Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My si davame s manzelem navzajem, nasim detem a kazdy svym rodicum, cili ja davam darky svym rodicum a on vetsinou nic, protoze jeho rodice nic nechteji. Pak obcas kolegum v praci. V ramci sirsi rodiny jsme darky stopli uz davno, tehdy myslim na popud svagrove a jsem za to moc rada.
@Anonymní píše:
Mám tady rodinu tak raději anonymně
Dávala jsem dárky rodičům a sourozencům na vánoce, protože se, ale rozrůstáme řekla jsem že polovičkám od sourozenců, dárky dávat nebudu.
Není to nic proti ním, na narozeniny jím koupím a ráda jim vymyslím něco co by je potěšilo.
Chci to jen utnout hned v začátku, abych jsem za pár let nemusela kupovat dárky na vánoce x lidem. Krom manželovi, svým dětem, rodičům z obou stran což je jasné těm se dárky kupovat budou. Ještě svým sourozencům (možná utnu i to, nevím), jejím polovičkám, neteřím, synovcům a do toho řešit, proč najednou nechci kupovat dárky, když x let před tím se kupovali.
Prostě si myslím, že Vánoce jsou sice i o dárcích hlavně tedy pro děti, ale víc jsou o společně stráveném čase spolu a taky raději více zafinancuji do kvalitních dárcích pro své děti. Než kupováním x maličkostí pro ostatní, budu muset taky koupit i levnější dárky svým dětem.
Ale problém je ten, že právě ty sourozenci to nechápou a cítí se dotčeně, proč partnerům a partnerkám kupovat nechci.
Já ještě partnera nemám, takže nevím jak budou někde fungovat vánoce na druhé straně, ale budu se snažit to mít takto i na druhé straně.
Jak to tedy máte vy? Komu všemu kupujete dárky a jak se tvářili druzí když jste jim oznámili že příští rok už nic nedostanou?
Tento týden asi to bylo tento týden nebo víkendu, jsme se domluvili, že si nedáme.
@Anonymní píše:
Mám tady rodinu tak raději anonymně
Dávala jsem dárky rodičům a sourozencům na vánoce, protože se, ale rozrůstáme řekla jsem že polovičkám od sourozenců, dárky dávat nebudu.
Není to nic proti ním, na narozeniny jím koupím a ráda jim vymyslím něco co by je potěšilo.
Chci to jen utnout hned v začátku, abych jsem za pár let nemusela kupovat dárky na vánoce x lidem. Krom manželovi, svým dětem, rodičům z obou stran což je jasné těm se dárky kupovat budou. Ještě svým sourozencům (možná utnu i to, nevím), jejím polovičkám, neteřím, synovcům a do toho řešit, proč najednou nechci kupovat dárky, když x let před tím se kupovali.
Prostě si myslím, že Vánoce jsou sice i o dárcích hlavně tedy pro děti, ale víc jsou o společně stráveném čase spolu a taky raději více zafinancuji do kvalitních dárcích pro své děti. Než kupováním x maličkostí pro ostatní, budu muset taky koupit i levnější dárky svým dětem.
Ale problém je ten, že právě ty sourozenci to nechápou a cítí se dotčeně, proč partnerům a partnerkám kupovat nechci.
Já ještě partnera nemám, takže nevím jak budou někde fungovat vánoce na druhé straně, ale budu se snažit to mít takto i na druhé straně.
Jak to tedy máte vy? Komu všemu kupujete dárky a jak se tvářili druzí když jste jim oznámili že příští rok už nic nedostanou?
Ja kupuji jen priteli, potomkovi, rodicum a segre..cela leta, tot vse..
@lilith1 píše:
Ja kupuji jen priteli, potomkovi, rodicum a segre..cela leta, tot vse..
A komu ještě jinému by si měla kupovat? Cizím lidem těžko.
V rodině si dáváme dárky všichni, protože nás to baví a dáváme podle přání (ne podle překvapení, které skončí v koši). Na vánoce se scházíme celá rodina, takže kupuji rodičům, prarodičům, tchánům, sourozencům a jejich polovičkam, tetám, strejdum, bratrancům a dalším.
Dárky dáváme: našim dětem, sobě navzájem, rodičům. Z manželovi strany jsme se se svagrem a švagrovou už před lety domluvili, že si dárky dávat nebudeme ani mezi sebou ani dětem (my 4 deti a oni 3 deti), druhá švagrová dává dárky naším dětem (každému cca do 400) a my dávám s její holčičce (dražší kolem 1500-200₩, aby se to vyrovnalo aspoň nejak). Z moji strany davame darky bratrovi s přítelkyní, sestře s přítelem, s druhou sestrou si dárky nedáváme. Bratr se sestrou dávají dárky našim dětem, ale nám už ne. Všem nám tento systém vyhovuje. Rodiče dávají dárky jak nám, tak naším dětem. Většinou po 1 dárku dítěti a my s manželem většinou dostaneme společný, letos např. deskovou hru od me mamy.
Edit: Dárky mezi sourozenci bych nejraději zrušila. Nicméně oni chtějí kupovat naším dětem. Tomu rozumím, takže dokud nemají děti tak od nás taky dostanou dárek a pak budeme dávat zase my jejich dětem.
Příspěvek upraven 21.11.20 v 06:38
Zakladatelko, hlavně si to nějak vysvětlete a najdete komprimos.
Ja dávám dítěti a partnerovi. Rodičům z obou stran, mým prarodičů a partnerovi sourozenci i jeho partnerce…resp dáváme dárek dohromady vhodný pro oba. Větší dárky dáváme dceři a partnerovi. Zbytku zmíněných drobné draky.
Na tvém místě Vych asi zvazila možnost přestat si dávat dárky i se sourozenci, precejen když nad tím přemýšlím, někdo by to mohl brát, tak, že partnery nebere, byť jim dárek na narozeniny dáš…
@PetronelaMisa píše:
Treba prarodicum?
Davame rodicum, prarodicum, samozrejme detem, sourozencum a jejich polovickam. Sourozencum a jejich polovickam davame darek spolecny. Pokud jim darky davat nechces, tak jim rekni, ze nechces a nedas. Pokud ale oni chteji darek dat tobe nebo tvym detem, tak nevidim duvod, proc jim to zakazovat. Ja darky davam strasne rada a je mi uplne fuk, co mi kdo ”na oplatku” dal nebo nedal a kolik to stalo ![]()
Tak my dáváme, jen rodičům a svým dětem. Ostatním ne máme to tak i o narozeninách. Nám stačí, když se ve zdraví sejdeme popijeme pokecáme.
Kupujeme dětem, manželovi/mě, rodičům a neteřím, dokud nejsou dospělé. U tebe bych to vyřešila tak, že bych koupila dárek společný pro oba partnery, ne každému zvlášť nebo jednomu jo a druhému ne, to je trochu blbý.
@terien píše:
Kupujeme dětem, manželovi/mě, rodičům a neteřím, dokud nejsou dospělé. U tebe bych to vyřešila tak, že bych koupila dárek společný pro oba partnery, ne každému zvlášť nebo jednomu jo a druhému ne, to je trochu blbý.
Jo, pokud by si z něj švagr nebo švagrová neudělali společný dárek ale putovní, předání někomu jinému. U nás švagrová je toho schopná.
@PetronelaMisa píše:
Jo, pokud by si z něj švagr nebo švagrová neudělali společný dárek ale putovní, předání někomu jinému. U nás švagrová je toho schopná.
No a? Může se stát, že se člověk netrefí, tak ať ho pošle dál. To může udělat každý, nemusí čekat na společný dárek.
@PetronelaMisa píše:
No ani rodicum pritele ani dalsim od sestry.
Jo a několika nejbližším kamarádkám, případně dětem taky