Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@klafina123 No tak to jsou teda rodiče, když neví, koho si zvou do domu. To je zase extrém, tak z toho nedělej standard. U nás teda návstěva MIkuláše probíhá v klidu, čerti byly zpočátku spíš venku, jak jí bylo 5-6 let, tak už se šli i podívat, něco brblali, ale nikdy se nedostali dál než mezi dveře, ani MIkuláš je nepustil a my vždycky drželi dceru za ruku nebo ramena a ona sama se na Mikuláše těšila. Jako horor se nakonec může udělat uz čehokoli. Tradice může být pěkná, když ji připraví rozumní lidé. Cizí bych do domu nepustila. Ale my jsme na vsi, tak víme, kdo přijde. A platíme 200 Kč za dítě.
K nam prijde trojice, planuji dat 300. Chteli mailem i informace o diteti, ditko chce, aby sli dovnitr jen Mikulas a Andel, coz respektuji a rovnou jsem s nimi domluvila, ze cert musi zustat venku a az na silnici.
Tady si bere Mikulajda 80 korun za všechny, plus panáka. Akorát je riziko, že u posledních budou dělat blelele i on s andělem, ne jen čert
![]()
@aterka @Ondrášovka.N Ahoj, já bych se chtěla zeptat, jak to probíhá? Dáváte Mikulášovi nějaký taháček aby třeba řekl, aha tak tady mám, že trošku zlobíš mámu a brášku, ale zase vím, že umíš hezky zpívat… Víte co tím myslím? Díky za odpověď, dnes nás Mikuláš čeká poprvé
@sinorina píše:
@aterka @Ondrášovka.N Ahoj, já bych se chtěla zeptat, jak to probíhá? Dáváte Mikulášovi nějaký taháček aby třeba řekl, aha tak tady mám, že trošku zlobíš mámu a brášku, ale zase vím, že umíš hezky zpívat… Víte co tím myslím? Díky za odpověď, dnes nás Mikuláš čeká poprvé
U nás to je tak, že se to pošle buď předem, nebo se to přiloží k balíčkům (to bude letos náš případ, protože netuším, co dělají tak strašnýno, aby jim na to něco Mikuláš musel říkat…
). Oni přijdou s velkou A4 „knihou hříchů“ do toho si ten papír vloží a nějak to „okecají“ okolo…
U nás klasika byla okolo uklízení a prostě blbostí a plus i nějaká pochvala za něco, co se jim daří… ![]()
Když o tom přemýšlím, tak až na drobnosti mám pocit, že kluci vyloženě lumpárny nedělají, ve školkách je chválí, že jsou hodní, starší radši pomáhá učitelkám, než aby si hrál… Tak co s něma, no…
Jen doma moc neuklízí a občas protestujou u toho, když mají jít spát, tak tam vymyslím asi něco takovýho… ![]()
A úplně před „akcí“ to je tak, že Mikuláš nám napíše smsku nebo zavolá, že za chvíli přijde, takže my vyklouzneme s věcma ven (jeden z nás) tam mu je předáme spolu s papírama, pak se vrátíme a za chvilku ťuká Mikuláš na dveře od bytu… ![]()
@klafina123 píše:
No tak to asi jo. Jenomže né vždycky to tak je. Kdysi jsem hlídala malou holčičku s bráchou..3 a 5 let. Rodiče pozvali svoje kamarády (Mikuláše, Anděla a hromadu čertů). Čerti děti honili po bytě a na střísdačku je jako by cpali do pytle. Dětem nepomohli, smáli se tomu, když je jakoby chtěli odnést. Pak to odešli s tou partičkou zapít. A ty děti? Nejen, že usínaly asi 2,5 hod.,starší pořád chodil kontrolovat okna, že jsou fakt zavřená, ale celou noc se na střídačku budily s brekem, že nechtějí do pytle..
Tak tohle je samozřejmě špatně. Takové čerty jsem zažila jednou u tchyně a minulý rok jsem odmítla čerty dělat. Letos se po nich sám kluk ptá, že chce, ať přijdou, ale chce jen andílka a Mikuláše. Chodí tu solidní parta, znám je. Jsme domluvení, že čerti zůstanou venku, malej se na ně koukne přes okno, když bude chtít. Žádné strašení, křičení a strkání do pytle neproběhne. Chystám se jim dát tak 300,–. Kamarádka prý dává 100,– všem, ale to mi přijde málo. Chtějí napsat za co dítě pochválit a za co pokárat, aby čtení z knížky vypadalo věrohodně. Když se Mikuláš udělá rozumně, může to být pro dítě hezký zážitek a hezký předvánoční zvyk a tradice.
Holky a vy je pouštíte do bytu? já myslela že se to řeší jen mezi dveřmi ![]()
@klafina123 tohle je extrém. Co vím, tak normální návštěva takhle neprobíhá.
A my si je zveme, protože holky marodily a přišly o Mikuláše ve školce. Na mikulášskou nadílku s nimi také nejdeme, když jsou čerstvě po nemoci a ony si je přejí. Domů je nepouštíme - zůstávají v suterénu v garáži. A navíc dáváme předem instrukce, aby se čerti drželi zpátky. Takže u nás bude jen klasický dotaz, jestli zlobí, jestli si uklízí hračky a holky by měly zazpívat písničku. Dárky dostanou, i když se budou stydět nebo bát a nic nezazpívají.
Pokud si neřeknou odměnu sami, plánujeme cca 100 Kč na osobu.
@kate02 píše:
U nás to je tak, že se to pošle buď předem, nebo se to přiloží k balíčkům (to bude letos náš případ, protože netuším, co dělají tak strašnýno, aby jim na to něco Mikuláš musel říkat…). Oni přijdou s velkou A4 „knihou hříchů“ do toho si ten papír vloží a nějak to „okecají“ okolo…
U nás klasika byla okolo uklízení a prostě blbostí a plus i nějaká pochvala za něco, co se jim daří…
![]()
Když o tom přemýšlím, tak až na drobnosti mám pocit, že kluci vyloženě lumpárny nedělají, ve školkách je chválí, že jsou hodní, starší radši pomáhá učitelkám, než aby si hrál… Tak co s něma, no…
A úplně před „akcí“ to je tak, že Mikuláš nám napíše smsku nebo zavolá, že za chvíli přijde, takže my vyklouzneme s věcma ven (jeden z nás) tam mu je předáme spolu s papírama, pak se vrátíme a za chvilku ťuká Mikuláš na dveře od bytu…Jen doma moc neuklízí a občas protestujou u toho, když mají jít spát, tak tam vymyslím asi něco takovýho…
Děkuji, no u nás je asi největší problém ten, že pořád ještě tahá flašku s dudlíkem, tak jsem mu řekla, že ji dá Mikulášovi a on mu za ni přinese hrníček. Tak asi tam napíšu něco v tom smyslu aby ji od něj chtěl. Snad to pak nějak ustojíme až bude ječet, že ji chce ![]()
@boball píše:
Tady si bere Mikulajda 80 korun za všechny, plus panáka. Akorát je riziko, že u posledních budou dělat blelele i on s andělem, ne jen čert![]()
Z toho důvodu jim alkohol nenaléváme. Když už, tam strčit flašku něčeho do košíku, ať si to vypijí společně pak někde v hospůdce na posezení
@Nafrněná NIkdy bych je nepustila do bytu. Právě kvůli tomu pocitu bezpečí u dětí. Tady se to teda nedělá, normálně stojí mezi dveřmi a vše je na domluvě, pokud jim necháme viditelný dopis, tak si to Mikuláš přečte…ale to my ani nemusíme dělat. Dcera je až moc hodná a druhý je mimino. Nechápu, jestli je lidi pouští dovnitř a pak se diví, že jim přiopilí čerti děsí děti
Tak se právě kazí tradice a dělají předsudky.
@aterka píše:
@Nafrněná NIkdy bych je nepustila do bytu. Právě kvůli tomu pocitu bezpečí u dětí. Tady se to teda nedělá, normálně stojí mezi dveřmi a vše je na domluvě, pokud jim necháme viditelný dopis, tak si to Mikuláš přečte…ale to my ani nemusíme dělat. Dcera je až moc hodná a druhý je mimino. Nechápu, jestli je lidi pouští dovnitř a pak se diví, že jim přiopilí čerti děsí dětiTak se právě kazí tradice a dělají předsudky.
tak k nám přijdou mladé studentky, určitě opilé nebudou a znám je… ale jen mě zajímalo jaká je tradice jindy
jak jsem chodila kdysi já za mikuláše tak jsme občas dovnitř museli jít
@Nafrněná K nám nikdy dovnitř nechodili.ani se nehrnou a když jsme dělali čerty my, tak jsme taky nikdy nebyli vpuštěný dovnitř a taky jsme se nehrnuli
Logicky si myslím, že to může být opravdu i příčinou toho, že domov přestanou vnímat jako bezpečný. Já obecně nerada vpouštím do svého domova cizí lidi, nebo ty, kteří nesou špatnou energii, někdy mi vadí i televize. Pozvala bych třeba jen anděla, když už.
@Nafrněná píše:
Holky a vy je pouštíte do bytu? já myslela že se to řeší jen mezi dveřmi
Jdou na chodbu ke dveřím obýváku, ať nemusíme strkat dítě ven do mrazu.