Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ProfZav píše:
Není to málo. Já mám pro dvouletaka ještě o tři víc, ale jsou to knihy. Od babicky dostane jen jednu hračku, oblečení a korunky do prasátka. Nechápu, proč se rozšířil trend, že uzbatolata musí být zabalené dárky. Co pak ti rodiče budou kupovat v deseti letech?
Jako dárek pod stromečkem je logicky zabalený, to tam dítěti flákneš krám jen tak? I ty batolata baví ten papír roztrhat a bylo to i dřív… nevím, co mají společného zabalené dárky pod stromečkem a dárky v 10ti letech
![]()
@araw píše:
Jako dárek pod stromečkem je logicky zabalený, to tam dítěti flákneš krám jen tak? I ty batolata baví ten papír roztrhat a bylo to i dřív… nevím, co mají společného zabalené dárky pod stromečkem a dárky v 10ti letech![]()
Automatická oprava telefonu, mělo tam být zavalene
já zas nechápu ten agresivní tón ![]()
@araw Předpokládám, že je to překlep a mělo tam být „batolata musí být zavalena dárky“ ![]()
No jinak naši mají pod naším stromkem kaaždý ta 4-5 balíčků - ne každý je hračka. A u babiček mají každý po jednom, nebo třeba jeden velký společný a ještě jednotlivě nějakou drobnost.
Fakt to stačí.
Ja resila taky otazku, jak mega to bude - bez ohledu ze na to ze, to budou 1.vanoce kdy uz ted jede koledy, vsude se raduje a rika Krismantree - jako Christmastree
a kdyz vidi nekde nejaky zabaleny krabice tak rika my gift
coz je super vtipny, to taha ze skolky tyhle moudra - zijeme v UK, dceri jsou 2 roky a 3 mesice a proste letos vi, ze se neco ma dit. Budeme teda jen ja, babi a dcera a novorozenec kolem 20.12. takze jsme si rikaly s babi, ze to budem tak nejak vsechno slavit az se s miminem usadime doma nehlede na presny datum, stromek bude - jidlo dobry mame furt ![]()
No a ty dary-ja bych kupovala vse co se mi libi ze jo, babi at neblaznim.
Tak jsme rozhodli: drevenou detskou kuchynku - z tech je unesena kamkoliv prijdem, houpaciho konika, mozna lepsi kocarek a miminko ma takovy utahany od sousedky co mel jeji syn jako malej, tak aby mela mimi a kocar kdyz prijde novorozenec, a pak ji objednavam takovou sadu jakoze opravdovejch poniku se staji, takovy typ jako byly kone k barbinam kdyz jsem byla mala-takovej potazenej plysi-semisi…a jednu knizku o konich - hnedji pekne zacmara a bude spokojena.
Myslim, ze to bude az az na detsky vemy, ale kuchynku musi mit to bude spokojena, konika houpaciho nutne porebuje jezdi na mekym jednorozci a moc to jako nehoupe
zna to vsechno se skolky a doma da pekne pokoj
aty ponicky ve staji, to bude tada, ma takvoou zvireci farmu a furt taha mami horse a baby horse a daddy horse tak to bude rada, ze ma novy zvirata. takze celkem cca 5 darku na to ze to slavime jen kvili ni, uz parlet se u nas nic neslavi ani se rodina neschazi, takze tak.
Ve 2 letech se rika jeste batole???nase lita, beha vse udela, pomuze, donese z patra odpadky dolu do kuchyne dokose, ten zavre a vraci se po schodech zpet, nebo si jde zapnout velkej pocitac ahoni pohadky, pocita do 20 v AJ, abecedu zna celou v AJ teda, zvirata vsechny i se zvukama, rohlikem ji neopijem, rekne jasne co chce, co nechce, dudlika nikdy nemela takze tohle nas taky netrapi.Jen teda plinku stale mame, nocnicek nemame radi, je to asi kvuli obdobikdy mela osklive zacpy a kakala krev to jeste chodila na nocnik a pak ho zacala divoce nenavidet.ale hlasi ze jde delat kaka a tlaci vkoute, ale na nocnicek odmita.
Pardon to me jen tak zarazilo to batole ve 2 letech…to nevim co je teda standard v CR. tady se ocekava hodne, sama se svlika, oblika, cisti zoubky, jde si sama do koupelny a bere kartacek a prinasi pastu ze to mame otevrit ![]()
a rozhodne teda batole neni uz vic jak rok.
![]()
Tak u nás 4letá kolo, kočárek, šatičky a pastelky. 2,5letá kočárek, šatičky, mazlicí deku, pastelky. Od mojí mamky dřevěné vlaky a doplňky k vlackodráze co uz mají. Do jednoho společného dárku.
Bohužel tchyně se nechce nechat přesvědčit. Pořád si vede svojí, že toho musí mít hodně. Loni každá dcera 16 dárků minimálně jen u nich pod stromkem. Máme jeden pokojík 16m2. Týden jsem to doma někam strkala. Ani se mi tam letos nechce ![]()
Příspěvek upraven 27.11.15 v 07:31
@chijioke batole je dítě od 1 do 3let.Je to oficiální název a nemá to nic společného s Českem. ![]()
@mojmira ok ja se v tom nejak neorientuju. tady se to klasifikuje individualne a dle dosazenych cilu. tak jako jestli je nas divoch batole tak me to zaskocilo
dik
Novorozenec
Novorozenecké období trvá do jednoho měsíce od narození. V tomto období dítě vnímá okolí, vydává různé hrdelní zvuky, reaguje na světlo. A rodiče se s miminkem pomalu poznávají. Co všechno můžete na vašem broučkovi pozorovat?
Na hlavičce se nachází místo zvané »fontanela« a v tomto místě se lebeční kosti ještě nespojily, proto dávejte na hlavičku dítěte velký pozor!
Miminko šilhá - nelekejte se! V prvních měsících novorozenec koordinuje okohybné svaly.
Na kůži a hlavičce má skvrnky, které postupně vymizí. Kůže může být nažloutlá, ale to vlivem novorozenecké žloutenky.
Často čůrá a moč je téměř bezbarvá.
Kojenec
Kojenecké období trvá od jednoho měsíce do jednoho roku (někdy se uvádí do dvou let). Takové pokroky, jaké dítě udělá v tomto období už nikdy jindy neudělá. Čím vším vás překvapí?
Naučí se otáčet, zvedat a vzpřímit hlavičku.
Bude sahat po věcech a všechno bude chtít prozkoumat.
Bude lozit po čtyřech, samotně sedět a hlavně udělá první krůčky!
Bude vás smyslově vnímat.
Batole
Je to období, které začíná prvním lezením děťátka a končí zhruba ve třech letech. Každé miminko je jinak bystré a dovednosti jsou rozdílné. Co nového se vaše ratolest naučí?
Do 8. měsíce zvedá hlavičku a bere si předměty, do 10. měsíce leze a zvedá se, do 12. měsíce samostatně stojí.
Do 1,5 roku chodí, rozumí většině, co se mu říká, rozpoznává osoby a napodobuje první zvuky zvířátek.
Do 2 let si dokáže listovat v knížce, uklidit hračky do bedny.
Do 2,5 roku zvládne jednoduchou motorickou činnost - otvírání, zavírání, vyjadřuje se ve větách a hlavně ho »chytne« slůvko NE.
**Dětský věk **
Probíhá od dvou do dvanácti let. Dítě se rychle vyvíjí a je čím dál samostatnější. Nerozvíjí se však jen po stránce fyzické, ale i psychické - začíná poznávat lidi, kteří kolem něj žijí.
Dítě nejvíce roste do tří let života. Zhruba dvacet centimetrů během prvního roku a deset centimetrů během druhého roku. Každý další rok, až do svých dvanácti let, dítě vyroste asi o čtyři až pět centimetrů.
Svaly, kosti a jiné orgány dětí se nevyvíjejí současně a ani stejnou rychlostí. Třeba pro mozek jsou nejdůležitější první roky života.
Mezi šestým a třicátým měsícem vyroste dítěti dvacet mléčných zubů, ty však kolem šestého roku vypadají. Kolem třinácti let má už dítě 28 stálých druhých zubů.
Naše dvouleťačka dostane 3 dárky sama, a dva společný s bráškou. Myslím si, že to bude stačit. Pořád mě ještě cuká, něco přikoupit, ale sama už ani nevím co.
.. protože kde je už starší dítě, tam je hraček plno.
Ke všemu druhý den jedeme k jedné babičce, další den k druhé babičce, kde budou zase další dárky.. takže opravdu to musí stačit.
Ty jo tak co tady tak ctu, tak jsme asi trochu prepiskli…
malemu je 2 a pul a dostane celkem asi 15 darku…ale teda je fakt, ze vetsina jsou takove malickosti.. dostane tri vetsi darky (velkou autodrahu, kulickovou drahu a klouzacku. A pak tri leporela a jednu knizku s rikankama, plysaka, velkou sadu samoplepek aut, sadu vetsich aut - hasici, policie a sanita a pet malých auticek kazde zvlast.. a to furt premyslim nad tim, ze bych mu jeste par veci chtela dokoupit, ze mi prijde, ze toho ma malo… ![]()
@veronika6913 Při takhle velkém počtu hraček bude celý štědrý večer hlavně o rozbalování dárků. Dítě si nestihne asi s ničím moc pohrát. Po Vánocích bych pár dárků vzala, a schovala je na později, a vyndala třeba za 14 dní. Takovou mám zkušenost, když jsme měli pro dítě 8-10 dárků.
Třeba náš syn auta miluje. Kdyby jich dostal k Vánocům 10, bylo by to fakt asi moc.
Ale stavěl by je do řady, jako parkoviště.. a nic jiného by nepotřeboval.. ![]()
Pokud je to první dítě.. tak to i chápu. ![]()
My už máme za ty 4 roky např. plnou polici všemožných knížek.. takže u nás knížky už nekupuju.
@WaIl no urcite to udelam tak, ze nejake hracky schovam. Ale spis hlavne ty, co ma ted uz ohrane a okoukane…asi i neco z tech novych a budu mu to nejak postupne vyndavat no..
a schovam pak treba zas jiny a tak dokola..aspon se mu to vsechno hned neokouka ![]()
Máme dva a budou maximálně 3. Dva jsou lego - jeden kreativní box a jeden hasiči, a pak přibude něco kreativnějšího (kreslení, knížka). Od babiček jsem jim dala taky ultimátum - jeden větší a jeden menší - nehodlám mít zahlcený byt krámama. Od jedné babičky to bude houpačka a malý lego a druhá babička dá větší lego a knížku.
My máme momentálně pro syna doma koupené 2 dárky a jestli mě něco ještě trkne, tak přibude maximálně jeden. Je to zbytečný a nechci, aby byl rozmazlovaný hromadou dárků. Pak bude mít něco u našich a další hromadu u tchyně, která si zatím teda nedá říct, že ho prostě nebude zavalovat kravinami, ale to už je věc jiná.