Kolik času tráví u počítače v 10letech?

853
2.11.10 16:19

Kolik času tráví u počítače v 10ti?

Mamky /nebo i taťkové :lol: /,podělíte se o zkušenosti : vaše dítko a počítač?„.Myslím,děti tak kolem 10ti let.U těch starších je to už jinak :wink:
Jedna známá si nedavno postěžovala,že nemůže dostat dceru /10.let/ od počítače,prý už ani nechodí ven.To mě dostalo! Ptala jsem se jí,proč jí to prostě nezakáže? K nám se tato "PC mánie“ také vnutila,ale hodně rychle jsme ji vystrnadili :evil: Takže teď se dcera/10/ ptá,jestli může na pc, a je to tak na chvilku. :wink: V té době jsem to řešila i zaheslováním počítače… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4155
2.11.10 16:30

Ahoj, podobný problém řešila kamarádka. Desetiletý kluk jim seděl u pc každou volnou chvilku, jak říkáš, už ani ven nechodil. Řešili to domluvou, nepomohlo. Tak najeli na systém. Kluk má v základu 5hodin pc týdne. K tomu si může ‚přivydělat‘ až tři hodiny pomocí doma navíc. Počítač je zaheslovaný, mají zaheslovaný i připojení k netu. Takže když chce k pc, nahlásí na jak dlouho, co tak cca bude dělat, rodiče mu zpřístupní počítač. Mají na počítači každý svůj profil a počítadlo kolik hodin který profil frčel. Mají teď prý toho nejhodnějšiho kluka - hodiny se totiž dají i odečítat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
2.11.10 16:45

Počítač v dnešní době k životnímu stylu patří,ať chceme nebo ne.
Sama mám zatím děti malé, tak si ráda poslechnu názory. Když čerpám ze zkušeností z okolí, 15 letá sedí u PC většinou až večer, klidně dá i 2,3 hodiny denně. Někdy i přes den, když „se učí“, do toho na liště ICQ,Facebook.

Pobyt venku, kapitola sama o sobě. Dnes už není venku pro děti s klíčemi na krku bezpečno. Netvrdím, ale, že na netu je bezpečněji. Organizované koužky - jejich přebytek, taky nemám ráda.

Upřímně, netěším se, až moje dítka dorostou do věku, kdy to s nimi budu muset řešit. Dnešní mládež je tak neopatrná, např. na FCB do přátel potvrdí kohokoliv, umí mazat historii počítače.

Co se týče her, upřednostňuju reálné. Protože např. pexeso na PC má omezený počet variant, dítě si je zapmatuje a člověk má pak pocit, že má doma geniální dítě :lol: Zato ve skutečné hře je nespočet různých variant, na které se dítě nemůže připravit. Hrou se skutečnými kartami nebo čímkoliv jiným dítě zapojuje ještě jiné mozkové buňky a svaly.

Svého 4letého syna k PC pouštím, když je hezky, je ve školce, potom celé odpoledne venku, už večer k PC nejde, třeba celý týden, nebo jen na pár minut. Když je doma nemocný, tak je to i půlhodinka,hodinka denně.Někdy tam ale třeba sleduje film apod. Nemám výčitky, věnuju se dětem dostatečně, hrajeme si, jsme venku, čteme, povídáme si. Netrávíme ani moc času u televize. Nejhorší je, když se PC stane jediným způsobem trávení „společného“ času doma, to je špatně.

Pro 10 leté dítě - volný čas na PC tak hodinku denně, o víkendu třeba trochu déle, s tím, že vím, na které stránky dítě chodí, co tam dělá, snažím se zajímat, vybírat mu vhodné programy, asistovat mu, radit, mluvit o tom. Je totiž rozdíl sezení u PC a „sezení u PC“ PC mají dnes už i v pokrokových prvních třídách, ve školkách, mají programy, děti na ně v omezeném čase chodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
2.11.10 16:57

Přítelkyně mého bráchy, má syna 12.let-závislák jak prase. Není divu v deseti dostal „noťas“ od babičky a dědy k narozkám, teď je mamka ta nejhorší, když mu jej „zabaví“. Je to hnus, já mám tři dospěláky PC jsme pořídili, když měl nejstarší 17 a nejml.15, ano měli období, kdy by tam seděli bez potřeby jít na WC, napít se, najíst a pod., ale jsem ráda, že jsem tyto problém s nima neměla. Nechápu k čemu je dítěti vysedávání u PC, hry? k čemu jsou dobré? Nevím, proč by dítě 10-12 let mělo mít svůj vlastní PC-to nejsou zastaralé názory, ale postřehy z okolí. Tím, že od bratrovy přítelkyně syn nemůže na PC, začne vyvádět jako narkoman, když nemá drogu-je drzý, hnusný, sprostý, vulgární, mlátí se vším, jen proto, že nemůže s kámošem hrát hry-nechápu. Brala bych, když si dítě potřebuje něco připravit, stáhnout do školy, ale jinak to beru jako vymílání mozku. Ach a teď slyším ty reakce na můj názor, ale je to můj názor-zajímalo by mě, jestli dnešní děti, tolik, kolik věnují PC věnují např. četbě knih :lol: , asi jsem trapná a směšná s touhle otázkou, že.
Eli je 8.let a potřebu sedět u PC nemá, máme jej v obýváku, může na něj, ale nejde, tak 2-3× v týdnu na 10.minut, někdy ani to ne vyzkouší si násobilku a to je vše a já jsem ráda. Od kamarádky syn, který má taky osm let už ve 4-5.letech předvedl doma hysterák, jak herec z národního, jen proto, že ona-mamka, chtěla jít s dětma ven a on hrát hry na PC (běžně sedával už od tří let).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
2.11.10 17:03

Snažíme se dceru taky směřovat k tomu,aby využívala pc při hledání různých info do školy.Mám pocit,že s tím ta škola tak trochu už počítá. :wink: Dost často mají úkoly,které docela vyžadují hledání na netu :-?
Chci pochopitelně vědět,jaké stránky navštěvuje.Jednou jsem je načapala ,jak si s kamarádkou dopisují s nějakým „16ti letým!?!“,ve chvíli,kdy se jich ptal,jestli mají rády sex :evil:
Na moji přednášku,co následovala,nezapomenou do smrti :mrgreen: :mrgreen: Včera jsem se musela smát,když se mě zeptala,jestli mám jistotu,že ty „mamky“,se kterýma si tady píšeme,jsou pravé,nebo taky úchylové :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
2.11.10 17:06

Anulka--tak takový závislák,to by bylo něco na mě :twisted: :mrgreen: :twisted: Počítač by neviděl hodně dlouho!!..hysterák,nehysterák :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
2.11.10 20:38

Asi hodinu denně.. O víkendu tak dvě..
Ale..
Nejdříve jde na kroužky, pak se učí, čte si knížku a o víkendu jde pokaždé na 5 hodin ven s kamarádkami.
Takže není to JEN sezení u pc, ale I sezení u počítače, což považuji za velký rozdíl.
Pokud je to jediná zábava nebo jen další zábava.
Vím, které stránky navštěvuje ( zvířátkový web), email, you tube, nějakou tu hudbu, pak také co potřebuje do školy..Myslím, že je to pro ní relax stejný jako pro dospěláky. Není na tom závislá, jen se tam hezky zabaví, či odreaguje od školy a povinností.

A ano je pravda, že dokonce i některé nepovinné úkoly již profesoři zadávají přes počítač, nebo chtějí info z netu..Nejdříve se dětí optali, zda mají přístup k pc doma a byl 100% souhlas..
Takže tak..No jo no, jiná doba..
Ale my tu sedíme taky, že?? A nevyrábíme zrovinka hodnoty :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
2.11.10 20:49

Lizbeth to dobře vystihla :-) ,hlavně ty hodnoty :lol:

A trochu si myslím, že ten strach ze „závislosti na počítači“ je někdy přehnaný. Samozdřejmě by to neměla být jediná zábava a způsob trávení volného času,ale když kdysi dávno začaly vycházet romány, taky doboví odborníci soudili a dohadovali se, jestli to nebude mít na psychiku lidí negativní vliv, jestli to nebude odvádět jejich vědomí od reality a všedního života, nakonec se prý nic takového neprokázalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
13.11.10 12:33

Jsem proti vysedávání dětí u PC a na PC hry jsem doslova alergická a co vůbec nesnesu, to jsou takový ty střílecí hry. Takže tohle se doma naštěstí zmáklo. Starší dcera občas potřebuje něco do školy, tak to má samozřejmě dovoleno, ale taky už u nás došlo k zaheslování PC, jelikož místo toho, aby v noci spala, tak počkala až usneme my, a pak směle sjížděla seznamky a podobné ptákoviny, na což myslím si, že má ve 12 ještě čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
13.11.10 12:44

DanMaj -přesně tak, střílecí hry bych vystřílela úplně :cert: Nás tohle naštěstí nepostihlo.Dcera je tak max. na You tube,koukne na email..no,hlavně ty písničky! :wink: K hledání info do školy ji sama navádím,aby taky věděla,že internet se dá využít k něčemu užitečnějšímu ,než jen rozplývání se nad krásným Justinem :huban::mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
13.11.10 14:14

PC a internet je fajn…pro vyhledávání informací, vzdělávání se. Fajn je i mail, občas s někým pokecat na chatu, to taky beru…ale hry fakt ne. Mám pár známých, kde jejich dítko přjde ze školy a jak sedne k PC, tak od něj vstává až večer, a ještě s ksichtem svěšeným až k zemi. Tyhle děcka vůbec neznají, co to je pomoct doma mámě, nebo tátovi venku na zahradě, nevědí, co je to zahrát si venku fotbálek, zajezdit si na kole, přečíst si knížku, proběhnout se se psem … apod. Jejich rodiče by zasloužili na holou a pořádně. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
16.11.10 13:05

ON PC není zbytečný strašák, jak si tady myslí mámy malých dětí, když vám pak známá řekne, že její desetiletá dcera zažila o prázdninách drsnou „kyberšikanu“, protože prázdniny proseděla u PC, nějak nevěděla, co by dělalal jiného, během roku je zvyklá, do školy a doma na PC,o prázdninách škola odpadla a holka nezná nic jiného, tak tam proseděla část prázdnin, rodiče byli nejdřív rádi, že vědí, kde je a nemusí se obávat, že si zlomí nohu někde venku při lezení na strom.
Je to smutné, když děti mají jen virtuální svět a žádné skutečné zážitky. Pořád jsou to děti, tak rodič by měl zasáhnout a dítěti nabídnout jiné využití času, ale pokud ho to nenaučí odmala, tak při začínající pubertě, už to jde daleko hůř. M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
23.11.10 14:24

mado-souhlasím.Je mi docela smutno z toho,čím se dnešní děti baví.My v jejich věku neznali počítače,TV nás nezajímala (ono ani nebylo na co koukat),na vesnici jsme měli fajn partu a trávili celé dny venku.Nelákaly nás cigarety,ani posedávání na lavičkách…neznali jsme nudu a řekla bych,že jsme byli v mnoha směrech samostatnější.Dneska řeším s dcerou to,že pozve jednu kámošku na návštěvu,druhá se urazí…já to nechápu. :nevim: Když jim poradím nějakou hru,tak je to za chvíli nebaví.. :roll: Samy si nic nevymyslí.Odmítají zapojit vlastní fantazii..Já si nevzpomínám,že bychom někdy přišli za mamkou s dotazem „mami,co máme dělat,my se nudíme?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
16.12.10 07:19
Murka píše:
Ahoj, podobný problém řešila kamarádka. Desetiletý kluk jim seděl u pc každou volnou chvilku, jak říkáš, už ani ven nechodil. Řešili to domluvou, nepomohlo. Tak najeli na systém. Kluk má v základu 5hodin pc týdne. K tomu si může ‚přivydělat‘ až tři hodiny pomocí doma navíc. Počítač je zaheslovaný, mají zaheslovaný i připojení k netu. Takže když chce k pc, nahlásí na jak dlouho, co tak cca bude dělat, rodiče mu zpřístupní počítač. Mají na počítači každý svůj profil a počítadlo kolik hodin který profil frčel. Mají teď prý toho nejhodnějšiho kluka - hodiny se totiž dají i odečítat :)
:potlesk: Bravo. Toto je vynikající nápad a hned bych to se starším tak řešila. Vůbec jsem netušila, že to tak nastavit jde a škoda že to neumím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
16.12.10 11:39

Anabellko- já se nasmála,když jsem jednou musela taky přistoupit k zaheslování PC kvůli dceři - a ona se mě po pár dnech úplně vážně zeptala :a mami,kdy mi řekneš to heslo ? :mrgreen: Ťulda!! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák