Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky vrátili jsme se z víkendu - rikala jsem si, že nekterá přece pujdete na mši slouženou papežem a že povyprávíte - ale koukám, že zatím nikdo??? docela by mne zajímalo, jaky by to na vás udelalo dojem - já se na to opravdu necítím tam jít - důvodů je mnoho (jeden taky ze nechci)- ale kdyz jsem byla pubertačka a byl tu taky papež, tak jsem na letné na bohoslužbě byla - byl to pro mne docela fajn zázitek - papeže jsem sice videla z velké dálky, a s mýma očima tudíž vůbec, ale tehdy jsem si uvedomila, kolik je tady v zemi vlastně krestanů - prede mší jsem kvendali s uplne cizíma lidma, clovek je jakoby víc nucen ke komunikaci - ne ze by musel, ale nejak to vyplývá ze situace - takže musím přiznat, že něco do sebe to mělo - velmi mne tenkrát zasáhlo, když se ta obrovská masa lidu modlila Věřím v Boha (například).
Rézi - tebe chápu, jen si říkám, to s tou povinností - docela chápu, že tě to nadzvedlo, ale zas mi připadá naprosto rozumné od biskupa umožnit všem kněžím z diecéze zúčastnit se bohoslužby celebrované papežem - a nemuže přece některým říct „ty budeš doma, aby lidi mohli jít na mši svatou“, připadá mi to ligisticky nejjednodušší- dokonce jsem nebyla líná a našla jsem si vyjádření biskupa na webu - lidem neprikazuje, ale zve je na dnesek do Brna, a ty který by snad trápilo špatný svědomí udělil generální dispens od povinnosti nedělní účasti na bohoslužbě - takže snad dobrý ne? (já tedy musím říct, že bych v tvém případě nedělní bohoslužbu absolutně nijak neřešila).
Nadruhou stranu si docela zive umím predstavit, že někteří kněží biskupovo pozvání „přeložili“ jako povinnost -
doufám jen, že takových je málo.
Gerberko - ty jsi náhodou nebyla? nebo Majčus?
Demi - no holka, umíš si vybrat s tou nemocí
už je líp?
lamvinku -
zuby - který tě zlobil?
Rezi - laryngitidy jsou moje noční můra (jedna z mnoha ) jak se to poznává?
Jo a vcera mi volal doktor z genetiky, ze nam nejaký nález - byt prý nic dramatického - našli a objednal nás na konzultaci -jsem zvedavá - je akt hrozne milej, mam v nej takovou duveru , ze mne vu bec nedesi co by mohl zjistit - ach sladká naivito ! ![]()
Ahoj všem,
ještě pod dojmem z návštěvy Sv.Otce u nás všechny moc zdravím! Osobně jsem přítomna nebyla, ale kdybych mohla, moc ráda bych se zúčastnila. Zvláště dnešní mše ve Staré Boleslavi mě hodně oslovila. Byla méně formálnější, uvolněná, alespoň mi to tak připadalo - asi to bylo tím, že se jí zúčastnilo veliké množství mladých. Také tam zazněla moje zamilovaná písnička: Vždyť Ty jsi Pán - ta mě chytá za srdce.
Přečetla jsem si knížku Můj život, psanou přímo J.Ratzingerem - soudím, že to jeho mnohokrát kritizované členství v Hitlerjuggend (či jak se to píše) asi nebude zas tak žhavé… Jeho rodiče byli hluboce věřící, pokorní lidé, otec neměl Hitlera ani jeho politiku rád, protože byla bezbožná. Taky se kvůli jeho názorům byli nuceni často stěhovat (otec byl četníkem). No nic, já jen, že jako malá jsem taky toužila být v Pionýru, skládat slavnostní slib a nosit rudý šátek ![]()
Jinak už jsme snad zdraví, Daneček ještě vykašlává, ale nakonec se to obešlo bez hospitalizace
- uprosila jsem 2 doktory a zvládli jsme to doma.
Honzík dnes večer lehce teplotoval a měl průjem. No, zítra ho do školky asi nepustím, jenomže nevím, co s Danečkem. Hrozně mě štve, že nemůžu zabránit tomu, aby od nás nechytal nemoci - hrozně mi to v nemocnici kladli na srdce, ale jak to provést, jak ho ochránit, když přes veškerou naši péči onemocní, to nevím.
Maky, Maxi , a další, co už nepíšete, doufám, že je u vás všechno v pořádku a jen nestíháte?
Demi (28tt)
Ahoj holky,
Demi mám stejný pocit že ta včerejší byla lepší, ta mládež to prostě prožívá jinak, tak uvolněně a přirozeně.
Mě moc mrzelo, žýe jsme tam nakonec nejeli, říkala jsem si že bych to možná i se zuby zvládla.
Se mnou to prožívala i tchýně, v neděli se se mnou koukala na celou mši.
Což je co říci, udělalo to na ni velký dojem, ale nepohlo to s ní.
Včera jsme se vypraviůli k nám na mši, celá rodina bylo to užasné tak jsem si to chtěla užít, přijedem před kostel a ono mše není.Tak mě to zamrzelo, protože všichni jsme na mši nebyli už dlouho.¨
Harpyje zub moudrosti naštěstí ten poslední, sice dal zabrat,ale už je klid, jen mě čekají v pátek stehy.
Všem požehnaný týden.
Jinak musím strašně pochvalit Terezku strašně se nám zlepšila ve škole, máme z ní velkou radost.
Jen Anetka se o to víc zhoršila, tak nevím co s ní budem dělat.Maxíku nemáš nějakou radu?
Barča
Ahoj,
ztracená dcera je zde. Nějak nezvládám, žádné zá:,–(ní věci, běžný provozní cvrkot + nějaké zdravotní radosti, trocha práce a dost často hlídám neteř, pokoušíme se rozjet tu každotýdenní klub pro maminky s píďaty s programem, účast zatím nevalná, ale příprava žere času, jako by byly davy
, tak se to nějak kupí; pak tu vždycky vlezu, dočtu, otevřu odpovědní okno, chvíli koukám, nemůžu nic zformulovat, tak to zas zavřu
.
Demi - je mi líto, že dovolená moc nevyšla; snad druhý pokud bude lepší. Vyzkoušené příjemné místo je rozhodně fajn.
Barčo - se zuby s tebou soucítím, zrovna dneska mi vypadla plomba z takového ubožáka, že netuším, co mi s tím udělají. S Terezkou je to fajn, s Anetkou těžko říct - není ve třetí třídě? Ta je docela nepříjemná.
Rafuško - doufám, že už se brzy dočkáte - už čekáte fakt docela dlouho
.
Rézi - tož co, dostala ses do Prahy?
Čauky,
ještě před vařením oběda jsem si řekla, že sem odskočím.
Manžel mi nahrál na video film O život, který jsem včera zčásti shlédla. Neviděla jste jej některá (tedy ten film ehm
)? Očekávala jsem klasickou komedii o nečekaném těhotenství - prostě nějakou uvolňovačku, na kterou se dá koukat a při tom se odreagovat… Holt jsem zase naletěla na reklamu, jako se mi běžně stává.
Když se nebudu vrtat v základu příběhu - početí po náhodném sexu jí a jeho, kteří se vůbec neznají - tak je mi mírně blbě z následování dalších událostí:
vzájemně se prolínající s vírou v Boha. Samozřejmě zesměšňovanou tak, že to neuměli ani komunističtí profíci před 20 lety.
Holky - já nemůžu pochopit, proč má někdo potřebu zesměšňovat postoj jiného člověka k antikoncepci, interrupci, vzniku života… proč? Proč je pokaždé blbcem ten, kdo hájí právo dítěte na život, čímžto sympatie naopak drží zastánce opačného názoru…
To si nejsou schopni uvědomit, že tím prokazují medvědí službu skutečným reálným lidem, kteří třeba stojí před zá:,–(ním rozhodnutím, jestli nechat žít nebo zabít… Je mi z toho smutno ![]()
Sorry, že to sem zase tahám.
Demi - film jsem neviděla a díky za tvoje výstižné resumé - určitě se na něj nepodívám, něco takového mě vůbec neláká a ušetřím si tím spoustu času, takže díky!
![]()
ahojky holky
četla jsem jenom poslední stránku, tak na papežské mši jsem také nebyla a mše vysílanou v televizi jsem viděla jenom kousek, ale potěšilo mě to, že papež se snažil vést alespoň ten kousíček co jsem viděla, mši česky, já nemám takovéhle megaakce moc ráda, takže jsem ani neuvažovala o tom, že bych na ni jela osobně
jinak u nás všechno celkem v pohodě, Vítek chodí do školky a mě těší, když vidím, jak si teď dokáže líp, dýl a s větší nápaditostí hrát, taky si zpívá (dřív si spíš jenom tak pobzukoval beze slov), ale teď využívá i slova a paní učitelka si na něj nijak zvlášť nestěžuje
v práci se mi líbí jen čím dýl tam sem tím víc mám pocit, že nic neumím
, ale třeba se to poddá
taky začínám znovu jezdit na koni ![]()
Demi- ten film O život jsem viděla tak asi 30 minut, někde z prostředka, a pak úplnej konec, nakonec se vzali a měli myslím tři děti a vnoučata, zrovna ty části co jsem viděla se nikde ničím neotíraly o nikoho, takže netuším, ale jak říkám viděla jsem z něj celkem cca 30 min, spíš míň
jinak škoda, že na dovče Vás postihla nějaká nemoc, tedy myslela jsem, že si zaslouženě odpočinete a nakonec marodíte ![]()
Zatím se mějte všechny mooc hezky a AHOJ
Majčus: tak to je teda dobrý
Já ten film až do konce nezvládla a přerušila jsem podívanou asi po hodině. Ale ať už to má konec jaký chce, asi mám radši jiný styl humoru. Tož tak.
Ahoj holky,
Demi byla jsem na to stejně jen jsem si ten film koupila, ale po pár minutách jsem ho s nechutí vypla.Vůbec se mi nelíbil, nebudu se opakovat.Zdál se mi ubohý.
Majčuš klobouk dolů jízda na koni, tot bych asi nikdy nezvládla, no asi tak silnej kůň asi není co by mě unes.
Demi jak se daří klukům a mimískovi?
Zdraví Barča
Maxíku s tou naši Ani je to strašně těžké jí je všechno jedno, na všchno odpovídá já nevím nebo krčí rameny.Mam pocit,že je myšlenkami uplně jinde.
Ahojte!
Omlouvám se že jsme teď nějakou dobu nepsala, ale nějak jsem neměla náladu, nebo jak to napsat
max. jsem se „zrelaxovala“ na pár minut u libovolné diskuse o ničem na BC.
Navíc děti už nespí synchronizovaně, takže je to složitější.
U nás něco při starém (problémy s družstvem sjou na dlouhé lokte a dost mě vyčerpávají, snažím se od toho oprostit, jinka bych vážně musela do Bohnic, či jak se tu říká, do Kroměříža) a pár novinek. Matouš leze jak drak, hned si začala aktivně i stoupat, což je dost problém protože je značně braborovitý a tím pádem pořád padá a já nemám čas neustále mu stát za prdelkou
. M+B začali spořádaně vstávat, až když si byli jistí, takže jsem dost překvapena, kolik mám práce navíc. Jako bonus přes den moc nespí, v noci se kojí a ráno vstává 5.30. Že jsem v půlce dne ospalá jak kotě si dovedete představit. Ale jinak je hrozně pozitivní dítě, pořád se směje, rád se tulí, též neznám
.
Včera sjme byli s Bety podruhé v nemocnici na endokrinologii, kvůli tomu jak je mrňavá. Byli jsme tam už před 1/4rokem, to madame vůbec nespolupracovala, řvala. Dr., že vypadá dobře, sice malá, ale souměrná. Myslela jsem, že to teď bude jen pro forma. Běta nabuzená, že jí jen změří zváží a tradá. Byla vzorná, jenže se přišlo na to, že nevyrostla ani o fous, tož odběr krve. Bohužel jí krev brali nedávno u pediatra, tak si pamatovala. Řvala jak pardál, prala se, naštěstí mě napadlo, ji dát předtím čůrat,jinak by mě zas počůrala,jak byla hysterická. Pak ještě na rentgen, no zpocená jsem byla až někde. Bylo mi jí hrozně líto, jak byla zchvácená, ale tohle bohužel bylo minimum, které musela podstoupit. Výsledky za 14dnů, tak mám strach, snad jí nebude chybět nějaký hormon…
Taky už jsem zahájila nákup dárků na Vánoce, svátky a narozeniny, které máme všechny v rozmezí prosinec leden. babičky tradičně nahlásily, že neví, ať něco vyberu, já nechci kupovat kraviny, takže ideál lego - duplo s tím si vyhrají, dřevěné mašinky, Běta první pannu, knížky+cd. Akorát, že je to všechno dražší, takže mě čeká ještě přesvědčit babičku L., aby si nechala část ZOO „odsypat“ , protože pidizoo na její rozpočet nevyrábí ![]()
Taky jsem se vybičovala a připravila se řádně ke zpovědi. Bohužel následovala ťafka - dva lidi předemnou zpověď ukončena. Zpovědník který mi jakž takž vyhovoval a kterého jsem teď dost zanedbávala byl přesunut, takže sbírám síly vybičovat se opět, ale nějak to poslední 3/4rok nedávám, chjo chjo.
Mějte se krásně, jdu dočítat.
Ahoj holky!
Tak jsem tu zase po delší době. Brambory mám sice už venku, ale zahrádku ještě zazimovanou nemám. Domácí práce také nějak tak tak. Navíc teď i chodím se psem na procházky, manžel nemůže.
Dne po té, co jsem napsala minule, manžel volal na krajský úřad. Tam mu řekli, že sice už čekáme 3 roky, ale budeme čekat dál, protože nejsou děti a tudíž ani poradní sbory na kterých se „rozdávají“
Takže to budou smutné Vánoce.
Manžel v práci končí. Dal sám výpověď dohodou. Jinak by mohl být vpráci ještě 2 měsíce, ale odešel by stejně. Známý mu nabídl práci a prý to vypadá slibně, ale já se moc bojím. Právě kvůli tomu známému teď máme finanční problémy. Ale jako v komunismu máme věřit na světlé zítřky a když vydržíme, tak to bude skvělé. Jsem z toho velmi nervózní.
Včera jsem z mého taty vytáhla, že u bráchy opravdu budou mít miminko a to už na konci října. Velmi mě to mrzí, že nám nic neřekli. Ani mému tatovi (dědovi) nic neřekli, jen si všiml, že je Lenka trochu kulatější, tak se zeptal bráchy. Takže on tata to ví 2 měsíce. Já jsem pro Lenku ta blbá, protože jsem si loni pořídila nová okna (splácím je) a nešla jsem na umělé oplodnění. 3 okna už byla skoro v havarijním stavu. Při odstraňování se rozpadla.
Omlouvám se, že sem tahám podzimní splín. Nebojte, dlouho se mě držet nebude. Mám zítra a za 12 dnů své vytoužené oslavy. Od taty jsem dostala župan a pyžamo, od tchánů korále. Doufám, že od manžela alespoň čokoládu, jestli na ni bude. ![]()
Jen samé pokojné dny všem
Jejda Rafu, to zní fakt depresivně. Popravdě bych neměla na to jít do spolku s člověkem, který už mi jednou „neudělal dobře“
. Navíc tedy vůbec nejsem typ, který by dával výpověď z práce a neměl jistotu jiného výdělku. Tak snad muž ví co dělá.
S adopcí je to též na pytel. Furt nevím, jestli je opravdu tak těžké změnit zákony, aby se nikom,u neublížilo, ale přitom se zkátilo to děsné čekání. I tak tě obdivuju, že jste do toho šli. Z řečí o tom že nechodíš na umělko si nic nedělej. Je to tvoje rozhodnutí a nemusíš ho nikomu vysvětlovat. Někteří lidi jsou trochu neomalení a ani si to neuvědomují. Třeba moje švagrová a její rodina se vždycky upřímně děsí, že máme tři (!!!) děti. Kdyby deset, ale tři
. Přitom všechn chodí normálně oblékané, chytré sjou dost a znalosti mají spíš nadstandardí než aby někdo mohl říct, že se jim matka nevěnuje. (Ne že bych si myslela, že chytrost je naše zásluha, spíš to dávám do kontextu s uvažováním některých lidí - dítě nezpívá - to ho matka nerozvíjí, dítě špatně mluví - nevěnují se mu apod. )
Tak se drž!
P.S. Do galerky zkusím dát fotku z naší včerejší šátkové zábavy, pršolo, tak jsme měli takové „domácí houpání“
![]()
No, a Dalek je vzhůru a už truje a cosi čabrá v koupelně, takže zas nic; mějte se fajně
Rafuško - všecko nejlepší ![]()
Obavy bych asi měla jako Maky, snad to s tou prací klapne a budete na tom trochu lépe. S adopcemi je to smutné; moc bych ti přála, aby tě úřad překvapil příjemně a co nejdřív.
Jdu na něj
.
Rafuško - mít toho na hrbu tolik jako ty, tak bych tomu ani neříkala podzimní splín, ale pořádáná depka
je mi líto co te všechno stíhá.
s tím známým - tvuj muž mu zřejmě důvěřuje ale co ty? jak ho vidíš? je to fakt jen clovek, který se snaží rozjet byznys, a dýl to trvá, a nebo je to typ, který utopí jakékoli množstí peněz, pokud možno ne svých a už je z nej nikdy nedostanete?
Sama s podobnými typy bojuju - jsem ochotná lidem pujčit nebo nejak jinak pomoct, kdyz vididm ze to nekam vede, ale nekolik jsem jich uz musela v zivote trde odstrihnout a absolutne nijak je nepodporovat, protoze to nikam nevedlo. pouze se tak podporuje jejich lenost, neschopnost se o sebe starat, a jejich spoléhání na to, že si vždyck zase u někoho „vyžebrají“ - grrr. jakou má ten známý pověst v obci? pujčuje si i od jiných?
s miminkem je to naleačku, ale tak pevne doufám, že už to jsou letos pro vás opravdu poslední vánoce bez miminka!
gerberko- jak je u vás?
mně bylo zjisteno, ze dost mozna ta tehotenství, kdy miminkum přetalo bít srdíčko, byly nemocné holčičky. Máme šanci mít zdravé kluky a dokonce i zdravé holčičky ( i když asi malou), ale mám mít trpelivost, protože další potraty jsou prý pravdepodobné. (rovnou říkám, že trpělivost mi v tomto nepomuže, proste nejde si zvyknout na potrat. Takže až otehotním budu vás opet prosit o modlitby a doufat, že nase další děti budou už zdravé.
har.
Ahoj holky,
Maky držíme palce at, mate hormony v pořádku.To tak letí, loni ještě na Hostýně v bříšku a ted už běhá.U nás je to taky tak doma, 3 děti v dnešní době že jsme blázni a to neví, že bych šla klidně do dalšího nebýt naší antikoncepce-tchýně
Ale jinak jak píšeš jsem asi špatná matka.
Děti špatně mluví, IQ nám minulý týden změřili na 70 Terezka a 73 Anetka.Prý nechápou jak mohou mít holky vyznamenání, patří prý do zvláštní školy, ale s takovými výsledky nemohou přeřadit.Díky Bohu.Měla jsem z toho trochu depku, ale beru to jak to je, holt z nich študované hlavy nebudou.
Rafusko to mě mrzí, to čekání je pro Vas moc dlouhé, musíš věřit, že Bůh pro Vás hledá to pravé dítě.Myslím na vás, at to manželovi vyjde s prací, je to v dnešní době těžké, něco si najít, at se manžel nezklame.
Přeju všechno nej a hlavně brzo to miminko.
Harpyje budem se modlit at se podaří ten zázrak. Hodně síly.
Demi jak je?????
Maxíku, Hanulka je šikulka, zvládla to rychle, už ji nezastavíš co?
Je Dalík tayk takový rozumbrada? Zuzi mám pocit je jak radio.
Jinak pozitivní zpráva, pokud si vzpomenete na Jiříčka od kolegyně, budou mu dva roky váží 8 kilo začal běhat, povídat, začíná papat bezlepkovou stravu zatím a výhledově by se mohl dočkat transplantace střeva.
Zdraví Barča