Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Rafusko, moc děkuju za zprávu, jak to dneska s Aničkou probíhalo…To je super, že - zatím - bude chodit jen na těch 5 dnů. Jdeš od toho listopadu do práce? Ono to pak bude možná složitější, jak to bude každý den pravidelně a nebude úniku
, ale to stoprocentně zvládnete
Jen když je zdraví, pak jde úplně všechno.
@Gerberka : proč by ses měla omlouvat
? Omluvit by se měl spíš zákonodárce.
Rafuš:: vypadá to, že z Aničky bude brzy školková harcovnice ![]()
My jsme dnes zvládli prví školní den výborně, jsem utahaná, ale spokojená
. Měli jsme tady návštěvu - nové sousedy s holčičkou, takže kluci si měli s kým pohrát. Hrozně to dneska uteklo, ale užili jsme si to skvěle. Posílám fotku ve SZ a zdravím!
Demi, s tou výpovědí netuším, ale můžu to zkusit někde pohledat, jestli budeš potřebovat a je-li to stále aktuální.
Jinak i my máme za sebou - trošku předčasně - první a druhý školní den.
Nevím, jestli jsem to napsala, ale H. jde na konec po pečlivém zvážení pro a proti do školy už nyní. Nejhůř z celé rodiny to zvládám já
, až postupně mi dochází, co vše bude proces zahrnovat ![]()
A pořád mám trošku pochybnosti, zda jsme udělali dobře. Ale vidím, že školka by pro ni už nebyla. Už čte, počítá, píše tiskacími, o všechno se zajímá, výtvarničí a je nesmírně zvídavá. Tak snad jsme udělali dobře, doufám v to.
Všem přeju úspěšný nástup ![]()
Ahoj Chris:
ano, ohledně toho ukončení pracovního poměru je to stále aktuální (jinak nelze) a budu ti moc vděčná, kdybys k tomu měla nějaké informace… Chtěla bych mít představu, s čím můžu a nemůžu počítat.
Jinak musím říct, že Helenka je tedy šikulka
. Chápu tvé obavy, ale myslím, že jí to ve škole půjde. Ještě neměla 6 let?
Pohovor u psychologa pro Danečka už mám dojednaný skrze „protekci“
našeho NefroDr., takže nebudeme závislí na volných termínech psychol. poradny. Bylo by to v naší situaci komplikované.
Ještě jednou díky, Chris! ![]()
Chris - kolik je Helence? Bude jí šest teď na podzim? Posílám hodně trpělivosti, Helenka je ohromně šikovná, podle toho, jak píšeš a první třídičku zvládne ![]()
Rafusko - poslala jsem ti dneska balík s oblečením pro Aničku, tak pak napiš, jestli přišel v pořádku, jsou tam hodně vršky - mikiny a taková trička s dlouhým rukávem (spíš na doma), 2 pyžamka, pláštěnka, slušných tepláčků po Bédovi moc nezbývá, hodně je „dodělává“
. Jestli bys chtěla schovávat i ponožky, tak řekni.
Demi - ty jo jsem zmaten á z těch info ohledně transplantace- bud je tedy lepší s transplantací vyčkávat, a pak je dobrý postup u vašeho Danečka- ale pak by tedy ta transplantace u druhé chlapečka, který onemocněl později zřejmě nebyla ideální???
Otázka je, co to znamená časově dál- jestli rok, dva, tři, pět ![]()
s tou výpovědí - snad nemůžeš mít povinnost dát výpověd z důvodu péče o dlouhodobě nemocné dítě? Jedině, že by Daneček nebyl „papírově“ nemocné dítě a úřady by tudíž tvůj důvod neuznaly? každopádně bych se s výpovědí neukvapovala. Neumím si představit, jak by tě k výpovědi mohly nutit.
Jsou to starosti, pozapomněla jsem na tebe a celou tvou rodinu v modlitbách, tak zas přidám ![]()
Rafuško - Anička bude určitě ve školce ráda, hezky se to čte.
Gerberko - Inuška nějak roste před očima/monitorem
a přeji Bédíkovi, aby letošní školkový rok byl pro něj plný zdraví.
Děvčata, když chcete vědět, jak je Helenka stará zmáčkněte „zobrazit podpisy“ které je v řádce mezi názvem diskuze a prvním příspěvkem
Helenka je říjnová.
S D. jsme se sžili jako by s námi byla odjakživa (to je teda pěkná blbost
), děti ji nadále úplně nekriticky milujou, O. nastoupil do školky, tento týden jsou tam nováčci jen do deseti hodin, ale příští týden už to začne. K. začíná mluvit, je to uplně jiné než u O., ten začal později, ale rovnou ve větách a dost srozumitelně, zatímco K. začíná takovými slovy „bobuba, bjabjabja“ což ze začátku znamenalo úplně všechno, ted už začíná trošku líp artikulovat, no je s ní sranda. A D. je neuvěřitelná, strašně málo pláče už od narození, ted už si brouká, výská, začíná se smát, když se k í někdo skloní a mluví s ní, tak mu předvede všechno co umí a je na vrcholu blaha (to tedy i její protějšek) vedou u ní ale opět K a O.
To, že mne dokážou vytočit je stále fakt, ale nějak mi ted víc dochází, že strašně rychle rostou )jo Gerberko, máš pravdu
) tak si to dost připomínám.
V širší rodině je ted hodně zařizování, trochu starostí, nejistot, tak se hodně modlím, aby všichni těžší období přežili bez újmy na zdraví a někam je to posunulo- veřejně na webu se nechci blíž šířit.
Jsme ráda za zprávy od vás ze začátku školního roku.
A co vy ostatní???
@harpyje ahooooj! Vzpomínala jsem na tebe skoro denně!
Ohledně trans je to dost složitá a hodně individuální záležitost. Více nás kdysi doufalo, že už to v tuto dobu budeme mít šťastně „za sebou“ a D se život od základu změní k lepšímu. Proto už s ničím nepočítám dopředu, s jistotou neplánuji, protože během okamžiku může nastat obrat.
Prostě všechno záleží na mnoha faktorech, na kondici pacienta i dárce (ikdyž v jeho případě už se o kondici mluvit nedá…
), na tom, jak se sejdou krevní skupiny a HLA, na poměru věku dárce a čekatele (velmi zásadní, od toho se odvíjí životnost darovaného orgánu, která je v průměru dnes okolo 15-20 let), na povaze a progresi nemoci čekatele… atd.
Chlapci, který už normálně funguje s novým orgánem, přeji dobré zdraví (které si on i nyní stejně každou chvíli musí vybojovávat, často bývá nemocen a díky nutné imunosupresi je velmi náchylný na virózy, které mívají dost silný průběh). Měl prostě štěstí na souhru okolností. Ikdyž musím zároveň přiznat, že závidím jemu i jeho mamince.
U D je to mimořádně složité druhem onemocnění, které mu ledviny odrovnalo. Nikdo neví, kde se u něj vzalo, jen to, že propuklo a mělo neobvykle rychlý průběh. Můj vlastní názor je ten, že nemoc u D kdysi v hloubi jeho organismu vyvolalo očkování. Jsem si jistá, že bych to ale u žádného soudu neprokázala.
Doktoři chtějí mít trochu víc jistoty, že až budou D transplantovat, bude dostatečně velký, aby měl celkově větší šanci (že tělo cizí orgán přijme, ten že se zapracuje, a i rekonvalescence proběhne dobře, apod.). Dalším podstatným důvodem je, že pokud uplyne co nejdelší možný čas od propuknutí nemoci a přechodu na dia, pravděpodobnost recidivy i po trans bude jen těch 30%, které nad námi visí jako Damoklův meč. K tomu, aby opravdu zůstalo „jen“ oněch 30%, D loni musel podstoupit tu nefrektomii. A to je zas na delší povídání… a já přiznávám, že už mi tečou slzy.
Víc už dneska nedám, ahoj!
Demi, děkuju za vysvětlení. A rozumím ti tak moc, jak je toho máma bez takové zkušenosti schopna
![]()
Gerberko, moc děkuju za balík, došel dnes v pořádku. Anička už jedno triko má oblečené.
Víc nedám, Anička má nové dvd a nutně se na ně musí podívat.
Opatrujte se.
R.
Demi, já na vás myslím, napsala bych, skoro kudy chodím, ale to je zase přehnané.
Jsem ráda, že je u vás všechno „v normě“, jestli se to tak dá říct.
Chris, my jsme svého času taky řešili něco podobného, ale my jsme zvolili jinak. Teda přesně naopak.
A u nás to zpětně bylo to nejlepší řešení, jak se časem ukázalo. Tak vám přeji, aby to bylo taky tak. ![]()
Harpyje, já mám velký problém tady cokoli napsat, proto často nepíšu nic. V zavřené diskuzi má aspoň člověk iluzi většího soukromí. ![]()
Ahoj holky!
Tak Anička od soboty spí ve velké posteli. Ale denně spadla, tak jí manžel dnes přidělal zábranu ze staré pohovky. Vypadá to zajímavě, tak snad bude klid.
Zítra jde Anička do školky a já už se předem trošku bojím. V úterý jsem skusila zůstat a bylo hodně zle. Chvilku si hrála, absolutně mě nechtěla pustit. Brečela, pak i řvala, že ji tam nemám nechávat, že tam nebude. Nakonec se chvilku zabavila, tak jsem musela utéct. Na zítřek plánujeme s paní učitelkou předat si ji mezi dveřma. Tak na nás, prosím, myslete. Hrozně mi to rve srdce.
Zajímavé je, že když pro ni po o příjdu, tak se jí pomalu ani domů nechce. V út krásně snědla celý oběd.
Holky myslím na vás, opatrujte se.
Já se okoupám a zalezu. Byly jsme dnes (já a Anička) u dědy na kole. asi 15km tam a stejně zpět. Jsem KO.
R.
Ahoj Jesličky!
Tak já aspoň napíšu pár řádků, aby se Jesličky posunuly trochu dopředu…
Doufám, že se máte všechny dobře. U nás celkem vše OK, máme dvě nová krásná okna v přízemí a manžel se rozhodl ještě před zimou objednat balkonové dveře + okno do kuchyně, tak se těšíme z toho, že to máme zas o kousek hezčí. Sice patro je nedodělané, ale to přízemí už „volalo“ po nějaké obnově a hlavně ty okna. Já to ani nikde neříkala, ale v ložnici jsme tu minulou zimu, jak byly ty minus dvacítky, měli pruhy ledu zvnitřku - i přes všelijaké bariéry, které jsem tam dávala. Tak halt to už v podstatě vůbec netěsnilo…
Ve škole i školce celkem dobré, Béda se „držel“ zdravotně celé září, akorát teď momentálně řešíme zvýšenou teplotu a krk - včera měl zvýšenou, dostal nurofen, do rána dobrý, a během dopoledne ho postupně vše přešlo - jak krk, tak „točení hlavičky“, i teplota, tak uvidíme. Aspoň díky za to celé září, že byl dobrý a od března čili půl roku neměl žádná antibiotika, tak třikrát hurá!!! Každou sobotu jezdíme za mým taťkou, jak jsme zvyklí s jídlem, obstarat prádlo atd. a neděle jsme využívali na takové půldenní výlety - zatím tu v Brně bylo moc hezké září. Jinak je nám moc smutno po mamince a klukům po babičce - ale to nám bude už napořád…
Nemáte zprávy o Lamvínkovi?? Dělá mi starosti, jak tu psala, že jí není dobře a je vyčerpaná…tak třeba se už cítí líp
Tak holky písněte taky něco, ať zůstáváme co nejvíc „nahoře“ ![]()
Ještě jsem chtěla reagovat na Demi, jak píše, že má prostě vnitřní pocit, že to D. onemocnění vyvolalo očkování…hned jsem si vzpoměla na jednu naši známou a jejího chlapce (teda teď je mu už myslím 16 nebo tak nějak), tak když byl malý, byl naprosto OK, v pořádku, pak šel v roce a půl na očkování (nevím, proti čemu to bylo) a projevila se u něho obrna horního patra + ještě něčeho dalšího, už nevím, ale chodit normálně může, to ano. A přesně jak říká Demi - ta známá nám to x-krát popisovala a prostě ten dojem, že to chlapci vyvolalo to očkování ![]()
Holky tak jsme dopadli opět BLBĚ.
Béda měl o půl páté 39 horečku, kdyby bylo zítra pondělí, vydrželi bychom do rána na naši dr. Vzhledem k zítřejší neděli jsem rozhodla jet na pohotovost. Dr. Bédu zkoukla, ale nález v krku se jí pořád zdál nejednoznačný
, protože on sice krk mírně zarudlý měl, na mandlích nic, ale měl bílé povláčky na těch předních „řasách“. Promakala mu břicho atd. - tam nic. Takže nakonec rozhodla pro Ospen po 8 hodinách - klasika. Takže po půl roce - ale dobrý, díkybohu tak ![]()
Tak se mějte a ozvěte se Jesličkandy, jak se máte ![]()
Ahoj,
Gerberko: to mě mrzí s Bédíkem. Ale máš pravdu, půl roku bez nemoci je docela úspěch - do doby, co jsme bydleli ve městě u nás byl půl roku bez infektů nemožný. Co tak někdy vidím na mapách znečištění oblastí v ČR, tak Morava a severní Čechy jsou úplná katastrofa, takže nemoci hlavně u dětí jsou tu na denním pořádku. Nejhorší je, že mnoho z nemocí přechází do chronického stavu. Kolik dětí do 3 let má už astma - prostě měly tu smůlu, že bydlí nedaleko ostravských fabrik ![]()
Tak přeji, ať je Bédík zase brzy v pořádku, syneček!
Nevím, co je s Lamvinkem, tak jestli tady někde je, Lamvi, ozvi se! Jinak volám!!!
Rafuš: myslela jsem na Ani a vzpomínala, jak začal chodit do MŠ náš nejstarší. Vybavuje se mi jen
Tak doufám, že už je malá aklimatizovaná - holčičky jsou v tom prý rychleji přizpůsobivé.
Zatím ahoj všem!
![]()