Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@OpportunityNox Nezvala jsem ale zase jsem to kompenzovala tak že jsem domu koupila jídlo i pro muže, víno, pivo, cokoliv a uvařila jsem. My jsme stará škola a takhle mam to vyhovuje. Venku prostě platí muž. Hanba by mu byla nechat mě platit u stolu. Teď jsme manzele, peníze a vše společně ale neexistuje ze platím v restauraci. A nejsme stáři. Je nám 34 a 37.
@Švédka87 píše:
@OpportunityNox Nezvala jsem ale zase jsem to kompenzovala tak že jsem domu koupila jídlo i pro muže, víno, pivo, cokoliv a uvařila jsem. My jsme stará škola a takhle mam to vyhovuje. Venku prostě platí muž. Hanba by mu byla nechat mě platit u stolu. Teď jsme manzele, peníze a vše společně ale neexistuje ze platím v restauraci. A nejsme stáři. Je nám 34 a 37.
Hele každýmu co jeho jest. Podle mě by tam měla prostě bejt nějaká rovnováha či snaha o kompenzaci - což u vás je, když píšeš, že jsi koupila to a to apod.
No a je fakt, že někteří muži špatně snášejí, když v restauraci nebo kavárně zaplatí žena, mýmu bejvalymu to taky vadilo
ale to má prostě každej jinak. Pokud chlapovi vadí toto, tak bych třeba někdy chtěla aspoň zatáhnout kino nebo koupit lístky do divadla, to se dá dopředu, aby mu pak nemuselo být trapně ![]()
Důležitý je, aby se oba podíleli a byli s formou podílení oba v pohodě, si myslím.
@Modra1 píše:
Vždyť to píšu, protože by měl platit poměrné náklady za bydlení. Tak normálně žijí lidé. Nikdo neodvádí procenta. Jedině ti v exekuci nebo insolvenci.Odvádět procenta ze mzdy vždy bude nefér vůči nějaké straně. Buď vůči matce, nebo syna. Protože nevíš jak vysoký bude mít plat. Náklady zná každý.
u prvního platu bych spíš čekala, že třetina bude ještě málo, i kdyby se to rozpočítalo na poměrné náklady ![]()
@KalamityJohn Nevim jak jinde ale myslím třeba ročníky 65,62. Z naší rodiny tohle neznám. Měli vlastní život po maturitě nebo vyučení a bydleli v domě s rodiči kde měli celé patro s oddělenými bytem.
@Jarka K píše:
u prvního platu bych spíš čekala, že třetina bude ještě málo, i kdyby se to rozpočítalo na poměrné náklady
Možná ano, možná ne. Ale syn se akorát tak naučí, že mu třetina platu zmizne, ne že něco stojí tolik a tolik. Navíc nechápu, proč by matka měla mít pojem o tom, kolik syn bral výplatu.
@impossible píše:
@ZustanSeMnou Sám si platit mobil a benzin plus 2tis. Možná je to málo, ale zase z čeho si má takový kluk našetřit?
A opravdu si bude schopný sám šetřit?
@Švédka87 píše:
@KalamityJohn Nevim jak jinde ale myslím třeba ročníky 65,62. Z naší rodiny tohle neznám. Měli vlastní život po maturitě nebo vyučení a bydleli v domě s rodiči kde měli celé patro s oddělenými bytem.
Tak přesně pro tyhle ročníky to v Praze tak bylo. Spolužák se dal k esenbákům aby dostal byt.
@JancaS84 píše:
Třetinu inkasa, třetinu jídla a drogerky. Něco do fondu oprav. Mobil ať si platí sám. Tankovani bych neresila pokud neprojede každý měsíc plnou nádrž.
Tal záleží jestli si dotyčný setri nebo vše proflaka a kolik vydelava. Tretina mi přijde dost. Nechápu to placeni mobilu.
@impossible píše:
@Sisika9 Ne, nechci se ho zbavit. 5 tis je už moc. Vydělává 25 čistého zatím. Je to jeho první práce. Prostě vysokou nedával. Stane se. Asi začneme na 2tis.
To Mi prijde teda hodně málo. Dcera studuje VS a teď je první měsíc v byte s dalsimi třemi studenty, mohla být doma ale 2 hod. dojizdeni ji stvaly a bralo to cas. Po VS určitě nebude chtít být doma, je po nás, taky miluje svobodu, to doma nikdy úplně nebude, i když máme barak a dost místa. Ale holky jsou samostatnatnejsi, to kluci jsou více líní a užívají si máma hotel.
@impossible píše:
@Hobitka No upřímně, první plat skoro celý rozfofroval, protože si koupil, na co do té doby neměl. Teď si chce šetřit na auto, aby si nepůjčoval naše. Jen nějaké levné, na tom mu zase tak nezáleží. Ale má motorku, celkem drahou. Manžel mu na ni polovinu půjčil, ještě mu to splácí. On má velké plány, ale zjišťuje, že realita je jinde. Jinak je hodný, nekonfliktní, nekouří, pije jen příležitostně. Ale doma ho moc nevidím. Buď je v práci nebo spí. Pak se nají a jde bůh ví kam.
No jako narizovat dospělém muži uklízení pokoje mi přijde hodně přes čáru.
No těžké to počty. Když jsem nastoupila do své první práce byl rok 2008 a mne bylo lehce přes 20. Mela jsme kolegyni která brala 16000 čistého, žila v domě s rodiči kde měla pro sebe obývák, ložnici a koupelnu. Rodiče měli své dole. Společně používali jen kuchyni. Sama si někdy vařila takže i nakoupila, někdy si sama zajistila snídani a večeři, někdy se najedla sama. Platila jim tehdá 4000. Pak jsem měla druhou kolegyni. Nikdy nemluvila o žádném příteli. Bydlela s rodiči, nic jim nedávala, ještě ji vařili a živili, všechno až pod rypák, takhle to bylo léta. Pak si koupila už před rokem a půl byt na hypotéku. Nebydlí v něm, nepronajima ho, ustavičně se vymlouvá že ještě jí chybí tamto a tohle a proto tam nemůže jít bydlet a byt leží ladem, platí na něj dluh, nic z toho nemá jen aby se mohla bezstarostné válet v pokojíčku u rodičů jak tomu ona sama říká a aby se u sebe doma nemusela o nic starat. Vím to protože jsem tam ještě nedávno pracovala celých těch 14 let s ní v jedné práci. Nedávno jsem šla na mateřskou a už nic nevím a je mi to jedno. Pochybuji že se něco zmeni. Já být jejími rodiči ženu ji klackem. Co na to říct? ![]()
@arinecka píše:
Taky jsem koukala, má 25tis jen pro sebe. Ale jasně že do pronájmu nechce, takhle je to pohodlnější, to je jasný. Jako jo, chápu, že je zbytečný platit x tisíc, když to není nutné, ale přispívat na chod domácnosti a jídlo by prostě měl. Když dá třeba těch 5 - 7tis měsíčně, tak mu ještě dost zbyde na to, aby si šetřil, i něco koupil.
Určitě není třeba jít do vlastního
. Překvapilo mě tvrzení, že by to neutáhl. Stejně jako mě překvapuje, že nepřijde sám a neřekne, hele mamko chodím do prace, měl bych vám něco přispívat, dohodneme se kolik? Je dospelej a ví, že všechno něco stojí. Když už ho teda nenápadne přispívat na domácnost, tak aspoň že jim neřekne, že si bude platit ten telefon
. Přece nemůže očekávat, že ho budou život do 40 let
. Ano, 5-7 tisíc není nic za co by měli rodiče mít černé svědomí a ještě bych ho zapojila do fungování domácnosti, aby viděl o čem je život, protože jak tu bylo milionkrát napsáno, pak čumí, když začnou žít w nějakou ženou a ona sem tak něco chce.
@impossible Ale zvládl by to. S 25 000. No měl holku. Nechtěl ji že to stojí moc peněz, ale do pronájmu už by se mu hodila kdyby mu přispívala co? Zajímalo by mě co jí řekl jako důvod rozchodu. Promiň, ale je to s tebou moc drahé ten život, rozejdeme se raději a ahoj? ![]()
@impossible nechala bych ho, ať si začne platit sám telefón, tankování a podobné věci. a tak trochu zkusila přimět, ať si měsícne dává třeba 5 tis bokem na budoucí bydlení
nájem jako takový bych po něm nechtěla, páč žijeme ve svém
a když by měl specifické požadavky na jídlo, ať si ho koupí ![]()
@werajsik lidé jsou různí. Někdo bere 20000 a ještě si zvládne se třít a někdo má 100000 a všechno rozfofruje nebo mi to ještě nestačí. Manžel má zhruba taky 25000 ve 37 letech a já říkám že to má dobré na to že nemusí dělat víkendy, svátky, noční. On teda spíš nemůže ze zdravotních důvodu. Beru víc než on. Když to dáme dohromady je nám fajn. Teď jsem na mateřské, pak budu na rodičovské a nemáme strach že bychom to nezvládli a že bychom strádali.