Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
VEndulko: snad ti pomůže moje zkušenost. Malá taky špatně sála a vypadalo to stajně jako u vás. Nikdy víc jak 130ml nevypila a to už má 6,5 měsíce. celé 4 měsíce jsem ji vážila před a po každém kojení , abych věděla jak jsme na tom. Kojila jsem tak 15× za den. Někdy vypila 100 někdy jen 10. Nevzdala jsem to , i když si všichni ťukali na čelo a jsme v poho. Mlíčko je pořád a malá krásně přibírá.
Pokud nechce čaj ani nutrilon hlad nemá a ani bych ji na ot neučila. UM má jinou chuť a pak ti může začít odmítat tvoje.
Ohledně zvracení - malá se poblila vždycky, když jsem moc tlačila na pilu a chtěla aby vypila víc
. Když pila míň přez den, večer to vždycky dohnala.
Přeji pevné nervíky a hodně úspěchů. ![]()
jó, a dost se mi nalévají prsa po instantním čaji Humana pro kojící matky. Homeopatika na mě měli spíš opačny účinek.
Hele muj mladej tahal tak prumerne 70 a kdyz jsme pak odstavili, stejne si jen maaaalokdy dal vic, nez 80 ml z flasky - a pribejvat zacal v ten moment raketove (sel na neocate). Nekterejm detem evidentne staci mene. Stresovalo me to pvsem silene, podle krabice si mel davat 180 ml
Tech 80 bylo maximum okolo tak pul roku, s prikrmamam to slo postupne do kopru uplne.
Tak jak pokračujete? Byly ty rady tady k něčemu? Z posledního příspěvku Vendulky jsem pochopila, že přítel se snaží zapojit, tak alespoň tak. A fakt radím dát se do psychického klidu, ty mrňousové v nás čtou jako v knize a nasávají kromě mlíka taky nálady ![]()
Ahojky, dovolím se vmísit do diskuze a připojit se s radou: Dudel je opravdu základ. Náš malý (nyní 4 měsíce) odmítal 1. měsíc dudel (placatý ortodontický Avent za 100Kč), vždy ho vyplivl, byl neklidný, křičel, až mi bylo poraděno zkusit kytičku z latexu za 20 Kč. Od té doby klid. Dudel používáme pouze při usínání, často se to osvědčí po kojení, vyměním nenápadně prso za dudel. Malej je také prsomil, klidně by u prsa byl hodinu, tímto se to skvěle obelstí. Nechce jíst, ale prostě žvýkat prso. Tak je to u nás. Držím pěsti!
vendulák: , tak jak se daří-nedaří s kojením?
Držte se a koj, koj, naděje umírá poslední.
Tak se asi spíš nedaří než daří
. V neděli to celkem šlo, pondělí opoledne taky, ale odpoledne už jsme zase skoro celý prokojili a dnešek taky
. Dělala jsem to tak, že jsem si na kojení dělala totální ticho a klid a fakt poslouchala a pozorovala jestli malá saje. Jak nesála, brala jsem jí to. Občas si řekla ještě, někdy ne. Ale dneska je fakt u prsa zase skoro celej den a pomalu, ale saje a jak to seberu tak během chvíle si chce sníst ruce, palce a pak plače
. Myslela jsem že už je to na dobré cestě, ale teď jsem už zase vynervená. Ještě víc asi tím, že zítra máme jít na plavání a mám úplně strach, že mi tam bude řvát hlady, že přijedeme pozdě protože bude zase sát ještě delší dobu než si spočítám a když náhodou kratší tak zase než tam dojedeme a absolvujeme to tak už bude mít hlad znovu, děěěs
. A já se tak těšila až jednou budeme chodit plavat
.
A co tak kaši!Aby se trochu zasytitla!Anebo jestli není chyba v tvém jídelníčku!Já pila i meltu nebi Inku-náhražka kávy.
Ale i tak ti držím palce a věřím že se to zpraví. ![]()
Nevím jestli kaši by už mohla ve čtyřech měsících… ![]()
A já se snažím jíst docela snad dobře. I se snažím hodně pít. Tolik piju teď když kojím jsem toho dřív za den nevypila nikdy. A meltu ne, ale k snídani si dělám Caro, prý je to podobné…
Vendulák píše:
Tak se asi spíš nedaří než daří. V neděli to celkem šlo, pondělí opoledne taky, ale odpoledne už jsme zase skoro celý prokojili a dnešek taky
. Dělala jsem to tak, že jsem si na kojení dělala totální ticho a klid a fakt poslouchala a pozorovala jestli malá saje. Jak nesála, brala jsem jí to. Občas si řekla ještě, někdy ne. Ale dneska je fakt u prsa zase skoro celej den a pomalu, ale saje a jak to seberu tak během chvíle si chce sníst ruce, palce a pak plače
. Myslela jsem že už je to na dobré cestě, ale teď jsem už zase vynervená. Ještě víc asi tím, že zítra máme jít na plavání a mám úplně strach, že mi tam bude řvát hlady, že přijedeme pozdě protože bude zase sát ještě delší dobu než si spočítám a když náhodou kratší tak zase než tam dojedeme a absolvujeme to tak už bude mít hlad znovu, děěěs
. A já se tak těšila až jednou budeme chodit plavat
![]()
.
Hele, ruce si cpou do pusy děti normálně, cpou tam vše , co je v dosahu, to nemusí znamenat, že má hlad, ale že chce prostě jen něco cucat. Pokud saje málo, musíš ji naučit sát, jinak se zblázníš. Já to pak dělala tak, že prostě 10 minut u jednoho, pak jsem ho přehodila a dalších 10 u druhého prsu (ono je to probere a začnou zas pořádně sát) Pak už prostě k prsu nešel, i když řval. Až zase po dvou až třech hodinách. Musí se naučit, že prso není na hraní. Zkoušela si ten dudlík?? Nám zabral, i když ho ze začátku dost bojkotoval. Vím, že tohle jak kojíš teď je na palici,chce to fakt naučit na dudlík, jinak nebudeš dělat nic jiného než kojit. Držím palce ![]()
Já kojím malou od mala z obou prsů. Myslím, že opravdu prožíváš to co já nedávno. Pokud má ukončený 4 měsíc, zkus klidně nejakou kaši a uvidíš, jestli pak bude spokojená.
Ještě mě napadlo : dáváš sab nebo něco na prdíky?? Občas se mi stalo, že když jsme malé dali kapičky tak líp sála ![]()
Vážíš si teď malou po každém kojo???¨
Kolik ti vypije za celý den???¨
Jesti budeš chtít pisnu ti , jak to vypadalo u nás, možná by to pomohlo.
ahoj chci se zeptat,jestli jste nekdo nerodil ve vinohradsý porodnici,zajímalo by mě zda tam miminka přikrmuji,než se maminky rozkoji,delali to v Brandýse a bylo to super v klidu jsem se rozkojila a ze by malá nechtela pít z prsa o tom nemohla být ani řeč.Dík za info ![]()
Dobry vecer,
Jsem uz zoufala, jdu si pro radu, ale prosim anonym, jsou zde i osobni veci..
Svou dcerku kojim uz cca 10M, rekli byste si, tak na co si stezuje? Ale ja mam posledni dobou dilema a nevim co delat. ![]()
Mleko v porodnici se spustilo v hojnosti, mala sala, ikdyz ja mam plossi bradavky, tak se naucila a ok. Pak jsem byla hormonalne rozhozena, takze mliko bylo i nebylo, vse jsme prezili, jen si zpetne rikam, zda by pro me i ni nebylo lepsi UM..ted je ve fazi, kdy se pro ni kojeni stava takovou tou citovou zavislosti, kdy se nekdy vzbudi snad i 8× za noc, to mi zas tak nevadi, ale co mi vadi, je to, ze skrze kojeni jsem tak trochu pod tlakem. Vim, ze bych nemela nic delat jen kvuli okoli, ale kazdy mi porad rika, jak je skvely, ze kojim, ze um je k nicemu, ale nikdo nevidi ty problemy, kteryma jsme si prosly. Bojim se to utnout
bojim se ze bude moc rvat a me pukne srdce, bojim se reakce okoli „co?!“ Ty uz nekojis, ale dyt to je nej atd.
Proste se bojim dat kojeni konec, dcera mi skoro nic neji, ted ji kojeni nevezmu, protoze rostou zub, pak zas, protoze bude rvat, a nakonec se bude dozadovat i ve 4letech!!
A, pak, nevim jestli je to sobectvi, ale jde i o me, chci uz se sebou neco zacit delat, nejdriv jsem po sekci cvicit nesmela, pak se mi z toho nedelalo dobre a celkove je to pri kojeni nezdrave ale d. Jenze ja pribrala 25kg, jsem vyzdimana, zacinam mit zdrav. Problemy, a kojenim jsem nezhubla ani. Gram! Chci byt zase sva, stihla, vyspala, ale chci pro dcerku to nejlepsi, chci byt dobra mama. Myslite ze sem? Ja uz ani nevim :/
Myslim, ze dobra mama je hlavne mama ktera je psych. v pohode. Ja bych zkusila dat flasku s um, pokud ji vezme, prejdi na um a neres. Kojila jsi dlouho a na okoli se vykasli, oni tvuj zivot ani zivot tvoji dcery nezijii
ver, ze opravdu je nejdulezitejsi spokojena a klidna mama a mm neni zdaleka vsemocne ![]()