Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My si taky zavedli takový sešitek na výdaje
kolem těch 20t měsíčně utratíme (inkaso, jídlo, drogerka, sem tam nějaký výlet) a 50kč do prasátka jsme začli praktikovat co se malá narodila a je to super, šetříme a na ty peníze nesaháme. Dokud jsme byli sami tak jsme ušetřili jednu celou výplatu, ale teď s mateřskou se to nedá
ale za chíli vánoce a to zas budou výdaje. Podle mě se dá nejvíc asi ušetřit na blbostech a trochu na jídle, kupovat opravdu to co je nezbytné. Já chodím do obchodu s lístečkem a naučila jsem se nekupovat nic navíc
a hodně nakupuju v akcích ![]()
surovka píše:anonymec píše:do auta asi netankuješ, na výlety moc asi nejdezdíte…nebo? tohle jsou ty částky, které naskáčou
Tak, já nevím, ale podle toho co tady čtu si připadám jak úplná socka!![]()
Chápu, když někdo platí hypotéku, ať v jakékoli výši. Tam se toho s úsporama moc nenadělá. Ale utratit 30tis. měsíčně za ostatní, tak jsem asi v jiné dimenzi?
Já platím inkaso 4500, rozpočtené roční náklady na měsic( pojistky, telefon, daň nemovitost atd) 1500kč. Za jídlo, drogošku, něco na sebe a školku dám průmněrně 6000kč. Nekupuji výrobky typu tesco, atd. Myslím tím prášky, jary a jiné hyg potřeby. Mám ráda kvalitní výrobky. Co se oblečení týče hodně kupuji v C+A. A hlavně mám děsně nenažraného manžela, takže spotřeba je u nás velká
.
Takže celkem to dělá +-12000. Samozřejmě s nějakým tím výkyvem +-1000kč. Hlavně nemám pocit, že by sme nějak strádali, koupím na co máme chuť i co se nám líbí.
Tak fakt nevím, asi jsem jiná.
To jen pro další vyjádření měsíční útraty. Hlavně mi nenadávejte, že to není možné.
Zdraví vás pravidelná čtenářka Katka
PetiteFillette píše:
Tak tohle u nás neexistuje, i na ten kontokorent si dávám sakra bacha. Ale taky znám jednu rodinu, co si půjčuje od Providentu, aby mohli splatit dluh u Cofidisu a obráceně. Blázni. Půjčí si 5tis., zaplatí 7500 a takhle se to navyšuje a navyšuje, až jsou z toho závratné částky. Pak si půjčí jeden z nich u banky, aby splatil nebankovní půjčky celé rodiny a oni si zas pak půjčují, aby splatili tu velkou půjčku u banky.
to mi hlava nebere…to jsou lidi, který asi neumí počítat ![]()
PetiteFillette píše:
Tak já nakupuju Tesco, Albert, Billa, či Kaufland výrobky. To se týče hlavně jídla. Mléko koupím alberťácké za 12kč místo Populáru za 16 apod. Stejně tak s moukou, olejem a spoustou dalších věcí. Oblečení pro malou i pro sebe (velmi sporadicky, neměla jsem nic nového už dobře půl roku) většinouv sekáči, na MMB nebo na aukru. Nového téměř nic. Jen boty. Je fakt, že posledních pár měsíců docela nakupuju hračky, protože ty staré už ji nebyví, vyrostla z nich. Benzín tankujem podle toho, kde mají nejlevnější, využíváme různých akcí a slev (naposledy např. na Shellce), myčku na auto vůbec, myjem ručně (i vysáváme). Já nemám důchodové připojištění ani nemáme spořko. Muž má 3 životní pojistky cca za 5tis. (má rizikové povolání, snížit to nejde a je to zároveň spořicí pojistka, kdyby se mu nic nestalo). Oblečení pro něj nekupujem vůbec. Pokud potřebuje něco do práce, koupí si to z tisícovky, co dostává na ruku a schraňuje, do rozpočtu ji nepočítáme. Drogérii a věci do domácnosti nakupuju ty nejlevnější (tesco sůl do myčky, houbičky na nádobí 10ks za 10kč, vybavení domácnosti na netu, až toho potřebuju hromadu, a to měsíc vybírám a porovnávám, kde mě to vyjde o korunu na položku míň). Jediné, kde fakt utratíme je ta zábava - pivo nepiju, džus s vodkou apod. vyjde drahoa kouříme oba dva.
zeptám se na tu životku a zároveň spořící, můžeš mi říct jaká to je pojišťovna? taky bychom to potřebovali…
Jedna je u Avivy, ta je kvůli hypotéce, ale ta nevím, jestli je i spořící, ale spíš bych řekla, že ne. Pak má dvě u Generali. Ty jsme teď nedávno vybírali (částečný odkup - jsou to nějaké investice dohr. s pojistkou). No a pak je ještě jedna u Uniqa. Tam ale nevím, jestli se i něco spoří, má v tom děsný bordel, platí tam 3000, takže teď nám fin.poradce zjišťuje k čemu že je to dobré.
Surovka-my to máme na Adámka.Je to u český spořitelny.V jeho 18ti dostane určitou částku podle toho kolik spříme.Dostane za každý den v nemocnici,za každý den při úrazu…ta částka se taky odvíjí od částky kterou platíš
Je to fajn.Taky uvažuju že svojí u Generali zruším a udělám si to samé ![]()
PetiteFillette píše:
Jedna je u Avivy, ta je kvůli hypotéce, ale ta nevím, jestli je i spořící, ale spíš bych řekla, že ne. Pak má dvě u Generali. Ty jsme teď nedávno vybírali (částečný odkup - jsou to nějaké investice dohr. s pojistkou). No a pak je ještě jedna u Uniqa. Tam ale nevím, jestli se i něco spoří, má v tom děsný bordel, platí tam 3000, takže teď nám fin.poradce zjišťuje k čemu že je to dobré.
Tak já mám u Generali a nic mi nespoří
Jde asi taky co máš uzavřený ![]()
Nejlepší je nechat si doporučit finančního poradce (dělají to zadarmo, profitují z uzavřených smluv - myslím). Každopádně my mu nic neplatíme. Říct o co máte zájem a on vybere něco podle vašich kritérií a dohodne s váma uzavření smlouvy a detaily, z pohodlí domova.
Jsme zatím sami dva a co se týče výdajů a utrácení u nás, tak samozřejmě nejvíc spolkne hypotéka + energie, t.j. necelých 15.000 KČ, další 3 - 4.000 KČ dáme za benzín za denní dojíždění do práce, asi 1.000 KČ dáme za telefon a pojistky, za jídlo utratíme také 3 - 4.000 KČ. Co se týče akcí, výletů, nákupů oblečení nebo drogerie … a dalších věcí, tak to je 1 - 2.000 měsíčně, ovšem není to pravidlo každý měsíc. Přítel naštěstí umí hospodařit s penězi, každý měsíc něco ušetří, má nějaké ty spoření čemu já absolutně vůbec nerozumím a jsem strašně ráda, že mám zrovna doma takového chlapa, protože já s penězi dělat neumím a financím téměř nerozumím.
Holky, pokud byste některá potřebovala poradit s pojistkama, písněte mi SZ. Něco s tím určitě provedeme. Jinak super pojištění pro děti má teď ČSOB, protože jako jedinná vám dítko pojistí proti vážným nemocem.
MisaHanuska píše:
Holky, pokud byste některá potřebovala poradit s pojistkama, písněte mi SZ. Něco s tím určitě provedeme. Jinak super pojištění pro děti má teď ČSOB, protože jako jedinná vám dítko pojistí proti vážným nemocem.
co se myslí vážným nemocem? Nemoci s trvalými následky?
surovka: onkologická, pneumokokové, meningitida,… jen pro představu
Tak já jsem taky překvapená, jakto, že nám skoro nic nezbývá. Hypotéka, inkaso, telefony, internet, leasing stojí měsíčně cca 15tis. Dost utratíme za jídlo cca 6-8tis, jsme jen zatím 2 a vím, že by se to zde stáhnout dalo. Např. každý den jíme jogurty Holandia nebo skleničkové, jíme hodně zeleniny, celozrné pečivo, sýry a i dost masa. Ale přijde mi důležité jíst kvalitní suroviny, takže dost často čtu etikety a podle toho vybírám. Za psy (2) utratím také dost cca 1500-2500tis.(kvalitní granule, pamlsky, sem tam výstavní poplatek, cvičák, šampóny..)No a zbytek padne za né pravidelné výdaje, jako daň za barák ročně 3tis., přítel čočky 2tis. na půl roku, nějaké olblečení, dárky..Prostě z příjmu cca 30-33tis. nezbude skoro nic.
už jsem doma prohlásila že si budu muset pořídit tiskárnu na peníze protože je to šílený.dykcy jdu do města koupit jen to nejnutnější jako jsou věci pro maličkou-rybilka,mejdlíčka,plenky a podobně…něco sobě což přiznámčlověk si radost udělat musí,ale zase sem člověk spořivý tudíž koukám po slevách a pěkné tričko za pade mi přijde jako luxusní kup ale po zaplacení nájmu, spoření a podobně to mám akorát přesně do další mateřské ![]()
Tak u nás nájem+inkaso asi 6tis
pojistka moje+dětí 740
stavebko pro děti 500Kč
manželova pojistka 1000Kč úvěr na rekontrukci bytu 2tis
telefony 400Kč
jídlo+kosmetika cca 8tis
a pak co zbyde tak se nakoupí co je ještě třeba a zbytek se uloží do obálky na akutní nákupy…
jsme 4členná domácnost, 2 dospělí+2děti (skoro 2,5roku a 1rok)
příjmy já rodičák 7600,manža plat cca 15tis.