Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@impossible píše:
@Sisika9 Ne, nechci se ho zbavit. 5 tis je už moc. Vydělává 25 čistého zatím. Je to jeho první práce. Prostě vysokou nedával. Stane se. Asi začneme na 2tis.
5000 je moc?
takže vlastně on má měsíčně 25000 ještě mu platíte telefon jídlo naftu energie vodu doma internet kabelovku… a jemu zbývá tedy když by jste chtěli dát 2000..mm 23 000 korun… jestli to po něm nechce tak mu to dejte na nějaký spořící účet o kterém nebude vědět a až se bude stěhovat bude se mu to hodně hodit ale naopak spíš by jsem ho připravovala na to se osamostatnění protože pak bude brečet že mu ani těch 25000 na obyčejný život nestačí
@impossible
Chtela bych po nem 3-5.000Kc, dle toho, jake jsou vase socialni pomery, ale 25 tis cisteho je dobry plat, takze me udivuje, ze za vami neprijde sam, ze bude prispivat. Me by hanba fackovala nechat se zivit rodici s plnym platem.
@lucad77 píše:
No vidíte, a já jsem našim peníze vnutila sama od sebe, prostě mi přišlo trapné se nechat živit, když jsem už vydělávala. Z výplaty kolem 8 tisíc jsem jim dávala tři, dobrovolně.
Jee, to jsem měla stejně.
Při škole jsem brigádu vůbec neměla (chtěla jsem, ale rodiče říkali, že to není třeba, že mi všechno potřebné zaplatí, ale hlavně, ať dobře studuji). Když jsem dostudovala a našla si první práci, s první výplatou jsem před ně vesele nastoupila, kolik jim mám platit, že teď se karta obrací.
Chudáci vůbec nevěděli, pamatuju si, jak jsme projížděli staré eMiminí diskuze na toto téma.
Shodli jsme se na 1/3 platu, jak psaly ostatní maminky. Z 11 000 jsem dávala 4 500, když mi po čase výplata narostla na 18 000, platila jsem 5 500. Mimoto jim teď dopřávám tak, jako oni kdysi na škole dotovali mě - koupím jim cokoliv, co si přejí, i když se teda šprajcujou.
Rozhodně stojím za tím, že pracující dítě by mělo doma přispívat. Zakladatelka píše, že má kluk 25 čistého, z toho dávat pětku ho nemůže až tak bolet přece.
Já jsem platila inkaso (vydělili jsme inkaso počtem osob v domácnosti) a o zbytek jsme se dělili domluvou. Prací prostředky jsme si kupovali každej svoje, jídlo jsem si kupovala vlastní, starala jsem se o domácnost (jediná ženská v baráku 😃), z 90% jsem platila i prostředky na úklid a mytí nádobí, toaleťák jsme kupovali podle toho kdo zrovna mohl,… Nějak extrémně jsme to s tátou nehrotili, jen chvíli nemohl zvládnout, že jsem v naší pračce prala hadry od morčouna 😃.
Takže když budete požadovat část inkasa a pak podle toho jak to máte uděláte třeba hrubej výpočet, případně se ještě domluvíte jak co bude, tak by jste měli dospět na adekvátní částku.
Tak holky já musím říct, že za mě jsou peníze za nájem u rodičů v pořádku, já jsem platila 5000,– a mzdu jsem měla cca 25-35000 čistého, takže to bylo nic. Něco jsem si dala stranou a zbytek rozházela za nákupy a výlety, bože jak mi tahle doba chybí ![]()
Jinak ale máme v rodině případ, kdy syn přispívat niky nemusel. Do dnešního dne žije u maminky a pozor! Je mu 53 let! A vůbec nemá v plánu se stěhovat. Sem tam má nějaký románek, ale bydlet s jinou ženou, to určitě ne, protože ta se o něj nepostará, jako chudák jeho maminka. Nikdy ani neměl stabilní práci, vydělává si prodejem fotek, které fotí. Ale na uživení to není. Nejhorší je, že teď třeba chodí a říká, že mu máma chodí do pokoje hrabat ve věcech a že si tam nastražil třeba provázek mezi futra, aby jí načapal, až o něj zakopne a podobně. Hnus.
Za mě je „nájem“ taky v pořádku. Já jsem našim rovněž přispívala, když jsem u nich bydlela asi dva roky než jsem si pořídila byt. Dávala jsem jim cca 4 tisíce (je to už spoustu let zpátky), přišlo mi to adekvátní + samozřejmě pomoc. Naši mi všechny ty peníze odkládali, což jsem netušila
Když jsem se pak stěhovala do vlastního, tak mi dali hezkou částku peněz, což mě až dojalo, protože „startovné“ do života jsme od našich dostali všichni tři sourozenci, když jsme se osamostatňovali
Hodlám to taky tak udělat vůči svým dětem, pokud by chtěly bydlet nějaký čas v dospělosti doma a nestudovaly by.
@Anonymní píše:
Tak holky já musím říct, že za mě jsou peníze za nájem u rodičů v pořádku, já jsem platila 5000,– a mzdu jsem měla cca 25-35000 čistého, takže to bylo nic. Něco jsem si dala stranou a zbytek rozházela za nákupy a výlety, bože jak mi tahle doba chybí
Jinak ale máme v rodině případ, kdy syn přispívat niky nemusel. Do dnešního dne žije u maminky a pozor! Je mu 53 let! A vůbec nemá v plánu se stěhovat. Sem tam má nějaký románek, ale bydlet s jinou ženou, to určitě ne, protože ta se o něj nepostará, jako chudák jeho maminka. Nikdy ani neměl stabilní práci, vydělává si prodejem fotek, které fotí. Ale na uživení to není. Nejhorší je, že teď třeba chodí a říká, že mu máma chodí do pokoje hrabat ve věcech a že si tam nastražil třeba provázek mezi futra, aby jí načapal, až o něj zakopne a podobně. Hnus.
No tak když ho mama u sebe nechala bydlet a dělá mu servis, čemu se divi
@neila V dnešní době, při dnešních cenách, je stěhování se do svého docela nereálné.
@impossible mě jako mámu by asi potěšilo, kdyby potomek sám přišel a řekl, že by rád sám přispíval. Jde mi asi jen o gesto, já bych nic nechtěla a měla radost, že si může šetřit a plnit si třeba i sny, cestovat a tak… pokud bychom měli s manželem na placení, tak bych nechtěla nic…
@impossible píše:
@neila V dnešní době, při dnešních cenách, je stěhování se do svého docela nereálné.
nemusí být, záleží jak se k tomu člověk postaví… My počítáme, že dětem do začátku pomůžeme, pak už to bude na nich. Osobně nejsem zastánce toho, že děti nedostanou od rodičů žádnou podporu. Obzvlášť mi trhne koutkem, když moudra typu „my jsme taky nic nedostali“ pouští generace, které byl byt přidělen, nebo k tomu přišli jak slepý k houslým, když si odkoupili družstevní za pár šupů… ![]()
@Kassor Už přispěl, udělal si novou smlouvu u T-mobilu, aby si paušál platil sám. Ovšem příspěvek symbolický. Jak si má jinak šetřit. Takto by si na vlastní bydlení nenašetřil nikdy. Mamánek rozhodně není.
@neila Asi tak. Je jiná doba. Mladí jsou dnes v jiné situaci, než my byli před 20 ti lety. Tady je to samá drsňačka, co by své potomky vyháněla do podnájmu. Sám by to neutáhl a z kamarádů nikdo nechce jít. Všichni jsou u rodiču a nikomu to nevadí. Až bude reálné, že by mohl žít sám, budeme to řešit. Teď to prostě není možné.
@impossible píše:
@Kassor Už přispěl, udělal si novou smlouvu u T-mobilu, aby si paušál platil sám. Ovšem příspěvek symbolický. Jak si má jinak šetřit. Takto by si na vlastní bydlení nenašetřil nikdy. Mamánek rozhodně není.
Přesně tak. A tohle by mi víc jak stačilo, hlavně aby měl možnost si šetřit a být spokojený. Jsou to naše děti a když potřebují podpořit, tak kdo jiný, než rodiče by to měli udělat. Doba je opravdu šílená, vlastní bydlení pro mladé je nemožné, bohužel ![]()
Samozrejme zalezi jake v rodine maji socialni pomery. Ja tedy vyhoreli na vejsce az pred bakalarem, takze se mozna tolik nedalo mluvit o pokusech, kde proste mlady pan nadhodnotil svoji kapacitu, ale beztak, vlastni financni zodpovednost cloveka zoceli. Neberu to z pomsty, ze ba mne nasi kaslali, ja bych proste i svyho potomka brzo hnala z domu.