Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Často se tu uvádí, že peníze, které vám dítě dává, mu šetřite a dáte do života… Přijde mě, že máte výčitky svědomí, brát si peníze od vlastních dětí, tak to řešíte takto.
Dost názorů je dávat třeba jen symbolicky 2 tisíce.
Stále nechápu, proč rodiče takto živí dospělé děti. Vždyť jsou si všichni rovný. Rodiče i dítě vydělává, tak si má každý platit poměrnou část skutečných nákladů.
Dítě si přesto bude šetřit na svoji budoucnost. A rodiče si mohou po výchově dětí dopřát něco, na co doposud nebylo dostatek peněz.
Aby to nebylo tak, že rodiče budou otáčet každou korunu a dítě bude chodit na drahé večeře, kupovat značkové boty, sedět s kamarády a popíjet kvalitní alkohol…
@Uslava píše:
Tatínkové doma nebyli?
Znám i případ kdy maminka tvrdila, že dítě jí dává peníze a platila to za něj ![]()
@Anonymní píše:
Myslím, že jedním z úkolů nás matek je připravit ty naše potomky na další život…co ho naučíš tím, že za něj vše zaplatíš/uklidíš/odpracuješ? A pak chudák budoucí partnerka, která ho to bude učit za tebe…nebo mu bude dělat maminku?A jako upřímně, s 25 tisíci si v dnešní postižené době na bydlení asi nenašetří
No nenasetri. My měsíčně ušetříme 50 tis. Byty 4kk okolo nás jsou aktuálně za 13 mega. To mas skoro 22 let šetření pro nás co bychom chteli za aktuální ceny. 1kk je v Praze bezne 5 mega. To už je jen 8,5 roku
jasný, stačí základ na hypo, ale vzhledem k vzrůstajícím cenám, tak kdyby potřeboval jako základ milion, tak při odkladani 10 tis se stále bavime cca o 8 letech. Za tu dobu bude potřebovat víc a bude mu přes 30.
@lasička1 tak já dětem třeba teď nic nešetřím. Pokud u nás budou bydlet i jako pracující, tak mám v plánu jim takto našetřit. Ale to kdy, jestli vůbec, jim to dám, se teprve uvidí ![]()
@Anonymní píše:
No nenasetri. My měsíčně ušetříme 50 tis. Byty 4kk okolo nás jsou aktuálně za 13 mega. To mas skoro 22 let šetření pro nás co bychom chteli za aktuální ceny. 1kk je v Praze bezne 5 mega. To už je jen 8,5 rokujasný, stačí základ na hypo, ale vzhledem k vzrůstajícím cenám, tak kdyby potřeboval jako základ milion, tak při odkladani 10 tis se stále bavime cca o 8 letech. Za tu dobu bude potřebovat víc a bude mu přes 30.
Tak nemusí bydlet v Praze ![]()
@Betty MacDonald píše:
Jak já to mám vědět?
Píšeš, že matky na tom pracovaly. Umělé oplodnění a pak jsou z nich ti mámánci? Tatínkové nikde nikoho nevychovávaji?
@Netopirek píše:
Znám i případ kdy maminka tvrdila, že dítě jí dává peníze a platila to za něj
Jak se to dělá, když jsou v rodině společné peníze?
Pokud jede každý za svoje, tak to má kluk od tatínka dobrý vklad do života. Bude to samé a dudlík pro dítě budou pro něj vyhozené peníze. Chápu, že některá matka raději lže a dává dětem uškudlene peníze. Tatínek by to jistě neudělal.
![]()
@Uslava píše:
Píšeš, že matky na tom pracovaly. Umělé oplodnění a pak jsou z nich ti mámánci? Tatínkové nikde nikoho nevychovávaji?
Já s nimi nežila, ale těchto případů taky pár znám.
V jednom konkrétním případě vím, že se otec snažil, ale hlavní slovo měla matka ve všem. Otec zemřel na rakovinu před 7 lety. A matka svůj mama hotel pro syna 40 plus dovedla k takové dokonalosti, že on uz nemá zapotřebí chodit do práce.
@Uslava píše:
Jak se to dělá, když jsou v rodině společné peníze?
Pokud jede každý za svoje, tak to má kluk od tatínka dobrý vklad do života. Bude to samé a dudlík pro dítě budou pro něj vyhozené peníze. Chápu, že některá matka raději lže a dává dětem uškudlene peníze. Tatínek by to jistě neudělal.:
dance:
Tatínkové jsou spíš na dcerušky ![]()
Tak když mají oddělené účty, tak dost často neví kolik přesně má ten druhý na účtě. Takže můžou takhle kecat. Obzvlášť když to není nějaká extra suma
@Kolicek95 píše:
Tak jestli se platí za popelnici, tak se platí za nádobu a je jedno, kolik lidí do toho sype odpadky. To mi přijde zvláštní chtít na popelnici.
Odpad se platí za osobu. Za 3500 by ta popelnice byla trochu drahá, nezdá se ti?
@impossible píše:
Zdravím, dotaz pro ty, co mají dospělé dítě, které už má svůj plat. Kolik vám přispívá na domácnost? Syn odešel z vysoké školy a začal pracovat. Přemýšlíme, kolik mu říct, aby nám přispíval? Zatím mu ještě platíme mobil a data. Nájem neplatíme. Ale inkaso je téměř 7k, doplaceli jsme za vodu 3k, potom telefony a internet, Půjčuje si auto. Někdy natankuje, někdy ne…
Jaká částka je adekvátní? Díky za názory.
Tak určitě třetinu na inkaso + na jídlo. Takže nějakých 5 - 7tis. Mobil by si už platil sám, a když by si bral auto, tak i benzín.
Naši nechtěli nic, ale u nás to automaticky začalo fungovat tak, že jednou nakoupil ten, podruhé onen, dávala jsem třetinu na novou ledničku apod. Poplatky taky zaplatil ten, kdo zrovna zakopl o složenku. Ono je totiž dobrý ho naučit i v tomhle směru. Když dá peníze a nemusí sám nic zařizovat, tak se tyhle provozní věci nenaučí.
@lucad77 píše:
Vždyť je to nová situace. Kolikrát měl už výplatu? Jednou, max dvakrát? Vy jste byla v necelých dvaceti hned tak uvědomělá, co všechno budete platit, co život stojí? Já teda ne, a to mi bylo o dobrých pět let víc, když jsem začala vydělávat.
A já se o sebe musela starat od 18 kompletně sama a nikdo se ani za mák nestaral, jestli to psychicky zvládám (nezvládala btw) ![]()
Což je druhý extrém, a ideál bude logicky někde mezi tím.
Podívej, kluk už měsíc na rozkoukanou dostal. 5-6 tisíc měsíčně je TŘETINA toho, co by ho reálně vyšel samostatný život kdekoliv jinde, to je dostatečná pomoc dospělému nestudentovi.
S platbou 5-6 měsíčně rodičům je v neskutečně privilegovaného pozici, to není žádná přísnost ![]()
@Betty MacDonald píše:
Já s nimi nežila, ale těchto případů taky pár znám.
V jednom konkrétním případě vím, že se otec snažil, ale hlavní slovo měla matka ve všem. Otec zemřel na rakovinu před 7 lety. A matka svůj mama hotel pro syna 40 plus dovedla k takové dokonalosti, že on uz nemá zapotřebí chodit do práce.
Když je tak spokojená, je to fajn. Okolí to sice nechápe, ale maminka je šťastná. Horší je, kdyz dítko ani mamka spokojeni nejsou. A týká se to i některých děvčat. A je pravda, že mladí to dnes mají těžší, než dříve.
jsem ot pardon.
@lasička1 a nebo si rodiče můžou třeba setrit na důchod, zajímavější dovolenou dokud ještě můžou. Konečně po 25 letech udělat rekonstrukci koupelny na staří. 2-3 měsíce mu nechat výplatu jen na sebe a dopřát si, seznámit ho s vydaji a od kdy a kolik bude platit dopredu. Buď bude chtít akceptovat nebo ne a v tom případě ma možnost skudlit a hledat vlastni bydlení. Zadarmo vydělávající dospěly člověk bydlet nebude. Já si platila svoje výdaje od 16 z brigád (oblečení- kromě nějakých bot nebi třeba bundu jako dárek k Vánocům/narozeninám, zábavu, telefon), z domu jsem byla v 21 a při VS pracovala. Naši mi dávali 3 tis na jidlo jako příspěvek co by za me jako studující platili i doma.