Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já budu dělat zase trochu chytrého… V roce 1999 vyšla nějaká vyhláška ministerstva životního prostředí, co si o znečišťujících látkách, byly tam zahrnuté i oxid uhličitý a oxidy dusíku ze stabilních topenišť, ale to je vedlejší… Mluvilo se tam mimo jiné o „nepřípustné tmavosti kouře… Ta vyhláška byla určitě už mockrát novelizovaná, ale zrušená myslím nebyla. Měla číslo asi 117/1999 nebo 119/1999 nebo tak nějak, určitě jsem ji tehdy našel ve Sbírce zákonů České republiky.
Pokud má soused "nízkou kouřovou vlečku“, tak buď je nízký atmosférický tlak nebo má špatně navržený/postavený komín nebo má nevhodné složení paliva…
K tomu komínu - nejvyšší tah z komína při stejné výšce dostaneš. když vstupní průřez má 4krát větší plochu než výstupní a stěny jsou hladké, bez výstupků a lomení. Ale ze stavařů to dneska prakticky nikdo nezná…
Jeee, moc děkuji!!! Aspoň jsem o trochu chytřejší a nepůjdu tam s prázdnýma rukama… ![]()
no, mám takovej dojem, že ti to bude leda na…nic. Dneska každej topí, co má. Jo, zákony a vyhlášky, to je hezký, ale nikdo to nedodržuje. To bys měla vidět u nás ve vsi. Máme tu plyn - no dobrý to bylo, dokud nebyl tak drahej. Jakmile je teď drahej, tak na to každej kašle a pálí zas v normoš kotlích a vše, co přijde pod ruku, klíďo i koberce, lino, petky to je běžný. Lidi prostě nemají peníze a bude hůř. Že se venku nedá dýchat
to nikoho nebere a hygiena ti na to nepojede
Starosta o tom ví a co myslíš, že s tím udělá? Je tu horší vzduch než ve městě.
Juro, ale zná
, jenže dnes se používají prefabrikáty, když vidím jak lidi spravují komíny jak vlaštovky, tak se divím, že už jim dávno něco nechytilo ![]()
xxZuzana píše:
pro začátek bych se poptala na místním úřadě, jsou na to přísné normy, čím se může kde topit. U našich na chatě to zabralo, už jim soused netopí pneumatikami.
Ja jednou šla po náměstí a pekař zatopil.Čoud je skoro pořad,ale tohle jsem ještě neviděla.Ani u nas v ulici nečoudí tolik,ale taky to stačí.Kdybych byla.....,stěžovala bych si hned,ale ja nejsem sousedka,tak chodim jinudy,i když se divim těm okolo,prý to proleze i oknama a to mají malý děti.
Oživuji diskuzi. Udělala jsem na zahradě oheň a uznávám, že jednu dobu hodně coudil. Soused o 5 zahrad dál mě seřval, že tam má prádlo (nebylo vidět). Omluvila jsem se. On byl ale naštvaný a vykřikoval nějaké urážky. Napadlo mě, že bych mu zanesla stovku, ať prádlo znovu vypere a nemá s tím náklady, ale nějak nemám chuť chodit s penězi za někým, kdo mě urážel, i když jsem se slušně omluvila a snažila se ohen ukončit. Sly byste za ním? Nám taky kdysi jiný soused zacoudil prádlo, nenadavala jsem mu, vyprala to a jedeme dál…
@Anonymní píše:
Oživuji diskuzi. Udělala jsem na zahradě oheň a uznávám, že jednu dobu hodně coudil. Soused o 5 zahrad dál mě seřval, že tam má prádlo (nebylo vidět). Omluvila jsem se. On byl ale naštvaný a vykřikoval nějaké urážky. Napadlo mě, že bych mu zanesla stovku, ať prádlo znovu vypere a nemá s tím náklady, ale nějak nemám chuť chodit s penězi za někým, kdo mě urážel, i když jsem se slušně omluvila a snažila se ohen ukončit. Sly byste za ním? Nám taky kdysi jiný soused zacoudil prádlo, nenadavala jsem mu, vyprala to a jedeme dál…
ne - omluvila ses a tečka… víc bych to nepitvala
Ne, příště budeš platit sousedovi přes šest zahrad, že se manželka lekla štěkání psa a polila se kafem? Omluvila ses, to snad stačí ![]()
Jako taborák nebo jsi pálila trávu a listí?
Pokud táborák, tak bysme si se sousedama platili navzájem minimálně jednou týdně.
Pokud trávu a listí, tak ses omluvila, víš, že to příště neuděláš, tak bych to dál neřešila.
No tak peníze bych rozhodně nikomu nenosila. Omluva by měla stačit. U domů nebo u chat je snad normální, že se dělá oheň, ne? To máš nejdřív obejít celou čtvrť, jestli někdo nesuší prádlo? Tebe se taky někdo ptá?
@Anonymní píše:
A nemáte nějaké nařízení o pálení borčusu? Třeba u nás na vesnici se to nesmí ani na zahradě aani na pozemku, není to povoleno hasiči. Na to bacha, taky bys mohla dostat mastnou pokutu a nějaká stovka by tě netrápila…
Někdy je to pěkný opruz.
Pražáci vyjedou z paneláků do lesa první co udělají, zatopí si v kamínkách vším, co jim přijde pod ruku a završí to pálením kde čeho, čímž otráví vzduch v celém údolí. Než jsme se přestěhovali do lesa, spávali jsme celoročně při otevřeném okně, dnes spíme v lese zabednění, neboť by jsme si dávaly dýchánky podobné kvality jako na Ostravsku.
![]()
Tak to, že se nejdřív zazvoní u souseda a zkusí se dohodnout jsem ani nerozepisovala, to je snad jasné. Klidně bych se ale nejdřív poptala na vyhlášku, kterou tam mají - aby už věděla, s čím může u souseda argumentovat.
Pokud by to nepomohlo, soused byl arogantní a já nemohla celé dny větrat a sušit prádlo a třeba také dát dítě v kočárku na zápraží, rozhodně bych to řešila. Pálení listí a podobného bioodpadu se určitě dá vyhradit nějaký čas, který všem vyhovuje. Trochu se ale obávám, že v době krize lidé topí vším, co najdou - klidně i natřenými prkny z plotu, a pak ty smrady nutí dýchat celé okolí.
Super vztahy s okolím jsou fajn, musí být ale oboustranné. I když se jedná jen o pytel listí, může se s tím počkat na večer, nebo houknout na sousedy, ať si schovají prádlo a zavřou okna.