Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pudlo …vazne se bavim o tech, co vytahnou prso na odiv, celem k davu a vlozi je do ust naprosto klidnemu diteti…opravdu jsem to zazila, nekecam…tak a uz od teto diskuze davam ruce pryc ![]()
Nečetla jsem názory ostatních, takže se možná vydávám na tenký led. Ale třeba mě zabte - já se s autorem článku ztotožňuji!
A to mám dvě děti, které byly obě kojené. Nikdy jsem neměla potřebu se někde vystavit
. Naplánovala jsem si svůj čas tak, aby mi ta doba kojení vyšla tak, že jsem se třeba stavila u kamarádky, u rodičů nebo tam, kde jsem věděla, že dítě bude mít klid. Dělala jsem to nejen kvůli svému studu, ale i pro klid toho dítěte.
Iva
Taky jsem kojila oba kluky na veřejnosti, ale vytahovala jsem prso spodem, takže nešlo nic vidět - přes prso je hlavička dítěte. Měli hlad co hodinu, takže naplánovat to jinak nešlo. Jednou jsem viděla v parku v centru Kladna nějakou paní s mega prsama jak kojila vrchem, pak se dítě pustilo a ona si jen tak seděla a mega kozu venku, myslela jsem, že upadnu…
Angua: ano, indiáni nejsme..a ještě se od nich máme co učit ![]()
Od umělých složitostí k přirozené jednoduchosti ![]()
kačenka1 píše: Žena snad nekojí, aby SI ULEVILA - No někdy přecejenom ano![]()
![]()
Hm, ano… pocit nepodojená Milka…
. Ale proto určitě nikdo veku nekojí.
Mi přijde, že tu čtem různé články. Jak to, že autor nepsal o diskrétním kojení, když se táže jako polointeligent, proč musí matky kojit na těch místech, kde kojí? Zrovna tu čekárnu u doktora bych vypíchla, protože tam si myslím, že to kojení vysloveně patří
. Čekání je dlouhé, jít moc není kam, člověk má strach, že ho případně zrovna zavolají, plus se to do prostředí tak nějak hodí (podle mě lépe, než když jsem byla nucena jít plnou čekárnou se vzorkem moči
).
No, my s košíčkem A máme po starostech, že
. Ale pozoruju, že jsem asi úkaz, když mi nevadí kojit mezi cizími lidmi, protože co mi do nich, naopak mi to vadí mezi známými a příbuznými.
Mno, mně ten autor přijde jako pěknej úchyl. Všechny ty články stejnak píšou nadržený chlapi, který vnímaj ženská prsa jen jako erotický objekt. Že by to mohl být i symbol mateřství, to je ani nenapadne. Jo, prsa nalitá mlíkem pravda nebývají tak vzrušující jako uměláky Pamely Anderson, tak proč se sakra na ty kojící ženy koukaj?
Na veřejnosti jsem tedy zatím nekojila, páč je zima
ale až bude teplo, tak se přece nevzdám dlouhé procházky jen proto, že můj syn mívá hlad občas i každou hodinu. A proč nekojit i v restauraci? Všichni si tam žerou a miminko má zůstat o hladu? Já už viděla kojit i ženský v metru ještě coby bezdětka a kdyby i měly odpudlivé megakozy, tak bych se prostě na ně nedívala.
Tak tady předem varuji: budu si kojit kde chci a když mi přijdete vynadat, pěkně si na vás vyleju ty probdělé noci ![]()
Promiňte mi to expresivní výrazivo, ten článek mi pěkně zahýbal mateřským egem ![]()
Myslím, že tady je skvěle vidět ten rozdílný úhel pohledu na věc.
Mně ten článek naopak přijde napsaný s nadhledem, možná i se záměrem trochu provokovat, ale rozhodně mi nepřijde úchylný…
Spíš některé reakce tady mi přijdou zbytečně hysterické
.
Ohledně bradavky:
ta je skutečně v ústech dítěte. Ovšem až poté, co se k ní dítě přisaje.
A viděla jsem nejen bradavky (a to pořádný hnědý koule), jakož i pořádnej hnědej obří dvorec (na němž bylo přisáté miminko) a sice asitak 10 cm od svých očí, když jsem se ohnula v šatně v Sokole, abych podala naší malý botičky, a před mýma očima se naskytl tento pohled.
Žádné tričko - prso venku. A nevim teda přesně „kudy“, jestli „horem nebo dolem“, protože jsem asitak na vteřinu konsternovaně ztuhla, a pak se zase ohnula dolů (a bála se zvednout).
Za intimní partie na těle ženy považuju 3 věci:
prsa, hýždě a přirození.
Hýždě a přirození bych na nikoho nevystrčila - na druhou stranu chápu, že z přirození i z hýždí /pardon - KOMU SE DĚLÁ ŠPATNĚ, AŤ SE TEĎ OTOČÍ JINAM - stejně jako to mám dělat já , když na mě někdo vystrkuje prso/ - taky občas něco teče, ale děti se tím krmit nedají.
To beru v potaz.
Takže: děti se krmí z prsa - O.K. - přirozená věc, ale neznamená to, že celá převlíkárna v sokole musí to prso vidět.
Stejně tak ho viděl jednou celej Zličín (na lavičce mezi stánkem s oříškama a stánkem s bižuterií), jednou celý náměstí, jednou celá restaurace - to je pro mě dostatečnej důkaz, že to není ojedinělý jev.
Autora článku též poněkud spíše chápu.
Mňa by zaujímalo, ako to vyzerá, keď niekto „vystavuje prsia na obdiv“. Ja som to ešte nevidela. Alebo možno videla, len neviem, že to je ono.
To sa ako žena vyzlečie do pol pása a producíruje na verejnosti?
Alebo sa chová tak, že je, nedajbože, na okamih vidieť bradavka?
Shodou okolnosti jsem na fotce hromadne kojicich mamin (autor clanku zminoval) vyfocena. Mam celkem velky prsa a dceru jsem 6 mesicu kojila plne. Nosim a nosila jsem kojici tricka z HM, v kterych se da i s megakozama kojit diskretne. S plne kojenou dcerou jsme vyrazili v jejich trech mesicich i k mori. Kojila jsem venku a zadny problem jsem s tim nastesti nikdy nemela. Akorat jednou na mne v nekuracke kavarne Tretters v Palladiu cively dve cizinky-Spanelky s tim, ze u nich se obecne malo koji a ze je to fajn, ze tady videj, ze se deti koji celkem hodne. Musim rict vzhledem ted k prikrmum, ze zlaty plny kojeni. Ted musim resit, kde mi ohrejou prikrm a kde muzu v klidu nakrmit…Hanka
Jsem nekojící a závidící mamina. Žádné ze svých dětí jsem ze zdrav. důvodů nesměla kojit a moc mě to mrzelo.
Ale co se týče kojení na veřejnosti, myslím, že maminky to opravdu přehánějí, taky sem nechodila s miminem v náručí a lahví u pusy, prostě našla jsem místo a nakrmila, i pro dítě je lepší, když je to v klidu a relativním soukromí.
Příklad - pracuji na úřadě, přišla mamina a po dosednutí přímo proti mě, okamžitě vyvalila prso a začala kojit úplně klidné dítě. Nabídla jsem jí, vedlejší prázdnou kancelář, ať v klidu nakojí a vyřídíme doklady potom. Ona na to , to je dobrý a kojila a mluvila a já ač ženská sem nevěděla kam koukat. (když někdo šilhá, taky tě to svádí mu koukat pořád do očí)
Kdyby na mém místě seděl můj kolega, byl by asi chudák tak konsternovaný, že by nebyl schopen ze sebe vymáčknout souvislou větu.
Takže kojit venku ano, ale dle mého názoru vše jde dělat diskrétně!!!
To chce asi nějaký průzkum s ohledem na geografické aspekty. Prosím vás, je tu někdo z Ostravy-jihu, kdo viděl exhibující kojící matku? Mi se ještě nepovedlo
(a teď doufám, že se neozve někdo, že viděl nějaké individuum v létě kojit na prostranství před poštou, protože jsem byla z jedné strany krytá kočárem, prakticky vždy jsem obalena šátkem a prostě tam je nejlepší místo
).
Myslím, že diskutující, které souhlasí s článkem autora, poněkud zapomínají, že autor se staví v podstatě proti jakémukoli kojení na veřejnosti, ostatně můžu citovat:
„Netvrdím, že kojení je nějaký problém nebo nemoc, ale je snad nenormální myslet si, že intimní části těla by měly zůstat na veřejnosti skryty?“
„Kde se vzala móda kojení kdykoli a kdekoli? Proč děti kojí v tramvaji, v restauraci, na lavičce v obchodním centru nebo v čekárně u lékaře?“
Já osobně jsem proti ostentativnímu kojení a la Saudkova přítelkyně, ale obávám se, že zatím je větším problémem opovrhování kojením, než jeho glorifikace a stavění na odiv.
Věřte že kojit na veřejnosti pro většinu kojících není nějaký potěšení
![]()
Já se teda vždycky styděla,ale když to jinak nešlo prostě v ustranní jsem vytáhla a bylo to,samotné mě bylo určitě nejtrapnějš ![]()
Mám malé prsa a myslím že bez bližšího zkoumání by stejnak nebylo nic vidět ![]()
Mě kojící ženy nevadí.tak komu vadí stačí koukat jinam.Když venku některej chlap čurá tak taky hned neběžíte k jeho poklopci mrknout co se děje,nebo snad ano??
![]()
Len-til-kah píše:
To chce asi nějaký průzkum s ohledem na geografické aspekty. Prosím vás, je tu někdo z Ostravy-jihu, kdo viděl exhibující kojící matku?
Já já já
!
Nějaké individuum vždycky v létě sedělo na prostranství před poštou, exhibovalo s kojením a provokativně se omotávalo dlouhými strakatými hadry, jen aby upoutalo co nejvíc pozornosti
.
Pan autor, ač na Sunaru, by mohl být trochu tolerantnější, na bezdětnou kamarádku Lucii bych byla za pár let celkem zvědavá. Chápu, že můžou někomu vadit ženy, pro které je kojení součástí osobní image a kojí jaksi demonstrativně, nebo ženy, které nahotu neřeší; chápu i to, že si někdo klade otázky v situacích, kdy se klidný zdravý dvouroček nacpe v mekáči hranolkami a jde to zapít k mámě, přičemž poctivě střídá prs a kelímek s Coca-colou. Nějak mi ovšem není jasné, co by mělo komu vadit na diskrétním kojení - tedy kromě vnímání prsou jako primárně erotického objektu a nevyrovnání se s vlastním nekojením.
Pár komentářů k článku i komentářům: