Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A jak dlouho takto bojujete? Může to být i období růstového spurtu ![]()
@Kolarkaa zkuste si přečíst něco o růstovém spurtu, třeba to na vás bude sedět ![]()
@Kolarkaa z meho pohledu rustovy spurt, ktery jsi trochu „zazdila“ tím dokrmem. V tuhle chvili uz ti v kojeni brani stres, ktery hodne ovlivnuje tvorbu i vypuzovani mleka. Snaz se pri kojeni hlavne uklidnit, pokud dite cura a pribira, tak zadnym fatalnim nedostatkem netrpi, rev nemusi byt zpusobeny hladem, po naplneni briska deti potrebuji casto krknout, obcas potrebuji kakat, prdet a v plince jim to jde hur, muzes zkusit svleknout a podrzet v klubicku nad umyvadlem, jakmile s sebou zacne šít.
Přidám jen svou zkušenost, treba pomůže. Kojime plne. Malemu budou dva mesice a ma sest kilo. Jak pises ze se zurive chyta a pouští a pak rve. Me to malej dela taky, ale dela to proto, ze je unaveny a chce usnout a snazi se udyndat na koze, ale uz je moc pretazeny a nejde mu to… proto pak i rve… tak ho „odpojim“ a uspim… ted jak je starsi uz je to mene casto… nevim jestli je to i vas případ, ale treba to pomůže ![]()
@Kolarkaa zná mi to jako bojkot kojení. Napíšu svoji zkušenost. Protože to co popisuješ mi připadá dooost podobný tomu, jak to bylo u nás. Malá to měla taky tak už ve druhém týdnu, každé kojení s řevem, chvíli žužlala, pak si „zuřivě“ sála pěstičku, ale prsa nechtěla, pouštěla se. Jednalo se o zmiňovaný bojkot kojení, trvalo to necelé 2 týdny, přisála se jen v polospánku, co se týče odsávačky, ta na mě evidentně neplatí (neodsála jsem ani kapku), takže jsem prostě musela čekat, až se to zase dá do kupy. Měla jsem pozvanou laktační poradkyni, aby zkontrolovala techniku, vše bylo ok, jen zkrátka malá chtěla víc mlíka, ale tím, že dostatečně vlastně nestimulovala prsa, tak nebylo. Tak jsem hold čekala a přikládala a přikládala, kdykoliv byla v klidu, ideálně v polospánku. UM mě nějak nenapadlo (bylo to fakt brzo). Nakonec se to zlomilo a malá začala pít častěji a produkce mléka se zase srovnala. Děsila jsem se pak každého růstového spurtu, kdy to zase přijde a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Každopádně u nás tedy pomohlo nedat prostě nic a čekat, až přijde na to, že mléka bude víc, když bude pít častěji a přikládat kdykoliv to jde, když s vzteká, nechat na později. LP mi ještě doporučovala prsa klidně i několikrát vystřídat (u nás se neosvědčilo, jak nebyla spokojená u jednoho, už nechtěla ani za nic ani druhé, konec). Promiň za dlouhý elaborát, třeba ti něco z toho pomůže. Je to teda trochu o nervy, ale pro mě to byla dobrá volba.
Nicméně ono ani s UM se svět neboří, pokud to vidíš jako lepší volbu, tak asi i bude. Dnešní UM jsou už na velmi dobré úrovni a miminka po nich prospívají výborně.
Zkus piskavici a benedigt lékařský, tablety. Od každého se bere 3×3 tablety denně 10 dní. Já jsem už druhý den měla mnohem více mléka. A kojila jsem pak bez problémů 21 měsíců ![]()
@Anonymní píše:
@Kolarkaa zná mi to jako bojkot kojení. Napíšu svoji zkušenost. Protože to co popisuješ mi připadá dooost podobný tomu, jak to bylo u nás. Malá to měla taky tak už ve druhém týdnu, každé kojení s řevem, chvíli žužlala, pak si „zuřivě“ sála pěstičku, ale prsa nechtěla, pouštěla se. Jednalo se o zmiňovaný bojkot kojení, trvalo to necelé 2 týdny, přisála se jen v polospánku, co se týče odsávačky, ta na mě evidentně neplatí (neodsála jsem ani kapku), takže jsem prostě musela čekat, až se to zase dá do kupy. Měla jsem pozvanou laktační poradkyni, aby zkontrolovala techniku, vše bylo ok, jen zkrátka malá chtěla víc mlíka, ale tím, že dostatečně vlastně nestimulovala prsa, tak nebylo. Tak jsem hold čekala a přikládala a přikládala, kdykoliv byla v klidu, ideálně v polospánku. UM mě nějak nenapadlo (bylo to fakt brzo). Nakonec se to zlomilo a malá začala pít častěji a produkce mléka se zase srovnala. Děsila jsem se pak každého růstového spurtu, kdy to zase přijde a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Každopádně u nás tedy pomohlo nedat prostě nic a čekat, až přijde na to, že mléka bude víc, když bude pít častěji a přikládat kdykoliv to jde, když s vzteká, nechat na později. LP mi ještě doporučovala prsa klidně i několikrát vystřídat (u nás se neosvědčilo, jak nebyla spokojená u jednoho, už nechtěla ani za nic ani druhé, konec). Promiň za dlouhý elaborát, třeba ti něco z toho pomůže. Je to teda trochu o nervy, ale pro mě to byla dobrá volba.
Nicméně ono ani s UM se svět neboří, pokud to vidíš jako lepší volbu, tak asi i bude. Dnešní UM jsou už na velmi dobré úrovni a miminka po nich prospívají výborně.
Dekuji, ale ona prso chce, hlta tak 5min a pak se stridave pousti a prisava. Kdyz vyndam druhe tak zas se hned prisaje a hlta 5-7min a pak to same..
Podle mě je líná sát, když nasytí ten největší hlad.
Kojení je pro dítě velmi namáhavá činnost, ona zjistila, že nějak jinak je to jednodušší, tak v okamžiku, když už je potřeba více tahat, tak se dožaduje lahve.
@Kolarkaa Já si myslím, že je za tím tvůj stres nebo laktační krize. Někde jsem četla, že pokud malá pročůrá aspoň 4 plenky denně, tak dehydratovaná není. Zkus si dát nervy do klidu, na kojení se uklidnit, myslet na něco hezkého. Z vlastní zkušenosti vím, že s pocitem stresu to prostě neteče. Až se brouček napije, můžeš zkusit ještě odsát. Nebo přikládat častěji, i když si sama ještě „neřekne“.
@Petule030 ja nevim, nepripadam si ve stresu.. no uvidime jak se to bude vyvijet dal
@Kolarkaa Ano, dávala jsem i jako dokrm po kojení..To trvalo tak dva týdny. Pak už jsme přešli plně na UM. Taky jsem odsávala, brala homeopatika, čaje atd. Nepomohlo. Asi jsem měla málo mléka ![]()
@Kolarkaa ohledně bojkotu kojení - ono je to složitější, neznamená to vždycky, že by dítě nesálo vůbec, ale někomu saje jen tehdy, dokud mu to dobře teče (proto vezme radši i lahev než alternativní metodu, kde se zkrátka víc nadře). U někoho je to třeba těch 5 minut, u někoho i míň/víc. Začne se rozčilovat v momentě, kdy to neteče podle představ. U nás občas nepočkala ani až se mléko spustí. Jindy třeba pár minut sála a pak řev. Zkusila bych to prostřídávání prsou třeba i víckrát. Přikládat často, nedávat nic mezi tím (ani odsáté mléko ani UM). Tak nám to radila LP. Laktace se nenavýší sama od sebe, ale až na podnět od dítěte (pár dní to trvá), a to k tomu vlastně nemá důvod, když může očekávat dokrm při vzteku.
Jinak ještě jsem tu jednou objevila recept, který mě pomohl na navýšení laktace (teda aspoň pocitově, odsávačka mi fakt neodsála ani ťuk nikdy…). Je to (polévková) lžíce fenyklu, lžíce petržele (nastrouhala jsem tak od oka), lžíce kokosu, O,6 vody - 10 minut povařit, zcedit a vypít. No možná to vyděsilo prsa svou chutí, tak pak teklo více mléka, nevím, ale pila jsem 2 dny a pak jsem měla pocit, že bych ukojila i dvojčata ![]()
Nicméně je to někdy boj, pokud se na to necítíš, někdy je dokrmování UM lepší volba, záleží to na tobě (mimi potřebuje hlavně maminku v pohodě) a taky na tom, jak miminko prospívá.