Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
takove tema pro odlehceni. Kolik hodin denne naspite? A kolik hodin spanku idealne potrebujete k vasi spokojenosti?
Ja jsem spac. Spim tak osm hodin. Kdyz spim mene, je mi zima, boli me hlava a celkove den stoji za houby.
Mam kolem sebe zname, co spi treba i deset hodin (nemaji teda zatim deti), ale i ty, co spi pet hodin a vic proste nepotrebuji.
Jak jste na tom vy?
Tech 8-9h potrebuju a i je v 99% naspim. Nekdy i vice. Jak rikas ty, nedostatek spanku me odrovnava.
Sedm je minimum, jinak jsme k nepoužití, 8-9 mi stačí, 10 už spát nedokážu.
Když nebylo dítě, tak těch 7 hodin minimálně, dokázala jsem spát i 10 hodin, někdy víc, po flámu, ale to bylo v hodně mladých letech ![]()
Teď mám dítě a v noci nespím v kuse víc jak hodinu. Někdy jo, občas 3 hodiny, víc ale ani ránu, někdy spím jen po půlhodinách. Sumasumárum nevím, kolik to dělá, páč mám pocit, že nespím vůbec.
Dříve jsem spávala hodně dlouho, s dítětem tak těch 7 hodin.
Já jsem taky spáč, vydržím spát klidně 12 hodin a víc v kuse. Pro fungování potřebuju těch 8, ale většinou spím v posledních letech míň. Spánkový deficit doháním tím, že občas vypadnu pryč a dospávám mimo domov a hlavně bez dětí.
Tak jste me celkem uklidnily, pripadala jsem si s 8 (nekdy i 9) hod. jako medved.
Snazila jsem se navyknout na sedm, ale proste mi to asi nestaci
.
Když naspím alespoň 6, už je mi dobře.
8 je pro mě luxus, to jsem vyspaná jak andělíček v nebi ![]()
Když spím výjmečně o víkendu 10, celé dopoledne jsem z toho rozlámaná ![]()
Denně potřebuju aspoň 7. Když je to 8 je to obrovský zázrak a k vyspání mi to naprosto stačí. Jenže většinou spím míň. Kdybych to táhla přes osm hodin, byla bych úplně rozlámaná a mimo celý den. To už je pro mě moc.
Potřebuju tak 7 a půl až 8 hodin, ideálně od půlnoci do 7.30 - 8 hod., to už mám vyzkoušené. Abych ještě docela dobře fungovala, stačí 6 a minimum pro přežití dalšího dne jsou 4 hodiny.
Teď, když už i třetí dítě začíná spát skoro celou noc, se blížím těm 7 hodinám a s tím už jsem jakž takž spokojená.
Před prckem cca 10-12 hodin denně, teď s prckem těch 5-8 hodin, spíš teda ta spodní hranice ![]()
a když mi výjde směna tak, že po noční nemám hlídání, tak i ty dvě hodiny se zadaří ![]()
Příspěvek upraven 31.01.16 v 23:33
Umim fungovat i po ctyrech hodinach, ale idealne aspon tech sest. Co tedy povazuji s prichodem deti za luxus je neprerusovany spanek, toho se mi za posledni 4 roky moc nedostalo. Ale mam pocit, ze uz jsem si na to zvykla. Ted tehotna jsem teda unavena hodne, naspavam i pres den s mladsi dcerou, kluk kouka na pohadky a uz si zvykl, ze maminka chrni aspon hodinu. Netehotne mi spanek pres den spis ublizi nez pomuze.