Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak telefon je masakr
a nafta taky, ale asi máte vysoké příjmy ne?
Ten telefon je fakt hodně. A nešlo by zařídit si jiný tarif nebo jiného operátora? My dohromady protelefonujem tak 1000kč, a to rozhodně nepřemýšlíme, jestli volat nebo nevolat, prostě podle potřeby. Máme prostě dobré tarify.
Za PHM platíme jen ty 2-3 tis. proto, že živitel jezdí denně do práce 12km na kole. Občas teda i autem, ale to je míň. Jinak třeba když jedu k rodičům 200km, tak je to o 1000 víc.
Rezerva by se sice hodila, ale spím dobře i bez ní
Ale my máme vysoký kontokorent, takže kdyby něco, tak ho můžem využít. Ale dávám si sakra pozor, abychom na něj nesáhli, když to není nevyhnutelné.
Zajímavá diskuze
. Vidím, že to funguje všude stejně. Jen s tím rozdílem, že my splácíme hypo 20 tis a k tomu ještě cca 7 tis poplatky. Co se týče šetření, tak je to beznadějné
. Utěšujeme se jen tím, že aspoň něco spoříme na stavebko a taky jsme zavedli ukládání kovových padesátek na dárky
.
Tak my platíme poplatky za tv, internet, elektřinu, plyn, nájem, telefony, benzín, pojistky, spoření, splátky za auto, slátky za byt, jídlo+ kočkolit pro kočky a jídlo pro nás včetně drogerie asi 23 000. Samozřejmě do toho přijde pojistka za auto, očkování, výlety, dovolená, kultura, dárky k narozeninám, oslavy, vánoce, něco na sebe. No když jsem pracovala tak se nám někdy podařilo ušetřit. Teď jsem 2 měsíce doma a přesto, že pořád za něco utrácíme, tak se držíme. Tedy nejdem do mínusu
.
MisaHanuska píše:
a taky jsme zavedli ukládání kovových padesátek na dárky.
To jsem jeden čas dělala taky a fakt se to vyplatilo! Akorát jsem musela ty padesátky odkládat opravdu poctivě. Dají se na tom našetřit tisíce.
Co si tak vzpomínám, tak moje mamka si celý rok v práci odkládala všechny deseti a dvacetikoruny a pak z toho nakupovala dárky na vánoce. Takže ji pak nemohl překvapit nedostatek peněz a je fakt, že ač jsme nikdy nebyli bohatí, ježíšek byl vždycky super. Dostali jsme co jsme chtěli nebo potřebovali, ať to stálo kolik chtělo.
Proč jsem si na to nevzpomněla dřív??? ![]()
MisaHanuska píše:
Zajímavá diskuze. Vidím, že to funguje všude stejně. Jen s tím rozdílem, že my splácíme hypo 20 tis a k tomu ještě cca 7 tis poplatky. Co se týče šetření, tak je to beznadějné
. Utěšujeme se jen tím, že aspoň něco spoříme na stavebko a taky jsme zavedli ukládání kovových padesátek na dárky
.
to je dobrej nápad s těma padesátkama ![]()
My taky spoříme 50 koruny a každý rok si ušetřený peníze berem na dovču. ![]()
My platime 15 tis hypoteku, zbude 15tis.+mych 7500 rodicaku.
Z toho jime(8-10tis., v tom je i drogerka), platime krouzky(jen sem tam, ted v zari to bylo hodne, takze jsme skrouhli vydaje za jidlo - s nadsazkou byli posledni tyden o chlebu a vode), obedy (syn i manzel cca 2500), sem tam zajdem na pivo(1000), provoz auta (cca 3000), splacime jeste jeden uver a stavebko (celekm 3000).
Takze sakumprask nam to vychazi tak akorat - kdyby se podelala treba pracka, asi budem opravdu o chlebu a vode.
Jo a jsme 2 dospeli a 3 deti (1,3,7 let)
Ahoj,
jo věčný problém, taky utratíme všechno co manžel vydělá. Nechápu zaco, protože ještě před rokem vydělával asi o 8 tisíc míň a vyšli jsme. Logicky bych měla těch 8 tisíc ušetřit, ale bohužel ani korunu
No je pravda, že se neomezujeme, koupím na co máme chuť, ale musím začít šetřit. Měsíc jsem si taky psala všechny výdaje, ale u mě to k ničemu nevedlo
protože já vím, za co utrácím, ale nevím, jak šetřit ![]()
Jak ušetřit to taky nevím my máme měsíční příjem tak 25 000-28 000,– teď bude ještě nižší, protože jsem na nemocenské a přejdu rovnou na mateřskou. Máme zatím jedno dítě a zpravidla utratíme všechno co vyděláme pokud něco ušetřím je to pár stovek víc ne. Každý měsíc je něco pojistky, oprava auta, příspěvky synovi na florbal, nebo různé výlety občas dárky k narozeninám apod. teď i výbava pro miminko. Už jsem několikrát zkoušela si výdaje psát, ale opravdu není kde šetřit nenakupuje se zbytečně ani to nejdražší. A samozřejmě nějakou tu zábavu si taky dopřejeme syn sportuje občas si uděláme výlet, nebo jdeme někam posedět s přáteli, ale nevím ošidit nějakou tu zábavu to by jsme žili jen povinnostmi.
To je fakt zajímavý téma
Moc se mi líbí ty padesátikoruny do prasátka.Asi začnem praktikovat,neboť neušetříme skoro nic
Příjem máme měsíčně 35-40tis. a furt nemám našetřeno nic ![]()
21tis. každý měsíc odejde na poplatky,hypo,elektř…
jenže já má pocit,že musím pořád něco dokupovat…To je prasklá pneumatika,nebo koupit nový zimní,oblíct Áďu na zimu (což taky není malý peníz),nemoc malýho (to jsou palby za léky)…furt něco.Takže já se vám nedivím,že jste na tom podobně…a zase se škrtit za každou cenu a neužívat si života?Jsme tu jen jednou ne ![]()
Taky jsem psala do notýsku a skoro nic neušetřila ![]()
davmi píše:
Ahoj,
jo věčný problém, taky utratíme všechno co manžel vydělá. Nechápu zaco, protože ještě před rokem vydělával asi o 8 tisíc míň a vyšli jsme. Logicky bych měla těch 8 tisíc ušetřit, ale bohužel ani korunuNo je pravda, že se neomezujeme, koupím na co máme chuť, ale musím začít šetřit. Měsíc jsem si taky psala všechny výdaje, ale u mě to k ničemu nevedlo
protože já vím, za co utrácím, ale nevím, jak šetřit
to je jako u nás,taky jsem nastoupila na víc služeb,máme víc peněz,ale vycházíme stejně
čím to je?
Holky, ještě mě tak napadá, že nám docela pomohlo udělat si pořádek ve všech možných životkách, penzijkách, atd. Ale fakt to chtělo odbornou radu
PetiteFillette zábavu schvaluju,sice 3000 je dost,ale co žijeme jen jednou a co z těch peněz potom máme, pokud máte našetřenou rezervu, tak je to super a dovča by byla jěště lepší, tak snad se někdy podaří
Já bez rezervy bych nemohla ani spát, mám ji na jiném kontě ,vím že tam je a spí se mi dobře