z lekarny.
V kazdym pripade myslim, ze normalni clovek ti nemuze vycitat, kdybys ji prevedla na flasku, prestoze evidentne mas mlika dost. Z flasky by ji to lip teklo a vytahla by si to driv. Navic by ji mohl krmit obcas i nekdo jiny. Vzdyt jak topopisujes, to se fakt neda. ostatne kdy se ma rozvijet, kdy si ma cvicit rucicky, nohy, otaceni na bok, kdyz furt jenom saje.