Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, nevíte něco o Rafusce? Jste s ní některá v kontaktu?
Já mám sice na ni číslo na mobil, ale nechci ji otravovat nějakými smskami…jenomže už se dlouho neozvala.
Každopádně bych chtěla, aby věděla, že jsme tu stále pro ni ![]()
Aha, tak teď jsem se dívala, že naposledy on-line zde na e-miminu byla 14.8. ![]()
Se na to vykašlu když se rozepíšu všechno se mi smaže.
Gerbi taky na ni moc myslím, jak to ustáli mají to moc těžké. Snad se brzy ozve.
![]()
Demi ono to tak nevypadalo, jsou všichni pokřtěni a v lázních byl s Terezkou taky v kostele a dobrý. No doufám, že vystřízliví, zatím se jí od neděle neozval tak uvidíme. Taky ji říkám, že má čas a má hledat jinde. Nemá to ve škole snadné je jedíná
kdo ze třídy kdo si zachoval čistotu a dost si ji kvůli tomu dobírají, ale bojuje statečně.
Demi at Vám vše výjde jak má dobře ![]()
Všem krásný den spíš večer Barča
@lamvinek : to jako myslíš vážně, že Terezka jako jediná ve třídě ještě nikoho neměla a posmívají se jí? Vždyť je ještě na základce…? Šok normálně…
Asi jsem nějaká divná, ale vždyť v devítce jsou to všechno ještě děti… to je příšerné. Věřím, že holky mají u vás doma podporu, aby nebláznily. Ale věřím, že je to asi dost náročné pro vás jako pro rodiče i pro ně. Hodně síly!
Luci: opět jsem v úžasu a už si připadám jako Marťan, když si nemyslím, že děti školou povinné mají mít jiné zájmy než sex a diskotéky. Snažím se u mých kluků vést je trochu jiným směrem - knihovna, ZUŠ, rodina, povídání, zajímám se o jejich kamarády, spolužáky,… samozřejmě spoustu věcí těžko můžu ovlivnit, to je jasné. Jestli budou kluci po svých rodičích, asi se v jiném prostředí budou cítit jako spadlí z višně ![]()
Gerberko: taky nevím, co je s Rafuškou, snad se ozve… ![]()
tak to mě teda taky šokovalo - myslíš opravdu vážně, že v 9. třídě ZŠ mají za sebou všichni první sex?
To se mi vůbec nechce věřit…
někdy si připadám podobně jako Demi jako Marťan nebo spadlá z višně či jak to vyjádřit…Můj starší syn je v 8. třídě a je mi ho neskuečně líto, protože myšlení a směrování jeho vrstevníků je úplně jiným směrem než to naše (moje), dosud si nenašel v podstatě žádného kamaráda. Jedinou jeho záchranou je Dopravní kroužek, kam se vždy neskuečně těší (jeho největším zájmem je brněnská mhd), protože se mu tam nikdo neposmívá a neohrnuje nad ním nos. V jeho třídě vloni skončili 3 kluci s dvojkama z chování.
@Gerberka : Gerbi, to nechápu, proč by se měl někdo Tvému staršímu synovi posmívat? Je fajn, že má ten Dopravní kroužek, třeba jednou (na rozdíl od svých spolužáků) v životě snadněji najde uplatnění. Posměch zažil Honzík ve školce v Ostravě, od té doby mě vytáčí k nepříčetnosti, když slyším, že některé děti (většinou jsou problémové) mají důvod se posmívat jiným. Naštěstí to pominulo a nyní se ve třídě tento jev zatím neprojevuje. Samozřejmě budoucnost ještě ukáže.
@Demi,
Ina to musí až do konce základky už nějak přetrpět, překousnout dennodenní posměvačství ze strany spolužáků. Doufám, že na střední škole to už bude aspoň o polovinu lepší než je teď (aspoň to je moje zkušenost, já byla na ZŠ věčný outsider, posmívali se mi kvůli VŠEMU – doslova, střední byla lepší a naprosto suprová byla až VŠ), já to protrpěla taky, když jsem byla malá, my to máme asi v rodině.
Řešila jsem to už naprosto s každým, koho mám po ruce – nesčetněkrát s jejich třídní učitelkou, x-krát s výchovnou poradkyní školy atd….Učitelka mi úplně narovinu řekla, že nějakou výchovnou lekci by měli dostat rodiče těch „problémových“ žáků, protože to všechno pramení z toho, co děcka vidí doma. Takže to se pak člověk nemůže divit. Ono na 1. stupni to ještě jakž takž jde, ale jakmile jsou děcka větší a na tom 2. stupni – to už je o něčem jiném, puberta jim všem mlátí na dveře jako divá, řekla bych, že takový zlom u nich nastane po 10. roce věku…Posmívají se kvůli oblečení, kvůli svačině, prostě opravdu kvůli VŠEMU. Je to malá škola a vyloženou šikanu - prý - by ohlídali, ale moc tomu nevěřím…
Neříkám – Ina do puberty jde taky, to je jasný, nemíním ho nějak obhajovat, jaký je pořád svatoušek, ale myslím, že právě tím, že on je opravdu rozumově o několik „levlů“ výš než ostatní, tak právě proto je věčný outsider….Myslím, že Ina je ještě pořád (na tu všechnu bídu v chování, co v té třídě vidím) rozumný a spolehlivý kluk. Jak jsem psala – 3 kluci tam skončili s 2 z chování…
Promiň, ale moc se mi to dál nechce rozebírat.
Gerberko - měla jsem to ve škole velice podobné tobě. Mně se sice neposmívali- i když občas taky, ale tak v normě stejně jako ostatním - ale měla jsem stejný pocti ze školy. školka byla katastrofa, pro učitelky jsme byly banda objektů, vůbec nás nevnímaly jako lidské bytosti- at to nevyzní špatně, ne, nemlátili nás, něco s náma dělali, normální školka, ale člověku bylo jasné, že de facto neexistuje. čím vyšší stupeň školy, tím lepší. v dospělosti - cca od osmnácti. jsem se ve škole cítila perfektně. Asi tím, ž v dětství jsou děti manipulovatelný, a žadané a oceňované nejsou tvé vlastnosti, ale schopnsot se prorvat ![]()
moje výhoda byla, že se v té škole vyplatilo kamarádit s někým, kdo měl dobré známky, takže vyloženě nepřátelsky se ke mně nechoval nikdo, ale vyloženě přátelsky taky nikdo. (valstně jo, jeden taky outsider, ale ten se pochopitelně ve škole bavil s klukama a ne se mnou)
sex - jo, věk dětí, když začínají pohlavně žít je asi hodně nízký - respektive, když mají první sex, bo o delší vztah obvykle nejde. Ale že by ve 14 už téměř všichni měly první sex za sebou tomu nevěřím. U části z nich to asi bude stylizace, nechtějí se shodit, tak řeknou, že už sex měli, aby jim nějaký blb ve třídě dal pokoj. Ale ten tlka na dítě, aby zažilo první sex- ber kde ber, bez ohledu na zamilovanost, city - je úděsný.
lamvinku - to teda zírám - 14letý kluk a on píše po zdech? v budově? za přítomnosti dalších lidí? je normální? ![]()
Gerberko - dorazily fotky - moc děkuju!!
děkuju…Však já vím
- myslím to, jak popisuješ svoje neutěšené zážitky ze školky a ze školy…bavily jsme se o tom. A ty ses navíc osobně s Inou setkala, viď? ![]()
Jsem ráda, že fotky dorazily a líbí se ![]()
K tomu sexu - odhazuji svoje zábrany a otevřeně přiznávám, že můj první byl můj manžel a to mi bylo 21
, absolutně ničeho nelituju a jsem hrozně ráda, že to se mnou v této oblasti takto „dopadlo“ ![]()
@Gerberka : taky posměch dobře znám - já byla od školky tlustá, neohrabaná, pomalejší, ve škole jsem v době, kdy po 5.třídě holky už docela vážně koukaly na kluky, orientovaly se v módě (tedy pokud se v té době bylo v čem orientovat…), neměly žádné zábrany bavit se s klukama, jsem netušila, co je to panenství a vrchol mého vnímání lásky mezi mužem a ženou byl polibek na pusu
. Ono je mi to teď hrozně k smíchu, jaké já byla trdlo, ale taky jsem vůbec o nic nepřišla. Měla jsem radši knížky nebo klavír, vše ostatní přišlo, když nastal čas. A na VŠ už bylo všechno v pohodě - přece jen mezi studenty se člověk může víc cítit na jedné lodi a nikdo si neměl potřebu na nikom honit triko.
No, už je to dost důvěrné, že? Taky nejsem ráda, když mluvím o šikaně, kterou zažil Honzík, zvlášť, když už budu mít navždy pocit, že jsem měla být k němu tehdy pozornější a nemuselo to trvat takovou dobu. Doteď na školku v Ostravě nevzpomíná rád.
Holky no podle toho jak mi to Terezka líčí tak tomu i věřím, že to ty holky mají za sebou, protože takové detaily, no červenám se ještě ted, jsem moc ráda že se mi Terezka i Anetka svěřují a důvěřují mi. Ale někdy se mi to těžce poslouchá. Co si Terezka zkusila ohledně holení do plavek atd měla i hnusnou přezdívku, ale ustála to. U nich je dvojka z chování normální i u děvčat, chození za školu a kouření na záchodech atd. Loni byly i trojky z chování, byly tam zlodějské gangy, jely ve velkém po hypermarketech, těžce se mi to líčí, protože jedna do toho namočila i Terezku, ale naštěstí Terezka nic nevzala, ale věděla to. No květen byl hrozný. Dokonce se toho účastnily holky ze třídy od Anetky tedy ze šesté třídy. Kradly na objednávku atd.
Gerbi, jak píšeš puberta mlátí i s našima dětma, ale myslím že my je dokážem usměrnit, ale jiní rodiče jsou rádi, že jim děti vypadnou z domu a víc je nezajímá.
Přesně jak píšete druhý stupeň je čím dál horší. Už jen čekám až tam Terezka skončí.
Barča
Já teda ve škole byla v poho kolektivy jsme měli fajn, přiznávám že jsem nebyla v pubertě nejhodnější, ale to co se děje dnes, je mi do pláče.
Lamvinku - no to je šílený! já mám ze školy nepříjemný pocit už teď. co teprve až budou děcka v pubertě.
ty bláho, to zírám jak blázen, jak to popisuješ - trojky z chování, dvojky i u holek, zločinecké gangy, kouření na záchodech a sex ve 14 všichni za sebou!!
Já kolikrát považuju tu naši školu za institut bez jakékoliv „úrovně“ a je pravda, že mezi brněnskými základními školami patří mezi nejposlednější příčky - v různých oblastech (úroveň vzdělávání, systém stravován atd…), ale potom, jak jsem si přečetla o té vaši škole, tak to asi přehodnotím.
Inovi se nejvíc posmívají kvůli oblečení - a to nosí značkové věcí. Neříkám - ne všechno je vyloženě značkové (next, fishbone atd.), ale myslím, že chodí oblíkaný tak, jako většina ostatních. Ina vždycky říká, že je to jedno, že i kdyby chodil zlatě svatě podle nejnovějších trendů, že oni si najdou VŽDYCKY něco, kvůli čemu se budou posmívat - kvůli třem knoflíčkům na mikině, kvůli tomu, že má vyhrnuté ponožky - prostě kvůli VŠEMU. Je to hrůza. Nějkou ošklivou
přezdívku myslím, že nemá (ale já ji měla a dost mi to srazilo sebevědomí). Já bych si nemohla dovolit kupovat mu samé značky, ale díkybohu jedna bývalá kolegyně má o dva roky staršího kluka a ta mě takovými věcmi vždycky zásobí - takže díky tomu má Ina oblečení, které je značkové…
Když naše bývalá třída organizovala sraz v roce 2009, já tam nešla, vybavila jsem si ty týpky a to, jak se mi posmívali, a prostě jsem na ten sraz nešla. S těmi lidmi si nemám vůbec co říct - ani teď v dospělosti.
Holky - užijte si, dokud máte malé děti, že se s tímto ještě nesetkáváte.
U nás to bylo dobrý ještě na I. stupni, ale II. stupeň - to je hrozná změna, bohužel právě tímto směrem. Každý, naprosto každý, kdo podle těch týpků jakkoliv vybočuje, tak je naprosto odepsaný…Ale Ina mi vždycky říká - „mamko, to je zbytečný, co mám na sobě, i kdybych měl všechno, co je podle nich v trendu, tak si zase najdou něco jiného, kvůli čemu budu outsider“.
Já jsem možná i ráda, že mám ty kluky, protože jednak si myslím, že holky to mají prostě horší (zase jak která holka - u Iny ve třídě byla jedna holka, která kradla a další taky má 2 z chování) a jednak se přiznám otevřeně, že já asi moc neumím řešit ty vyloženě „holčičí věci“
- třeba holení apod., protože sama se neholím
, takže třeba k tomuhle nemám vůbec co říct. Malovala jsem se kdysi dávno předávno, až jsem dostala hroznou alergickou reakci z jedněch stínů a od těch dob (asi 20 let) jsem na malovátka nešáhla…
Zase moje švagrovka (ta, která s námi nekomunikuje) je zase naprosto typická „čičičanda“ (jak říkala moje mamka), která jediné, co řeší, je malování, lakování, vizáž, outfity, značkové oblečení atd. - takže u ní si zase nedovedu představit, že by měla dva kluky, se kterýma by lítala po lese, chodila na výlety a do cirkusu, na dvorku si hrála s pískem a míchačkou apodobně - jako dělám já ![]()