Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Lamvinku: ty jo, deset kilo to je opravdu dost, je vidět, že jsi v pernamentním fofru. Na Adámka moc myslím, snad se mu ty zdravotní obtíže věkem upraví
Držte se!
Gerberko: jsem moc ráda, že se ti u nás líbilo (teda nedaleko nás)
. A manžel by zasloužil medaili
, to bylo krásné překvápko při návratu domů!
Všem ostatním:
dnes jsme při promluvě na mši vyslechli jeden silný příběh - stal se v Rusku za dob hlubokého bolševického režimu. V jedné vesnici nahnali do jakési společenské místnosti většinu jejich obyvatel, aby těm lidem vedli přednášku o škodlivosti náboženství a víry v jakéhosi neexistujícího „boha“ a vyzvedli krásy a pravdy o leninsko-stalinistickém budování. Dlouhá přednáška to prý byla - nicméně neúspěšná. Lidé prý byli jako opaření, a do úplného ticha se kdesi v zadní řadě zvedl z židle stařec, který pronesl větu: Christos voskres!. Začal tuto větu hlasitě opakovat a postupně se k němu přidávali ostatní lidé v sále.
Přednáška skončila a političtí školitelé utekli.
Silný hlas volajícího na poušti… Bůh si pro své záměry volí dobře, mezi odvážnými.
Krásný letní týden všem ![]()
@Gerberka díky za optání ![]()
Vypadá to dobře, další kontrolu mám ve středu, tak doufám, že to bude v pohodě.
Je mi dost špatně, už se to trochu lepší, ale pořád je občas zvracím.
Ahoj holky tak my se hásíme z dovolené z Horní Bečvy, je tady krásně. Jen mě ta změna opět neprospěla. Přijeli jsme v sobotu a v neděli jsem nebyla schopna jít ani na mši. Ted už je to lepší, ale můj syndrom vyhoření se mnou řádně mává.
Budu muset všechno přeorganizovat a hodně zvolnit tempo, tak doufám, že to zvládnu. Pokud budete mít minutku tak prosím o modlitbu.
Adámek dnes dobral atb tak doufám, že se chvíli udrží, měl zase angínu. No imunitu zatím bez léčby, čeká se na nové odběry budou v říjnu a zatím všechny infekty a nachlazení ihned léčit atb. Vydržet s kojením a doufat.
Dančí super že jste v pořádku.
Všem krásný den. Barča
Lamvi,
to je teda náhoda jak blázen!
Dneska je to týden, co jsme právě z Horní Bečvy přijeli!! Kde tam bydlíte?? my jsme byli u jedněch lidí v soukromí, byli jsme moc spokojeni.
Ahoj,
tak jak se těšíte na nový školní rok?
U mě hlavně pracuje zvědavost - knížky do 2.třídy už děcka dostaly, a zase to začne
Jsem docela zvědavá na novou hudebku, kterou přestěhovali do zrekonstruované budovy.
Jinak u nás nic nového ani zvláštního. Minulý týden jsem mluvila s naší známou dr., která měla D v péči kdysi, tak slíbila přímluvu za něj na nějaké mezinárodní konferenci, kde budou i lékaři z Prahy. Ale také jsem se dověděla, že záměrem je, aby byl časově co nejdál od propuknutí nemoci a stabilizovaný. Kluk, který onemocněl o dost později, než D už je dávno po trans., no tak uvidíme, jak budeme dlouho ještě čekat.
Rozhodla jsem se nenastoupit do práce po Novém roce, ono by to stejně ani jinak nešlo, takže vlastně ani nebylo o čem rozhodovat.
Máte někdo zkušenosti s tím, jak žádat o odklad povinné školní docházky? Je potřeba dítě zapsat do školy v roce, kdy dosáhne 6 let, ikdyž žádáme o odklad, zápis normálně proběhne a ono nastoupí až za rok? Vůbec nevím, jak se to řeší.
Zatím zdravím!
Ahoj holky,
Demi, hned ti odpovím s tím odkladem, my ho pro B. budeme zařizovat taky - z různých důvodů. Jednak je narozený až koncem července a mně se prostě nelíbí, že kdyby šel už příští rok do první třídy, že by chodil s dětma i o 9 měsíců staršíma než on (s letošníma podzimníma) a jednak je ještě hrozně hravý, myslím, že u něho by odklad byl určitě na místě.
Je to tak, že podle zákona musejí všechny děti, které v daném roce dosáhnou věku 6ti let, jít k zápisu do první třídy - čili Daneček i Béda půjdou. Zápisy bývají v lednu až v únoru. Do konce května se mohou rodiče rozhodnout pro odklad. V současné době je pro odklad potřeba potvrzení 2 lékařů - dětského + psychologa. Dříve mohlo být jenom jedno potvrzení - buď dětský nebo psycholog, teď jsou vyžadována obě potvrzení či doporučení. Říkám - my to pro B. budeme zařizovat taky
K zápisu jít musí, i když budete zařizovat odklad.
No, jinak, jak se těšíme na nový školní rok…těžko říct. Ina půjde už do sedmé třídy, tak máme ještě „mezičas“ rozhodnout, co po základce. Těžko říct, jsem sama zvědavá, jak to s ním dopadne. Béda je už od pondělka nahlášený na plný úvazek do školky, hned v pondělí nemá kdo vyzvednout, takže musím utéct z práce, vyzvednout, převést ho domů, hlídat bude Ina a zase se vrátit a být zde do půl šesté. Inu ještě právě nechci pověřit vyzvedáváním, protože ze školky se musí jít přes silnici, kde není světelný přechod, tak zatím váhám.
Béda už jde do školky třetím rokem, tak nezbývá než doufat, že už bude odolnější vůči těm nemocem.
Nevíte, jak je s Rafuskou?? Dělá mi to starosti a myslím na ni, co s nimi je…
Danči, držím palce s miminkem!
Lamvi, doufám, že na horách se aspoň trochu zotavíš!
Harpyje, jak užíváš malé Danielky?
Ahoj holky!
Manžel konečně nespí, ale hraje si s Aničkou na obchod, tak mám chvilku čas napsat.
Už konečně fungujeme. Moc děkuju za vaše motlitby. Mám pocit, že jsem to nějak lépe zvládala. Slušně jsem zvládla umýt ledničku octovou vodou. Mě ocet strašně moc smrdí a tentokrát to šlo.
Anička jde v po do školky. Těšíme se všichni. Já se jen bojím, abych nebrečela a nějak ji nezablokovala. Na radu kamarádky jsem popsala obyč. fixou, ale trošku pouští, tak navím. Čím jste popisovaly oblečení vy? A co všechno? I spodní prádlo?
Opatrujte se. Ozvu se.
R.
Rafu, do školky popisuju všechno - krom spodního prádla a ponožek. Popisuju i boty. Mám na to takový fígl - z galanterie jsem koupila takový pásek, který stříhám, na ty pásky píšu jméno a to fixem na oblečení (který je nevypratelný) a ty pásky na oblečení našívám. No jo, halt jsem poctivka přepoctivá
. Chce to trochu umu (a taky času), ale tím, že se to nepíše přímo na oblečení, ale na ty pásečky, které se dají zase odpárat, tak se to oblečení vlastně neničí…
Ten fix na oblečení dostaneš koupit normálně v papírnictví, jak prodávají fixy, akorát že je to takový speciální
Ahoj všem,
Gerbi: to jako fakt oba doktoři musí doložit potvrzení??? Co je to za nesmysl? Co když to jeden doporučí a druhý ne? Nemá to každá škola třeba jinak?
Jinak moc díky za informace, určitě se podle nich zařídím.
Zírám, že Jindřík už je v 7.třídě
a brzy se už bude rozhodovat, kam dál. No - brzy, ještě má dva roky. A je šikovný, že už pohlídá Bédíka.
Rafuš: jsem moc ráda, že už je líp. Jinak já používala na popisování oblečení v MŠ obyčejnou propisku - nikdy se mi nic nesmazalo praním, ale pokud trochu vybledlo, dopsala jsem.
Přeju krásný a pohodový nástup do školky! Zvládněte to obě dvě ![]()
Lamvi: vy už s Terezkou budete také přemýšlet o výběru střední školy, což?
Nevíte někdo ještě, jak je to, když jeden z rodičů zůstane doma s dlouhodobě nemocným dítětem a přihlásí se na sociálku ohledně trvalé péče o dítě? Musí dát v práci nejdříve výpověď? Díky moc.
Harpy: připojuju se ke Gerberce s otázkou, jak je u vás? Danielka už je asi docela veliká???
Zatím všem ![]()
Všechny vás zdravím! ![]()
Demi, neboj se, že by odklad nedostal, kdo ho vyřizoval, tak říkal, že tím pohovorem s psychologem neprojde nikdo
Bavila jsem se, že na otázku „proč zastavíme na vlakovém přejezdu“ není správná (či vyčerpávající odpověď) „že dáváme přednost vlaku“. Například. Žádáš si o příspěvek na péči?
Držím palce, ať narazíš na úředníky, kteří ti opravdu pomůžou a nasměřují správným směrem.
Gerberko, to jsi teda poctivá, v tom popisování, já končím tím, že podepíšu propiskou papuče. Ale u nás je ve školce 24 dětí a všichni se známe ![]()
Rafuško, poplač si, ale až tě Anička neuvidí. ![]()
Demi, já jsem o tom takhle nepřemýšlela, kdyby pediatr doporučil odklad a psycholog třeba ne…myslím, že tohle snad nikdy nenastane. Jenom jsem napsala, jaký je postup v současné době podle školského zákona - je potřeba potvrzení 2 doktorů - pediatra a psychologa, dřív stačilo jenom jedno - buď pediatr nebo psycholog. Každá škola to má stejně, protože musí dodržet zákonem stanovené podmínky. Klííííd, to bude v pohodě
- my u Bédíka budeme žádat ten odklad taky, tak na tom budeme stejně
Ohledně té výpovědi v práci netuším ![]()
@Gerberka : proč myslíš, že se to nemůže stát? Pak by celé řízení s doktorama bylo zbytečné, ne? Proč by se měl psycholog vyjadřovat k dítěti, které ze zdravotních důvodů nemůže ten rok nastoupit do školy… navíc, některé dítě už umí v 5 letech číst, počítat, je komunikativní, respektuje autority a v šesti letech bude umět sčítat a odčítat - ale má velmi oslabené zdraví… jako já nemám strach, že by to nebylo „v pohodě“, jen mi to přijde absurdní.
@Knoflice : žádat o příspěvek nebudu, už ho pobírám a víc peněz nechci. Jednak mi to bylo „doporučeno“ a jednak to zvládneme ![]()
Všem: přeji pohodový start do nového školního roku a hodně Božího požehnání dětem i rodičům!
Demi, já se omlouvám, napsala jsem pouze, jaká je praxe a postup u odkladu školní docházky. U Danečka určitě nebude problém.
Rafu, moc na tebe myslím a na Aničku, jak jste dnešek zvládly. Jak to máš s prací? Nastupuješ v tom listopadu?
Ahoj holky!
Dneska to bylo jak na houpačce. Anička byla od rána usmátá. Do školky se těšila. Paní učitelka mladá hodná příjemná. Ale pak jsme Aničce museli utéct. Za hodnou chvíli zjitila, že tam už nejsme a hodně plakala. Nesvačila a na zahradě řádila na klouzačce. Na oběd vběhla do druhé třídy, asi měli jídlo dřív. A domů skoro nechtěla. A byl tam Filípek (mám poručené od A napsat). Pokračování za týden v úterý. Může jen 5 dnů v měsíci.
Opatrujte se, víc mě A napsat nenechá.
Píše vám:
![]()
RaA