Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky!
Anička nečekaně usnula a tak mám chvilku čas, i když se přiznám, že jsem si to představovala úplně jinak. Chtěla jsem ke zpovědi a nejde to… V první pátky v měsíci je u nás od 15-17. Nevyšlo mi vzít ji s sebou ani hlídání.
Jinak se u nás nic zvláštního neděje. Nebo možná děje, ale já to nevím. Manžel mi nic neříká. Asi nic nepotřebuju vědět.
Dělám marmelády, zavařila jsem okurky. Anička se cachtá v bazénku, včera měla culíčky a strašně moc jí to slušelo. Manžel má druhou práci tak nějak částečně. Tento týden tam byl poprvé 3× po 4 hodinách. A + - tak by to chtěl mít i dál. Jsme za to vděční.
Hrpyje, křest a biřmování najednou? U miminka? To jsem neslyšela a divím se. Biřmování až ve 14-ti letech nejdříve. Sestra mojí spolužačky měla křest a za týden biřmování. To měla 14. Myslím si, že k biřmování je třeba dozrát.
Gratuluju Danielce ke křtu. I vám všem.
Do práce je půjdu zeptat v září. Přece jen to má být až v půlce listopadu.
Dančí, jsem moc ráda, že se to maličké má k světu. Jen tak dál… ![]()
Demi, užívejte si výletů Je to fajn, že jste na to všichni. Manžel se ptal na dovolenou a dostane max. 3 dny v kuse, týden v žádném případě. Já si zase sypu popel na hlavu, že nijak nepracuju. Víc peněz by se hodilo. Ale první rok jsem se hrozně bála, aby nám Aničku nesebrali a pak bych se od ní bála odejít. Ne, nebojím se, že by o ni nebylo dobře postarané, ale to, že mi po ní bude smutno. Navíc nemám to s hlídáním jednoduché. Mám jen jednu babičku a Anička se dědy bojí a sama s ním nebude a skoro mu ani ruku nedá.
Anička se zatím u motlitby nijak neprojevuje. Včera ale říkala Večerníčkovi, aby nevyhazoval všechny listy a nechal si na kopírování.
Kde k tomu přišla nevím. Kopírovali jsme možná 2×, co ji máme.
Gerberko, užijte si dovolenou. Moc vám ji přeju. Posílám ti SZ.
Opatrujte se.
R.
Ahoj holky,
moc děkuju za přání hezké dovolené. Určitě vám poreferuju, jak dopadla moje první dovolená po 15ti letech
, zatím asi možná netuším, co všechno to bude obnášet, abychom vše zvládli a něco viděli, třeba ani nevím, čeho jsem se odvážila, jet sama bez možnosti auta.
Nějak to dopadne.
Rafusko,
s tím smutněním po Aničce.. - ani netušíš, jak moc tě chápu. Já to takhle měla po Inuškovi. Do 3 let ho nikdo jiný nehlídal kromě mě a manžela - jenom moje mamka cca na 2 hodiny velice občas, když jsem šla k holičce, jinak nic, vše sama. Žádné hlídání nebo přespání u prarodičů apodobně. Nastupoval tenkrát 1. září a já neměla absolutně nic z těch posledních prázdnin, pořád nade mnou „visela“ ta velká změna a přelom, že půjdu na plný úvazek zpět do práce. Do posledního okamžiku jsem si to nedovedla představit.
Ale jak jsem ti už psala - byla jsem Inuškou překvapená, jak ty první dny zvládal - šel od prvního dne hned i se spinkáním, jinak to zařídit nešlo. Na to odloučení si myslím zvykl on líp a rychleji než já - já jsem „smutnila“ nad tím životem na mateřské hooodně dlouho
. Ale zopákla jsem si to pak s Bédou a s ním se mi už tak nestýskalo, když šel do školky a já do práce, už to bylo lepší. ![]()
S hlídáním to mám stejné jako ty - jediná z rodiny, která byla ochotná a schopná, byla moje mamka (vodění ze školky, když jsem měla dlouhé dny) a ta už mi odešla. Tchýňka s přítelem na tohle vůbec nejsou a navíc tchýňka má zdravotní problémy. Můj taťka (84) je rád, že je rád a my jsme rádi, že zvládá každodenní činnosti ještě sám a je soběstačný (krom prádla a jídla - to mu vozím každou sobotu), takže po něm nic už chtít taky nemůžu. Ale to nevadí. Kluci už povyrostli, Inuška je úplně v pohodě a bývá doma dokonce moc rád sám. Mně zbývá jenom vyřešit vyzvedávání Bédi, když manžel nemůže, ale v nejhorším odskakuji z práce a během hodiny jsem zpátky a hlídá Inuška, než přijdu. Zvládnout se to taky dá. Ale je veliký rozdíl tříletá holčička
a pětiletý kluk buk jako je Béda.
Křest + biřmování najednou = tak takhle to má švagrová. Křtěná byla jako mimino a zároveń u toho i biřmovaná. Taky jsem vúbec netušila, že to jde, ona je ale v řecko-katolické církvi. Nic blíž o tom ale nevím, jenom to, že ona to takhle má…
Snad jsem už na nic nezapoměla…
Ahoj,
zdravím všechny!
Koukám a koukám, co o prázdninách vymýšlí Lidovej dům a padá mi spodní čelist - viděly jste ty jejich předvolební billboardy na téma církevních restitucí? To je neskutečné!
a taková snůška lží v tom jejich prohlášení!!! Tak oni se ještě odvažují veřejně blábolit o tom, že to není o víře! A jak mají věřící svou víru praktikovat? Jak a kde mají církve plnit svoje poslání? Asi pomocí mimozemšťanů… Z Bohuslava Sobotky a jeho nohsledů je mi
už dlouho. Rath sedí ve vazbě, Dryml udělal veletoč k Zemanovcům, Paroubek kope za jakousi ministranu (název si ani nepamatuji, jakési zvíře nebo co…), ale ta neschopnost přednesení věcných argumentů, a naopak schopnost demagogického žvanění, ta jim jde. Vědí, na jakou notu zabrnkat, aby jim to přineslo politické body, ať už je to za jakoukoli cenu - i za cenu lží a šíření nenávisti.
Bože, i za tyhlety jsi umřel na kříži…
Demi, tak tohle zrovna mi krevní tlak ani trošku nezvedá, je pravda, že mi ten bilboard, co jsem viděla, přišel spíš směšný. ![]()
Knofli:
Problém je, že mnoha lidem v této zemi přijde onen billboard „správný a pravdivý“. Nevím, kdy se to může změnit - 40 let nás masírovala svou agitací KSČ, a v jejích šlépějích teď pokračuje ČSSD.
Rafuško - s tím biřmováním, v řeckokatolické církvi se obvykle biřmuje při křtu (i miminka, nejen dospělí křtěnci, jak je to u římských katolíků)
a v pravoslaví se myropomazanie (biřmování): „Myropomazání se provádí zpravidla hned po křtu, a to i u malých dětí. Pokřtěný a myrem pomazaný pravoslavný křesťan se stal plným členem církve a smí se účastnit nehledě na svůj věk eucharistie.“- cituji z wiki, což jistě není záruka pravdy, ale tak nějak si to i pamatuju z důvěryhodnějších zdrojů. S tím přístupem k eucharistii je to zajímavé co?
Oni bratři pravoslavní a řečtí katolíci mají s námi římskými katolíky pokud jde o biřmování trochu problém, jaksi nechápou proč jako biřmujem odděleně - a mají vlastně kus pravdy, bo změnu jsme udělali my (už stovky let zpátky) a moc jsme ji teda nevyargumentovali.
A jen k té argumentaci, proč by se mohly biřmovat i malé děti. Jde o to, že samotným přijetím svátosti dochází k nesmazatelnému znamení, řekněme doteku Boha, který člověka posiluje, uschopňuje k tomu danou svátost mohl dobře v životě využít. Proto, podle tohoto výkladu třeba u biřmování není nutné, aby člověk byl už dospělým člověkem, ale může přijmout i dříve, a ta samotná svátost mu dodává sílu aby se jím stal respektive aby se jím celoživotně stával, i přes chvilková selhání.
Sama se také spíše kloním k tomu biřmování v dospělosti, ale tahle argumentaci mi taky přijde nosná. Ono nakonec to biřmování ve čtrnácti stejně odpovídá spíš tomu dětskému věku, kdby mělo jít o to, že se má biřmovat až dospělý člověk, který se dospěle a fundovaně rozhodne a je poučen a vzdělán v křestanství, tak bych pod 20 let nešla.
Demi - přiznávám, že pokud jde o bilboardy, snažím se už je ignorovat, nevím zda je to „chytré“, ale bláboly se na ně píší už mnoho let, dříve mne to hrozně popouzelo, a dnes prostě věřím, že lidi nejsou tak omezení, aby těm blbostem věřili. Ale rozumím ti - a sama, když má někdo dotaz či spíš poznámku k církevnímu majetku, tak se o tom snažím diskutovat a aspon trošku osvětlit, že vlastnictvím „kulturních památek“ a zlatých předmětů v podobně bohoslužebného nádobí ještě žádná církev nezbohatla. ![]()
Ahoj,
Harpy: já byla biřmovaná v 17 letech, a v té době jsem ještě nechápala moc smysl svátosti. Křest je jasný, ale u biřmování ohledně věku se spíš kloním k dospělému věku. Však tím člověku nic neuteče. Jeden starý kněz nám říkal, že tak jako křest je znamením toho, že se člověk stává Božím dítětem (novorozeně v přeneseném i faktickém smyslu), 1.svaté přijímání znamením dětství života v Bohu, tak biřmování je znamením dospělosti ve víře.
Pokud jde o ty církevní restituce - hlupákovi nemůžeš nic s rozumem vysvětlit, protože on všechno ví líp, do všeho dobře vidí a jeho nikdo nevoblafne! A mě dost štve, že hlupáky je v naší zemi slyšet nejvíc, proto o inteligenci českého človíčka nemám moc přehnané iluze. Ale můžu se plést a moc ráda se nechám překvapit.
Gerberko: ať ti dovolená moc rychle neutíká
Jsem zvědavá na tvé zážitky.
Lamvinku: jak u vás? Adámek už je lepší? Stále na něj (na vás) myslím.
Mě včera Daneček mile vyvedl z míry - říkala jsem doma dětem, že jsem jako malá musela do nemocnice na operaci (ukázala jsem jim i jizvu na břiše), protože jsem měla zánět slepého střeva, a pak jsem musela jet na léčení do lázní. Honzík se mě ptal, jestli jsem jela do Františkových Lázní, tam, kde sedí na kouli ten chlapeček a drží rybku
… a Daneček zase, co by se stalo, kdybych na operaci nešla… Tak jsem mu řekla, že v tom případě bych zemřela. Kluci se na mě vrhli a začali mě hladit, a Daneček do toho povídá: to bys šla do nebíčka, že? Neboj se, my bychom si tě tam našli ![]()
mmch, v neděli jsme oslavili Danečkovy 5.narozeniny. Byla to tedy událost, přijela široká rodina (až na jednu příbuznou, která již oslavy bojkotuje - zasvěcení ví
), Daneček byl nadšen hlavně z toho množství gratulantů a dětí (dům praskal ve švech), i dárků.
Když si jen uvědomím, jak mě před těmi 5 roky vůbec nenapadlo, s čím budeme bojovat, a radovala jsem se z krásného miminka, padá na mě splín. Myslím, že nemít víru, cítila bych se hrozně bezmocná.
Ahoj holky!
Pisu z inter. centra, doma jsme zase bez el. ja mam zdravotni problemy a moc prosim o motlitbu. Omlouvam se, vic nedam.
Dikuju moc
R.
Anička vám posila
![]()
Ahoj holky,
Rafu posílám modlitbu a
.
Taky se plácám v nějakém marodění už měsíc a nějak se nemůžu vyhrabat, skolilo mě to na konci dovolené a pořád se to táhně už jsem zhubla 10 kg, vyšetření dopadla dobře. Vypadá to na celkové vyčerpání, no bojuju jak se dá, v sobotu jedeme na dovolenou tak snad si tam víc odpočinu a vzpamatuju se.
Naši pout jsem ani neprožila, jen jsem ležela. Tak prosím taky o modlitbu.
Adámek v ponděli potvrzena snížena imunita ve všech třídách, při každém nachlazení nutná atb léčba, takže odstavení kvůli mému zdraví se zatím nekoná. Jinak holky se drží v mezích normy,
No víc už asi nedám, ozvu se asi z dovolené.
Všem požehnaný týden Barča
Lamvinku - deset kilo, to je hodně. a blbé, že se neví, proč vlastně ![]()
Snad alespon dovolená pomůže, že si odpočineš.
Adámek s tou imunitou, to je hodně nepříjemná zpráva, on bývá často nemocný?
Rafuško -
, vůbec nevím, čím tě potěšit, protože ted nějak nevím, jak bych ti mohla pomoct. jak to máš s prací?
každopádně se za vás budu modlit, musí to být velmi těžký.
Ahoj holky,
od čtvrtka jsme zpátky z Beskyd, vše proběhlo v pořádku, byli jsme týden a půl v Horní Bečvě, nikdo neomarodil - což taky považuju za úspěch. Sice pro mě jako jednoho dospělého s 2 děckama to bylo náročnější - myslet na všechno od programu až po to, co si kdo vezme na sebe atd., ale s trochou organizačního talentu (což teda doufám mám..
) se to dalo zvládnout i bez auta - byli jsme odkázáni na autobusy. Byli jsme na Pustevnách, v Rožnově atd. Klukům se to moc líbilo, zvlášť kvůli Inuškovi jsem strašně ráda, že to tak vyšlo, protože je velice vnímavý kluk a jsem ráda, že viděl „trochu jiného světa kraj“. No a oba kluci, že příští rok pojedeme zas, tak jsem zvědavá…Ubytování super, můžu jenom doporučit ty lidi, u kterých jsme byli v soukromí - je to samozřejmě se samostatným vchodem, k dispozici tam jsou 4 pokoje s vlastním soc. zařízením, televizí, kuchyň a velká jídelna je dole a cena úplně výborná. Tak doufám, že ten čerstvý vzduch pomohl hlavně Béďovi, aby byl posílený opět do kolektivu, za 14 dní už to kluky zas čeká - školka a škola… ![]()
Rafu - co to čtu, je mi to moc líto, myslím na vás, ať se brzo zotavíš'
Lamvi - myslím, že u tebe je to tím velkým zápřahem, který máš - staráš se o 4 děti, vím, že holky už jsou větší, ale stejně, no… ![]()
Jo a perlička na závěr - manžel pro mě nachytal velké překvapení. Nic dopředu mi neřekl, ale mezitím, co jsme byli pryč, tak mi dal nové obkladačky do kuchyně, nový odsavač a vodovodní baterii, prostě mi to trochu zrenovoval v kuchyni. Chudák neměl vůbec žádnou dovolenou a ještě 2 noční směny navíc, takže je zázrak, že to vůbec stihnul. Fakt mi dopředu nic neřekl, vše tajil, obkladačky vybral sám a trefil se mi do vkusu, s takovými krásnými něžnými obrázky. Takže doma mě čekalo překvapení, je to halt šikula, no.. ![]()
Danči - jak miminko?? Jste v pořádku, výsledky dobré??
A ještě objednal nová okna do ložnice a obýváku, budou nám to dělat v září, no, to bude sice už „za provozu“, ale to zvládnem. Tak to už je doufám všechno, co jsem chtěla.
Mějte se a ať děti užijí ještě kousek prázdnin
Gerberko - tak dovolenou jste měli krásnou, příští rok bude Bédík zase starší, tak to bude ještě organizačně snazší ![]()
A tvůj muž ti připravil krásná překvapení, je šikovnej ![]()