Kolik přispívá Váš potomek na domácnost?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.3.22 15:27

Já to měla tak, že po odchodu na vysokou mi bylo samotné velice nepříjemné si říkat o jakékoli peníze. V prváku jsem to teda bez dotace vůbec nezvládala, měla jsem co dělat se nějak zorganizovat pryč od domova a zvládat nový způsob studia, ale šetřila jsem úplně šíleně, abych si říkala o co nejmíň. Ale je pravda, že moje rodinné zázemí nebylo ideální. Hned jak to trošku šlo, sháněla jsem možné i nemožné brigády, abych měla peníze své. Ale mě se prostě nějak příčilo jako plnoletá se nechat živit, ani nevím, kde jsem k tomu pocitu přišla. Od rodičů určitě ne, ti pak přišli s tím, že musím dávat peníze já jim ještě než jsem dostudovala, ale to je jiný příběh :D. Asi to bylo tím, že vztahy ideální nebyly, tak mi bylo nepříjemné být zavázaná.

Děti nemám, ale kdybych měla, od dospělého dítěte bych tu částku kolem 5 000 řekla. Z čistého příjmu 25 000 mi to vůbec nepřijde moc, když má bydlení, což je v běžném životě nejdražší položka, a doma jídlo, tak mu zbyde 20 000. Z toho si může úplně bez problémů platit obědy v pracovní dny, a zbyde mu dost na zábavu i na šetření. Je to pořád mnohem méně, než by platil někde nájem i za pokoj a šetřit bude schopen zřejmě víc než rodiče, takže je to pořád od rodičů takové hezké, aby se měl dobře. Nepřijde mi jako dobrá příprava na budoucí život, aby si zvykl celý příjem utrácet za nevím co, mít pocit, že s tímhle příjmem má spousty peněz, a pak až zjistí jaké jsou ceny bydlení, nebude si vůbec umět představit se osamostatnit. A samozřejmě telefon, auto a cokoli dalšího si platit sám, k tomu není důvod, když už vydělává. Taky v žádném případě doma nějaká obsluha, musel by se do domácích prací zapojit jako rodiče, už není ani omluva, že se musí soustředit na studium. Těch mladých, kteří mají doma hotel, je mi až líto, když se pak snaží osamostatnit a jsou úplně nemožní, ani pro partnery to není zrovna terno, když pak někdo v 25 není schopen fungovat v domácnosti. V práci jsem zrovna 23letého kluka učila dát nádobí do myčky a pustit ji, a příjemné mu to fakt nebylo. To je podle mě shovívavost na nesprávném místě, život něco stojí, pracující společně žijící se na tom musí společně podílet, ani stejnou měrou by mi to nepřišlo vůbec nic špatného. Čím dřív se člověk naučí orientovat v tom, kolik peněz na co potřebuje a jak vycházet, tím pro něho lépe. Když rodičům zbyde, přispět pak třeba na vlastní bydlení mohou vždycky.

• Citovat
  • Upravit
2353
15.3.22 15:30
@Snorlaxik píše:
Jak jsi přišla na to, že dítěti platím 5 táborů? Kdybych dítě poslala na tolik táborů, tak bych neměla, kdy s ním jet na dovolenou, neměl by čas na pobyt u prarodičů. Ale máš v něčem pravdu, do zážitků nemám problém investovat nemalé částky. Ale neberu to jako opičí lásku.
:roll: Tak proč tady uživatelce dáváš takovou čočku, za to že to tak dělá?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
15.3.22 15:32

Ad Zakladatelka.On bere 25custeho a tobě se zdá 5 moc?
Zbylo mu mu 20! měsíčně.
I kdyby dal 2000 obědy v práci, plus třeba 3× měsíčně posezení s přáteli, tak mu zbyde 18!
Benzín třeba 2 telefon 1500. Obleceni, bity20000,zbyde stale 13.

Každopádně by minimálně 10 měsíčně měl ušetřit na vlastní bydlení. Spis víc

Abyste nedopadli jak má sestra.
Rodicum 3 roky jim neplatila nic, dobrá víra rodicu, a také vše rozfofrovala Neusetrila nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.22 15:35

Jestli je zatím finančně negramotný, pomůžete mu nejvíc podle mě ne tím, že mu necháte k dispozici částku peněz, kterou doteď zřejmě nikdy neměl v ruce, ale spíš bych mu pomohla zařídit nějaké to spoření na tak 10k měsíčně, aby si zvykl, že ne ní správně vzít výplatu a roztočit jí, ale je nutné taky dávat stranou, kus odejde na to bydlení, a se zbytkem si musí hospodařit, a občas taky na něco není, musí se to plánovat. Vzít si 2000 a nechat mu 23 na utrácení je nesmysl, vždyť kolik měl k dispozici doteď…

• Citovat
  • Upravit
14107
15.3.22 15:36
@Modra1 píše:
Tak to udělej, klidně mu zaplať tábor za 50 a plať vše, co mu na očích vidíš. Jednou ti to vrátí. :srdce:

Ano, me dite od nas melo i nejaky ten nadstandard.

Ale placeni taboru mi prijde jako normalni, ze to plati rodice.
Kdyz jedete na rodinnou dovolenou, tak dite si taky musi si nejaky ty 3 tisice zaplatit?

Ale prosimte :hug:. Mam 18 ti letou dcera, tak to se ted vsechno uvidi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1316
15.3.22 15:38

@Cuddy Ne, jedináček není. Ještě má mladší sestru. Ono se to lehce říká. To mám mu to auto prodat? V tomto věku už si nic vymluvit prostě nenechá. Vadilo mu, že si potřeboval půjčit někdy nutně auto, ale ani jeden z nás nemohl. Teď navíc auto potřebuje do práce. My s manželem také dojíždíme. Vydělal si na něj přes prázdniny. Makal celé dva měsíce. To, že si vybral náročnou vysokou z něj nedělá ubožáka, co není schopný dostudovat. Díky online výuce na střední jim toho hodně chybělo, a pak nebylo jak navazovat. Psychicky se z toho sesypal. Že nás zklamal apod. Každý vysokou mít nemusí. Svět se nezboří. Práci si našel celkem rychle. Jde mu to a baví ho to. Jen doma se mu nechce no. Tady zase bylo blbé to, že byl 4 roky na internátu, takže jsme ho viděli jen o víkendu. V pátek přijel po 17h, v sobotu šel někam za klukama a v neděli odpo už jsem ho vezla na vlak. Teď se teprve všichni dostáváme do reality. Proto jsem se přišla poptat na adekvátní částku. Neměla jsem představu. Věřte že vy, co máte zatím malé děti, si to teď představujete úplně jinak, než bude realita. Má na to vliv spousta faktorů. Kvůli VŠ skončil u psychologa. Nese to špatně. Není to nějaký jeho rozmar, že by se mu studovat nechtělo. Je to hodný kluk. Jen se doma nepředře no. Ale to je moje chyba. Uznávám. Tím, že jsme se vídali 4 roky jen o víkendech, jsem toho po něm moc nechtěla. O prázdninách od 15 let makal vždycky celé prázdniny. Teď si chceme sednout jako rodina a probrat ty finance. Jak si to představuje on, jak si to představujeme my a jak to doopravdy bude. Je lehké soudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
15.3.22 15:40
@_.Emilyyy píše:
Ano, me dite od nas melo i nejaky ten nadstandard.

Ale placeni taboru mi prijde jako normalni, ze to plati rodice.
Kdyz jedete na rodinnou dovolenou, tak dite si taky musi si nejaky ty 3 tisice zaplatit?

Ale prosimte :hug:. Mam 18 ti letou dcera, tak to se ted vsechno uvidi ;)

Ne, moje dítě si společnou rodinnou dovolenou platit nikdy nebude. Neprekrucuj, to je úplně jiný případ.
Ovšem pokud bude chtít jet na 5 táborů a vymyslí si, že chce jet na jeden z nich dvojnásobně dražší, tak mu řeknu že ne, že má dost. A pokud ano, je správný čas vytáhnout své peníze od babiček, které jsou přesně určeny na tyto věci - na to, co ho/ji potěší a není to úplná blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
15.3.22 15:42
@lucad77 píše:
Určitě, ale tu VŠ prostě nemusí a nemůže mít každý, to jistě uznáte. Já bych dokonce řekla, že dneska je vysokoškoláků přetlak a studují se kolikrát tak nesmyslné obory bez pořádného následného praktického životního využití, až je to k pláči.Příspěvek upraven 15.03.22 v 15:28

VŠ nemusí mít každý, ale je dobré ji zkusit, kdyz už tam je.
Vzdát ji hned v prvním semestru je škoda.
Ten první ročník bývá prostě těžký a je třeba na to dítě adekvátně připravit.
Klidně ve formě doučování, či jak je v rámci možností možné. Často to bývá na úkor volného času, ale to je otázka priorit.

O smyslnosti, nesmyslnosti oborů by bylo na jinou diskusi. Ale to nejsou jen VŠ, ale i spousta SŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
15.3.22 15:42
@Keyllah píše:
Ano, ale vy na to máte. Pokud si dítko vybere tábor jeden týden za 9 tis. a maminka/rodiče musí pokrýt dalších 7 týdnů, musí jako hodně rodin řešit i finance. To, že by každá z nás chtěla zaplatit či koupit dítěti vše, co by si vybralo je hezké. ale pro mnohé tady nereálné :think:

Tady maminky resi ten princip, jak je to dokonale a vychovne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
15.3.22 15:47
@impossible píše:
@Cuddy Ne, jedináček není. Ještě má mladší sestru. Ono se to lehce říká. To mám mu to auto prodat? V tomto věku už si nic vymluvit prostě nenechá. Vadilo mu, že si potřeboval půjčit někdy nutně auto, ale ani jeden z nás nemohl. Teď navíc auto potřebuje do práce. My s manželem také dojíždíme. Vydělal si na něj přes prázdniny. Makal celé dva měsíce. To, že si vybral náročnou vysokou z něj nedělá ubožáka, co není schopný dostudovat. Díky online výuce na střední jim toho hodně chybělo, a pak nebylo jak navazovat. Psychicky se z toho sesypal. Že nás zklamal apod. Každý vysokou mít nemusí. Svět se nezboří. Práci si našel celkem rychle. Jde mu to a baví ho to. Jen doma se mu nechce no. Tady zase bylo blbé to, že byl 4 roky na internátu, takže jsme ho viděli jen o víkendu. V pátek přijel po 17h, v sobotu šel někam za klukama a v neděli odpo už jsem ho vezla na vlak. Teď se teprve všichni dostáváme do reality. Proto jsem se přišla poptat na adekvátní částku. Neměla jsem představu. Věřte že vy, co máte zatím malé děti, si to teď představujete úplně jinak, než bude realita. Má na to vliv spousta faktorů. Kvůli VŠ skončil u psychologa. Nese to špatně. Není to nějaký jeho rozmar, že by se mu studovat nechtělo. Je to hodný kluk. Jen se doma nepředře no. Ale to je moje chyba. Uznávám. Tím, že jsme se vídali 4 roky jen o víkendech, jsem toho po něm moc nechtěla. O prázdninách od 15 let makal vždycky celé prázdniny. Teď si chceme sednout jako rodina a probrat ty finance. Jak si to představuje on, jak si to představujeme my a jak to doopravdy bude. Je lehké soudit.

To je správný postup a věřím, že se domluvíte. Váš syn určitě není žádný líný povaleč, jen se musí naučit hospodařit a trochu přiložit ruku k dílu v domácnosti a s tím mu vy jistě pomůžete. Držím palce. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
15.3.22 15:53

@impossible ty strašne litas ode zdi ke zdi. Nikdo tě tady nesoudí, ani neodsoudil. Ale tve výroky tu situaci dělají zvláštní. Ty víš, kde jste udelali chyby. Ze je dítě na internátu, nic tedy nemusel. Psychicky se sesypal, tak hned to na tebe silně působí. Doba je pitomá, přítelkyne pořád něco chtěla.
Ty si sice uvědomuješ, že by se něco mělo změnit, ale skrz to, co bylo někdy dřív nejsi ochotna to úplně akceptovat. Pokud máš nějaké pocity viny, tak je řeš, ale že kluk dospěl a je tedy nutno to brát čistě pragmaticky a mama hotelem mu uškodíte.

Příspěvek upraven 15.03.22 v 15:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.3.22 15:55
@impossible píše:
Zdravím, dotaz pro ty, co mají dospělé dítě, které už má svůj plat. Kolik vám přispívá na domácnost? Syn odešel z vysoké školy a začal pracovat. Přemýšlíme, kolik mu říct, aby nám přispíval? Zatím mu ještě platíme mobil a data. Nájem neplatíme. Ale inkaso je téměř 7k, doplaceli jsme za vodu 3k, potom telefony a internet, Půjčuje si auto. Někdy natankuje, někdy ne…
Jaká částka je adekvátní? Díky za názory.

Dcera dávala 2 tisíce, vydělávala 12 čistého. Dál jsme jí ale platili telefon. Ty dva tisíce jsem dávala stranou a dala jí je pak na vylepšení bytu, takže přispívala spíše z výchovného důvodu, aby se naučila vycházet z penězi.

• Citovat
  • Upravit
14107
15.3.22 15:55
@Modra1 píše:
Ne, moje dítě si společnou rodinnou dovolenou platit nikdy nebude. Neprekrucuj, to je úplně jiný případ.
Ovšem pokud bude chtít jet na 5 táborů a vymyslí si, že chce jet na jeden z nich dvojnásobně dražší, tak mu řeknu že ne, že má dost. A pokud ano, je správný čas vytáhnout své peníze od babiček, které jsou přesně určeny na tyto věci - na to, co ho/ji potěší a není to úplná blbost.

No mne přijde stejne normální jako kdyz si dite neplatí dovolenou, tak ani tábory..

A v reálu moc neni deti který pres prázdniny jsou na 5 taborech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
15.3.22 15:57

Nečetla jsem celou diskuzi, ale jako zásadní bych brala, jestli si bude střádat na bydlení. To bych ho nechala asi i bydlet zadarmo. Já to měla doma taky tak. Ale nutno říct, že jsem si opravdu od první výplaty na to bydlení střádala, a neutratila skoro nic kromě obědů v práci. Pak mi naši ještě přidali peníze, co mi spořili. U svých dětí bych to ráda jednou udělala podobně. Pokud by hodlal dál pokračovat v utrácení, klidně bych i těch 5tis. po něm chtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
15.3.22 15:58
@_.Emilyyy píše:
No mne přijde stejne normální jako kdyz si dite neplatí dovolenou, tak ani tábory..A v reálu moc neni deti který pres prázdniny jsou na 5 taborech

Co je to za argument? Vždyť neřeší to, co tu řešíme. Vždyť jde o to, ze to dítě chce dvojnasobne dražší tábor.
Takže kde máš tu mez? Když dítě bude chtít na tábory za dva miliony, tak mu to doprejes, protože dovolené a tábory platí normálně rodiče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí