Kontrolující rodiče mě v 19 nechtějí nikam pouštět

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8881
1.1.24 17:40

Pokud v oboru…tak to těžké teprve bude. Ale s brigádu můžeš studovat třeba dálkově? A nebyla tak závislá na bydlení u rodičů anebo na penězích od nich. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
1.1.24 17:41
@Uslava píše:
Můžeš jit dtudovat kam chceš. Rodiče ti musi platit alimenty, pokud studuješ. Pokud nebudou chtit, můžeš je dát k soudu. Rozhasí se ti celá rodina
Jen ty víš, jestli ti to za to stoji. Maturitu už máš?

Pokud je pravda to co popisuje, tak jednoznačně stojí.
To není normální a měnit se taky nebudou 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.24 17:44

Spousta z Vás tu píše, jsi přece plnoletá, tak přece můžeš dělat to a to…
Moje sestra si myslela přesně to samé, že si od 18 bude moct chodit s kamarádkami, kam chce, mít přítele - to se šeredně spletla, rodiče ji zakazovali vídat se s přítelem, řvát na ni, dělat hysterické scény (máma kolikrát se svíjela na podlaze a vřískala, že když nebudeme poslouchat, tak ji to zabije), táta mi zase několikrát vyhrožoval nožem, že si něco udělá, když jsem taková kr.ava, co neposlouchá a jenom mu k. rví život…
Uznávám, chování mých rodičů už je extrémní…ale někdy to prostě není tak jednoduché, jak tu někteří tvrdí, že v 19 už může jen oznamovat, ne se ptát…mně rodiče dělali podobné scény, i když mi bylo už dávno přes 20, momentálně chodím k psycholožce a snažím se z toho všeho, čím jsem si prošla se dostat, ale je to běh na dlouhou trať.

Ohledně toho, že na VŠ může jít tam, kam chce…no, nevíme, jak je na tom zakladatelka finančně, většina rodičů své studující děti podporuje finančně, ale je taky možné, že ji řeknou, že pokud se jim nebude líbit obor/místo školy, tak ji nedají ani korunu…A těžko říct, jestli by to sama utáhla jako studentka :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2541
1.1.24 17:45
@Šmoulice píše:
Můžeš si za to sama. Je ti 19, nemáš se už co ptát. Máš pouze oznamovat.
A přihlášky si taky podej tam, kam chceš ty… Když budeš ke studiu chodit na brigády ( jako většina lidí, které rodiče nemůžou financovat), tak to dáš …

Tak samozřejmě, že se může přihlásit kam chce, ale musí počítat s tím, že rodiče můžou jako reakci omezit platby na minimum.

Nejsem zakazovací a omezovací rodič, mé nezletilé dítko lítá z intru domů jen na prázdniny, ale pokud by začalo jen oznamovat, tak bych svoji benevolenci rozhodně přehodnotila.

Pro zakladatelku, pokud se s rodiči nedá dohodnout, tak máš jen dvě možnosti, poslouchat, než vystuduješ, bez starostí o finance nebo začít žít dle svých představ, ale s rizikem, že se budeš muset živit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
1.1.24 17:49
@Jeremi píše:
A to už jsi měla po střední nebo před maturitou?
To je totiž kámen úrazu současného systému 8 let ZŠ + 4 SŠ. Osmnáct je dětem v průběhu třeťáku, devatenáct ve čtvrťáku. A bez dokončené střední se na vlastní nohy staví dost blbě.
Já bych se to snažila nějak přečkat do maturity, přihlášku na VŠ si dala rozhodně mimo domov, na léto našla brigádu, abych měla aspoň něco do začátku a pak se snažila s rodičema buď domluvit nebo to klidně hnala až určení výživného.

Neměla. To byla ta chyba a kopanec takového dospívání. Maturitu jsem si samozřejmě brzy dodělala, bylo to náročnější, ale za tu svobodu to stálo. Nicméně nechat školy bych nedoporučovala, to je jasné. Zas dneska je výhoda, že na VŠ se dostane prakticky každý a je dost oborů s kombinovaným studiem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
1.1.24 17:58
@Anonymní píše:
Spousta z Vás tu píše, jsi přece plnoletá, tak přece můžeš dělat to a to…
Moje sestra si myslela přesně to samé, že si od 18 bude moct chodit s kamarádkami, kam chce, mít přítele - to se šeredně spletla, rodiče ji zakazovali vídat se s přítelem, řvát na ni, dělat hysterické scény (máma kolikrát se svíjela na podlaze a vřískala, že když nebudeme poslouchat, tak ji to zabije), táta mi zase několikrát vyhrožoval nožem, že si něco udělá, když jsem taková kr.ava, co neposlouchá a jenom mu k. rví život…
Uznávám, chování mých rodičů už je extrémní…ale někdy to prostě není tak jednoduché, jak tu někteří tvrdí, že v 19 už může jen oznamovat, ne se ptát…mně rodiče dělali podobné scény, i když mi bylo už dávno přes 20, momentálně chodím k psycholožce a snažím se z toho všeho, čím jsem si prošla se dostat, ale je to běh na dlouhou trať.Ohledně toho, že na VŠ může jít tam, kam chce…no, nevíme, jak je na tom zakladatelka finančně, většina rodičů své studující děti podporuje finančně, ale je taky možné, že ji řeknou, že pokud se jim nebude líbit obor/místo školy, tak ji nedají ani korunu…A těžko říct, jestli by to sama utáhla jako studentka :nevim:

Takové a podobné rodičovské chování by mělo být trestné :poblion:
dokud bude studovat jsou rodiče povinni platit jí výživné, žádný, že ji nedají ani korunu.
S takovými… bych se na místě zakladatelky klidně soudila a opravdu dělala maximum proto, abych vypadla z domu a už na mě prostě nemohli…
Ty sama taky vidíš jak se na Tobě podepsali :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
1.1.24 18:19
@Jeremi píše:
A to už jsi měla po střední nebo před maturitou?
To je totiž kámen úrazu současného systému 8 let ZŠ + 4 SŠ. Osmnáct je dětem v průběhu třeťáku, devatenáct ve čtvrťáku. A bez dokončené střední se na vlastní nohy staví dost blbě.
Já bych se to snažila nějak přečkat do maturity, přihlášku na VŠ si dala rozhodně mimo domov, na léto našla brigádu, abych měla aspoň něco do začátku a pak se snažila s rodičema buď domluvit nebo to klidně hnala až určení výživného.

Chyba dnešní doby je 9 let povinné školy a odklady. Děti kolikrát začínají SŠ v 16 nebo v 17, takže končí ve 20 a dýl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4955
1.1.24 18:26
@ibis píše:
Chyba dnešní doby je 9 let povinné školy a odklady. Děti kolikrát začínají SŠ v 16 nebo v 17, takže končí ve 20 a dýl.

Tak odklad nemají všichni, že jo. Standard je 19 a pod tuhle hranici se dá dostat jen nástupem do školy před šestými narozeninami nebo přeskočením ročníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
1.1.24 18:50
@1Pears1 píše:
Prosím Tě, Ty musíš být snad troll, jsi plnoletá :zed: Tak se podle toho zařiď :nevim: Můžeš mít brigádu a přihlášky na VŠ si podat kam chceš.

Někdy je těžké se vzepřít rodičům, kteří na tě udeří, že dokud tě živí, tak budeš poslouchat. Zakladatelku chápu. Její rodiče to přehánějí, chudák holka. Vysvobození bude studium mimo město, kolej. Ze stejných důvodů neteř zvolila VŠ v jiném kraji, ač to má na nejbližší VŠ jen deset kiláků. Chtěla se zbavit rodičovské kontroly a víc dospět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5684
1.1.24 18:52
@ibis píše:
Chyba dnešní doby je 9 let povinné školy a odklady. Děti kolikrát začínají SŠ v 16 nebo v 17, takže končí ve 20 a dýl.

Souhlasím, devítka je zbytečná. Celý systém SŠ by se měl přehodnotit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14007
1.1.24 18:59

@Jeremi nebo narozeninami v červnu až srpnu. 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2673
1.1.24 19:07

Radit je ti devatenáct můžeš si za to sama je nesmysl. Ne nemůže! Vyrostla v tom. Správně mají rodiče svobodu a zodpovědnost zvyšovat úměrně k věku. Ale když to nedělají a jejich potomek má v sedmnácti stejná pravidla jako ve dvanácti. A k tomu hromadu citového vydírání, nemožnost žádné diskuze atd. Tak ne úderem osmnáctých narozenin se nic nezmění. Na to jsou ty vzorce moc hluboko zaryté. Jasné někdo se dokáže vzbouřit a puberta stojí za to. Ale mnozí jsou prostě hodné holky, hodní kluci.
A nemálo lidí skáče jak rodiče pískají ještě ve čtyřiceti.
Zakladatelko jiná rada než se co nejdříve osamostatnit není. Dala bych si přihlášku daleko od domova. S rodiči nediskutovala a šla tam. Už nyní bych si hledala brigádu abych měla peníze aspoň do začátku. Alimenty si možná budeš muset nechat vyčíslit od soudu. Nebo jít třeba studovat kombinovaně.
Ale všechno lepší než v tomhle žít dalších šest let. A věř, že rodiče jako jsou tvoji ti budou schopni něco zakazovat i v pětadvaceti.

Příspěvek upraven 01.01.24 v 19:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42858
1.1.24 19:07
@Jeremi píše:
Tak odklad nemají všichni, že jo. Standard je 19 a pod tuhle hranici se dá dostat jen nástupem do školy před šestými narozeninami nebo přeskočením ročníku.

Souhlas, ještě děti narozené o prázdninách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
1.1.24 19:11

Šílení magoři, honem od nich pryč, jsou úplně vyšinutí. Bude to těžký, ale musíš se honem postavit na své nohy, běž na tu VS, mají povinnost tě živit. Fakt s tím něco dělej a dost razantně. Musíš se proti tomu ohradit a dost důrazně. Hodně štěstí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.1.24 19:14
@Matt 02 píše: Šílení magoři, honem od nich pryč, jsou úplně vyšinutí. Bude to těžký, ale musíš se honem postavit na své nohy, běž na tu VS, mají povinnost tě živit. Fakt s tím něco dělej a dost razantně. Musíš se proti tomu ohradit a dost důrazně. Hodně štěstí ;)

Jo, mají povinnost ji živit, ale jak z nich ty peníze dostane? Soudit se s nimi? Mám podobné rodiče, ještě horší, takže to znám, viz můj příspěvek výše.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová