Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jahuhudka Tu motorku už splatil. Na polovinu si vydělal, druhou polovinu si půjčil od manžela. Auto si koupil za brigádu přes prázdniny. Na to mu nikdo nepřispěl. Prvně jsem byla naštvaná, že mít i motorku i auto je moc, ale teď jsme za auto rádi, protože každý potřebujeme to své a on spoje busem do práce nemá. Motorka byla vždy jeho snem. Nejsem z toho nadšená, ale zakázat mu to v tomto věku fakt nejde. A jak tu každý zmiňuje ten telefon. Už to samozřejmě bude platit. Dokud byl na VŠ, měli jsme smlouvu, kde jsou tarify pro všechny plus je tam televize. Teď si udělá smlouvu svou. Před nedávnem měl status studenta, tak byla jiná situace. Teď si vydělává, tak vše přehodnocujeme. Proto sem píšu a ptám se. A přeji vám všem, ať máte dokonalé děti.
@Liberalissima píše:
Ale to není hrrrr, nestuduje už víc jak měsíc a i kdyby studoval, není jako student VŠ zvyklý doma přispívat (byť mnohem méně) a hlavně se zapojovat do chodu domácnosti? Ale hlavně že má motorku a chce ještě i autoTo je velký problém, včera bylo na řešení pozdě, a teď bohužel tím budižkničemu už trochu je
Myslím, že trochu přeháníte. Však on se kluk jistě srovná a zajede. Nevidím důvod, proč ho odepisovat. Nikdo není dokonalý. Možná kromě vás, pardon.
Příspěvek upraven 15.03.22 v 16:34
@jahuhudka píše:víš že ti to nikdo nežere. No jou lidi, co, když už musí vzít půjčku třeba na auto, prvně vyrovnají dluh a pak řeší dovolenou. Protože, to že teď máš na splátky, neznamená, že budeš mít za půl roku.
Tak ne každý, kdo má auto na splátky nemá na účtu rezervy pro nenadálé události. Takže si klidně nějakou dovolenou dovolit může.
Popravdě už jsem doufala, že mi některé uživatelky dají pokoj. Ale evidentně je nic nepřesvědčí, že se pletou. Nezabrala ani fotka, takže se asi musím smířit s tím, že si mě nějaká skupinka stále bude plést a bohužel to i budou vytahovat v každé diskuzi, do které napíšu.
@Modra1 píše:
Ale já nepíšu o tvé dceři. Ale o dítěti, které chce dražší tábor a rodič mu to zaplatí, bez jakýchkoliv mantinelů, protože je to prostě tábor. Dítě, které má od rodičů zaplacených několik táborů a vymyslí si nakonec ještě dražší, je dítě, ktere zneužívá své rodiče. Takové chování ty schvaluješ.
Schvaluji, protoze jsem tohle neměla problem ani u meho dítěte..
@Snorlaxik píše:
Tak ne každý, kdo má auto na splátky nemá na účtu rezervy pro nenadálé události. Takže si klidně nějakou dovolenou dovolit může.
Popravdě už jsem doufala, že mi některé uživatelky dají pokoj. Ale evidentně je nic nepřesvědčí, že se pletou. Nezabrala ani fotka, takže se asi musím smířit s tím, že si mě nějaká skupinka stále bude plést a bohužel to i budou vytahovat v každé diskuzi, do které napíšu.
My se nebavíme o každém, je tady mladoch, co si sám nezaplatí ani telefon
@jahuhudka píše:
@impossible Hele ty máš svého chlapečka trošku za chudinku, že. Hrozná holka, hrozně těžká škola, chudák se složil…Chudák byl na internátu…
Je dospělý vydělávající muž. A měl by se jako dospělý chovat. To, že ho budeš chránit před světem, to není pomoc, to je ničení ho. Holku mu národní výbor nepřidělil, měl si to s ní vyříkatA to, že vydělává a ani ho nenapadne třeba si zaplatit alespon blbý mobil to je teda k zamyšlení. Maminka uvaří, maminka vypere, maminka uklidí, ušetří.
Dovedeš si představit jeho schopnost být samostatný dospělý jedinec? Dovedeš si představit jakou chut bude mít třeba jednou živit svoje dítě? To jsou přesně ti, co pak odmítají platit, nebo si to nechávají dělit pěkně půl na půl. Auto si může kupovat až na něj bude mít, ještě nesplatil motorkuPrvně se snad platí dluhy, než si pořizuji novou hračku ne? Spolubydlení by měl tak za 7 tisíc plus by si sám musel nakoupit, popř uvařit, taky hygienické prostředky a praní prádla by musel. A tobě se zdá 5 tisíc moc
Přesně tak. Měl si to s tou holkou vyříkat on. Pokud měla nějaké šílené nároky - jakože to zní tak, že ano - tak to měl řešit aktuálně. Kupovat jí oblečení? Jako proč? Chápu, kdyby ji zval na večeři, do kina, divadla nebo koncerty, pokus ona by taky nějak participovala, ale pokud ho takhle využívala, tak to měl řešit. Nebo to dříve ukončit. Špatnej výběr.
No, ale. aspon má tedy zkušenost s povrchní kravkou a už bude vědět, že tohle nee a co od vztahu očekávat.
Ale žádnýho chudáčka bych z něj vilvem týhle jediný vztahový zkušenosti nedělala. Jakože ona chtěla tohle a tohle a on chudák jí chtěl vyjít vstříc a dopřát jí to, ale ona potvora chtěla po mém synackovi pořád víc a víc… To je a bylo prostě mezi nima.
@Snorlaxik píše:
Auto se nějak vylučuje s tím, že si chce šetřit na auto? Ty když něco splácíš (třeba hypotéku), tak už na nic jiného nešetříš?
No, tak brzdi. Chceš po mně dost důvěrné informace, které ti opravdu neposkytnu.
Nicméně mladý kluk, který ještě nemá zaplaceno jedno a chce další, příspěvek rodicum neřeší a ani ho nenapadl má na takové dluhy dost času. Jako první si má řešit střechu nad hlavou a své bytí.
@_.Emilyyy píše:
Schvaluji, protoze jsem tohle neměla problem ani u meho dítěte..
Gratuluji, tvé dítě tě využívá.
@Trojlístek píše:
No, tak brzdi. Chceš po mně dost důvěrné informace, které ti opravdu neposkytnu.Nicméně mladý kluk, který ještě nemá zaplaceno jedno a chce další, příspěvek rodicum neřeší a ani ho nenapadl má na takové dluhy dost času. Jako první si má řešit střechu nad hlavou a své bytí.
Jistě, všichni čerství dvacatnici řeší jen střechu nad hlavou a nepřemýšlí nad nákupem auta/motorky/dovolené/elektroniky a jiných zbytných věcí. Ruku na srdce, kdo hned od první výplaty šetřil jak o život, aby měl na vlastní bydlení. Nikoho takového neznám. Všichni si z prvních výplat nejdřív dopřáli nějaké zbytné věci pro radost.
A to, že kluk něco chce přeci neznamená, že si to jde hned druhý den koupit. Každý člověk snad něco chce, přemýšlí jak si na to ušetřit, má nějaké sny. Ale neznamená to, že to ihned realizuje.
@OpportunityNox Však já se mezi ně nepletla. Bylo to jen mezi nimi. Byl prostě prvně pořádně zamilovaný a musel si na to přijít sám, že je taková, jaká je.
@Snorlaxik píše:
Jistě, všichni čerství dvacatnici řeší jen střechu nad hlavou a nepřemýšlí nad nákupem auta/motorky/dovolené/elektroniky a jiných zbytných věcí. Ruku na srdce, kdo hned od první výplaty šetřil jak o život, aby měl na vlastní bydlení. Nikoho takového neznám. Všichni si z prvních výplat nejdřív dopřáli nějaké zbytné věci pro radost.
A to, že kluk něco chce přeci neznamená, že si to jde hned druhý den koupit. Každý člověk snad něco chce, přemýšlí jak si na to ušetřit, má nějaké sny. Ale neznamená to, že to ihned realizuje.
Přesně. Asi se pohybujeme v okruhu nějakých asociálních vyvrhelů nebo co. Když si vzpomenu na sebe, za co jsem kolikrát rozfofrovala peníze z prvních výplat… Stydět bych se asi měla ještě teď po dvaceti letech.
![]()
Příspěvek upraven 15.03.22 v 16:51
@impossible píše:
@OpportunityNox Však já se mezi ně nepletla. Bylo to jen mezi nimi. Byl prostě prvně pořádně zamilovaný a musel si na to přijít sám, že je taková, jaká je.
Jasný. Tak přeji do budoucna ať lépe vybere a nenechá se touhle blbou zkušeností odradit. Nebo v horším případě zahořknout a začít nenávidět ženy jako celek, jak tady na emimi předvádějí někteří muži ![]()
@lucad77 píše:
Přesně. Asi se pohybujeme v okruhu nějakých asociálních vyvrhelů nebo co. Když si vzpomenu na sebe, za co jsem kolikrát rozfofrovala peníze z prvních výplat… Stydět bych se asi měla ještě teď po dvaceti letech.![]()
Příspěvek upraven 15.03.22 v 16:51
A mě tehdy před 30 lety rodiče ještě řekli, at si tu první výplatu pořádně užiju
. A světě div se, rodiče nezneužívám, naopak teď, když máma zůstala sama, tak se jí snažím přilepšit, aby nemusela počítat každou korunu.
@Snorlaxik píše:
Ja jsem šetřila hned. A taky proto koupila první být v hotovosti ještě před 30.
Což je již 20 let
Příspěvek upraven 15.03.22 v 17:17