Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@harpyje Ahoj, jo těhotenství zatím paráda
břicho mě stále neomezuje, chutě i nálady od začátku 2.trimestru jako před těhu. Trochu se někdy bojím toho co teprv přijde - Marušku musím občas nosit (spíš se jedná o nějaké odnešení zvenku, prostě když se jí odněkud nebo někam nechce
),zatím to jde ale až bude břicho větší tak teda nevím… Máte někdo zkušenosti? Maruška má 15 měsíců a asi 10 kg.
@Luci1986 píše:
@harpyje Ahoj, jo těhotenství zatím parádabřicho mě stále neomezuje, chutě i nálady od začátku 2.trimestru jako před těhu. Trochu se někdy bojím toho co teprv přijde - Marušku musím občas nosit (spíš se jedná o nějaké odnešení zvenku, prostě když se jí odněkud nebo někam nechce
),zatím to jde ale až bude břicho větší tak teda nevím… Máte někdo zkušenosti? Maruška má 15 měsíců a asi 10 kg.
Asi bych to udělala jako hru.
Co Ti to dovolí, tak bych asi běhala nebo se třeba schovávala. Ona za Tebou bude utíkat a tak docílíš, že bude s Tebou.
O prázdninách nám na chatě natáčeli tenhle reklamní spot.
Je to skoro na konci /00.17/ spotu. Je tam zabraný kousek chaty…to nám přišel poděkovat…
@Luci1986 - myslíš venku ke kočárku? nebo nevozíš ven kočárek?
to poponášení dětí ve vyšším stupňů těhotenství tu známe skoro všechny. Chris třeba má děti zhruba stejně od sebe jako ty ![]()
První rada je valstně moc to neřešit předem, protože spoustu věcí vyplyne intuitivně. Děti jsou hodně vnímavé, a když je tahat nemůžeš, tak to v mnoha případehc pochopěj.
V praxi jsem někdy děti poponesla, a to klidně i to nejstarší, ale většinou jsem je nějak raděi namotivovala, aby šlapaly samy. Povídala jsem jim co je pěkného/dobrého čeká doma, či tam kam jsme směřovali, nebo jim ukazovala něco zajímavého před námi, aby šli žádaným směrem. Občas jsem je kousek odnesla od místa, odkud se nechtěly hnout, a za rohem už šly samy. Neboj, to se dá ![]()
když jsem potřebovala aby přišly ke mně, a byla líná jít k nim
, tak jsem vykřikovala: kdo chce potulit? pusinku? sušenku? - na něco zabraly téměř vždy ![]()
Ta fotka v profilu je nádherná.
@jitka 11 - no máte to pěkný
- Robíkovi i Ondráškovi to moc sluší. a co dcera? jak se má? chodí do školy nebo…?
@Gerberka - děkuju - ono by stačilo se víc zamyslet - preventan jsem z hlavy i vydolovala, protože ten jsem loni na tvou radu dětem i koupila. Udělám to zas. U musím vytáhnout rakytník, ten jim v době chřipek a nachlazení dávám vlastně vždycky. jé, jen ta hlava kdyby se chtěla trochu soustředit. ![]()
Vyřiď prosím Inovi pozdrav od Ondry (to okouzlení, že se s ním baví velký kluk v něm pořád je ![]()
Příspěvek upraven 25.09.13 v 12:18
prosím tě, napiš mi na SZ tvou adresu - pošlu ti FOTKY!!!
Víš, že fotím na ten klasický foťák, takže vyvolám a pošlu - určitě!
A chodí Klárka do školky nebo ještě ji necháváš doma a nechodí (myslím do školky
)??
moc tě zdravím!
Já s tím poponášením malých dětí zkušenost nemám - mám kluky od sebe 7 let, dřív jsem se neodvážila, nedovedla jsem si představit mít dva maláčky
… Obdivuju všechny, které mají dítka brzy po sobě ![]()
Ty seš odněkud z Třebíčska? Tak to asi máme k sobě nejblíž - jsem z Brna ![]()
Děkuju moc, aspoň vidíš, jaké to se mnou je.
Klárka jakože chodí, ale moc tam teda zatím nebyla
Dohormady asi 7 HODIN (zaokrouhleno nahoru).
Ale říjen bude lepší.
@harpyje píše:
@Luci1986 - myslíš venku ke kočárku? nebo nevozíš ven kočárek?to poponášení dětí ve vyšším stupňů těhotenství tu známe skoro všechny. Chris třeba má děti zhruba stejně od sebe jako ty
První rada je valstně moc to neřešit předem, protože spoustu věcí vyplyne intuitivně. Děti jsou hodně vnímavé, a když je tahat nemůžeš, tak to v mnoha případehc pochopěj.
V praxi jsem někdy děti poponesla, a to klidně i to nejstarší, ale většinou jsem je nějak raděi namotivovala, aby šlapaly samy. Povídala jsem jim co je pěkného/dobrého čeká doma, či tam kam jsme směřovali, nebo jim ukazovala něco zajímavého před námi, aby šli žádaným směrem. Občas jsem je kousek odnesla od místa, odkud se nechtěly hnout, a za rohem už šly samy. Neboj, to se dá
když jsem potřebovala aby přišly ke mně, a byla líná jít k nim, tak jsem vykřikovala: kdo chce potulit? pusinku? sušenku? - na něco zabraly téměř vždy
Ta fotka v profilu je nádherná.@jitka 11 - no máte to pěkný
- Robíkovi i Ondráškovi to moc sluší. a co dcera? jak se má? chodí do školy nebo…?
@Gerberka - děkuju - ono by stačilo se víc zamyslet - preventan jsem z hlavy i vydolovala, protože ten jsem loni na tvou radu dětem i koupila. Udělám to zas. U musím vytáhnout rakytník, ten jim v době chřipek a nachlazení dávám vlastně vždycky. jé, jen ta hlava kdyby se chtěla trochu soustředit.
Příspěvek upraven 25.09.13 v 12:18
Vyřiď prosím Inovi pozdrav od Ondry (to okouzlení, že se s ním baví velký kluk v něm pořád je
Zuzka seká latinu, a chodí i do školy. Nic jiného jí nezbývá.
Ahoj holky,
tak my školově Terezka devítka, Ani sedmička a Zuzi druháček. S Terezkou se chystáme na dny otevřených dveří jako ty Gerbi, ale my už na ostro.
Terezka se nám v lázních zamilovala a stále ji to drží. Celkem si rozumíme i s rodiči, o víkendu byli u nás. No nejsou věřící a chtěli jsme je vzít do kostela at vidí jak to prožíváme my. No fopa jako blázen Terezčin Kuba se nudil, tak popsal lavici a zed v kostele černým fixem, díky Bohu žádný sprostý nápis, ale hanbou jsem se málem propadla.
Adámek je šikulka a malý rozumbrada.
Zuzi a Ani jsou taky šikulky.
U nás na imunitu zabraly lázně, holky, jsme od června bez atb a jak začne rýmy, tak fungují proplachy nosu Vincentkou.
No musím běžet Adámek už mi utekl.
Barča
@harpyje @Gerberka Děkuji za nové tipy k mojí otázce „jak co nejmíň nosit“
už jsem zkoušela kdeco, nejčastěji se jedná o odchod ze dvora (Marušce se nechce od pejsků), o přenesení na postel, kde přebaluju a o odnášení z míst, kde se jí může něco stát nebo může něco rozbít (i když to jsme eliminovali na minimum, je to spíš venku nebo jinde než doma).
Chtěli jsme druhé dítě brzo protože 1) nejsem nejmladší
a když bysme chtěli 4, tak nemůžeme čekat
2) moje plodnost není ideální 3) aby si spolu děti víc vyhrály
@Demi na tu diskuzi o homosexuálech jsem taky přispívala ale nezdálo se mi, že by tam byly názory hloupých křesťanů, spíš urážení křesťanů nevěřícími. Ke konci (co jsem sledovala) už o hom. nepadlo ani slovo
byla to debata o víře a jedna nevěřící mě i velmi mile překvapila ![]()
@Luci1986 : nepsala jsem, že křesťané v diskuzi jsou hloupí, jen trochu ironizující náhled na to, jak jsou v diskuzi vnímáni ateistickou částí společnosti v pohledu na homosexuály. Ale už nevím, co přesně tam padlo. Oficiálně je to tak, že homosexualita jako životní orientace (vrozená) není hříchem, ale hříchem jsou homosexuální skutky. Není to vždycky stravitelné, ani já v tom nemám úplně jasno, protože si umím představit, jak velice těžká cesta životem to musí být. Jde-li o věc vrozenou, není to dobrovolná volba. A přesto se očekává, že tito lidé (obzvlášť jsou-li věřící) budou žít v dobrovolném celibátu. Vzniká tak hrozný, schizofrenní stav a je mi těch lidí velice líto. Je snadné říct, že nikdo nemůže mít v životě všechno, ale nesmět s někým sdílet svůj život musí být velmi bolestné, ne-li nemožné.
@lamvinek : no, brát dceřina kamaráda do kostela, když o tom nemá ani páru, asi nebyl nejlepší nápad, což? Nevím, z jakého prostředí hoch pochází, když mu chybí elementární slušnost, ale každopádně bych si na tvém místě oddechla, pokud zamilovanost mezi nimi vyhasne.
Kluky mám sice ještě malé, ale občas jim (tak položertem) říkám, že nevěstu ať si hledají v kostele a ne na diskotéce. Jak to máte vy ostatní?
Gerberko: kdy jdete na ty dny otevřených dveří?
Zítra nás čeká cesta do Prahy, Daneček dostane 24hodinový hollter (kontinuální měření tlaku), tak všechny zdravím!
na ty dny otevřených dveří jdeme v listopadu - je to třetí listopadový týden, u nás v Brně v areálu výstaviště. Dost lidí mi tvrdilo, jít raději už v 8. třídě, nenechávat to až na devítku, prý v podstatě už v té osmé třídě děcka vědí, kam půjdou…my jsme to měli horší - měla jsem jenom těch 8 tříd, deváté třídy byly ročníkem 1970 zrušeny, takže kdyby to mělo být tak, jak jsem to měla já, tak by Ina už letos končíl základku…tys to měla taky tak, že? Myslím jenom 8 tříd ZŠ?
On se učí průměrně, měl na konci 2 trojky (matika, fyzika) a ostatní předměty se od letoška učím s ním a zkouším ho - myslím přírodovědu, zeměpis, dějepis - protože začal i v tomto pokulhávat, i když paměť má dobrou, ale halt se mu přestává chtít, no…jazyky mu jdou samy. Matice, fyzice ani chemii nerozujím, takže to je z mojí strany bohužel…Taky netuším, jakou střední školu nakonec vybereme.
Klukům ohledně budoucích partnerek neříkám vůbec nic ![]()
@Gerberka : ano, taky jsme si vybírali střední školu v 8. (poslední) třídě. Těžko říct, jestli to bylo lepší nebo horší - dělat maturitu v 19 letech, jak je tomu dnes, mi přijde zbytečné, zvlášť, když šel někdo do 1.třídy s odkladem. Ale na druhé straně jsou děcka v 9.třídách možná dozrálejší na přechod do jiné školy, takže těžko posoudit.
Tak ať dobře vyberete ![]()
@Demi Jo taky to cítím stejně, že to musí být hrozně těžký s tím žít, když je to vrozený. Bohužel s tou rostoucí propagací homosexuality roste i počet těch co to nemají vrozené, si myslím.
@Demi @Gerberka Když tady jste vy, maminky starších dětí, zeptám se - kdy tak plánujete začít pouštět děti na zábavy, diskotéky? Docela jsem totiž koukala, když švagrová pustila svoji dceru ve 14ti (v 8.třídě) na (vesnickou) zábavu, do 1 (byla doma o půl2). Švagrová to vysvětlovala tím, že v jejích letech už taky vlastně chodila, protože vyšla základku v 8.tř. Všeobecně se u nás akceptuje chození na zábavy po tý základce - i když je to brzo i tak, co ![]()
o pouštění na zábavy a diskotéky jsem ještě vůbec neuvažovala…ale nebydlíme na vesnici, jsem z Brna, takže to je taky o něčem jiném nějaká vesnická zábava a velkoměsto…
U nás je zatím dalším bodem samostatnosti to, že starší syn (13 a půl) bere malého (6 a kousek) na hřiště, malý už jezdí na dětském kole - je to tady kousek od nás, asi 10 minut pěšky, tak tam je už pouštíme samostatně a starší malého v pohodě ohlídá. A navíc starší bude muset malého letos už vyzvedávat ze školky, nikoho jiného z rodiny už nemáme…